Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

volumen tijela nastalog rotacijom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sunce
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 0 - 1

PostPostano: 19:42 čet, 15. 3. 2012    Naslov: volumen tijela nastalog rotacijom Citirajte i odgovorite

imam jedan zadatak koji ne znam rijesiti pa ako bi mi neko mogao pomoci :roll:.
ZAD. Promatrani lik dobijemo kao presjek y=-0.5 i y= -sinx. Nadite volumen tijela nastalog rotacijom oko osi x :?:
imam jedan zadatak koji ne znam rijesiti pa ako bi mi neko mogao pomoci Rolling Eyes.
ZAD. Promatrani lik dobijemo kao presjek y=-0.5 i y= -sinx. Nadite volumen tijela nastalog rotacijom oko osi x Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 20:53 čet, 15. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovaj zadatak je loše sročen i fale neke informacije koje su potrebne da bi se uopće odredilo o kojem liku se radi. Prvo, presjek y=-0.5 i y=-sinx nije lik. To su točke [latex](\frac\pi 6+2k\pi,-1/2)[/latex] i [latex](\frac{5\pi}{6}+2k\pi,-1/2)[/latex]. Kada se te točke zarotiraju oko x-osi dobiju se kružnice, a one nemaju volumen.

Drugo, ne zna se s koje strane pravca y=-1/2 je omeđen taj lik, tj. da li je omeđen s y=0 i y=-1/2 ili s y=-1/2 i y=-1.

Treće, taj volumen je beskonačan jer nema ograničenja na x. U slučaju da je ploha omeđena s [latex]x=0[/latex], [latex]x=\pi[/latex], [latex]y=0[/latex] i [latex]y=-1/2[/latex], onda bi volumen tijela određenog rotacijom grafa funkcije [dtex]y(x)=\left\{
\begin{array}{rl}
-\sin{x}, & 0\leq x < \frac\pi 6,\\
-1/2, & \frac\pi 6 \leq x \leq \frac{5\pi}{6},\\
-\sin{x}, & \frac{5\pi}{6}<x\leq\pi
\end{array}
\right.[/dtex]
oko osi x izračunali integriranjem
[dtex]V=\pi\int_0^\pi y(x)^2 dx=\pi\int_{0}^\frac{\pi}{6}\sin^2 x dx+\pi\int_{\frac{\pi}{6}}^\frac{5\pi}{6}\frac 14 dx+\pi\int_{\frac{5\pi}{6}}^\pi\sin^2 x dx.[/dtex]
Ovaj zadatak je loše sročen i fale neke informacije koje su potrebne da bi se uopće odredilo o kojem liku se radi. Prvo, presjek y=-0.5 i y=-sinx nije lik. To su točke i . Kada se te točke zarotiraju oko x-osi dobiju se kružnice, a one nemaju volumen.

Drugo, ne zna se s koje strane pravca y=-1/2 je omeđen taj lik, tj. da li je omeđen s y=0 i y=-1/2 ili s y=-1/2 i y=-1.

Treće, taj volumen je beskonačan jer nema ograničenja na x. U slučaju da je ploha omeđena s , , i , onda bi volumen tijela određenog rotacijom grafa funkcije [dtex]y(x)=\left\{
\begin{array}{rl}
-\sin{x}, & 0\leq x < \frac\pi 6,\\
-1/2, & \frac\pi 6 \leq x \leq \frac{5\pi}{6},\\
-\sin{x}, & \frac{5\pi}{6}<x\leq\pi
\end{array}
\right.[/dtex]
oko osi x izračunali integriranjem
[dtex]V=\pi\int_0^\pi y(x)^2 dx=\pi\int_{0}^\frac{\pi}{6}\sin^2 x dx+\pi\int_{\frac{\pi}{6}}^\frac{5\pi}{6}\frac 14 dx+\pi\int_{\frac{5\pi}{6}}^\pi\sin^2 x dx.[/dtex]

sunce
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 22:25 čet, 15. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Istina, sad i ja vidim da nije dobro sroceno. dakle, lik je ogranicen s y=-0.5 i y=-1, x=pi/6 i x=(5pi)/6. :oops:
Istina, sad i ja vidim da nije dobro sroceno. dakle, lik je ogranicen s y=-0.5 i y=-1, x=pi/6 i x=(5pi)/6. Embarassed

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 23:20 čet, 15. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Volumen koji se traži bit će razlika između volumena tijela dobivenog rotiranjem grafa funkcije -sinx oko x-osi za x od 0 do [latex]\pi[/latex] i volumena koji je dobiven rotacijom grafa funkcije y u mom prethodnom postu.

Prema tome,
[dtex]V=\pi\int_0^\pi \sin^2x dx - \pi\int_{0}^\frac{\pi}{6}\sin^2 x dx-\pi\int_{\frac{\pi}{6}}^\frac{5\pi}{6}\frac 14 dx-\pi\int_{\frac{5\pi}{6}}^\pi\sin^2 x dx.[/dtex]
Volumen koji se traži bit će razlika između volumena tijela dobivenog rotiranjem grafa funkcije -sinx oko x-osi za x od 0 do i volumena koji je dobiven rotacijom grafa funkcije y u mom prethodnom postu.

Prema tome,
[dtex]V=\pi\int_0^\pi \sin^2x dx - \pi\int_{0}^\frac{\pi}{6}\sin^2 x dx-\pi\int_{\frac{\pi}{6}}^\frac{5\pi}{6}\frac 14 dx-\pi\int_{\frac{5\pi}{6}}^\pi\sin^2 x dx.[/dtex]

sunce
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 11:56 pet, 16. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala :)
hvala Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum