Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak iz praktičnog kolokvija (zadatak)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 8:49 pon, 6. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma kein Problem D Vrijedi napisati program ponovo, i budem \D/
Ma kein Problem Very Happy Vrijedi napisati program ponovo, i budem Dancing


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 18:08 sri, 8. 2. 2017    Naslov: Brisanje elemenata niza Citirajte i odgovorite

Moram priznati da je vsego vrlo kreativan što se tiče zadataka u skripti :miniklap: :lol:
Zadatak kaže: Napišite program koji učitava prirodni broj n manji od 1719 i niz x od n realnih brojeva. Program treba obrisati sve elemente niza kojemu je indeks neka potencija broja 2, te ispisati novonastali niz.

Imam funkciju za prepoznavanje je li indeks potencija broja dva, ali program ne znam dovršiti. Problem je u tome što jednom kad se izvrši druga for-petlja, svi se članovi pomjere u odnosu na indekse, pa daljnja vrtnja petlje nema smisla. Palo mi je napamet početi brisati od zadnjeg člana, ali onda ne znam što na njegovo mjesto staviti; probala sam i s novom varijablom, ali ništa. :dash:
Ideje?

[code:1]int potbr2(int i)
{
int vr=1, t=i;
while (t>0) {if (t%2==0 || t==1) t/=2; else {vr=0; break;}}
if (i==0) vr=0;
return vr;
}

int main(void)
{
int n;
printf ("Unesi broj clanova niza: ");
scanf ("%d", &n);
int a[n]; int i, j, brojac=0;
printf ("Niz?: ");
for (i=0; i<n; i++) scanf ("%d", &a[i]);

for (i=1; i<n; i++)
{
if (potbr2(i)) {for (j=i; j<n; j++) a[j]=a[j+1];
brojac++; i++;}
}
n-=brojac;
for (i=0; i<n; i++) printf ("%d ", a[i]);

return 0;
}[/code:1]
Moram priznati da je vsego vrlo kreativan što se tiče zadataka u skripti Applause Laughing
Zadatak kaže: Napišite program koji učitava prirodni broj n manji od 1719 i niz x od n realnih brojeva. Program treba obrisati sve elemente niza kojemu je indeks neka potencija broja 2, te ispisati novonastali niz.

Imam funkciju za prepoznavanje je li indeks potencija broja dva, ali program ne znam dovršiti. Problem je u tome što jednom kad se izvrši druga for-petlja, svi se članovi pomjere u odnosu na indekse, pa daljnja vrtnja petlje nema smisla. Palo mi je napamet početi brisati od zadnjeg člana, ali onda ne znam što na njegovo mjesto staviti; probala sam i s novom varijablom, ali ništa. Glavom kroz zid
Ideje?

Kod:
int potbr2(int i)
{
    int vr=1, t=i;
    while (t>0) {if (t%2==0 || t==1) t/=2; else {vr=0; break;}}
    if (i==0) vr=0;
    return vr;
}

int main(void)
{
    int n;
    printf ("Unesi broj clanova niza: ");
    scanf ("%d", &n);
    int a[n]; int i, j, brojac=0;
    printf ("Niz?: ");
    for (i=0; i<n; i++) scanf ("%d", &a[i]);

    for (i=1; i<n; i++)
        {
            if (potbr2(i)) {for (j=i; j<n; j++) a[j]=a[j+1];
                            brojac++; i++;}
        }
    n-=brojac;
    for (i=0; i<n; i++) printf ("%d ", a[i]);

    return 0;
}


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (719)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 19:13 sri, 8. 2. 2017    Naslov: Re: Brisanje elemenata niza Citirajte i odgovorite

Prva stvar, nemoj ovo raditi: [quote="krilo"][code:1]int a[n];[/code:1][/quote] Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.

Nizovi dinamičke duljine (tj. nizovi čija duljina nije odrećena prilikom kompajliranja, nego npr. unosom neke varijable) se u C-u ne deklariraju ovako. Ne bih ovdje ulazio u detalje oko toga u čemu je problem i zašto ovo ne bi trebalo raditi iako će svi kompajleri to prihvatiti.

[quote]Palo mi je napamet početi brisati od zadnjeg člana[/quote]
To je ispravan pristup.

[quote]ali onda ne znam što na njegovo mjesto staviti[/quote]
Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.



Još jedna sitnica:

[quote]Imam funkciju za prepoznavanje je li indeks potencija broja dva[/quote]
Da bude sasvim jasno, nije nikakva greška protrčati po svim indeksima i za svaki od njih provjeravati radi li se o potenciji od 2. Takvo rješenje funkcionira sasvim dobro i to je ono što se očekuje od nekoga tko je tek krenuo s programiranjem.

Ipak, nije loše napomenuti da uopće ne trebaš provjeravati koji su indeksi potencije od 2. Trik je u tome umjesto trčanja po svim indeksima trčiš samo po potencijama od 2.

Kako trčati po potencijama od 2? Jednostavno: kreneš od 1 (1 = 2^0) i onda se udesno krećeš množenjem s dva, a ulijevo dijeljenjem s 2.

Kako to izgleda možeš vidjeti dolje. Probaj sama napisati program prije nego pogledaš moj kod.

[spoiler][code:1]#include <stdio.h>

int main() {
int niz[1719];
int n, d, i;
int broj_obrisanih;

printf("Duljina niza: ");
scanf("%d", &n);
for(i = 0; i < n; ++i) {
printf("niz[%d] = ", i);
scanf("%d", &niz[i]);
}

/* Trazimo najvecu potenciju od 2 koja je indeks u nasem nizu. */
d = 1; /* ovo je 2^0 */
while(d < n) { /* indeksi u nizu idu od 0 do n-1 */
d = d * 2;
}
d = d / 2; /* Gornjom petljom smo izletili iz niza, pa se moramo vratiti jedan korak unatrag */

/* Brisanje "nezeljenih" clanova niza i brojanje koliko smo ih obrisali.*/
broj_obrisanih = 0;
while(d > 0) {
/* Pocevsi od indeksa d+1, pomicemo sve clanove niza za jedno mjesto ulijevo. */
for(i = d + 1; i < n; ++i) {
niz[i-1] = niz[i];
}
broj_obrisanih = broj_obrisanih + 1;
/* Sad kad smo se rijesili elelmenta na poziciji d, mozemo krenuti brisati sljedeci element. */
d = d / 2;
}

/* Na kraju ispisemo novonastali niz. Duljina novig niza je (n - broj_obrisanih). */
for(i = 0; i < n - broj_obrisanih; ++i) {
printf("%d ", niz[i]);
}

return 0;
}[/code:1][/spoiler]




Još jedna sitnija sitnica:


U ovom kodu:
[quote][code:1]int potbr2(int i)
{
int vr=1, t=i;
while (t>0) {if (t%2==0 || t==1) t/=2; else {vr=0; break;}}
if (i==0) vr=0;
return vr;
}[/code:1][/quote]
Zašto ti treba varijabla [tt]t[/tt]?
Prva stvar, nemoj ovo raditi:
krilo (napisa):
Kod:
int a[n];
Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.

Nizovi dinamičke duljine (tj. nizovi čija duljina nije odrećena prilikom kompajliranja, nego npr. unosom neke varijable) se u C-u ne deklariraju ovako. Ne bih ovdje ulazio u detalje oko toga u čemu je problem i zašto ovo ne bi trebalo raditi iako će svi kompajleri to prihvatiti.

Citat:
Palo mi je napamet početi brisati od zadnjeg člana

To je ispravan pristup.

Citat:
ali onda ne znam što na njegovo mjesto staviti

Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.



Još jedna sitnica:

Citat:
Imam funkciju za prepoznavanje je li indeks potencija broja dva

Da bude sasvim jasno, nije nikakva greška protrčati po svim indeksima i za svaki od njih provjeravati radi li se o potenciji od 2. Takvo rješenje funkcionira sasvim dobro i to je ono što se očekuje od nekoga tko je tek krenuo s programiranjem.

Ipak, nije loše napomenuti da uopće ne trebaš provjeravati koji su indeksi potencije od 2. Trik je u tome umjesto trčanja po svim indeksima trčiš samo po potencijama od 2.

Kako trčati po potencijama od 2? Jednostavno: kreneš od 1 (1 = 2^0) i onda se udesno krećeš množenjem s dva, a ulijevo dijeljenjem s 2.

Kako to izgleda možeš vidjeti dolje. Probaj sama napisati program prije nego pogledaš moj kod.

Spoiler [hidden; click to show]:





Još jedna sitnija sitnica:


U ovom kodu:
Citat:
Kod:
int potbr2(int i)
{
    int vr=1, t=i;
    while (t>0) {if (t%2==0 || t==1) t/=2; else {vr=0; break;}}
    if (i==0) vr=0;
    return vr;
}

Zašto ti treba varijabla t?



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 21:54 sri, 8. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.[/quote] A kako da ga deklariram? Da deklariram niz s nekim konkretnim brojem članova, pa n unesem naknadno (i njega motam po petljama)?

[quote]Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.[/quote] Ahaaaaa tek sad skužih da je to problem kad unesem n na početku... e super, to mnoga vrata otvara. :D

[quote]Zašto ti treba varijabla t?[/quote]Zato što sam napisala funkciju samo s i na početku, pa kad se izvrtila while-petlja, i je uvijek bio nula, pa i vraćena vrijednost. Tad mi je palo napamet da bi bilo dobro odvojiti slučaj i=0 i i=1.

Ova tvoja ideja je ful zanimljiva, probat ću na oba načina. :thankyou: na savjetima :D


Update: probala sam brisati niz odozada i radi k'o vurica, ali za ovaj tvoj kod nisam baš ganz sicher... Za duljinu niza unesem 10 i brojeve od 0-9, a on izbaci 0, 3, 3, 3, 5, 5 iako bi trebao maknuti samo 1, 2, 4 i 8. :tso: :kuku:
Citat:
Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.
A kako da ga deklariram? Da deklariram niz s nekim konkretnim brojem članova, pa n unesem naknadno (i njega motam po petljama)?

Citat:
Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.
Ahaaaaa tek sad skužih da je to problem kad unesem n na početku... e super, to mnoga vrata otvara. Very Happy

Citat:
Zašto ti treba varijabla t?
Zato što sam napisala funkciju samo s i na početku, pa kad se izvrtila while-petlja, i je uvijek bio nula, pa i vraćena vrijednost. Tad mi je palo napamet da bi bilo dobro odvojiti slučaj i=0 i i=1.

Ova tvoja ideja je ful zanimljiva, probat ću na oba načina. Thank you na savjetima Very Happy


Update: probala sam brisati niz odozada i radi k'o vurica, ali za ovaj tvoj kod nisam baš ganz sicher... Za duljinu niza unesem 10 i brojeve od 0-9, a on izbaci 0, 3, 3, 3, 5, 5 iako bi trebao maknuti samo 1, 2, 4 i 8. Trudim Se Objasniti... Kuku-lele!!!


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (719)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 1:06 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"][quote]Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.[/quote] A kako da ga deklariram? Da deklariram niz s nekim konkretnim brojem članova, pa n unesem naknadno (i njega motam po petljama)? [/quote]
Točno tako. Zato ti i je zadana maksimalna dopuštena duljina niza.

[quote][quote]Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.[/quote] Ahaaaaa tek sad skužih da je to problem kad unesem n na početku... e super, to mnoga vrata otvara. :D[/quote]
Kakve veze ima veze to što unosiš [tt]n[/tt] na početku?


[quote][quote]Zašto ti treba varijabla t?[/quote]Zato što sam napisala funkciju samo s i na početku, pa kad se izvrtila while-petlja, i je uvijek bio nula, pa i vraćena vrijednost. Tad mi je palo napamet da bi bilo dobro odvojiti slučaj i=0 i i=1.[/quote]
Odlično. Onda nema nikakvih problema. Izgledalo je kao simptom jedne od čestih zabuna, ali sve je ok.

Čisto radi potpunosti diskusije, može i ovako: [code:1]int potbr2(int i)
{
int vr=1;
if (i==0) vr=0;
while (i>0) {if (i%2==0 || i==1) i/=2; else {vr=0; break;}}
return vr;
}[/code:1]
ili čak ovako: [code:1]int potbr2(int i)
{
if (i==0) return 0;
while (i>0) {if (i%2==0 || i==1) i/=2; else return 0;}
return 1;
}[/code:1]

[b]Bitna napomena:[/b] Nemoj misliti da je minimizacija broja varijabli nešto bitno. Tvoj kod je jednako efikasan kao ova moja dva. Ovdje sam ih naveo samo kako bi vidjela da je stvari moguće riješiti na više načina.





[quote]za ovaj tvoj kod nisam baš ganz sicher... Za duljinu niza unesem 10 i brojeve od 0-9, a on izbaci 0, 3, 3, 3, 5, 5 iako bi trebao maknuti samo 1, 2, 4 i 8. :tso: :kuku:[/quote]

Kako? :shock: Evo što se dogodi kad ja probam:

[code:1][mdoko@bajdo]/tmp$ cat proba.c
#include <stdio.h>

int main() {
int niz[1719];
int n, d, i;
int broj_obrisanih;

printf("Duljina niza: ");
scanf("%d", &n);
for(i = 0; i < n; ++i) {
printf("niz[%d] = ", i);
scanf("%d", &niz[i]);
}

/* Trazimo najvecu potenciju od 2 koja je indeks u nasem nizu. */
d = 1; /* ovo je 2^0 */
while(d < n) { /* indeksi u nizu idu od 0 do n-1 */
d = d * 2;
}
d = d / 2; /* Gornjom petljom smo izletili iz niza, pa se moramo vratiti jedan korak unatrag */

/* Brisanje "nezeljenih" clanova niza i brojanje koliko smo ih obrisali.*/
broj_obrisanih = 0;
while(d > 0) {
/* Pocevsi od indeksa d+1, pomicemo sve clanove niza za jedno mjesto ulijevo. */
for(i = d + 1; i < n; ++i) {
niz[i-1] = niz[i];
}
broj_obrisanih = broj_obrisanih + 1;
/* Sad kad smo se rijesili elelmenta na poziciji d, mozemo krenuti brisati sljedeci element. */
d = d / 2;
}

/* Na kraju ispisemo novonastali niz. Duljina novig niza je (n - broj_obrisanih). */
for(i = 0; i < n - broj_obrisanih; ++i) {
printf("%d ", niz[i]);
}

return 0;
}
[mdoko@bajdo]/tmp$ gcc -o proba -O1 -std=c89 -pedantic-errors -Wall -Wextra -Wno-unused-result proba.c
[mdoko@bajdo]/tmp$ ./proba
Duljina niza: 10
niz[0] = 0
niz[1] = 1
niz[2] = 2
niz[3] = 3
niz[4] = 4
niz[5] = 5
niz[6] = 6
niz[7] = 7
niz[8] = 8
niz[9] = 9
0 3 5 6 7 9[/code:1]
Meni se čini da radi kako treba. :neznam:
krilo (napisa):
Citat:
Moglo bi ti odnijeti bodove na kolokviju.
A kako da ga deklariram? Da deklariram niz s nekim konkretnim brojem članova, pa n unesem naknadno (i njega motam po petljama)?

Točno tako. Zato ti i je zadana maksimalna dopuštena duljina niza.

Citat:
Citat:
Pomakni sve članove koji se nalaze desno od onoga koji brišeš za jedno mjesto ulijevo.
Ahaaaaa tek sad skužih da je to problem kad unesem n na početku... e super, to mnoga vrata otvara. Very Happy

Kakve veze ima veze to što unosiš n na početku?


Citat:
Citat:
Zašto ti treba varijabla t?
Zato što sam napisala funkciju samo s i na početku, pa kad se izvrtila while-petlja, i je uvijek bio nula, pa i vraćena vrijednost. Tad mi je palo napamet da bi bilo dobro odvojiti slučaj i=0 i i=1.

Odlično. Onda nema nikakvih problema. Izgledalo je kao simptom jedne od čestih zabuna, ali sve je ok.

Čisto radi potpunosti diskusije, može i ovako:
Kod:
int potbr2(int i)
{
    int vr=1;
    if (i==0) vr=0;
    while (i>0) {if (i%2==0 || i==1) i/=2; else {vr=0; break;}}
    return vr;
}

ili čak ovako:
Kod:
int potbr2(int i)
{
    if (i==0) return 0;
    while (i>0) {if (i%2==0 || i==1) i/=2; else return 0;}
    return 1;
}


Bitna napomena: Nemoj misliti da je minimizacija broja varijabli nešto bitno. Tvoj kod je jednako efikasan kao ova moja dva. Ovdje sam ih naveo samo kako bi vidjela da je stvari moguće riješiti na više načina.





Citat:
za ovaj tvoj kod nisam baš ganz sicher... Za duljinu niza unesem 10 i brojeve od 0-9, a on izbaci 0, 3, 3, 3, 5, 5 iako bi trebao maknuti samo 1, 2, 4 i 8. Trudim Se Objasniti... Kuku-lele!!!


Kako? Shocked Evo što se dogodi kad ja probam:

Kod:
[mdoko@bajdo]/tmp$ cat proba.c
#include <stdio.h>

int main() {
  int niz[1719];
  int n, d, i;
  int broj_obrisanih;

  printf("Duljina niza: ");
  scanf("%d", &n);
  for(i = 0; i < n; ++i) {
    printf("niz[%d] = ", i);
    scanf("%d", &niz[i]);
  }

  /* Trazimo najvecu potenciju od 2 koja je indeks u nasem nizu. */
  d = 1; /* ovo je 2^0 */
  while(d < n) { /* indeksi u nizu idu od 0 do n-1 */
    d = d * 2;
  }
  d = d / 2; /* Gornjom petljom smo izletili iz niza, pa se moramo vratiti jedan korak unatrag */

  /* Brisanje "nezeljenih" clanova niza i brojanje koliko smo ih obrisali.*/
  broj_obrisanih = 0;
  while(d > 0) {
    /* Pocevsi od indeksa d+1, pomicemo sve clanove niza za jedno mjesto ulijevo. */
    for(i = d + 1; i < n; ++i) {
      niz[i-1] = niz[i];
    }
    broj_obrisanih = broj_obrisanih + 1;
    /* Sad kad smo se rijesili elelmenta na poziciji d, mozemo krenuti brisati sljedeci element. */
    d = d / 2;
  }

  /* Na kraju ispisemo novonastali niz. Duljina novig niza je (n - broj_obrisanih). */
  for(i = 0; i < n - broj_obrisanih; ++i) {
    printf("%d ", niz[i]);
  }

  return 0;
}
[mdoko@bajdo]/tmp$ gcc -o proba -O1 -std=c89 -pedantic-errors -Wall -Wextra -Wno-unused-result proba.c
[mdoko@bajdo]/tmp$ ./proba
Duljina niza: 10
niz[0] = 0
niz[1] = 1
niz[2] = 2
niz[3] = 3
niz[4] = 4
niz[5] = 5
niz[6] = 6
niz[7] = 7
niz[8] = 8
niz[9] = 9
0 3 5 6 7 9

Meni se čini da radi kako treba. Ja to stvarno ne znam



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 9:04 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja budala ubacila ispis s for-petljom i argumentom [tt]i[/tt], pa se čudim kak ne radi :gaah:
Copy-pasteala sam ovaj drugi kod, ali mi compiler izbaci na liniji [tt]int niz[1719][/tt] obavijest [tt]error: stray \240[/tt] i odbija kompajliranje... Kaj bi to točno trebalo značit? (Čisto informativno.)
Ja budala ubacila ispis s for-petljom i argumentom i, pa se čudim kak ne radi Gaah!
Copy-pasteala sam ovaj drugi kod, ali mi compiler izbaci na liniji int niz[1719] obavijest error: stray \240 i odbija kompajliranje... Kaj bi to točno trebalo značit? (Čisto informativno.)


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (719)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 11:02 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"]Copy-pasteala sam ovaj drugi kod, ali mi compiler izbaci na liniji [tt]int niz[1719][/tt] obavijest [tt]error: stray \240[/tt] i odbija kompajliranje... Kaj bi to točno trebalo značit? (Čisto informativno.)[/quote]

Google me odveo ovamo: [url]http://stackoverflow.com/questions/29311672/error-stray-240-in-program[/url]

Očito se nešto čudno dogodilo prilikom copy & paste operacije.
krilo (napisa):
Copy-pasteala sam ovaj drugi kod, ali mi compiler izbaci na liniji int niz[1719] obavijest error: stray \240 i odbija kompajliranje... Kaj bi to točno trebalo značit? (Čisto informativno.)


Google me odveo ovamo: http://stackoverflow.com/questions/29311672/error-stray-240-in-program

Očito se nešto čudno dogodilo prilikom copy & paste operacije.



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 13:04 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Zadatak iz kolokvija Citirajte i odgovorite

Drugi kolokvij, zadatak 2. 2016. Polje C sastoji se od n znakova. Svaki od tih znakova je ili ’!’ (rub), ili ’x’ (križić), ili ’o’ (kružić). Područje između dva susjedna ruba zovemo igra. Prvi i zadnji znak u polju su rubovi. Niti jedna igra nije prazna, tj. u svakoj postoji barem jedan križić ili kružić. Na primjer, ako je n = 12, a polje C je kao na donjoj slici, onda postoje 3 igre, u prvoj imamo 2 križića i 1 kružić, u drugoj 1 križić i 1 kružić, a u trećoj su 2 kružića i 1 križić. (Izgled polja: !xox!xo!xoo!)
(a) Napišite funkciju broji koja prima polje C i prirodni broj n, te vraća ukupan broj igara, ukupan broj križića i ukupan broj kružića u polju C. Možete koristiti “varijabilne argumente”.
(b) U svakoj igri u kojoj ima više križića nego kružića, pobjeđuje križić, i sve kružiće u toj igri zamjenjuje križićem. Analogno, u svakoj igri u kojoj ima više kružića nego križića, pobjeđuje kružić, i sve križiće u toj igri zamjenjuje kružićem. Napišite funkciju igra koja prima polje C i prirodni broj n, te mijenja polje C tako da ono odražava situaciju nakon određivanja tko je pobijedio. Na primjer, ako je na ulazu polje C bilo kao na slici gore, onda na izlazu iz funkcije ono treba izgledati ovako: !xxx!xo!ooo!

Funkcija pod a) napisana i radi, ali ova pod b) neće pa neće. Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s [tt]j[/tt], kad je [tt]i[/tt] najveći mogući, vrti u nedogled. :bluescreen: :???:

[code:1]void prebroji (char a[], int n, int *krizic, int *kruzic, int *igre)
{
*krizic=0; *kruzic=0; *igre=-1;
int i;
for (i=0; i<n; i++)
{
if (a[i]=='o') (*kruzic)++;
if (a[i]=='!') (*igre)++;
if (a[i]=='x') (*krizic)++;
}
}

void igra(char a[], int n)
{
int i, j, s, r;
for (i=0; i<n;)
{
for (j=i+1; j; j++) {if (a[j]=='!') break;}
int krizic=0, kruzic=0, igre=0, k;
for (k=i+1; k<j; k++)
{
if (a[k]=='o') (kruzic)++;
if (a[k]=='x') (krizic)++;
}
if(krizic>kruzic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='x';}
if(kruzic>krizic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='o';}
i=j;
}
for (i=0; i<n; i++) printf ("%c", a[i]);
}

int main(void)
{
char a[20]; int i, n, krizic, kruzic, igre;
printf ("Duljina niza? ");
scanf ("%d", &n);
printf ("Niz? ");

for (i=0; i<n; i++) scanf (" %c", &a[i]);

prebroji(a,n,&krizic,&kruzic,&igre);
printf ("Krizica: %d\nKruzica: %d\nIgara: %d\n", krizic, kruzic, igre);

igra(a,n);

return 0;
}[/code:1]
Drugi kolokvij, zadatak 2. 2016. Polje C sastoji se od n znakova. Svaki od tih znakova je ili ’!’ (rub), ili ’x’ (križić), ili ’o’ (kružić). Područje između dva susjedna ruba zovemo igra. Prvi i zadnji znak u polju su rubovi. Niti jedna igra nije prazna, tj. u svakoj postoji barem jedan križić ili kružić. Na primjer, ako je n = 12, a polje C je kao na donjoj slici, onda postoje 3 igre, u prvoj imamo 2 križića i 1 kružić, u drugoj 1 križić i 1 kružić, a u trećoj su 2 kružića i 1 križić. (Izgled polja: !xox!xo!xoo!)
(a) Napišite funkciju broji koja prima polje C i prirodni broj n, te vraća ukupan broj igara, ukupan broj križića i ukupan broj kružića u polju C. Možete koristiti “varijabilne argumente”.
(b) U svakoj igri u kojoj ima više križića nego kružića, pobjeđuje križić, i sve kružiće u toj igri zamjenjuje križićem. Analogno, u svakoj igri u kojoj ima više kružića nego križića, pobjeđuje kružić, i sve križiće u toj igri zamjenjuje kružićem. Napišite funkciju igra koja prima polje C i prirodni broj n, te mijenja polje C tako da ono odražava situaciju nakon određivanja tko je pobijedio. Na primjer, ako je na ulazu polje C bilo kao na slici gore, onda na izlazu iz funkcije ono treba izgledati ovako: !xxx!xo!ooo!

Funkcija pod a) napisana i radi, ali ova pod b) neće pa neće. Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s j, kad je i najveći mogući, vrti u nedogled. I'm a (not so) happy Windows user! Confused

Kod:
void prebroji (char a[], int n, int *krizic, int *kruzic, int *igre)
{
    *krizic=0; *kruzic=0; *igre=-1;
    int i;
    for (i=0; i<n; i++)
        {
            if (a[i]=='o') (*kruzic)++;
            if (a[i]=='!') (*igre)++;
            if (a[i]=='x') (*krizic)++;
        }
}

void igra(char a[], int n)
{
    int i, j, s, r;
    for (i=0; i<n;)
        {
            for (j=i+1; j; j++) {if (a[j]=='!') break;}
            int krizic=0, kruzic=0, igre=0, k;
            for (k=i+1; k<j; k++)
                {
                    if (a[k]=='o') (kruzic)++;
                    if (a[k]=='x') (krizic)++;
                }
            if(krizic>kruzic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='x';}
            if(kruzic>krizic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='o';}
            i=j;
        }
    for (i=0; i<n; i++) printf ("%c", a[i]);
}

int main(void)
{
    char a[20]; int i, n, krizic, kruzic, igre;
    printf ("Duljina niza? ");
    scanf ("%d", &n);
    printf ("Niz? ");

    for (i=0; i<n; i++) scanf (" %c", &a[i]);

    prebroji(a,n,&krizic,&kruzic,&igre);
    printf ("Krizica: %d\nKruzica: %d\nIgara: %d\n", krizic, kruzic, igre);

    igra(a,n);

return 0;
}


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mala_022
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 21. 01. 2006. (18:15:12)
Postovi: (70)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
24 = 28 - 4
Lokacija: ...evo mene među moje...

PostPostano: 14:11 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Re: Zadatak iz kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"]Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s [tt]j[/tt], kad je [tt]i[/tt] najveći mogući, vrti u nedogled. :bluescreen: :???:[/quote]
Samo ukratko (dok ne dođe mdoko :wink: ) - kad je [tt]i[/tt] najveći mogući ([tt]i=n-1[/tt]), onda je [tt]j=i+1=n[/tt], a ne znamo šta je [tt]a[n][/tt] (i onda još u petlji povećavaš [tt]j[/tt] bez provjeravanja dokle uopće može ići).
krilo (napisa):
Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s j, kad je i najveći mogući, vrti u nedogled. I'm a (not so) happy Windows user! Confused

Samo ukratko (dok ne dođe mdoko Wink ) - kad je i najveći mogući (i=n-1), onda je j=i+1=n, a ne znamo šta je a[n] (i onda još u petlji povećavaš j bez provjeravanja dokle uopće može ići).



_________________
...slomljena nam duša u prsima ćuti...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (719)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 17:08 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Re: Zadatak iz kolokvija Citirajte i odgovorite

[quote="Mala_022"][quote="krilo"]Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s [tt]j[/tt], kad je [tt]i[/tt] najveći mogući, vrti u nedogled. :bluescreen: :???:[/quote]
Samo ukratko (dok ne dođe mdoko :wink: ) - kad je [tt]i[/tt] najveći mogući ([tt]i=n-1[/tt]), onda je [tt]j=i+1=n[/tt], a ne znamo šta je [tt]a[n][/tt] (i onda još u petlji povećavaš [tt]j[/tt] bez provjeravanja dokle uopće može ići).[/quote]
Čini se da može i bez mene. :wink:
Mala_022 (napisa):
krilo (napisa):
Probala sam valjda petsto puta s međuispisima, ali jednostavno ne mogu naći razlog zašto se petlja s j, kad je i najveći mogući, vrti u nedogled. I'm a (not so) happy Windows user! Confused

Samo ukratko (dok ne dođe mdoko Wink ) - kad je i najveći mogući (i=n-1), onda je j=i+1=n, a ne znamo šta je a[n] (i onda još u petlji povećavaš j bez provjeravanja dokle uopće može ići).

Čini se da može i bez mene. Wink



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 18:04 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

E sad sam pravo zbunjena... :zbunjen:
Generalno, algoritam je ovakav: jot je indeks prvog sljedećeg uskličnika, pa se prema omjeru križića i kružića situacija mijenja u "ogradi". Poslije mijenjanja, [tt]i[/tt] postaje jot i isti se postupak dalje nastavlja.
Poanta je u tome da [tt]i[/tt] nije jednak [tt]n-1[/tt] (barem ne u testnom primjeru). Tu bi zadnji mogući [tt]i[/tt] trebao biti na 8. mjestu (na trećem uskličniku), pa bi [tt]j[/tt] (sljedeći nađeni uskličnik) trebao biti na 12 mjestu. Na kraju for-petlje imamo [tt]i=j[/tt], a kako je [tt]j=12[/tt] trebala bi se for-petlja uredno prekinuti. (Tako da se ne bi desio slučaj [tt]j=n[/tt].)
Ispravite me ako griješim, al stvarno ne znam di griješim :kuku: :gaah:
E sad sam pravo zbunjena... Zbunjen
Generalno, algoritam je ovakav: jot je indeks prvog sljedećeg uskličnika, pa se prema omjeru križića i kružića situacija mijenja u "ogradi". Poslije mijenjanja, i postaje jot i isti se postupak dalje nastavlja.
Poanta je u tome da i nije jednak n-1 (barem ne u testnom primjeru). Tu bi zadnji mogući i trebao biti na 8. mjestu (na trećem uskličniku), pa bi j (sljedeći nađeni uskličnik) trebao biti na 12 mjestu. Na kraju for-petlje imamo i=j, a kako je j=12 trebala bi se for-petlja uredno prekinuti. (Tako da se ne bi desio slučaj j=n.)
Ispravite me ako griješim, al stvarno ne znam di griješim Kuku-lele!!! Gaah!


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Mala_022
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 21. 01. 2006. (18:15:12)
Postovi: (70)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
24 = 28 - 4
Lokacija: ...evo mene među moje...

PostPostano: 19:20 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"]Generalno, algoritam je ovakav: jot je indeks prvog sljedećeg uskličnika, pa se prema omjeru križića i kružića situacija mijenja u "ogradi". Poslije mijenjanja, [tt]i[/tt] postaje jot i isti se postupak dalje nastavlja.
Poanta je u tome da [tt]i[/tt] nije jednak [tt]n-1[/tt] (barem ne u testnom primjeru). Tu bi zadnji mogući [tt]i[/tt] trebao biti na 8. mjestu (na trećem uskličniku), pa bi [tt]j[/tt] (sljedeći nađeni uskličnik) trebao biti na 12 mjestu. Na kraju for-petlje imamo [tt]i=j[/tt], a kako je [tt]j=12[/tt] trebala bi se for-petlja uredno prekinuti. (Tako da se ne bi desio slučaj [tt]j=n[/tt].)
Ispravite me ako griješim, al stvarno ne znam di griješim :kuku: :gaah:[/quote]

[quote="krilo"][code:1]
void igra(char a[], int n)
{
int i, j, s, r;
for (i=0; i<n;) <----------
{
for (j=i+1; j; j++){if (a[j]=='!') break;} <----------
int krizic=0, kruzic=0, igre=0, k;
for (k=i+1; k<j; k++)
{
if (a[k]=='o') (kruzic)++;
if (a[k]=='x') (krizic)++;
}
if(krizic>kruzic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='x';}
if(kruzic>krizic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='o';}
i=j;
}
for (i=0; i<n; i++) printf ("%c", a[i]);
}
[/code:1][/quote]

U testnom primjeru je n=12, [tt]i[/tt] ide [tt]0-11[/tt]! Na početku je [tt]i=0[/tt], prvi sljedeći uskličnik je za [tt]j=4[/tt] pa postane [tt]i=4[/tt], onda ide [tt]i=j=7[/tt] i dotle je OK. Onda krene od [tt]j=8[/tt] i nastavlja dalje, dođe do [tt]j=11[/tt] i postavi [tt]i=11[/tt]. Ti u petlji dopuštaš da se petlja vrti dokle god je [tt]i<n[/tt] (prva strelica u kodu), a 11<12, tako da je uvjet i dalje zadovoljen, petlja se ne prekida, nego nastavlja izvršavanje za [tt]j=i+1=12[/tt] (druga strelica u kodu).
krilo (napisa):
Generalno, algoritam je ovakav: jot je indeks prvog sljedećeg uskličnika, pa se prema omjeru križića i kružića situacija mijenja u "ogradi". Poslije mijenjanja, i postaje jot i isti se postupak dalje nastavlja.
Poanta je u tome da i nije jednak n-1 (barem ne u testnom primjeru). Tu bi zadnji mogući i trebao biti na 8. mjestu (na trećem uskličniku), pa bi j (sljedeći nađeni uskličnik) trebao biti na 12 mjestu. Na kraju for-petlje imamo i=j, a kako je j=12 trebala bi se for-petlja uredno prekinuti. (Tako da se ne bi desio slučaj j=n.)
Ispravite me ako griješim, al stvarno ne znam di griješim Kuku-lele!!! Gaah!


krilo (napisa):
Kod:

void igra(char a[], int n)
{
    int i, j, s, r;
    for (i=0; i<n;)               <----------
        {
            for (j=i+1; j; j++){if (a[j]=='!') break;}               <----------
            int krizic=0, kruzic=0, igre=0, k;
            for (k=i+1; k<j; k++)
                {
                    if (a[k]=='o') (kruzic)++;
                    if (a[k]=='x') (krizic)++;
                }
            if(krizic>kruzic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='x';}
            if(kruzic>krizic) {for(s=i+1; s<j; s++) a[s]='o';}
            i=j;
        }
    for (i=0; i<n; i++) printf ("%c", a[i]);
}


U testnom primjeru je n=12, i ide 0-11! Na početku je i=0, prvi sljedeći uskličnik je za j=4 pa postane i=4, onda ide i=j=7 i dotle je OK. Onda krene od j=8 i nastavlja dalje, dođe do j=11 i postavi i=11. Ti u petlji dopuštaš da se petlja vrti dokle god je i<n (prva strelica u kodu), a 11<12, tako da je uvjet i dalje zadovoljen, petlja se ne prekida, nego nastavlja izvršavanje za j=i+1=12 (druga strelica u kodu).



_________________
...slomljena nam duša u prsima ćuti...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 19:34 čet, 9. 2. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ahaaaaaaa e sad mi je jasno. Puno hvala \D/
Ahaaaaaaa e sad mi je jasno. Puno hvala Dancing


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan