[quote="Gost"]Ovdje sam mogao napisati i ovako:
x=-1 -> t=3*pi/2
x=1 -> t=5*pi/2 [/quote]
Naravno. Obicno uzimamo -pi/2 i pi/2 jer je ljepse. :)
[quote="Gost"]Dakle,proizvoljno si mogu uzeti komadiće domene funkcije sinus koje ja želim,uz uvjet da mi vrijednosti funkcije sinus idu od -1 do 1 uključeno tako da sinus bude zaista supstitucija koja je jednakovrijedna broju x [/quote]
Bhmm :?: Nekako tako, samo bi to ipak trebalo malo jasnije reci...
Osnovni oblik formule supstitucije glasi
fi(b)
S f(x)dx =
fi(a)
b
S f(fi(t)) fi'(t) dt
a
gdje je f neprekidna, a fi neprekidno diferencijabilna.
Odavde se vidi da moramo paziti jedino na granice, tako da smo kod supdtitucije x=sin(t) mogli uzeti bilo koje a,b takve da je sin(a)=-1, sin(b)=1, npr. a=-53pi/2 i b=101pi/2. Uopce nema veze sto sin(t) vise puta prolazi intervalom [-1,1]. (Poanta je u tome da se viskovi medjusobno pokrate.)
Ipak, obicno je bolje uzimati da fi bude injekcija, tj. a i b odabrati tako da fi(t) tocno jednom poprima vrijednosti izmedju fi(a) i fi(b) jer u tom slucaju mozemo t izraziti pomocu x: t=fi^-1 (x). Zato radije uzimamo npr. a=-pi/2, b=pi/2 ili pak a=3pi/2, b=5pi/2.
Gost (napisa): | Ovdje sam mogao napisati i ovako:
x=-1 → t=3*pi/2
x=1 → t=5*pi/2 |
Naravno. Obicno uzimamo -pi/2 i pi/2 jer je ljepse.
Gost (napisa): | Dakle,proizvoljno si mogu uzeti komadiće domene funkcije sinus koje ja želim,uz uvjet da mi vrijednosti funkcije sinus idu od -1 do 1 uključeno tako da sinus bude zaista supstitucija koja je jednakovrijedna broju x |
Bhmm Nekako tako, samo bi to ipak trebalo malo jasnije reci...
Osnovni oblik formule supstitucije glasi
fi(b)
S f(x)dx =
fi(a)
b
S f(fi(t)) fi'(t) dt
a
gdje je f neprekidna, a fi neprekidno diferencijabilna.
Odavde se vidi da moramo paziti jedino na granice, tako da smo kod supdtitucije x=sin(t) mogli uzeti bilo koje a,b takve da je sin(a)=-1, sin(b)=1, npr. a=-53pi/2 i b=101pi/2. Uopce nema veze sto sin(t) vise puta prolazi intervalom [-1,1]. (Poanta je u tome da se viskovi medjusobno pokrate.)
Ipak, obicno je bolje uzimati da fi bude injekcija, tj. a i b odabrati tako da fi(t) tocno jednom poprima vrijednosti izmedju fi(a) i fi(b) jer u tom slucaju mozemo t izraziti pomocu x: t=fi^-1 (x). Zato radije uzimamo npr. a=-pi/2, b=pi/2 ili pak a=3pi/2, b=5pi/2.
|