Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
anamari Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 18:02 sri, 28. 4. 2004 Naslov: |
|
|
Meni se bas svidja tvoj prijedlog. I ne samo zato sto bi se studenti koji bi to radili lijepo ucili i [i]upoznavali se s racunalima[/i].
Nego zato jer bi takva baza bila jako korisna ostalim studentima - Online [i]Bronstajn[/i]!
Ma sigurno bi se naslo nekoga tko je zainteresiran da to ubacuje u bazu.
A zapravo to ne treba biti nikakva _baza_ . Recimo da to studenti naprave u digitalnom obliku i tako predaju. Onaj tko to [i]ubacuje[/i] to moze samo skopirati u HTML i skopirati u odgovarajuci poddirektorij na [i]www.rjecnik.math.hr[/i] (ili kako bi se vec zvalo). To nije bi bio cas posla. => svaka grana matematike bi imala svoj poddirektorij, a njezine podgrane bi imale svoje poddirektorije unutar istog.
I samo se doda pretrazivac te domene, a moze i neka skripta koja uredjuje index svake grane odnosno podgrane.
Tako da ne bi bilo velikog posla kao pri ubacivanju u bazu (koja je grana, podgrana, ovo , ono), vec se samo taj iskopirani HTML ubaci u odgovarajuci poddirektorij i bok. 8)
Zapravo studenti bi to mogli raditi u HTML obliku, i kontaktirati ostale studente iz istog kolegija koji rade na pojmu blisko povezanom s njihovim, te saznati kako ce se zvati njihov HTML (a to bi trebalo biti standardizirano), te na kraj svojeg staviti link na te bliske pojmove...
Eto, mozda bi tako bilo lakse, brze, a i dostupnije world-wide.
:bow: Anamari :bow: bas si supac, a jos dok si nadahnuta... Cak si i svoj sokic danas podjelila samnom... :rotfl: ;)
[color=gray]
P.S. Ako se cudite zasto vam moja zadnja recenica nije smjesna (kao da inace je :roll:) - to je interna fora mene i Anamari. :slonic:[/color]
Meni se bas svidja tvoj prijedlog. I ne samo zato sto bi se studenti koji bi to radili lijepo ucili i upoznavali se s racunalima.
Nego zato jer bi takva baza bila jako korisna ostalim studentima - Online Bronstajn!
Ma sigurno bi se naslo nekoga tko je zainteresiran da to ubacuje u bazu.
A zapravo to ne treba biti nikakva _baza_ . Recimo da to studenti naprave u digitalnom obliku i tako predaju. Onaj tko to ubacuje to moze samo skopirati u HTML i skopirati u odgovarajuci poddirektorij na www.rjecnik.math.hr (ili kako bi se vec zvalo). To nije bi bio cas posla. ⇒ svaka grana matematike bi imala svoj poddirektorij, a njezine podgrane bi imale svoje poddirektorije unutar istog.
I samo se doda pretrazivac te domene, a moze i neka skripta koja uredjuje index svake grane odnosno podgrane.
Tako da ne bi bilo velikog posla kao pri ubacivanju u bazu (koja je grana, podgrana, ovo , ono), vec se samo taj iskopirani HTML ubaci u odgovarajuci poddirektorij i bok.
Zapravo studenti bi to mogli raditi u HTML obliku, i kontaktirati ostale studente iz istog kolegija koji rade na pojmu blisko povezanom s njihovim, te saznati kako ce se zvati njihov HTML (a to bi trebalo biti standardizirano), te na kraj svojeg staviti link na te bliske pojmove...
Eto, mozda bi tako bilo lakse, brze, a i dostupnije world-wide.
Anamari bas si supac, a jos dok si nadahnuta... Cak si i svoj sokic danas podjelila samnom...
P.S. Ako se cudite zasto vam moja zadnja recenica nije smjesna (kao da inace je ) - to je interna fora mene i Anamari.
_________________ I live like this 'cause I like it
And I've seen too much to pretend
You can't ignore the beauty in the things that you love
Like you can't stand the hatred and the lies
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

Lokacija: 4-dimensional space-time continuum. Or some 11-dimensional continuum? Dunna, it's all relative.
|
Postano: 17:21 čet, 29. 4. 2004 Naslov: |
|
|
Jos nekoliko misli nakon [b]ne[/b]prospavane :( noci:
[quote="Anamariica"]Mladi ljudi su puni energije i volje i bila bi velika steta ne iskoristiti je. Ujedno, u svojim profesorima oni vide uzore i izvore znanja i iskustva. Ujedinjenjem tih dviju snaga mogli bismo postici razultate i bez puno novca. [/quote]
To bi bila jedina takva baza na nasem jeziku KJMP [color=gray](=AFAIK)[/color] => bio bi to i doprinos ne samo nasoj znanstvenoj, vec u velikoj mjeri i nasoj jezicnoj bastini (koje li lijepe rijeci). => Mozda bi se to kao projekt moglo prijaviti Ministarstvu, pa bi se mozda dobio neki hardware (neka mrsava nenabildana jeftina masinica) na kojem bi se to sve vrtilo. :D (Makar se onda postavlja pitanje tko bi tu masinu odrzavao...)
Pa bi se jos razni takvi projekti mogli vrtiti gore. Ne mislim na Forum, nego na druge slicne ideje - mozda matematicki hrvatsko-englesko-hrvatski, hrvatsko-francusko-hrvatski, hrvatsko-njemacko-hrvatski i hrvatsko-rusko-hrvatski rijecnik koji bi mogao biti od velike pomoci prilikom citanja stranih literatura, a ako bi se sve radilo kao HTML, moglo bi se jednostavno i ucinkovito vezama (linkovima) povezati sa (tada) vec postojecom bazom. Ti rijecnici bi mogli nastajati poput [url=http://www.taktikanova.hr/eh/]superjoznog rijecnika prof. Igalija.[/url] Mislim, to bi mogla navesti kao prijedloge ili viziju daljnjeg razvoja takve baze u svom sluzbenom prijedlogu koji ces valjda jednog dana sastavljati.
Jos nekoliko misli nakon neprospavane noci:
Anamariica (napisa): | Mladi ljudi su puni energije i volje i bila bi velika steta ne iskoristiti je. Ujedno, u svojim profesorima oni vide uzore i izvore znanja i iskustva. Ujedinjenjem tih dviju snaga mogli bismo postici razultate i bez puno novca. |
To bi bila jedina takva baza na nasem jeziku KJMP (=AFAIK) ⇒ bio bi to i doprinos ne samo nasoj znanstvenoj, vec u velikoj mjeri i nasoj jezicnoj bastini (koje li lijepe rijeci). ⇒ Mozda bi se to kao projekt moglo prijaviti Ministarstvu, pa bi se mozda dobio neki hardware (neka mrsava nenabildana jeftina masinica) na kojem bi se to sve vrtilo. (Makar se onda postavlja pitanje tko bi tu masinu odrzavao...)
Pa bi se jos razni takvi projekti mogli vrtiti gore. Ne mislim na Forum, nego na druge slicne ideje - mozda matematicki hrvatsko-englesko-hrvatski, hrvatsko-francusko-hrvatski, hrvatsko-njemacko-hrvatski i hrvatsko-rusko-hrvatski rijecnik koji bi mogao biti od velike pomoci prilikom citanja stranih literatura, a ako bi se sve radilo kao HTML, moglo bi se jednostavno i ucinkovito vezama (linkovima) povezati sa (tada) vec postojecom bazom. Ti rijecnici bi mogli nastajati poput superjoznog rijecnika prof. Igalija. Mislim, to bi mogla navesti kao prijedloge ili viziju daljnjeg razvoja takve baze u svom sluzbenom prijedlogu koji ces valjda jednog dana sastavljati.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
steelworker Site Admin

|
Postano: 13:38 uto, 4. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Prijedlog Anamari je sluzbeno odbijen. Ne znam tocne razloge, ali mogu ih zamisliti nekoliko i razumijem ih. Tj. ne cudi me odbijanje.
Gornji link vise ne radi, jer je Anamari nakon odbijanja maknula taj prijedlog s weba. Htjela je, tuzna :cry:, maknuti i ovaj topic, no ja sam ju [i]zaustavio[/i]. 8) :banana: Stovise, predlozio sam neke modifikacije u ideji i odgovorio od odustajanja. JEJ!
Uskoro Anamari i ja pokrecemo projekt te baza podataka s definicijama matematickih pojmova, koja ce biti web orjentirana. I moliti :pray: i ocekivati cemo volonterski doprinos nasih kolega studenata ponajprije, no takodjer i svih ostalih spremnih pomoci. :D
O svemu cete detaljnije moci procitati vrlo skoro (kroz par dana) ovdje kad cijela stvar krene.[/i]
Do tada, lijepi pozdrav!
Steel
Prijedlog Anamari je sluzbeno odbijen. Ne znam tocne razloge, ali mogu ih zamisliti nekoliko i razumijem ih. Tj. ne cudi me odbijanje.
Gornji link vise ne radi, jer je Anamari nakon odbijanja maknula taj prijedlog s weba. Htjela je, tuzna , maknuti i ovaj topic, no ja sam ju zaustavio. Stovise, predlozio sam neke modifikacije u ideji i odgovorio od odustajanja. JEJ!
Uskoro Anamari i ja pokrecemo projekt te baza podataka s definicijama matematickih pojmova, koja ce biti web orjentirana. I moliti i ocekivati cemo volonterski doprinos nasih kolega studenata ponajprije, no takodjer i svih ostalih spremnih pomoci.
O svemu cete detaljnije moci procitati vrlo skoro (kroz par dana) ovdje kad cijela stvar krene.[/i]
Do tada, lijepi pozdrav!
Steel
|
|
[Vrh] |
|
Marijan Gost
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
anamari_gost Gost
|
Postano: 17:55 uto, 4. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Ja sam pricala s prodekanicom Cizmesijom i ona je rekla da je ideja ok i da nas faks podrzava u svemu sto zelimo raditi, al da, bejzikli, ne racunamo na pomoc od profesora. Moja zelja je bila da puno podataka u kratko vrijeme prenesemo na net i da pocnemo s definicijama, ali da se to kasnije prosiri na razna seminare, clanke, diplomske, magisterije, doktorate i sve sto ima veze s matematikom, a moglo bi zanimati nekoga tko studira ili je zavrsio matematiku. Ova baza bi trebala biti samo pocetak. I mislila sam kako bi lijepo bilo kad bi se ukljucilo puno ljudi jer bi tada bili brzo gotovi s bazom definicija i mogli bi krenuti dalje. No studente treba nekako motivirati i mislila sam da 10 bodova nije tako puno s cime se prodekanica ne slaze i ona je misljenja da vecina profesora ne bi bila zainteresirana za to. Boji se zloupotrebe jer nema nikakve garancije da je student te definicije natipkao sam.
Mislim da je to vise-manje to.
A mislim da ovo ne bi trebao biti studentski projekt nego da bi nas faks trebao poraditi malo vise na stavljanju podataka na internet, a ovo mi se cinio kao zgodan nacin da u tome sudjeluju i studenti. Naime, faks se moze zavrsiti i bez toga, tako da baza ne bi sluzila samo studentima nego i zaposlenim matematicarima koji su vec zavrsili faks. Mislim da bi baza bila vjerodostojnija kad bi postojao neki nadzor nad onim sto se unosi, i da bi nam profesorska asistencija jako dobro dosla.
Uostalom, ovu bazu mozemo zapoceti Sorn i ja ( i moje vjerne druge :) ), ali mi uskoro diplomirano i pitanje je tko ce to nastaviti. A znamo da na SZ ne mozemo racunati.
Sad shvacam da se ne mora svima svidati ideja o 10 bodova, ali faks moze ne druge nacine stimulirati studente da se aktiviraju. Npr., to moze biti izvanastavna aktivnost i faks moze dati neku potvrdu da je student sudjelovao na tom projektu (naravno, nakon sto se definira sto je dovoljno da bi mogli reci da je sudjelovao). To moze biti korisno prilikom zaposljavanja. Ako strani faksevi imaju izvanastavne aktivnosti, mozemo i mi.
Ja sam pricala s prodekanicom Cizmesijom i ona je rekla da je ideja ok i da nas faks podrzava u svemu sto zelimo raditi, al da, bejzikli, ne racunamo na pomoc od profesora. Moja zelja je bila da puno podataka u kratko vrijeme prenesemo na net i da pocnemo s definicijama, ali da se to kasnije prosiri na razna seminare, clanke, diplomske, magisterije, doktorate i sve sto ima veze s matematikom, a moglo bi zanimati nekoga tko studira ili je zavrsio matematiku. Ova baza bi trebala biti samo pocetak. I mislila sam kako bi lijepo bilo kad bi se ukljucilo puno ljudi jer bi tada bili brzo gotovi s bazom definicija i mogli bi krenuti dalje. No studente treba nekako motivirati i mislila sam da 10 bodova nije tako puno s cime se prodekanica ne slaze i ona je misljenja da vecina profesora ne bi bila zainteresirana za to. Boji se zloupotrebe jer nema nikakve garancije da je student te definicije natipkao sam.
Mislim da je to vise-manje to.
A mislim da ovo ne bi trebao biti studentski projekt nego da bi nas faks trebao poraditi malo vise na stavljanju podataka na internet, a ovo mi se cinio kao zgodan nacin da u tome sudjeluju i studenti. Naime, faks se moze zavrsiti i bez toga, tako da baza ne bi sluzila samo studentima nego i zaposlenim matematicarima koji su vec zavrsili faks. Mislim da bi baza bila vjerodostojnija kad bi postojao neki nadzor nad onim sto se unosi, i da bi nam profesorska asistencija jako dobro dosla.
Uostalom, ovu bazu mozemo zapoceti Sorn i ja ( i moje vjerne druge ), ali mi uskoro diplomirano i pitanje je tko ce to nastaviti. A znamo da na SZ ne mozemo racunati.
Sad shvacam da se ne mora svima svidati ideja o 10 bodova, ali faks moze ne druge nacine stimulirati studente da se aktiviraju. Npr., to moze biti izvanastavna aktivnost i faks moze dati neku potvrdu da je student sudjelovao na tom projektu (naravno, nakon sto se definira sto je dovoljno da bi mogli reci da je sudjelovao). To moze biti korisno prilikom zaposljavanja. Ako strani faksevi imaju izvanastavne aktivnosti, mozemo i mi.
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 23:07 uto, 4. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Plemenita i pohvalna ideja, rado pomogne koliko vec jadno neodgovorno mene tome vec moglo doprinijeti. :? :)
Na koje bi se nacine to unosilo? Text, tex, html+slikice? Vsego je spominjao da radi na nekakvom PHP baziranom tex rendereru il necem sl. za forum, sto bi se moglo pokazati zlata vrijedno za nekakvu ovakvu inicijativu, admin ready & willing ofkors?
Plemenita i pohvalna ideja, rado pomogne koliko vec jadno neodgovorno mene tome vec moglo doprinijeti.
Na koje bi se nacine to unosilo? Text, tex, html+slikice? Vsego je spominjao da radi na nekakvom PHP baziranom tex rendereru il necem sl. za forum, sto bi se moglo pokazati zlata vrijedno za nekakvu ovakvu inicijativu, admin ready & willing ofkors?
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 23:13 uto, 4. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="anamari_gost"]Moja zelja je bila da puno podataka u kratko vrijeme prenesemo na net i da pocnemo s definicijama, ali da se to kasnije prosiri na razna seminare, clanke, diplomske, magisterije, doktorate i sve sto ima veze s matematikom, a moglo bi zanimati nekoga tko studira ili je zavrsio matematiku. Ova baza bi trebala biti samo pocetak.[/quote]
Ajooj, bilo bi to lijepo ali "prenosenje na net" svega i svacega je krvav posao. Prije nego sto pocnete raditi postavite si jasne i ostvarive ciljeve (inace je razocaranje neizbjezno). Baza podataka najvaznijih pojmova s nekoliko glavnih kolegija je dovoljno velik zalogaj.
[quote="anamari_gost"]No studente treba nekako motivirati i mislila sam da 10 bodova nije tako puno s cime se prodekanica ne slaze i ona je misljenja da vecina profesora ne bi bila zainteresirana za to. Boji se zloupotrebe jer nema nikakve garancije da je student te definicije natipkao sam.[/quote]
Ono sto kod nas generalno nedostaje je poticanje i honoriranje samostalnih studentskih projekata. ECTS bodovi mogli bi biti prikladni za tu svrhu. No, cini mi se da je to neka daljnja buducnost.
anamari_gost (napisa): | Moja zelja je bila da puno podataka u kratko vrijeme prenesemo na net i da pocnemo s definicijama, ali da se to kasnije prosiri na razna seminare, clanke, diplomske, magisterije, doktorate i sve sto ima veze s matematikom, a moglo bi zanimati nekoga tko studira ili je zavrsio matematiku. Ova baza bi trebala biti samo pocetak. |
Ajooj, bilo bi to lijepo ali "prenosenje na net" svega i svacega je krvav posao. Prije nego sto pocnete raditi postavite si jasne i ostvarive ciljeve (inace je razocaranje neizbjezno). Baza podataka najvaznijih pojmova s nekoliko glavnih kolegija je dovoljno velik zalogaj.
anamari_gost (napisa): | No studente treba nekako motivirati i mislila sam da 10 bodova nije tako puno s cime se prodekanica ne slaze i ona je misljenja da vecina profesora ne bi bila zainteresirana za to. Boji se zloupotrebe jer nema nikakve garancije da je student te definicije natipkao sam. |
Ono sto kod nas generalno nedostaje je poticanje i honoriranje samostalnih studentskih projekata. ECTS bodovi mogli bi biti prikladni za tu svrhu. No, cini mi se da je to neka daljnja buducnost.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 23:25 uto, 4. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Osnovna, nepotpuna sirova struktura trulih i suhoparnih unosa definicija ne bi trazila suvise posla od volontera koji cak ni ne moraju dobiti one bodove za to. A ako se struktura baze formira u nekakvom otvorenom wikipedia stilu i stvar dobro reklamira... Ako bi se pola forumasa aktivnih na opcenitim topicima kolegija aktiviralo u onih par minuta praznog hoda kada ne zna sta bi sa svojim onlajn vremenom a jos jedan refresh nije polucio nikakve nove zute papirice na displayu.... :)
Osnovna, nepotpuna sirova struktura trulih i suhoparnih unosa definicija ne bi trazila suvise posla od volontera koji cak ni ne moraju dobiti one bodove za to. A ako se struktura baze formira u nekakvom otvorenom wikipedia stilu i stvar dobro reklamira... Ako bi se pola forumasa aktivnih na opcenitim topicima kolegija aktiviralo u onih par minuta praznog hoda kada ne zna sta bi sa svojim onlajn vremenom a jos jedan refresh nije polucio nikakve nove zute papirice na displayu....
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Crni Forumaš(ica)