Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rekurzije i slične boljke (zadatak)
WWW:

Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 14:42 sri, 8. 3. 2017    Naslov: Rekurzije i slične boljke Citirajte i odgovorite

Pozdrav ekipi :D
Imam jedan zadatak iz dz kojeg polovično znam riješiti bez rekurzije, ali to nije nažalost ono što se traži. :zbunjen:
Napišite program koji učitava prirodni broj k<9, te niz od k različitih dekadskih znamenaka. Ukoliko učitane znamenke nisu različite, program treba ispisati poruku "Greska!" (bez navodnika). Program treba ispisati sumu svih prirodnih brojeva čije su znamenke iz učitanog niza, te se ne ponavljaju unutar jednog broja.

Na primjer, za k = 2 i učitane brojeve 1 i 3, program ispisuje "48" (jer je 1+3+13+31=48 ).

Znam napisati program koji računa (i radi!) traženu sumu za sve brojeve (iste i različite unesene), ali ne znam kako bih provjerila traženi uvjet. Išla sam za idejom da rastavljam brojeve i onda ih zbrajam (u gornjem primjeru: 1+3+13+31=1+1+10+3+3+30) pomoću funkcije [tt]sum[/tt].
To je što sam pokušala. Kako riješiti problem rekurzijom, nemam pojma. Ako netko ima ideju, neka podijeli, ne treba kod. Hvala :)

[code:1]#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int pot(int x, int y)
{
int i, prod=1;
for (i=0; i<y; i++) prod*=x;
return prod;
}

int sum(int k, int n)
{
int i, suma=0;
for (i=0; i<k; i++) suma+=n*pot(10,i);
return suma;
}

int main(void)
{
int k, i, n, suma=0;
scanf ("%d", &k);

for (i=0; i<k; i++)
{
scanf ("%d", &n);
suma+=sum(k,n)+n;
}
printf ("%d", suma);

return 0;
}
[/code:1]
Pozdrav ekipi Very Happy
Imam jedan zadatak iz dz kojeg polovično znam riješiti bez rekurzije, ali to nije nažalost ono što se traži. Zbunjen
Napišite program koji učitava prirodni broj k<9, te niz od k različitih dekadskih znamenaka. Ukoliko učitane znamenke nisu različite, program treba ispisati poruku "Greska!" (bez navodnika). Program treba ispisati sumu svih prirodnih brojeva čije su znamenke iz učitanog niza, te se ne ponavljaju unutar jednog broja.

Na primjer, za k = 2 i učitane brojeve 1 i 3, program ispisuje "48" (jer je 1+3+13+31=48 ).

Znam napisati program koji računa (i radi!) traženu sumu za sve brojeve (iste i različite unesene), ali ne znam kako bih provjerila traženi uvjet. Išla sam za idejom da rastavljam brojeve i onda ih zbrajam (u gornjem primjeru: 1+3+13+31=1+1+10+3+3+30) pomoću funkcije sum.
To je što sam pokušala. Kako riješiti problem rekurzijom, nemam pojma. Ako netko ima ideju, neka podijeli, ne treba kod. Hvala Smile

Kod:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int pot(int x, int y)
{
    int i, prod=1;
    for (i=0; i<y; i++) prod*=x;
    return prod;
}

int sum(int k, int n)
{
    int i, suma=0;
    for (i=0; i<k; i++) suma+=n*pot(10,i);
    return suma;
}

int main(void)
{
    int k, i, n, suma=0;
    scanf ("%d", &k);

    for (i=0; i<k; i++)
        {
            scanf ("%d", &n);
            suma+=sum(k,n)+n;
        }
    printf ("%d", suma);

    return 0;
}


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (3537)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
849 = 1063 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 17:39 sri, 8. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako dobro citam,
[dtex]\operatorname{sum}(k, n) = \sum_{i=0}^{k-1} n * 10^i = n * \underbrace{11\cdots1}_k = \underbrace{nn\cdots{}n}_k.[/dtex]
Kakve to veze ima sa zadatkom?

Pogledaj u skripti zadatak 2.3.3 i ponesto zadataka iza njega. Ovdje nas zanima suma svih brojeva koji se sastoje od svih ili nekih ucitanih znamenaka. Dakle, treba[list=1][*] naci sve neprazne podskupove ucitanog skupa brojeva (to su skupovi znamenaka za svaki razmatrani sumand);
[*] za svaki podskup naci sve moguce redoslijede (permutacije), sto nam daje same sumande;
[*] od svakog redoslijeda sloziti broj (to je stvarni sumand) i dodati ga u sumu.[/list:o]U terminima zadatka:[list=1][*]Moguci skupovi znamenaka: [tex]\{ \{1\}, \{3\}, \{1,3\} \}[/tex]
[*]Svi moguci redoslijedi znamenaka:[list][*]za znamenke iz skupa [tex]\{1\}[/tex]: [tex][1][/tex];
[*]za znamenke iz skupa [tex]\{3\}[/tex]: [tex][3][/tex];
[*]za znamenke iz skupa [tex]\{1,3\}[/tex]: [tex][1,3][/tex] i [tex][3,1][/tex].[/list:u][*]Dakle, brojevi su [tex]1,3,13,31[/tex].[/list:o]Dozvoljeno je razbiti na dvije rekurzije (posebno podskupovi, posebno permutacija svakog podskupa) ili pokusati sloziti jednu.
Ako dobro citam,
[dtex]\operatorname{sum}(k, n) = \sum_{i=0}^{k-1} n * 10^i = n * \underbrace{11\cdots1}_k = \underbrace{nn\cdots{}n}_k.[/dtex]
Kakve to veze ima sa zadatkom?

Pogledaj u skripti zadatak 2.3.3 i ponesto zadataka iza njega. Ovdje nas zanima suma svih brojeva koji se sastoje od svih ili nekih ucitanih znamenaka. Dakle, treba
  1. naci sve neprazne podskupove ucitanog skupa brojeva (to su skupovi znamenaka za svaki razmatrani sumand);
  2. za svaki podskup naci sve moguce redoslijede (permutacije), sto nam daje same sumande;
  3. od svakog redoslijeda sloziti broj (to je stvarni sumand) i dodati ga u sumu.
U terminima zadatka:
  1. Moguci skupovi znamenaka: [tex]\{ \{1\}, \{3\}, \{1,3\} \}[/tex]
  2. Svi moguci redoslijedi znamenaka:
    • za znamenke iz skupa [tex]\{1\}[/tex]: [tex][1][/tex];
    • za znamenke iz skupa [tex]\{3\}[/tex]: [tex][3][/tex];
    • za znamenke iz skupa [tex]\{1,3\}[/tex]: [tex][1,3][/tex] i [tex][3,1][/tex].
  3. Dakle, brojevi su [tex]1,3,13,31[/tex].
Dozvoljeno je razbiti na dvije rekurzije (posebno podskupovi, posebno permutacija svakog podskupa) ili pokusati sloziti jednu.



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
phy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 02. 10. 2015. (19:10:31)
Postovi: (E)16
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 19:42 pet, 10. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

...
...


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 15:12 uto, 14. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Suma iz zadatka ([tex]\sum_{i=1}^{k-1}n \cdot 10^i[/tex]) je trebala funkcionirati po principu 1+3+13+31=1+3+11+33, ali daljnjom provjerom nalazim da očito ne štima.
Odslušala sam još predavanja i pogledala sve primjere u skripti, probala s nekim inačicama istih, ali ništa od toga. Jasan mi je zadatak 2.3.3. i kako se napiše rekurzija kada treba provjeriti djeljivost sume, ali kako da ja na ovom primjeru rastavim skup na podskupove, zaista ne znam. Na skoro svim sličnim primjerima iz skripte ili s predavanja traži se ili prebrojavanje podskupova ili provjeravanje nekih uvjeta ili mijenjanje elemenata niza, a ovo je pak rastavljanje skupa na manje dijelove.
Permutacije i konstrukciju brojeva bih vjerojatno i znala, ali otom potom. Korak 1 je problem.
Suma iz zadatka ([tex]\sum_{i=1}^{k-1}n \cdot 10^i[/tex]) je trebala funkcionirati po principu 1+3+13+31=1+3+11+33, ali daljnjom provjerom nalazim da očito ne štima.
Odslušala sam još predavanja i pogledala sve primjere u skripti, probala s nekim inačicama istih, ali ništa od toga. Jasan mi je zadatak 2.3.3. i kako se napiše rekurzija kada treba provjeriti djeljivost sume, ali kako da ja na ovom primjeru rastavim skup na podskupove, zaista ne znam. Na skoro svim sličnim primjerima iz skripte ili s predavanja traži se ili prebrojavanje podskupova ili provjeravanje nekih uvjeta ili mijenjanje elemenata niza, a ovo je pak rastavljanje skupa na manje dijelove.
Permutacije i konstrukciju brojeva bih vjerojatno i znala, ali otom potom. Korak 1 je problem.


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (3537)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
849 = 1063 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 14:24 sri, 15. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Alociraj dodatni niz. U rekurziji ces mu ili dodatvati elemente ili neces (dvije grane). Pseudo-kod:

[code:1]function rek(input, n, subset=[], m=0):
if n == 0:
napravi nesto s podskupom i izadji iz rekurzije
n--
# Rekurzija za podskupove koji ne sadrzavaju zadnji element input-a
rek(input, n, subset, m)
# Rekurzija za podskupove koji sadrzavaju zadnji element input-a
rek(input, n, subset + [input[n]], m+1)[/code:1]

Dakle:[list=1][*]Kad je [tt]input[/tt] prazan, nemamo sto s njim raditi, sto znaci da je podskup [tt]subset[/tt] skroz kreiran.
[*]Podskup u koji ne dodajemo nista je jednak ovome koji imamo, no rekurzija se poziva sa smanjenim [tt]n[/tt], sto je ekvivalent micanju zadnjeg elementa iz [tt]input[/tt]-a (jer mu je [tt]n[/tt] duljina).
[*]Podskup u koji dodajemo [tt]input[n][/tt] ima element vise, sto znaci da ga treba ubaciti u niz [tt]subset[/tt] koji sadrzi elemente podskupa (pseudo-zapisano kao [tt]subset + [input[n]][/tt] i povecati mu duljinu ([tt]m+1[/tt]).[/list:o]Inicijalne vrijednosti [tt]subset[/tt]-a i [tt]m[/tt] opisuju prazni skup (ali u ANSI C-u ih ne smijes ovako navesti, no to je sitna tehnikalija).

Nadam se da je sada jasnije.
Alociraj dodatni niz. U rekurziji ces mu ili dodatvati elemente ili neces (dvije grane). Pseudo-kod:

Kod:
function rek(input, n, subset=[], m=0):
    if n == 0:
        napravi nesto s podskupom i izadji iz rekurzije
    n--
    # Rekurzija za podskupove koji ne sadrzavaju zadnji element input-a
    rek(input, n, subset, m)
    # Rekurzija za podskupove koji sadrzavaju zadnji element input-a
    rek(input, n, subset + [input[n]], m+1)


Dakle:
  1. Kad je input prazan, nemamo sto s njim raditi, sto znaci da je podskup subset skroz kreiran.
  2. Podskup u koji ne dodajemo nista je jednak ovome koji imamo, no rekurzija se poziva sa smanjenim n, sto je ekvivalent micanju zadnjeg elementa iz input-a (jer mu je n duljina).
  3. Podskup u koji dodajemo input[n] ima element vise, sto znaci da ga treba ubaciti u niz subset koji sadrzi elemente podskupa (pseudo-zapisano kao subset + [input[n]] i povecati mu duljinu (m+1).
Inicijalne vrijednosti subset-a i m opisuju prazni skup (ali u ANSI C-u ih ne smijes ovako navesti, no to je sitna tehnikalija).

Nadam se da je sada jasnije.



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 22:05 pet, 17. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala, jasnije mi je sad, samo me još jedna stvar kopka: ovo kad staviš [tt]rek(input, n, subset=[], m=0)[/tt] pri pravljenju funkcije, što je točno [tt]subset=[][/tt] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije. Koja je uloga ovih zagrada oko [tt]input[n][/tt] u [tt]subset + [input[n]][/tt]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?
Hvala, jasnije mi je sad, samo me još jedna stvar kopka: ovo kad staviš rek(input, n, subset=[], m=0) pri pravljenju funkcije, što je točno subset=[] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije. Koja je uloga ovih zagrada oko input[n] u subset + [input[n]]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (718)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 11:17 sub, 18. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"]ovo kad staviš [tt]rek(input, n, subset=[], m=0)[/tt] pri pravljenju funkcije, što je točno [tt]subset=[][/tt] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije.[/quote]
Odgovor imaš u prethodnom vseginom postu: [quote="vsego"]Inicijalne vrijednosti [tt]subset[/tt]-a i [tt]m[/tt] opisuju prazni skup (ali u ANSI C-u ih ne smijes ovako navesti, no to je sitna tehnikalija).[/quote]

[quote]
Koja je uloga ovih zagrada oko [tt]input[n][/tt] u [tt]subset + [input[n]][/tt]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?[/quote]
Već je elaborirano u prethodnom postu: [quote="vsego"]Podskup u koji dodajemo [tt]input[n][/tt] ima element vise, sto znaci da ga treba ubaciti u niz [tt]subset[/tt] koji sadrzi elemente podskupa (pseudo-zapisano kao [tt]subset + [input[n]][/tt] i povecati mu duljinu ([tt]m+1[/tt]).[/quote]
krilo (napisa):
ovo kad staviš rek(input, n, subset=[], m=0) pri pravljenju funkcije, što je točno subset=[] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije.

Odgovor imaš u prethodnom vseginom postu:
vsego (napisa):
Inicijalne vrijednosti subset-a i m opisuju prazni skup (ali u ANSI C-u ih ne smijes ovako navesti, no to je sitna tehnikalija).


Citat:

Koja je uloga ovih zagrada oko input[n] u subset + [input[n]]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?

Već je elaborirano u prethodnom postu:
vsego (napisa):
Podskup u koji dodajemo input[n] ima element vise, sto znaci da ga treba ubaciti u niz subset koji sadrzi elemente podskupa (pseudo-zapisano kao subset + [input[n]] i povecati mu duljinu (m+1).



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 21:10 sub, 18. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala. Izgleda da mi baš ne polazi za rukom objasniti što mi nije jasno, pa ću se još konzultirati sa svojim asistentom. predaja
Hvala. Izgleda da mi baš ne polazi za rukom objasniti što mi nije jasno, pa ću se još konzultirati sa svojim asistentom. Predajem se...


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (3537)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
849 = 1063 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 13:14 pon, 20. 3. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krilo"]ovo kad staviš [tt]rek(input, n, subset=[], m=0)[/tt] pri pravljenju funkcije, što je točno [tt]subset=[][/tt] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije.[/quote]

To je inicijalna vrijednost. Hocu reci da kod prvog poziva trebas postaviti [tt]subset[/tt] na prazni niz. S obzirom da [tt]m[/tt] oznacava duljinu, zapravo [tt]subset[/tt] ne treba nista posebno, ali ja volim biti precizan.

[quote="krilo"]Koja je uloga ovih zagrada oko [tt]input[n][/tt] u [tt]subset + [input[n]][/tt]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?[/quote]

Posto je [tt]subset[/tt] niz, onda [tt]subset + input[n][/tt], i.e., "niz plus broj", nema puno smisla, pa sam stavio [tt]subset + [input[n]][/tt], sto aludira na konkatenaciju nizova. Dakle, [tt][x][/tt] mi je jednostavno pokrata za "jednoclani niz koji sadrzi [tt]x[/tt]". Pythonovska notacija; C-ovska bi bila [tt]{x}[/tt], no to mi se cini konfuzno jer lici na matematicke skupove, a i nisam htio da kod izgleda previse C-ovski jer se nista od toga ne smije bukvalno prepisati.

Nadam se da je sada jasnije.
krilo (napisa):
ovo kad staviš rek(input, n, subset=[], m=0) pri pravljenju funkcije, što je točno subset=[] u svemu tome? Nepoznato mi je stavljanje znaka jednakosti u deklaraciju funkcije.


To je inicijalna vrijednost. Hocu reci da kod prvog poziva trebas postaviti subset na prazni niz. S obzirom da m oznacava duljinu, zapravo subset ne treba nista posebno, ali ja volim biti precizan.

krilo (napisa):
Koja je uloga ovih zagrada oko input[n] u subset + [input[n]]? Molim te, elaboriraj ako ti nije problem. Je li to baš postupak premještanja članova iz niza u niz ili nešto drugo?


Posto je subset niz, onda subset + input[n], i.e., "niz plus broj", nema puno smisla, pa sam stavio subset + [input[n]], sto aludira na konkatenaciju nizova. Dakle, [x] mi je jednostavno pokrata za "jednoclani niz koji sadrzi x". Pythonovska notacija; C-ovska bi bila {x}, no to mi se cini konfuzno jer lici na matematicke skupove, a i nisam htio da kod izgleda previse C-ovski jer se nista od toga ne smije bukvalno prepisati.

Nadam se da je sada jasnije.



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 12:37 uto, 11. 4. 2017    Naslov: String issue Citirajte i odgovorite

Pozdrav :)
Imam problem s funkcijom koja barata stringovima: [tt]okreni_i_nalijepi[/tt] prima neki string, integere i i t, u danom stringu izdvaja i okreće podstring od t-tog do i-tog mjesta, te ga lijepi nazad na isto mjesto. Npr. za string [tt]dva i tri[/tt], [tt]i=7[/tt], [tt]t=4[/tt], pretvara string u [tt]dva rt ii[/tt] jer je [tt]string[7]=r[/tt] i [tt]string[4]=i[/tt]. Koristim se funkcijom [tt]okreni[/tt] koja samo okreće dani string i funkcionira (po svemu sudeći; stavljam je na dno posta jer mislim da ona nije problem).

[code:1]void okreni_i_nalijepi(char *string, int i, int t)
{
char *tstring; int j;
tstring=(char*)malloc(sizeof(char)*(i-t+1));
for (j=0; j<i-t+1; j++) tstring[j]=string[t+j];

okreni(tstring);

int k=0;
for (j=t; tstring[k]!='\0'; j++) {string[j]=tstring[k++];}
free(tstring);
return;
}[/code:1]

Problem je u tome što kad, nakon što ubacim kontrolni ispis nakon prve for-petlje, izbacuje dobar [tt]tstring[/tt] (temporary-string), ali njemu na kraj nakelji neki čudan "L" znak koji mi poremeti cijeli proces. Probala sam umjesto (i-t+1) u uvjetu petlje staviti samo (i-t), ali to onda nepravilno skrati string. Ideas?

Funkcija "okreni":
[code:1]void okreni(char *s)
{
int k=0, p, i; char *t; t=s;
p=strlen(s)-1;
t=(char*)malloc(sizeof(char)*(p+1));
for (i=0; i<p+1; i++) *(t+i)=*(s+i);
int r=p+1;
while (r--)
{s[k++]=t[p--];}
free(t);
}[/code:1]
Pozdrav Smile
Imam problem s funkcijom koja barata stringovima: okreni_i_nalijepi prima neki string, integere i i t, u danom stringu izdvaja i okreće podstring od t-tog do i-tog mjesta, te ga lijepi nazad na isto mjesto. Npr. za string dva i tri, i=7, t=4, pretvara string u dva rt ii jer je string[7]=r i string[4]=i. Koristim se funkcijom okreni koja samo okreće dani string i funkcionira (po svemu sudeći; stavljam je na dno posta jer mislim da ona nije problem).

Kod:
void okreni_i_nalijepi(char *string, int i, int t)
{
    char *tstring; int j;
    tstring=(char*)malloc(sizeof(char)*(i-t+1));
    for (j=0; j<i-t+1; j++) tstring[j]=string[t+j];
   
    okreni(tstring);
   
    int k=0;
    for (j=t; tstring[k]!='\0'; j++) {string[j]=tstring[k++];}
    free(tstring);
    return;
}


Problem je u tome što kad, nakon što ubacim kontrolni ispis nakon prve for-petlje, izbacuje dobar tstring (temporary-string), ali njemu na kraj nakelji neki čudan "L" znak koji mi poremeti cijeli proces. Probala sam umjesto (i-t+1) u uvjetu petlje staviti samo (i-t), ali to onda nepravilno skrati string. Ideas?

Funkcija "okreni":
Kod:
void okreni(char *s)               
{
    int k=0, p, i; char *t; t=s;
    p=strlen(s)-1;
    t=(char*)malloc(sizeof(char)*(p+1));
    for (i=0; i<p+1; i++) *(t+i)=*(s+i);
    int r=p+1;
    while (r--)
        {s[k++]=t[p--];}
    free(t);
}


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2002. (22:17:12)
Postovi: (718)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
199 = 237 - 38
Lokacija: MPI-SWS, Kaiserslautern

PostPostano: 14:18 uto, 11. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Koliko ja vidim, nigdje ne staviš [tt]'\0'[/tt] na kraj stringa [tt]tstring[/tt].



P.S. Algoritam ti je dobar, ali malkice kompliciran. Naime, ne trabaju ti nikakvi pomoćni stringovi. Baci pogled na ovu implemetaciju tvoje funkcije: [code:1]void okreni_i_nalijepi(char *string, int i, int t) {
while (t < i) {
char tmp = string[i];
string[i] = string[t];
string[t] = tmp;
t = t + 1;
i = i - 1;
}
}[/code:1]
Koliko ja vidim, nigdje ne staviš '\0' na kraj stringa tstring.



P.S. Algoritam ti je dobar, ali malkice kompliciran. Naime, ne trabaju ti nikakvi pomoćni stringovi. Baci pogled na ovu implemetaciju tvoje funkcije:
Kod:
void okreni_i_nalijepi(char *string, int i, int t) {
  while (t < i) {
    char tmp = string[i];
    string[i] = string[t];
    string[t] = tmp;
    t = t + 1;
    i = i - 1;
  }
}



_________________
Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 12:42 ned, 23. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo dočekah konačno i zadnju provjeru iz aplikacije... naravno da program ne valja. I to, naravno, kad se ubaci protuprimjer stringa od milijun znakova (iako ne vidim razloga zašto ne bi program i tada radio). Možda je čak i program dobar, ali mi aplikacija neće prihvatiti ni najjednostavniji zadatak koji radi bez problema...

Napišite program koji učitava jednu riječ s najviše 13467 znakova, te ispisuje koliko se puta u toj riječi pojavljuje podstring "uz".
[code:1]#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <stdlib.h>
#include <ctype.h>

int prebroji(char *s)
{
int brojac=0;
while (*s!='\0')
{if (*s=='u')
if (*(s+1)=='z') brojac++;
s++;}

return brojac;
}

int main(void)
{
char *string;
string=(char*)malloc(sizeof(char)*13468);
gets(string);
printf ("%d\n", prebroji(string));
free(string);

return 0;
}
[/code:1]

U čem je kvaka? :neznam:

(P.S. hvala na uputi mdoko za alternativnu implementaciju funkcije, sjećam se da smo ju na predavanjima radili, ali mi nije zazvonilo :) )
Evo dočekah konačno i zadnju provjeru iz aplikacije... naravno da program ne valja. I to, naravno, kad se ubaci protuprimjer stringa od milijun znakova (iako ne vidim razloga zašto ne bi program i tada radio). Možda je čak i program dobar, ali mi aplikacija neće prihvatiti ni najjednostavniji zadatak koji radi bez problema...

Napišite program koji učitava jednu riječ s najviše 13467 znakova, te ispisuje koliko se puta u toj riječi pojavljuje podstring "uz".
Kod:
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <stdlib.h>
#include <ctype.h>

int prebroji(char *s)
{
    int brojac=0;
    while (*s!='\0')
        {if (*s=='u')
            if (*(s+1)=='z') brojac++;
         s++;}

    return brojac;
}

int main(void)
{
    char *string;
    string=(char*)malloc(sizeof(char)*13468);
    gets(string);
    printf ("%d\n", prebroji(string));
    free(string);

return 0;
}


U čem je kvaka? Ja to stvarno ne znam

(P.S. hvala na uputi mdoko za alternativnu implementaciju funkcije, sjećam se da smo ju na predavanjima radili, ali mi nije zazvonilo Smile )


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (3537)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
849 = 1063 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 14:08 ned, 23. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne ucitavas jednu rijec nego cijelu liniju. Kladim se da taj string od "milijun" znakova ima barem jedan razmak u sebi.
Ne ucitavas jednu rijec nego cijelu liniju. Kladim se da taj string od "milijun" znakova ima barem jedan razmak u sebi.



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 16:22 ned, 23. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

E hvala, konačno ga je prihvatio... i još vezano za postavljanje zadatka, ako u zadatku piše da "program treba izbrisati svaku sedmu riječ", podrazumijeva li to da se maknu samo slova ili i jedan ekstra razmak koji ostane kad se obrišu slova?
E hvala, konačno ga je prihvatio... i još vezano za postavljanje zadatka, ako u zadatku piše da "program treba izbrisati svaku sedmu riječ", podrazumijeva li to da se maknu samo slova ili i jedan ekstra razmak koji ostane kad se obrišu slova?


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (3537)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
849 = 1063 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 17:24 ned, 23. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije bitno. Verifikator visestruke razmake tretira kao jedan.

Korisno je pogledati input na kojem je rjesenje palo i vidjeti brise li tvoj program rijeci koje treba i da li stvarno izokrece sve ostale. Jasno, neces gledati cijeli ogromni input, ali recimo do druge-trece rijeci koju treba obrisati + od zadnje ili predzadnje takve do kraja inputa je obicno dovoljno. Greske se vrlo rijetko dogadjaju samo u sredini.

Usput, kakve sve ovo veze ima s rekurzijama? Koliko znam, otvaranje novog topica se ne naplacuje...
Nije bitno. Verifikator visestruke razmake tretira kao jedan.

Korisno je pogledati input na kojem je rjesenje palo i vidjeti brise li tvoj program rijeci koje treba i da li stvarno izokrece sve ostale. Jasno, neces gledati cijeli ogromni input, ali recimo do druge-trece rijeci koju treba obrisati + od zadnje ili predzadnje takve do kraja inputa je obicno dovoljno. Greske se vrlo rijetko dogadjaju samo u sredini.

Usput, kakve sve ovo veze ima s rekurzijama? Koliko znam, otvaranje novog topica se ne naplacuje...



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krilo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 11. 2016. (14:45:48)
Postovi: (4D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 13:52 pon, 24. 4. 2017    Naslov: Citirajte i odgovorite

A ono, promijenim samo naslov posta pa se pravim da se to broji... D Ajde vec ako je red, otvorit cu novi topic za pointere.
A ono, promijenim samo naslov posta pa se pravim da se to broji... Very Happy Ajde vec ako je red, otvorit cu novi topic za pointere.


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan