Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

polara kruznice
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 27 - 22

PostPostano: 12:41 uto, 22. 6. 2004    Naslov: polara kruznice Citirajte i odgovorite

zanima me koja je razlika izmedju polare i tangente (jer mi se cini da je to jedno te isto u nekim slucajevima), i zasto kad se trazi tangenta na kruznicu se ide preko polare umjesto gotove formule za tangentu?

p.s. sutra je EM2 u 12?
zanima me koja je razlika izmedju polare i tangente (jer mi se cini da je to jedno te isto u nekim slucajevima), i zasto kad se trazi tangenta na kruznicu se ide preko polare umjesto gotove formule za tangentu?

p.s. sutra je EM2 u 12?

Rahonavis
Gost

PostPostano: 13:05 uto, 22. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

:roll:
Preme ovom:
http://www.math.hr/hr/new/hr/nastava/ispitni_rokovi.html

A iz ovog:
http://www.math.hr/hr/new/hr/nastava/ispitni_razredi.html

Em2 je iz C1....

tada je sutra u 9h....
Rolling Eyes
Preme ovom:
http://www.math.hr/hr/new/hr/nastava/ispitni_rokovi.html

A iz ovog:
http://www.math.hr/hr/new/hr/nastava/ispitni_razredi.html

Em2 je iz C1....

tada je sutra u 9h....

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 13:09 uto, 22. 6. 2004    Naslov: Re: polara kruznice Citirajte i odgovorite

[quote="goc9999"]zanima me koja je razlika izmedju polare i tangente (jer mi se cini da je to jedno te isto u nekim slucajevima),... [/quote]
Tangenta iz tocke A na kruznicu k(O,r) = pravac koji prolazi kroz A i dodiruje k.
Polara tocke A u odnosu na kruznicu k(O,r) = hmm... ne pada mi napamet jednostavna definicija. Osim analiticke jednadzbe koja nista ne objasnjava.
Dakle ovako, na polupravcu OA postoji jedinstvena tocka A' za koju je |OA|*|OA'|=r^2. (Jednostavnije, za one koji znaju sto je inverzija: A' je slika od A pri inverziji u odnosu na k(O,r).)
Polara tocke A u odnosu na kruznicu k(O,r) je pravac kroz A', okomit na OA.
Uocite da ni A' ni polara nisu definirani ako je A=O.
U slucaju da je tocka A na kruznici, polara i tangenta se podudaraju. Ako A nije na kruznici, polara cak ni ne prolazi tockom A.
Ako je A unutar kruznice, polara ne sijece kruznicu, ako je A izvan kruznice, polara sijece kruznicu u diralistima tangenata povucenih iz A na k.

[quote="goc9999"] ... i zasto kad se trazi tangenta na kruznicu se ide preko polare umjesto gotove formule za tangentu?[/quote]
Gotova formula za tangentu? Ako je tocka na kruznici, OK. Ako nije, onda nema gotove formule nego ili "uvjet dodira" ili "polara".

[quote="goc9999"]p.s. sutra je EM2 u 12?[/quote]
Otkud ti ta ideja? EM je u 9:00, naravno.
Na drugom roku neki se ispitni razredi prebacuju na popodnevne sate...
goc9999 (napisa):
zanima me koja je razlika izmedju polare i tangente (jer mi se cini da je to jedno te isto u nekim slucajevima),...

Tangenta iz tocke A na kruznicu k(O,r) = pravac koji prolazi kroz A i dodiruje k.
Polara tocke A u odnosu na kruznicu k(O,r) = hmm... ne pada mi napamet jednostavna definicija. Osim analiticke jednadzbe koja nista ne objasnjava.
Dakle ovako, na polupravcu OA postoji jedinstvena tocka A' za koju je |OA|*|OA'|=r^2. (Jednostavnije, za one koji znaju sto je inverzija: A' je slika od A pri inverziji u odnosu na k(O,r).)
Polara tocke A u odnosu na kruznicu k(O,r) je pravac kroz A', okomit na OA.
Uocite da ni A' ni polara nisu definirani ako je A=O.
U slucaju da je tocka A na kruznici, polara i tangenta se podudaraju. Ako A nije na kruznici, polara cak ni ne prolazi tockom A.
Ako je A unutar kruznice, polara ne sijece kruznicu, ako je A izvan kruznice, polara sijece kruznicu u diralistima tangenata povucenih iz A na k.

goc9999 (napisa):
... i zasto kad se trazi tangenta na kruznicu se ide preko polare umjesto gotove formule za tangentu?

Gotova formula za tangentu? Ako je tocka na kruznici, OK. Ako nije, onda nema gotove formule nego ili "uvjet dodira" ili "polara".

goc9999 (napisa):
p.s. sutra je EM2 u 12?

Otkud ti ta ideja? EM je u 9:00, naravno.
Na drugom roku neki se ispitni razredi prebacuju na popodnevne sate...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 16:52 uto, 22. 6. 2004    Naslov: Re: polara kruznice Citirajte i odgovorite

[quote="mea"]
Polara tocke A u odnosu na kruznicu k(O,r) = hmm... ne pada mi napamet jednostavna definicija. Osim analiticke jednadzbe koja nista ne objasnjava. [/quote]

Sramota. :-P :-)

Ako je točka P na kružnici, polara p je upravo tangenta kroz P .
Ako je P izvan kružnice, polara je spojnica diralištâ dviju tangenata iz P na kružnicu (tad je P pol od p).
Ako je P unutar kružnice, a nije središte S , p je okomica na PS u polu okomice na PS u P .
Središte nema polaru.

(-:

[quote]Gotova formula za tangentu? Ako je tocka na kruznici, OK. Ako nije, onda nema gotove formule nego ili "uvjet dodira" ili "polara".[/quote]

Ima je, naravno. Samo što je se ne isplati pamtiti. :-)
mea (napisa):

Sramota. Razz Smile

Ako je P izvan kružnice, polara je spojnica diralištâ dviju tangenata iz P na kružnicu (tad je P pol od p).
Ako je P unutar kružnice, a nije središte S , p je okomica na PS u polu okomice na PS u P .
Središte nema polaru.

(-:

Citat:

Ima je, naravno. Samo što je se ne isplati pamtiti. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 7:52 sri, 23. 6. 2004    Naslov: Re: polara kruznice Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Ako je točka P na kružnici, polara p je upravo tangenta kroz P .
Središte nema polaru.
[/quote]
Ako je ovo [u]jednostavna[/u] definicija...
Kad definiram neki pojam ja bih htjela jedno pravilo, a ne tri. Naravno, koji put se ne moze. Ali evo, sjetila sam se:
Polara tocke P u odnosu na kruznicu k(O,r) je radikalna os (potencijala) dane kruznice i kruznice s promjerom OP.
veky (napisa):
Središte nema polaru.

Ako je ovo jednostavna definicija...
Kad definiram neki pojam ja bih htjela jedno pravilo, a ne tri. Naravno, koji put se ne moze. Ali evo, sjetila sam se:
Polara tocke P u odnosu na kruznicu k(O,r) je radikalna os (potencijala) dane kruznice i kruznice s promjerom OP.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:37 sri, 23. 6. 2004    Naslov: Re: polara kruznice Citirajte i odgovorite

[quote="mea"][quote="veky"]Ako je točka P na kružnici, polara p je upravo tangenta kroz P .
Središte nema polaru.
[/quote]
Ako je ovo [u]jednostavna[/u] definicija...
Polara tocke P u odnosu na kruznicu k(O,r) je radikalna os (potencijala) dane kruznice i kruznice s promjerom OP.[/quote]

Eto. Najbolji primjer kako je jednostavnost subjektivna stvar. ;-)
mea (napisa):
veky (napisa):
Središte nema polaru.

Ako je ovo jednostavna definicija...

Eto. Najbolji primjer kako je jednostavnost subjektivna stvar. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 20:31 sri, 23. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bojim se da bez projektivne geometrije nema punog uvida u polare tj. u polaritete općenito i to za bilo koju krivulju 2. reda, ne samo za kružnicu i s tim da se centar takve krivulje tada baš i definira kao pol "neizmjerno dalekog" pravca s obzirom na krivulju. A za EM i kružnicu, mislim da se ipak mora potrošiti nekoliko riječi više, tj. da nema krajnje jednostavne definicije.
Bojim se da bez projektivne geometrije nema punog uvida u polare tj. u polaritete općenito i to za bilo koju krivulju 2. reda, ne samo za kružnicu i s tim da se centar takve krivulje tada baš i definira kao pol "neizmjerno dalekog" pravca s obzirom na krivulju. A za EM i kružnicu, mislim da se ipak mora potrošiti nekoliko riječi više, tj. da nema krajnje jednostavne definicije.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum