Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pitanje za ekipu
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
grossi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 12:14 čet, 24. 6. 2004    Naslov: Pitanje za ekipu Citirajte i odgovorite

Koliko ima onih r-članih podskupova iz [n] koji ne sadrže t uzastopnih brojeva?
U zbirci je to primjer 43. ali rješenje ne razumijem u potpunosti pa ako bi mi netko mogao pojasniti. :???:
Hvala.
U zbirci je to primjer 43. ali rješenje ne razumijem u potpunosti pa ako bi mi netko mogao pojasniti. Confused
Hvala.

Nekretnine Nekretnine 24 sata
++++++++++++++++++++++
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:07 čet, 24. 6. 2004    Naslov: Re: Pitanje za ekipu Citirajte i odgovorite

[quote="grossi"]Koliko ima onih r-članih podskupova iz [n] koji ne sadrže t uzastopnih brojeva?
U zbirci je to primjer 43. ali rješenje ne razumijem u potpunosti pa ako bi mi netko mogao pojasniti. :???:
Hvala.[/quote]

Napiši rješenje ovdje. :idea:
grossi (napisa):
U zbirci je to primjer 43. ali rješenje ne razumijem u potpunosti pa ako bi mi netko mogao pojasniti. Confused
Hvala.

Napiši rješenje ovdje. Idea

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 19:02 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ili barem napisi koja je zbirka. Nisam nasao u M.Cvitkovic...
Ili barem napisi koja je zbirka. Nisam nasao u M.Cvitkovic...

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
grossi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:28 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

moja greska, knjiga od D. Veljana.

Neka je f(n,r) trazeni broj. Ako je A={a_1,...,a_r} podskup [n] takav skup, 1[u]<[/u]a_1<a_2<...<a_r[u]<[/u]n, onda mora biti a_i+1 - a_i [u]>[/u] t, i=1,...,r-1. Tome skupu pridružimo r-člani skup B= {b_1,...,b_rn, gdje je b_i:=a_i - ( i -1)( t -1), i=1,...,r. Tada je 1[u] <[/u] b_1 < ...<b_r[u]<[/u] n-(r-1)(t-1). Pridruživanje A -> B je bijekcija, pa je f(n,r) jednak broju r-podskupova iz [n-8r-1)(t-1)]. Stoga je

f(n,r)= (n-(r-1)(t-1)) povrh r

:?:
Nije mi jasno od "onda mora biti... i.t.d."

Hvala

Neka je f(n,r) trazeni broj. Ako je A={a_1,...,a_r} podskup [n] takav skup, 1<a_1<a_2<...<a_r<n, onda mora biti a_i+1 - a_i > t, i=1,...,r-1. Tome skupu pridružimo r-člani skup B= {b_1,...,b_rn, gdje je b_i:=a_i - ( i -1)( t -1), i=1,...,r. Tada je 1 < b_1 < ...<b_r< n-(r-1)(t-1). Pridruživanje A → B je bijekcija, pa je f(n,r) jednak broju r-podskupova iz [n-8r-1)(t-1)]. Stoga je

Question

Hvala

++++++++++++++++++++++
[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 19:47 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="grossi"]moja greska, knjiga od D. Veljana.

Neka je f(n,r) trazeni broj. Ako je A={a_1,...,a_r} podskup [n] takav skup, 1[u]<[/u]a_1<a_2<...<a_r[u]<[/u]n, onda mora biti a_i+1 - a_i [u]>[/u] t, i=1,...,r-1. Tome skupu pridružimo r-člani skup B= {b_1,...,b_rn, gdje je b_i:=a_i - ( i -1)( t -1), i=1,...,r. Tada je 1[u] <[/u] b_1 < ...<b_r[u]<[/u] n-(r-1)(t-1). Pridruživanje A -> B je bijekcija, pa je f(n,r) jednak broju r-podskupova iz [n-8r-1)(t-1)]. Stoga je

:?:

Hvala[/quote]

Sasvim je jasno da ako niz a_1...a_r ne sadrzi t uzastopnih brojeva u smislu a_x, (a_x)+1,... (a_x)+t-1, sasvim je jasno da prvi sljedeci kojeg mozes odabrati (a_(x+1))veci ili jednak od (a_x)+t, pa je dakle a_(x+1)-a(x)>= t.

Sada je ideja stvar svesti na neku poznatu velicinu.
niz B ima izmedju clanova udaljenost w+1 (tj. (b_x) i (b_(x+1)) su uzastopni brojevi) ako i samo ako se a_x i a_(x+1) razlikuju za t+w, dakle jednostavno pobrisemo segmente od t-1 praznih mjesta na kojima znamo da nema nicega.

Iz formule po kojoj radimo tu "kompresiju", b_i=a_i-(i-1)(t-1), zakljucujemo da je b_r=a_r-(r-1)(t-1)<=n-(r-1)(t-1).

Dakle, svaki izbor od r brojeva iz [n-(r-1)(t-1)] odgovara izboru od r ne t-uzastopnih brojeva iz [n], pa posto je prvih (n-(r-1)(t-1) povrh r), i drugih je isto toliko.

'ave fun!

Sinisa
grossi (napisa):

Neka je f(n,r) trazeni broj. Ako je A={a_1,...,a_r} podskup [n] takav skup, 1<a_1<a_2<...<a_r<n, onda mora biti a_i+1 - a_i > t, i=1,...,r-1. Tome skupu pridružimo r-člani skup B= {b_1,...,b_rn, gdje je b_i:=a_i - ( i -1)( t -1), i=1,...,r. Tada je 1 < b_1 < ...<b_r< n-(r-1)(t-1). Pridruživanje A → B je bijekcija, pa je f(n,r) jednak broju r-podskupova iz [n-8r-1)(t-1)]. Stoga je

Question

Hvala

Sasvim je jasno da ako niz a_1...a_r ne sadrzi t uzastopnih brojeva u smislu a_x, (a_x)+1,... (a_x)+t-1, sasvim je jasno da prvi sljedeci kojeg mozes odabrati (a_(x+1))veci ili jednak od (a_x)+t, pa je dakle a_(x+1)-a(x)>= t.

Sada je ideja stvar svesti na neku poznatu velicinu.
niz B ima izmedju clanova udaljenost w+1 (tj. (b_x) i (b_(x+1)) su uzastopni brojevi) ako i samo ako se a_x i a_(x+1) razlikuju za t+w, dakle jednostavno pobrisemo segmente od t-1 praznih mjesta na kojima znamo da nema nicega.

Iz formule po kojoj radimo tu "kompresiju", b_i=a_i-(i-1)(t-1), zakljucujemo da je b_r=a_r-(r-1)(t-1)⇐n-(r-1)(t-1).

Dakle, svaki izbor od r brojeva iz [n-(r-1)(t-1)] odgovara izboru od r ne t-uzastopnih brojeva iz [n], pa posto je prvih (n-(r-1)(t-1) povrh r), i drugih je isto toliko.

'ave fun!

Sinisa

grossi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:57 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="cinik"]Sasvim je jasno da ako niz a_1...a_r ne sadrzi t uzastopnih brojeva u smislu a_x, (a_x)+1,... (a_x)+t-1, sasvim je jasno da prvi sljedeci kojeg mozes odabrati (a_(x+1))veci ili jednak od (a_x)+t, pa je dakle a_(x+1)-a(x)>= t.

[/quote]

Nije jasno. Aj mi to malo pojasni.
Hvala
cinik (napisa):

Hvala

++++++++++++++++++++++
[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 20:22 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="grossi"][quote="cinik"]Sasvim je jasno da ako niz a_1...a_r ne sadrzi t uzastopnih brojeva u smislu a_x, (a_x)+1,... (a_x)+t-1, sasvim je jasno da prvi sljedeci kojeg mozes odabrati (a_(x+1))veci ili jednak od (a_x)+t, pa je dakle a_(x+1)-a(x)>= t.

[/quote]

Hvala[/quote]
..mozda sam i ja blesav al.. sto je sa slucajem kada uzimamo brojeve npr. na parove razbrojs (tj. svaki drugi :)). Tada za svaki t>=2 vrijedi da nema podniza uzastopnih t brojeva al opet ne vrijedi da je udaljenost sudjednih elemenata veca od t :?:

DODATAK:
ili si mozda mislio da za svaki clan niza iducih t-1 prirodnih brojeva nisu clanovi toga niza? u tom slucaju bi bilo preciznije reci da je niz takav da za svaki clan toga niza "uzastopnih t prirodnih brojeva nisu clanovi tog niza" :?: al mislim da onda grossi shvaca ukoliko je tako?
grossi (napisa):
cinik (napisa):

Hvala

..mozda sam i ja blesav al.. sto je sa slucajem kada uzimamo brojeve npr. na parove razbrojs (tj. svaki drugi Smile). Tada za svaki t>=2 vrijedi da nema podniza uzastopnih t brojeva al opet ne vrijedi da je udaljenost sudjednih elemenata veca od t Question

DODATAK:
ili si mozda mislio da za svaki clan niza iducih t-1 prirodnih brojeva nisu clanovi toga niza? u tom slucaju bi bilo preciznije reci da je niz takav da za svaki clan toga niza "uzastopnih t prirodnih brojeva nisu clanovi tog niza" Question al mislim da onda grossi shvaca ukoliko je tako?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
grossi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:28 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="grossi"][quote="cinik"]Sasvim je jasno da ako niz a_1...a_r ne sadrzi t uzastopnih brojeva u smislu a_x, (a_x)+1,... (a_x)+t-1, sasvim je jasno da prvi sljedeci kojeg mozes odabrati (a_(x+1))veci ili jednak od (a_x)+t, pa je dakle a_(x+1)-a(x)>= t.

[/quote]

Hvala[/quote]
..mozda sam i ja blesav al.. sto je sa slucajem kada uzimamo brojeve npr. na parove razbrojs (tj. svaki drugi :)). Tada za svaki t>=2 vrijedi da nema podniza uzastopnih t brojeva al opet ne vrijedi da je udaljenost sudjednih elemenata veca od t :?:[/quote]
:)
Drago mi je da nisam jedini u ovome, vec sam pomislija da je svima na svitu osim mene ovo jasno. :!:
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
grossi (napisa):
cinik (napisa):

Hvala

..mozda sam i ja blesav al.. sto je sa slucajem kada uzimamo brojeve npr. na parove razbrojs (tj. svaki drugi Smile). Tada za svaki t>=2 vrijedi da nema podniza uzastopnih t brojeva al opet ne vrijedi da je udaljenost sudjednih elemenata veca od t Question

Smile
Drago mi je da nisam jedini u ovome, vec sam pomislija da je svima na svitu osim mene ovo jasno. Exclamation

++++++++++++++++++++++
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 22:59 ned, 27. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma da, misli se na r-podskupove S od [n] sa svojstvom x,y € S, x!=y => |x-y| >= t. To stvarno nije isto kao podskupovi koji ne sadrze t uzastopnih brojeva.

Ovo prvo je u bijekciji s binarnim nizovima duljine n koji sadrze r jedinica i izmedju svake dvije jedinice je barem t-1 nula. Prvo stavi jedinice, potrpaj t-1 nula izmedju svake dvije. Ostalo ti je n-r-(t-1)(r-1) nula, koje trebas rasporediti na r+1 mjesta. Rjesenje dobijes preko "principa kuglica i stapica".

Zadatak koji si napisao na pocetku pokusao sam rijesiti preko FUI, ali nisam uspio. Dakle, imamo novi nagradni zadatak :D
Ma da, misli se na r-podskupove S od [n] sa svojstvom x,y € S, x!=y => |x-y| >= t. To stvarno nije isto kao podskupovi koji ne sadrze t uzastopnih brojeva.

Ovo prvo je u bijekciji s binarnim nizovima duljine n koji sadrze r jedinica i izmedju svake dvije jedinice je barem t-1 nula. Prvo stavi jedinice, potrpaj t-1 nula izmedju svake dvije. Ostalo ti je n-r-(t-1)(r-1) nula, koje trebas rasporediti na r+1 mjesta. Rjesenje dobijes preko "principa kuglica i stapica".

Zadatak koji si napisao na pocetku pokusao sam rijesiti preko FUI, ali nisam uspio. Dakle, imamo novi nagradni zadatak Very Happy

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum