Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
violet05 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
borovnica Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
bubi1991 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krasiva Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Tomislav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
nuclear Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:04 sri, 4. 6. 2014 Naslov: |
|
|
Molila bih nekog, jer oni koje sam pitala su me slali jedno drugom...., da mi odgovore nešto u vezi seminara.
Kada se prave histogrami, konkretno pravimo histogram relativnih frekvencija, zanima me, ako je jedan dio "prazan", to jest, "rupa" je između onih stupaca, može li se (i je li to uopće potrebno za prezentaciju/seminar?) ti stupci nekako spojiti?
Molila bih nekog, jer oni koje sam pitala su me slali jedno drugom...., da mi odgovore nešto u vezi seminara.
Kada se prave histogrami, konkretno pravimo histogram relativnih frekvencija, zanima me, ako je jedan dio "prazan", to jest, "rupa" je između onih stupaca, može li se (i je li to uopće potrebno za prezentaciju/seminar?) ti stupci nekako spojiti?
|
|
[Vrh] |
|
bernhard Forumaš(ica)
Lokacija: Multiple users - od 2012 profil iskljucivo koristi Maria Culjak
|
Postano: 13:49 sri, 4. 6. 2014 Naslov: |
|
|
[quote="nuclear"]konkretno pravimo histogram relativnih frekvencija, zanima me, ako je jedan dio "prazan", to jest, "rupa" je između onih stupaca, može li se (i je li to uopće potrebno za prezentaciju/seminar?) ti stupci nekako spojiti?[/quote]
Pretpostavljam, da se to dogodilo sa [b]hist(podaci)[/b], gdje je u [b]podaci[/b] pocetni uzorak [tex]x_{1},\dots ,x_{n}[/tex] koji promatras. Tada R crta frekvencije podataka i sam proizvoljno uzima broj razreda u koje ih dijeli.
Preporucam da odredis sirinu razreda (recimo da ih je [tex]k[/tex] ) sa [tex](x_{max}-x_{min})/k[/tex] i pomocu toga odredis granice razreda.
Prvi nacin je [b]hist(podaci,probability=T,ylim=c(0,1))[/b] cime crtas relativne frekvencije (jer je sa probability=T histogram normiran tako da mu je povrsina jednaka 1), a drugi nacin:
[b]hist(podaci,probability=T,breaks=granice)[/b],[b] granice[tex]<-[/tex]c() [/b]numericki vektor sa tocno odredenim granicama razreda.
Treci nacin je sa naredbom [b]barplot[/b] tj. radis stupcasti dijagram, ali onda prethodno moras izracunati relativne frekvencije podataka.
nuclear (napisa): | konkretno pravimo histogram relativnih frekvencija, zanima me, ako je jedan dio "prazan", to jest, "rupa" je između onih stupaca, može li se (i je li to uopće potrebno za prezentaciju/seminar?) ti stupci nekako spojiti? |
Pretpostavljam, da se to dogodilo sa hist(podaci), gdje je u podaci pocetni uzorak [tex]x_{1},\dots ,x_{n}[/tex] koji promatras. Tada R crta frekvencije podataka i sam proizvoljno uzima broj razreda u koje ih dijeli.
Preporucam da odredis sirinu razreda (recimo da ih je [tex]k[/tex] ) sa [tex](x_{max}-x_{min})/k[/tex] i pomocu toga odredis granice razreda.
Prvi nacin je hist(podaci,probability=T,ylim=c(0,1)) cime crtas relativne frekvencije (jer je sa probability=T histogram normiran tako da mu je povrsina jednaka 1), a drugi nacin:
hist(podaci,probability=T,breaks=granice), granice[tex]←[/tex]c() numericki vektor sa tocno odredenim granicama razreda.
Treci nacin je sa naredbom barplot tj. radis stupcasti dijagram, ali onda prethodno moras izracunati relativne frekvencije podataka.
|
|
[Vrh] |
|
|