Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
juzer Gost
|
|
[Vrh] |
|
fantom_slobode Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 23:49 sub, 29. 1. 2011 Naslov: |
|
|
joj koja katastrofa, omele me stranice a,b,c sa oznakama A,B,C pa sam kut gama bacao nasuprot stranice a....joooj :shock:
FALA! :D
joj koja katastrofa, omele me stranice a,b,c sa oznakama A,B,C pa sam kut gama bacao nasuprot stranice a....joooj
FALA!
|
|
[Vrh] |
|
fantom_slobode Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Blondie Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:50 sub, 29. 10. 2011 Naslov: |
|
|
Da ne otvaram novu temu pa ću ovdje tražiti pomoć.
Imam problem sa konstrukcijom iz kolokvija druga grupa, 3 zadatak
http://web.math.hr/nastava/eg/kolokviji/EG0910-kol1.pdf
Ako počnem od Vc, dobijem pravac na kojm leži N (nožište visine Vc) i na kojem će ležati A i B. I onda ne znam koji potez dalje.
A ako počnem da prvo konstruiram kružnicu, pa točku A, mogu povući tangente al onda opet ne znam kak dobiti točku C. Od kud da povučem visinu? :frustriran:
Jel me možete uputiti kako dalje?
Da ne otvaram novu temu pa ću ovdje tražiti pomoć.
Imam problem sa konstrukcijom iz kolokvija druga grupa, 3 zadatak
http://web.math.hr/nastava/eg/kolokviji/EG0910-kol1.pdf
Ako počnem od Vc, dobijem pravac na kojm leži N (nožište visine Vc) i na kojem će ležati A i B. I onda ne znam koji potez dalje.
A ako počnem da prvo konstruiram kružnicu, pa točku A, mogu povući tangente al onda opet ne znam kak dobiti točku C. Od kud da povučem visinu?
Jel me možete uputiti kako dalje?
_________________ Dijeliti restoran ili lokal na pušačku i nepušačku sekciju je kao da podijelite bazen na dvije polovice
- u jednoj smijes pišati, u drugoj ne.
|
|
[Vrh] |
|
i_dumba19 Forumaš(ica)
|
Postano: 14:24 ned, 30. 10. 2011 Naslov: |
|
|
Nisam siguran da li je dobro, ali ja bih ovako: Povukao bih pravac i označimo ga s p Zatim okomicu na taj pravac q. Iz p presjek q (neka je točka N) ucrtao bih kružnicu radijusa r, i gdje siječe okomicu q, tu ti je središte upisane kružnice. Zatim bih iz središta te kružnice, ucrtao kružnicu radijusa d. Presjek te kružnice i pravca p ti je točka A. Zatim bih konstruirao točku C (povučemo bilo gdje okomicu z na pravac p i neka je M presjek tih pravaca. Iz M (može i iz N) konstruiramo kružnicu radijusa v_c i ucrtamo paralelu x koja prolazi presjekom te kružnice i pravca z sa pravcem p. Iz A povućemo tangentu koja prolazi kružnicom k(S, r) i sjecište tangente i pravca x je točka C.) Iz vrha C povučeš tangentu na kružnicu k(S, r), i presjek pravca p i tangente je vrh B.
Tako bih ja konstruirao. Nisam siguran da li je dobro.
Nisam siguran da li je dobro, ali ja bih ovako: Povukao bih pravac i označimo ga s p Zatim okomicu na taj pravac q. Iz p presjek q (neka je točka N) ucrtao bih kružnicu radijusa r, i gdje siječe okomicu q, tu ti je središte upisane kružnice. Zatim bih iz središta te kružnice, ucrtao kružnicu radijusa d. Presjek te kružnice i pravca p ti je točka A. Zatim bih konstruirao točku C (povučemo bilo gdje okomicu z na pravac p i neka je M presjek tih pravaca. Iz M (može i iz N) konstruiramo kružnicu radijusa v_c i ucrtamo paralelu x koja prolazi presjekom te kružnice i pravca z sa pravcem p. Iz A povućemo tangentu koja prolazi kružnicom k(S, r) i sjecište tangente i pravca x je točka C.) Iz vrha C povučeš tangentu na kružnicu k(S, r), i presjek pravca p i tangente je vrh B.
Tako bih ja konstruirao. Nisam siguran da li je dobro.
|
|
[Vrh] |
|
Blondie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
i_dumba19 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
CROmpir Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:06 sub, 26. 11. 2011 Naslov: |
|
|
Meni to smrdi pomalo na poopcenje talesovog tm-a.
Neda mi se vaditi papire al ide nesto tipa konstruiras duzinu PC (duljine tc).
Iz svakog vrha konstruiras kut alfa-90 i di se sjeku to je srediste kruznice. Ta kruznica je geometrijsko mjesto vrha A. Na istu foru dobijes g. mjesto vrha B.
Sjetis se da A, P, B moraju biti kolinearne i da je P poloviste duljine AB.
Imas tu bar 2 rjesenja (ovisi dal je alfa, odnosno beta, siljasti ili tupi kut.
Anyway, pregledaj zadatke sa kruznicama, odnosno sredisnji i obodi kut.
Meni to smrdi pomalo na poopcenje talesovog tm-a.
Neda mi se vaditi papire al ide nesto tipa konstruiras duzinu PC (duljine tc).
Iz svakog vrha konstruiras kut alfa-90 i di se sjeku to je srediste kruznice. Ta kruznica je geometrijsko mjesto vrha A. Na istu foru dobijes g. mjesto vrha B.
Sjetis se da A, P, B moraju biti kolinearne i da je P poloviste duljine AB.
Imas tu bar 2 rjesenja (ovisi dal je alfa, odnosno beta, siljasti ili tupi kut.
Anyway, pregledaj zadatke sa kruznicama, odnosno sredisnji i obodi kut.
_________________ Though your dreams be tossed and blown...
|
|
[Vrh] |
|
CROmpir Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 23:53 pet, 31. 10. 2014 Naslov: |
|
|
Povuci pravac na kojem lezi [tex]c[/tex], izaberi tocku [tex]A[/tex], nanesi duljinu [tex]c[/tex] (to je tocka [tex]B[/tex]) i napravi kut [tex]\alpha[/tex] (da dobijes pravac na kojem lezi stranica [tex]b[/tex]).
U poloviste [tex]AB[/tex] upikni sestar i napravi radius [tex]c/2[/tex]. Zatim u [tex]A[/tex] upikni sestar i napravi luk radiusa [tex]v_a[/tex]. Na sjecistu dva luka je noziste [tex]N_a[/tex] visine [tex]v_a[/tex]. Povuces pravac kroz [tex]N_a[/tex] i [tex]B[/tex], i na njemu lezi stranica [tex]a[/tex].
Povuci pravac na kojem lezi [tex]c[/tex], izaberi tocku [tex]A[/tex], nanesi duljinu [tex]c[/tex] (to je tocka [tex]B[/tex]) i napravi kut [tex]\alpha[/tex] (da dobijes pravac na kojem lezi stranica [tex]b[/tex]).
U poloviste [tex]AB[/tex] upikni sestar i napravi radius [tex]c/2[/tex]. Zatim u [tex]A[/tex] upikni sestar i napravi luk radiusa [tex]v_a[/tex]. Na sjecistu dva luka je noziste [tex]N_a[/tex] visine [tex]v_a[/tex]. Povuces pravac kroz [tex]N_a[/tex] i [tex]B[/tex], i na njemu lezi stranica [tex]a[/tex].
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
graceland Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
|