Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pomoc sa zadatkom s prvog kolokvija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Linearna algebra 1 (smjer nastavnički)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
malisputnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 1

PostPostano: 22:54 pet, 29. 8. 2014    Naslov: Pomoc sa zadatkom s prvog kolokvija Citirajte i odgovorite

Dobra vecer,

Trebam pomoc sa sljedecim zadatkom, tj. moze li netko objasniti rjesenje
3. zadatka iz prve grupe. Kako se dolazi do baze za potprostor jer mi nije jasno
zasto matrica [ -1 0, 0 1 ] zadovoljava uvjet A - Tr(A)*I = A^t.

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/ela/la1/kolokviji/kolla11-2012.pdf
Dobra vecer,

Trebam pomoc sa sljedecim zadatkom, tj. moze li netko objasniti rjesenje
3. zadatka iz prve grupe. Kako se dolazi do baze za potprostor jer mi nije jasno
zasto matrica [ -1 0, 0 1 ] zadovoljava uvjet A - Tr(A)*I = A^t.

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/ela/la1/kolokviji/kolla11-2012.pdf

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:10 pet, 29. 8. 2014    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zato sto je simetricna i ima trag jednak nuli. Uvrsti:
[tex]\operatorname{tr} A = -1 + 1 = 0[/tex],
[tex]A - (\operatorname{tr} A) {\rm I} = A - 0 \cdot {\rm I} = A = \begin{bmatrix} -1 & 0 \\ 0 & 1 \end{bmatrix} = A^T[/tex].
Zato sto je simetricna i ima trag jednak nuli. Uvrsti:
[tex]\operatorname{tr} A = -1 + 1 = 0[/tex],
[tex]A - (\operatorname{tr} A) {\rm I} = A - 0 \cdot {\rm I} = A = \begin{bmatrix} -1 & 0 \\ 0 & 1 \end{bmatrix} = A^T[/tex].

[Vrh]
malisputnik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 23:28 pet, 29. 8. 2014    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, sada vidim di mi je greska.

Mozete li mi reci kako se dode do te baze, tj. je li se "narihta"?
Hvala, sada vidim di mi je greska.

Mozete li mi reci kako se dode do te baze, tj. je li se "narihta"?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 1:40 sub, 30. 8. 2014    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uvijek je korisno malo raspisati, da se vidi sto se tu zapravo dogadja.

Za zadanu matricu [tex]A = \begin{bmatrix} a_{ij} \end{bmatrix} \in \mathbb{R}^{2 \times 2}[/tex] oznacimo [tex]t := \operatorname{tr} A = a_{11} + a_{22}[/tex]. Sada nas uvjet izgleda ovako:
[dtex]A - t \cdot {\rm I} = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{bmatrix} - \begin{bmatrix} t \\ & t \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a_{11} - t & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} - t \end{bmatrix} = A^T = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{21} \\ a_{12} & a_{22} \end{bmatrix}.[/dtex]

Dakle, zanimaju nas matrice za koje vrijedi:
[dtex]\begin{bmatrix} a_{11} - t & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} - t \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{21} \\ a_{12} & a_{22} \end{bmatrix}.[/dtex]

Zakljucak: rijec je o skupu simetricnih matrica koje imaju trag [tex]t[/tex] jednak nuli. Rasclanimo li ta dva (ocito neovisna) uvjeta, imamo:
[dtex]a_{21} = a_{12}, \quad a_{22} = -a_{11}.[/dtex]

To znaci da je nas skup zapravo
[dtex]K = \left\{ \begin{bmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{12} & -a_{11} \end{bmatrix} \colon a_{11}, a_{12} \in \mathbb{R} \right\}.[/dtex]

Dalje provjeris kako se i inace provjerava da je neki podskup prostora i sam (pod)prostor.
Uvijek je korisno malo raspisati, da se vidi sto se tu zapravo dogadja.

Za zadanu matricu [tex]A = \begin{bmatrix} a_{ij} \end{bmatrix} \in \mathbb{R}^{2 \times 2}[/tex] oznacimo [tex]t := \operatorname{tr} A = a_{11} + a_{22}[/tex]. Sada nas uvjet izgleda ovako:
[dtex]A - t \cdot {\rm I} = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} \end{bmatrix} - \begin{bmatrix} t \\ & t \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a_{11} - t & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} - t \end{bmatrix} = A^T = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{21} \\ a_{12} & a_{22} \end{bmatrix}.[/dtex]

Dakle, zanimaju nas matrice za koje vrijedi:
[dtex]\begin{bmatrix} a_{11} - t & a_{12} \\ a_{21} & a_{22} - t \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} a_{11} & a_{21} \\ a_{12} & a_{22} \end{bmatrix}.[/dtex]

Zakljucak: rijec je o skupu simetricnih matrica koje imaju trag [tex]t[/tex] jednak nuli. Rasclanimo li ta dva (ocito neovisna) uvjeta, imamo:
[dtex]a_{21} = a_{12}, \quad a_{22} = -a_{11}.[/dtex]

To znaci da je nas skup zapravo
[dtex]K = \left\{ \begin{bmatrix} a_{11} & a_{12} \\ a_{12} & -a_{11} \end{bmatrix} \colon a_{11}, a_{12} \in \mathbb{R} \right\}.[/dtex]

Dalje provjeris kako se i inace provjerava da je neki podskup prostora i sam (pod)prostor.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Linearna algebra 1 (smjer nastavnički) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum