Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:29 ned, 27. 9. 2015 Naslov: |
|
|
Jedna spaga gori [latex]x[/latex] minuta.
Ako je presavinem i zapalim oba kraja, gorjet ce [latex]\frac{x}{2}[/latex] minuta.
Ako je dvaput presavinem ([size=3]dvaput je dvaput:P[/size]) i zapalim (sva 4 kraja), gorjet ce [latex]\frac{x}{4}[/latex] minuta
[latex]45 min = \frac{3}{4}\cdot 60min.[/latex]
ilitiga [latex]45 min = (\frac{1}{2} + \frac{1}{4})\cdot 60min[/latex]
Jednu spage presavinem jednom i zapalim oba kraja ==> prodje 30min.
Drugu spagu presavinem dvaput i zapalim sve krajeve ==> prodje 15min.
Prvo zapalim jednu spagu, a nakon sto se ona ugasi zapalim drugu.
Dakle, od trenutka kad sam upalio prvu spagu pa sve dok se druga spaga ne ugasi, proslo je 45min.
Alternativno,
[latex]45 min = (\frac{1}{2} + \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2})\cdot 60min[/latex]
ilitiga [latex]45 min = \frac{1}{2}(1+ \frac{1}{2})\cdot 60min[/latex]
Obje spage presavinem jednom i zapalim 3 od 4 kraja. Nakon što jedna od njih izgori do kraja, prošlo je 30 min a u drugoj špagi ima još "30 min materijala za gorjanje". Tad zapalim zadnji kraj i time prepolovim "30 min materijala za gorjenje" na "15 min materijala za gorjenje".
Ilitiga, kad se i druga spaga ugasi, proslo je 45min od prvog paljenja.
Jedna spaga gori minuta.
Ako je presavinem i zapalim oba kraja, gorjet ce minuta.
Ako je dvaput presavinem (dvaput je dvaput:P) i zapalim (sva 4 kraja), gorjet ce minuta
ilitiga
Jednu spage presavinem jednom i zapalim oba kraja ⇒ prodje 30min.
Drugu spagu presavinem dvaput i zapalim sve krajeve ⇒ prodje 15min.
Prvo zapalim jednu spagu, a nakon sto se ona ugasi zapalim drugu.
Dakle, od trenutka kad sam upalio prvu spagu pa sve dok se druga spaga ne ugasi, proslo je 45min.
Alternativno,
ilitiga
Obje spage presavinem jednom i zapalim 3 od 4 kraja. Nakon što jedna od njih izgori do kraja, prošlo je 30 min a u drugoj špagi ima još "30 min materijala za gorjanje". Tad zapalim zadnji kraj i time prepolovim "30 min materijala za gorjenje" na "15 min materijala za gorjenje".
Ilitiga, kad se i druga spaga ugasi, proslo je 45min od prvog paljenja.
_________________ Though your dreams be tossed and blown...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 11:56 pon, 28. 9. 2015 Naslov: |
|
|
Ako "spage ne gore jednolikom brzinom na svim svojim dijelovima", kako znas da ce dvije polovice izgorjeti za 30min? Moze jedna za 15min, a druga za 45 min ili jedna za 29min, a druga za 31min.
Ako "spage ne gore jednolikom brzinom na svim svojim dijelovima", kako znas da ce dvije polovice izgorjeti za 30min? Moze jedna za 15min, a druga za 45 min ili jedna za 29min, a druga za 31min.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:31 pon, 28. 9. 2015 Naslov: |
|
|
Nisam spagu fizicki prepolovio (prerezao) pa da se vatra ugasi nakon što izgori do polovice.
Neka spaga ima 9 dijelova i oznake na spagi su [latex]A---P---B[/latex] i neka je potrebno 15min da izgori od A do P i 45min od B do P.
Ako zapalim samo kraj A, nakon 15 min vatra je dosla do P i špaga izgleda ovako [latex]....F---B[/latex]
(točkice predstavljaju izgorjeli dio, crtice "normalni dio" a slovo F mjesto gdje se nalazi vatra)
Ako zapalim samo kraj B, nakon 45 min vatra je dosla do P i špaga izgleda ovako
[latex]A---F....[/latex]
Ali, ako zapalim oba kraja istovremeno, nakon 15 min špaga izgleda otprilike ovako:
[latex]....F--F.[/latex]
U 16. minuti vatra sa lijeve polovice ce prijeci na desnu polovicu.
[latex].....F-F.[/latex]
U 29. minuti spaga izgleda ovako:
[latex].....FF..[/latex]
a u 30. minuti ce se dvije vatre "spojiti" i ugasit ce se.
[latex].........[/latex]
Znaci u 16. minuti lijeva vatra prelazi na desnu polovicu pa desna polovica gori sa dvije strane i trebat ce manje vremena da izgori u potpunosti, jer gore dvije vatre sa dvije strane.
E sad, pravo pitanje je "Dal ce bas trebati tocno dvostruko manje vremena da cijela spaga izgori ako je zapalim sa dvije strane?". Ja mislim da hoce i na tome temeljim svoja rjesenja.
Nisam to raspisivao al razmisljanje mi je otprilike sljedece:
Spaga ima 100 jedinica potencijalne [i]vatropridonosne [/i]energije :D
Izgorena spaga ima 0 jedinica potencijalne [i]vatropridonosne [/i]energije.
Plamen uvijek pretvara [b]istu kolicinu [/b]potencijalne [i]vatropridonosne [/i]energije u vatru bez obzira na kojim koordinatama spage se nalazi.
Potencijalna [i]vatropridonosna [/i]energija nije ravnomjerno rasporedjena duz spage pa zato spaga ne gori jednolikom brzinom na svim djelovima.
Ako je potrebno 60min da jedan plamen pretvori 100 jedinica vatropridonosne energije u vatru, onda je potrebno 30min da dva plamena pretvore istu kolicinu energije u vatru.
Kljucan dio u mom razmisljanju je 16. minuta kada "lijeva brza vatra" pocne pomagati "desnoj sporijoj vatri".
Ako netko ima doma ili u labosu na faxu (fizicari?) sporogoreci fitilj i brzogoreci fitilj dalo bi se to testirati u praksi i u tom slucaju bi mogla neka oklada pasti:)
Dakle,
@vsego: siguran sam zbog "sesnaeste minute"
@fireball: U pravu si i jasno mi je da kolikogod puta presavinuo spagu i dalje imam 2 kraja. Mislim da sam dovoljno zakomplicirao i bez dodatnih pojasnjenja na sta sam mislio pod 4 kraja :)
P.S.
Kad smo kod "sesneste minute", sad uvidjam da ako imam 4 vatre na jednoj spagi (2x presavinuta spaga), moguce je da se dvije od njih spoje i ugase (jer nema sta vise goriti na toj strani).
U tom slucaju moje prvo ponudjeno rjesenje nije tocno ali i dalje (za sad) stojim kod drugog ponudjenog rjesenja.
Nisam spagu fizicki prepolovio (prerezao) pa da se vatra ugasi nakon što izgori do polovice.
Neka spaga ima 9 dijelova i oznake na spagi su i neka je potrebno 15min da izgori od A do P i 45min od B do P.
Ako zapalim samo kraj A, nakon 15 min vatra je dosla do P i špaga izgleda ovako
(točkice predstavljaju izgorjeli dio, crtice "normalni dio" a slovo F mjesto gdje se nalazi vatra)
Ako zapalim samo kraj B, nakon 45 min vatra je dosla do P i špaga izgleda ovako
Ali, ako zapalim oba kraja istovremeno, nakon 15 min špaga izgleda otprilike ovako:
U 16. minuti vatra sa lijeve polovice ce prijeci na desnu polovicu.
U 29. minuti spaga izgleda ovako:
a u 30. minuti ce se dvije vatre "spojiti" i ugasit ce se.
Znaci u 16. minuti lijeva vatra prelazi na desnu polovicu pa desna polovica gori sa dvije strane i trebat ce manje vremena da izgori u potpunosti, jer gore dvije vatre sa dvije strane.
E sad, pravo pitanje je "Dal ce bas trebati tocno dvostruko manje vremena da cijela spaga izgori ako je zapalim sa dvije strane?". Ja mislim da hoce i na tome temeljim svoja rjesenja.
Nisam to raspisivao al razmisljanje mi je otprilike sljedece:
Spaga ima 100 jedinica potencijalne vatropridonosne energije
Izgorena spaga ima 0 jedinica potencijalne vatropridonosne energije.
Plamen uvijek pretvara istu kolicinu potencijalne vatropridonosne energije u vatru bez obzira na kojim koordinatama spage se nalazi.
Potencijalna vatropridonosna energija nije ravnomjerno rasporedjena duz spage pa zato spaga ne gori jednolikom brzinom na svim djelovima.
Ako je potrebno 60min da jedan plamen pretvori 100 jedinica vatropridonosne energije u vatru, onda je potrebno 30min da dva plamena pretvore istu kolicinu energije u vatru.
Kljucan dio u mom razmisljanju je 16. minuta kada "lijeva brza vatra" pocne pomagati "desnoj sporijoj vatri".
Ako netko ima doma ili u labosu na faxu (fizicari?) sporogoreci fitilj i brzogoreci fitilj dalo bi se to testirati u praksi i u tom slucaju bi mogla neka oklada pasti:)
Dakle,
@vsego: siguran sam zbog "sesnaeste minute"
@fireball: U pravu si i jasno mi je da kolikogod puta presavinuo spagu i dalje imam 2 kraja. Mislim da sam dovoljno zakomplicirao i bez dodatnih pojasnjenja na sta sam mislio pod 4 kraja
P.S.
Kad smo kod "sesneste minute", sad uvidjam da ako imam 4 vatre na jednoj spagi (2x presavinuta spaga), moguce je da se dvije od njih spoje i ugase (jer nema sta vise goriti na toj strani).
U tom slucaju moje prvo ponudjeno rjesenje nije tocno ali i dalje (za sad) stojim kod drugog ponudjenog rjesenja.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 19:00 pon, 28. 9. 2015 Naslov: |
|
|
[quote="Swerz"]Nisam spagu fizicki prepolovio (prerezao) pa da se vatra ugasi nakon što izgori do polovice.[/quote]
Got it, thanks. :) Sad mi "alternativno" zvuci OK. ("Presavijanje" je, btw, nepotrebna komplikacija koja zbunjuje; samo zapali spagu na oba kraja i mir ;))
S "originalom" mi je problem "presavinem dvaput i zapalim sve krajeve" jer spaga nema 4 kraja, pa palis spagu od "negdje u sredini", pa dijelovi izgore do kraja bez da vatra "ide dalje", sto narusava koncept na koji se oslanjas.
P.S. Jadni bombash koji kupi fitilj od fireballa... :PP
Swerz (napisa): | Nisam spagu fizicki prepolovio (prerezao) pa da se vatra ugasi nakon što izgori do polovice. |
Got it, thanks. Sad mi "alternativno" zvuci OK. ("Presavijanje" je, btw, nepotrebna komplikacija koja zbunjuje; samo zapali spagu na oba kraja i mir )
S "originalom" mi je problem "presavinem dvaput i zapalim sve krajeve" jer spaga nema 4 kraja, pa palis spagu od "negdje u sredini", pa dijelovi izgore do kraja bez da vatra "ide dalje", sto narusava koncept na koji se oslanjas.
P.S. Jadni bombash koji kupi fitilj od fireballa...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Spectre Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:38 uto, 29. 9. 2015 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Kako ih raspolovi? Ne pise da ima noz, niti vagu kakvu koristi Walter White. :P[/quote]
Tocan je odgovor, raspolove se. Zar nikad nisi vidio tablete koje imaju onu recku po sredini da ih rukom mozes prepolovit? :P
Uostalom, mislim da bi bilo prelagano da ti odmah dam hint sa nožem a i ovako mozemo dobiti razna zanimljiva rjesenja, tipa razmuti sve tablete i popij pola.
Nego, ajmo od sad rješenja pisati u "spoilerima". Neki zadatci su fakat zanimljivi ako ne vidimo rješenje :D
[spoiler] ovdje metni svoje rjesenje [/spoiler]
vsego (napisa): | Kako ih raspolovi? Ne pise da ima noz, niti vagu kakvu koristi Walter White. |
Tocan je odgovor, raspolove se. Zar nikad nisi vidio tablete koje imaju onu recku po sredini da ih rukom mozes prepolovit?
Uostalom, mislim da bi bilo prelagano da ti odmah dam hint sa nožem a i ovako mozemo dobiti razna zanimljiva rjesenja, tipa razmuti sve tablete i popij pola.
Nego, ajmo od sad rješenja pisati u "spoilerima". Neki zadatci su fakat zanimljivi ako ne vidimo rješenje
Spoiler [hidden; click to show]: | ovdje metni svoje rjesenje |
|
|
[Vrh] |
|
Spectre Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:03 sub, 3. 10. 2015 Naslov: |
|
|
[quote="Melkor"]Evo jedna majmunska: Od 3000 banana potrebno je što više njih transportirati na udaljenost od 1000 km. Banane transportira majmun koji odjednom može nositi najviše 1000 banana, no za svaki kilometar (i naprijed i natrag) majmun pojede jednu bananu. Koliko je banana moguće prebaciti na drugu stranu?[/quote]
Vjerojatno nije najbolje rješenje, ali je barem neko rješenje:
[spoiler]500
Prvi korak:
Ponese 1000 banana 250 km, ostavi 500, vrati se na početak.
Ponese 1000 banana 250 km, ostavi 750.
Dakle na 250 km je trenutno 1750 banana.
Drugi korak:
Ponese 1000 banana 250 km, ostavi 500, vrati se na 250 m.
Ponese preostalih 750 banana 250 km, ostavi 500.
Dakle na 500 km je trenutno 1000 banana.
Treći korak:
S preostalih 1000 banana prijeđe preostali put, pojede pola te mu ostane 500.[/spoiler]
Melkor (napisa): | Evo jedna majmunska: Od 3000 banana potrebno je što više njih transportirati na udaljenost od 1000 km. Banane transportira majmun koji odjednom može nositi najviše 1000 banana, no za svaki kilometar (i naprijed i natrag) majmun pojede jednu bananu. Koliko je banana moguće prebaciti na drugu stranu? |
Vjerojatno nije najbolje rješenje, ali je barem neko rješenje:
Spoiler [hidden; click to show]: | 500
Prvi korak:
Ponese 1000 banana 250 km, ostavi 750.
Dakle na 250 km je trenutno 1750 banana.
Drugi korak:
Ponese 1000 banana 250 km, ostavi 500, vrati se na 250 m.
Ponese preostalih 750 banana 250 km, ostavi 500.
Dakle na 500 km je trenutno 1000 banana.
Treći korak:
S preostalih 1000 banana prijeđe preostali put, pojede pola te mu ostane 500. |
_________________ Cry havoc, and let loose the dogs of war!
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:55 ned, 4. 10. 2015 Naslov: |
|
|
[quote="Spectre"]Dakle na 250 km je trenutno 1750 banana.[/quote]
Može imati i više banana na 250 km. Recimo neka prenese dvaput po 600 i jednom 800 banana na 200 km. Znači na 200 km ima 2000 banana. Do 250 onda može prenijeti 900 prvi put i 950 drugi put, što ukupno daje 1850 banana na 250 km. (Mislim da se u ovom krije dovoljan hint i za konačno rješenje.)
Nadam se da majmuni i banane nisu ubili temu. Nudim novi problem: Recimo da vam netko ponudi dvije kuverte s novcem. Ne znate koji je točno iznos u kuvertama, samo znate da jedna sadrži dvostruko veći iznos nego druga. Nakon odabira kuverte, prije nego je otvorite imate mogućnost predomisliti se i promijeniti izbor. Je li bolje uzeti drugu kuvertu ili ostati pri prvoj?
Intuitivno, trebalo bi biti svejedno. No, evo argumenta da je bolje promijeniti izbor. Recimo da odabrana kuverta sadrži iznos x. Druga kuverta onda sadrži 2x s vjerojatnošću 1/2, ili x/2 isto s vjerojatnošću 1/2. Očekivani iznos ako uzmete drugu kuvertu je 5x/4, što je više od očekivanog iznosa u prvoj kuverti. Prema tome, bolje je promijeniti izbor.
Je li argument valjan? Je li bolje promijeniti kuvertu, ostati pri početnom izboru, ili je svejedno?
Spectre (napisa): | Dakle na 250 km je trenutno 1750 banana. |
Može imati i više banana na 250 km. Recimo neka prenese dvaput po 600 i jednom 800 banana na 200 km. Znači na 200 km ima 2000 banana. Do 250 onda može prenijeti 900 prvi put i 950 drugi put, što ukupno daje 1850 banana na 250 km. (Mislim da se u ovom krije dovoljan hint i za konačno rješenje.)
Nadam se da majmuni i banane nisu ubili temu. Nudim novi problem: Recimo da vam netko ponudi dvije kuverte s novcem. Ne znate koji je točno iznos u kuvertama, samo znate da jedna sadrži dvostruko veći iznos nego druga. Nakon odabira kuverte, prije nego je otvorite imate mogućnost predomisliti se i promijeniti izbor. Je li bolje uzeti drugu kuvertu ili ostati pri prvoj?
Intuitivno, trebalo bi biti svejedno. No, evo argumenta da je bolje promijeniti izbor. Recimo da odabrana kuverta sadrži iznos x. Druga kuverta onda sadrži 2x s vjerojatnošću 1/2, ili x/2 isto s vjerojatnošću 1/2. Očekivani iznos ako uzmete drugu kuvertu je 5x/4, što je više od očekivanog iznosa u prvoj kuverti. Prema tome, bolje je promijeniti izbor.
Je li argument valjan? Je li bolje promijeniti kuvertu, ostati pri početnom izboru, ili je svejedno?
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|