Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak s pismenog
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kristina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-6 = 11 - 17

PostPostano: 9:41 ned, 25. 4. 2004    Naslov: zadatak s pismenog Citirajte i odgovorite

Zanima me samo rješenje jednog zadatka.
Zadatak: Odrediti a iz R tako da minimum funkcije
f(x)=4x^2 - 4ax + a^2 - 2a + 2 na segmentu [0,2] bude jednak 3.
Ja sam dobila rješenje a=(1+korijen5)/4, pa ako se nekome da neka provjeri (to je inače zadatak s pismenog 19.02.2003.god).
Kad uvrstim taj a u funkciju i onda to izjednačim s 3, dobijem dva rješenja i jedno mi je iz [0,2] ali zanima me jel ima veze što bi taj 3 trebao biti minimum pa mi možda ovaj a ipak nije dobar? :roll:
Ja sam dobila rješenje a=(1+korijen5)/4, pa ako se nekome da neka provjeri (to je inače zadatak s pismenog 19.02.2003.god).
Kad uvrstim taj a u funkciju i onda to izjednačim s 3, dobijem dva rješenja i jedno mi je iz [0,2] ali zanima me jel ima veze što bi taj 3 trebao biti minimum pa mi možda ovaj a ipak nije dobar? Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
fmb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 16 - 4

PostPostano: 17:21 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Re: zadatak s pismenog Citirajte i odgovorite

[quote="kristina"]Zanima me samo rješenje jednog zadatka.
Kad uvrstim taj a u funkciju i onda to izjednačim s 3, dobijem dva rješenja i jedno mi je iz [0,2] ali zanima me jel ima veze što bi taj 3 trebao biti minimum pa mi možda ovaj a ipak nije dobar? :roll:[/quote]

Ovo što ste napravili na kraju (rješavali f(x)=3) bilo je određivanje svih točaka x u R u kojima f postiže vrijednost 3. Naravno da takvih x-eva može biti više ako funkcija nije injekcija (a naša funkcija je kvadratna pa sigurno nije injekcija), a neki od njih može (i ne mora) biti minimum.

Što se rješavanja tiče, ako krenemo od tog da želimo naći minimum funkcije na segmentu, onda krećemo od tog da nađemo stacionarne točke za f (f'(x)=0, 8x-4a=0, x=a/2 je jedina stacionarna točka). Kod ekstrema na segmentu uz stacionarne točke iz segmenta (dakle treba biti a/2 u [0,2]) kandidati za točke ekstrema su rubovi (0 i 2). Pogledamo f(0), f(a/2) i f(2). Ono što je najmanje od tog troje treba biti jednako 3. Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je minimum), ako je tjeme u intervalu [0,2] to je sigurno rješenje. A kako je tjeme i stacionarna točka, znači da nam vrijednosti u rubovima neće utjecati na minimum pa treba riješiti kvadratnu jednadžbu f(a/2)=3.

FMB :patkica:
kristina (napisa):
Kad uvrstim taj a u funkciju i onda to izjednačim s 3, dobijem dva rješenja i jedno mi je iz [0,2] ali zanima me jel ima veze što bi taj 3 trebao biti minimum pa mi možda ovaj a ipak nije dobar? Rolling Eyes

Ovo što ste napravili na kraju (rješavali f(x)=3) bilo je određivanje svih točaka x u R u kojima f postiže vrijednost 3. Naravno da takvih x-eva može biti više ako funkcija nije injekcija (a naša funkcija je kvadratna pa sigurno nije injekcija), a neki od njih može (i ne mora) biti minimum.

Što se rješavanja tiče, ako krenemo od tog da želimo naći minimum funkcije na segmentu, onda krećemo od tog da nađemo stacionarne točke za f (f'(x)=0, 8x-4a=0, x=a/2 je jedina stacionarna točka). Kod ekstrema na segmentu uz stacionarne točke iz segmenta (dakle treba biti a/2 u [0,2]) kandidati za točke ekstrema su rubovi (0 i 2). Pogledamo f(0), f(a/2) i f(2). Ono što je najmanje od tog troje treba biti jednako 3. Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je minimum), ako je tjeme u intervalu [0,2] to je sigurno rješenje. A kako je tjeme i stacionarna točka, znači da nam vrijednosti u rubovima neće utjecati na minimum pa treba riješiti kvadratnu jednadžbu f(a/2)=3.

FMB Patkica

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:20 ned, 25. 4. 2004    Naslov: Re: zadatak s pismenog Citirajte i odgovorite

[quote="fmb"] Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je [b]minimum[/b]),[/quote]

[b]pozitivan[/b]. Da, znam da je lapsus tastaturae :-), ali da ne zbunjujemo studente više nego što je potrebno. :-)
fmb (napisa):
Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je minimum),

pozitivan. Da, znam da je lapsus tastaturae Smile, ali da ne zbunjujemo studente više nego što je potrebno. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
fmb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 16 - 4

PostPostano: 6:05 pon, 26. 4. 2004    Naslov: Re: zadatak s pismenog Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="fmb"] Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je [b]minimum[/b]),[/quote]

[b]pozitivan[/b]. Da, znam da je lapsus tastaturae :-), ali da ne zbunjujemo studente više nego što je potrebno. :-)[/quote]

sorry. eto sto se desava kad mi temperatura i glavobolja nisu na minimumu :wink: :? :cry:

FMB :patkica:
veky (napisa):
fmb (napisa):
Kako se radi o paraboli koja u tjemenu postiže minimum (vodeći član je minimum),

pozitivan. Da, znam da je lapsus tastaturae Smile, ali da ne zbunjujemo studente više nego što je potrebno. Smile

sorry. eto sto se desava kad mi temperatura i glavobolja nisu na minimumu Wink Confused Crying or Very sad

FMB Patkica

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum