Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Prop-Suma integrala podsegmenata je integral segmenta
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 23:35 uto, 24. 8. 2004    Naslov: Prop-Suma integrala podsegmenata je integral segmenta Citirajte i odgovorite

Opet imam jednu nejasnu sitnicu u narednu teoremu :

[color=green]Teorem:

Pretpostavke: a,b,c@IR , a<b<c , f:[a,c] -> IR

Doprinos: funkcija f je (R)-integrabilna na [a,c] akko je (R)-integrabilna na [a,b] i [b,c].[/color]

Dokaz:

Smjer ''nužnost'' me zanima :

Po pretpostavci imamo da je f ograničena na svojoj domeni pa je ona sigurno ograničena i na njenim podintervalima.

kako je f Reiman integrabilna na [a,c] to znači da za nju vrijedi kriterij integrabilnosti dakle

eps>0 proizvoljan

postoji subdivizija d' sa svojstvom da vrijedi : S(d')-s(d')<eps

definiramo finiju subdiviziju :

d:=d'U{b} time osiguravamo da u finijoj subidiviziji bude sigurno točka b

kako je d finija od d' vrijedi :

S(d)-s(d)<=S(d')-s(d')<eps

Uočimo da je u d x_k=b za k@{1...n}

[color=brown](Pitanje:ako se b nalazi između brojeva a i c onda on nikako ne može biti poljednji član subdivizije d,odnosno b ne može biti x_n ?
Nebi li b trebao ići do maksimalno n-1,dakle da je najbliže x_n=c ako je x_n-1=b ?)[/color]

eps>S(d)-s(d)=suma od 1 do n pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)

rastavimo sumu:

suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) + suma od k+1 do n pribrojnika ( M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) >= suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)=S(d/[a,b])-s(d/[a,b])

=>kriterij zadovoljen
Opet imam jednu nejasnu sitnicu u narednu teoremu :

Teorem:

Pretpostavke: a,b,c@IR , a<b<c , f:[a,c] → IR

Doprinos: funkcija f je (R)-integrabilna na [a,c] akko je (R)-integrabilna na [a,b] i [b,c].

Dokaz:

Smjer ''nužnost'' me zanima :

Po pretpostavci imamo da je f ograničena na svojoj domeni pa je ona sigurno ograničena i na njenim podintervalima.

kako je f Reiman integrabilna na [a,c] to znači da za nju vrijedi kriterij integrabilnosti dakle

eps>0 proizvoljan

postoji subdivizija d' sa svojstvom da vrijedi : S(d')-s(d')<eps

S(d)-s(d)⇐S(d')-s(d')<eps

Uočimo da je u d x_k=b za k@{1...n}

(Pitanje:ako se b nalazi između brojeva a i c onda on nikako ne može biti poljednji član subdivizije d,odnosno b ne može biti x_n ?
Nebi li b trebao ići do maksimalno n-1,dakle da je najbliže x_n=c ako je x_n-1=b ?)

eps>S(d)-s(d)=suma od 1 do n pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)

rastavimo sumu:

suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) + suma od k+1 do n pribrojnika ( M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) >= suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)=S(d/[a,b])-s(d/[a,b])

⇒kriterij zadovoljen

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 23:51 uto, 24. 8. 2004    Naslov: Re: Prop-Suma integrala podsegmenata je integral segmenta Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][code:1]definiramo finiju subdiviziju :

Uočimo da je u d x_k=b za k@{1...n}[/code:1]
(Pitanje:ako se b nalazi između brojeva a i c onda on nikako ne može biti poljednji član subdivizije d,odnosno b ne može biti x_n ?
Nebi li b trebao ići do maksimalno n-1,dakle da je najbliže x_n=c ako je x_n-1=b ?)[/quote]
Moze 8) ako je b=c :g: Salu na stranu :)
Ovdje ima nekoliko stvari: tko kaze da d nije bila n-clana subdivizija pa onda kod d' zbilja imamo b na indeksu iz 1,...,n (a ne npr. 0 ili n+1), a sa druge strane nije ni bitno za daljnji tijek dokaza, buduci da je poanta u cinjenici da tu subdiviziju mozes raspisati na dvije sume i to svaku za svoj segment, te dok god to mozes uciniti na nekontradiktoran nacin nije bitno da li je b=c ili b=a, na mjestu n, n+1 ili 0 :)
Vincent Van Ear (napisa):
Kod:

d:=d'U{b}  time osiguravamo da u finijoj subidiviziji bude sigurno točka b

Uočimo da je u d  x_k=b za k@{1...n}

Nebi li b trebao ići do maksimalno n-1,dakle da je najbliže x_n=c ako je x_n-1=b ?)

Moze Cool ako je b=c Mr. Green Salu na stranu Smile
Ovdje ima nekoliko stvari: tko kaze da d nije bila n-clana subdivizija pa onda kod d' zbilja imamo b na indeksu iz 1,...,n (a ne npr. 0 ili n+1), a sa druge strane nije ni bitno za daljnji tijek dokaza, buduci da je poanta u cinjenici da tu subdiviziju mozes raspisati na dvije sume i to svaku za svoj segment, te dok god to mozes uciniti na nekontradiktoran nacin nije bitno da li je b=c ili b=a, na mjestu n, n+1 ili 0 Smile

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink

Zadnja promjena: ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE; 0:01 sri, 25. 8. 2004; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
24 = 29 - 5

PostPostano: 23:57 uto, 24. 8. 2004    Naslov: Re: Prop-Suma integrala podsegmenata je integral segmenta Citirajte i odgovorite

d:=d'U{b} a i ovom unijom oznacujemo da je b zadnja tocka zeljene subdivizije, zar ne? :?:
d:=d'U{b} a i ovom unijom oznacujemo da je b zadnja tocka zeljene subdivizije, zar ne? Question

ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 0:04 sri, 25. 8. 2004    Naslov: Re: Prop-Suma integrala podsegmenata je integral segmenta Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]d:=d'U{b} a i ovom unijom oznacujemo da je b zadnja tocka zeljene subdivizije, zar ne? :?:[/quote]
Kh :? ne bas.. Subdiviziju smo nekako definirali na nacin da rastuci indeksi odgovaraju rastucim brojcanim vrijednostima tocaka koje u njoj sudjeluju, tako da, konzistentno tomu, b smjestamo u "sortirani niz".... al to opet, dogovorno, buduci da AFAIK, subdivizija je obican skup kojeg mozes citati kojim god redom zelis :?
filipnet (napisa):
d:=d'U{b} a i ovom unijom oznacujemo da je b zadnja tocka zeljene subdivizije, zar ne? Question

Kh Confused ne bas.. Subdiviziju smo nekako definirali na nacin da rastuci indeksi odgovaraju rastucim brojcanim vrijednostima tocaka koje u njoj sudjeluju, tako da, konzistentno tomu, b smjestamo u "sortirani niz".... al to opet, dogovorno, buduci da AFAIK, subdivizija je obican skup kojeg mozes citati kojim god redom zelis Confused

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 0:08 sri, 25. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

hej,zeleni je awake!;)

Uglavnom,mi iz pretpostavki imamo a<b<c dakle b je strogo između a i c.

Subdivizija se ovako definira {x_o=a<x1<x2<…<x_n=c}

Nulti i n-ti indeks _strogo su rezervirani_ za rubne točke segmenta,a 'b' to nikada nije,on je između tih točaka.

Fakat ne kužim.
hej,zeleni je awake!Wink

Nulti i n-ti indeks _strogo su rezervirani_ za rubne točke segmenta,a 'b' to nikada nije,on je između tih točaka.

Fakat ne kužim.

ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 9:28 sri, 25. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Uglavnom,mi iz pretpostavki imamo a<b<c dakle b je strogo između a i c.

Fakat ne kužim.[/quote]
Cuj, x_k smo definirali kao x_k:=b, gdje je k izmedju 1 i n i ako smo preptpostavili da x_n=c != b, ostatak dokaza se moze najnormalnije sprovesti (promatrajuci opcu ideju dokaza ;)). Sa druge strane, ako ti to djeluje... Slampavo :) tada si to protumaci kao da su pretpostavili da pocetna subdivizija d ima n elemenata pa sada d' ima (n+1) i sve je opet kul ;) ..al sa druge strane, ti neces pogrijesiti ako ces na ispitu pisati 1,...,n-1 buduci da n _JE_ proizvoljno odabran prirodan broj i ti ga mozes protumaciti na nacin da je bas taj n zadnji indeks subdivizije d' ako to zelis ;)
I opet! sa trece strane, buduci da se zna kojim se redoslijedom smijestaju novi elementi u subdiviziju (sortirano) tada x_k=b ne odredjuje to mjesto i nije izrecena nikakva neistina ako se kaze da je k iz 1,...n. Dapace, ne bi bila izrecena nikakva neistina ni da smo rekli da je k neki prirodni broj ;) (jer smo ga jedinstveno definirali samim time sto smo ga smjestili u subdiviziju)
Vincent Van Ear (napisa):

Fakat ne kužim.

Cuj, x_k smo definirali kao x_k:=b, gdje je k izmedju 1 i n i ako smo preptpostavili da x_n=c != b, ostatak dokaza se moze najnormalnije sprovesti (promatrajuci opcu ideju dokaza Wink). Sa druge strane, ako ti to djeluje... Slampavo Smile tada si to protumaci kao da su pretpostavili da pocetna subdivizija d ima n elemenata pa sada d' ima (n+1) i sve je opet kul Wink ..al sa druge strane, ti neces pogrijesiti ako ces na ispitu pisati 1,...,n-1 buduci da n _JE_ proizvoljno odabran prirodan broj i ti ga mozes protumaciti na nacin da je bas taj n zadnji indeks subdivizije d' ako to zelis Wink
I opet! sa trece strane, buduci da se zna kojim se redoslijedom smijestaju novi elementi u subdiviziju (sortirano) tada x_k=b ne odredjuje to mjesto i nije izrecena nikakva neistina ako se kaze da je k iz 1,...n. Dapace, ne bi bila izrecena nikakva neistina ni da smo rekli da je k neki prirodni broj Wink (jer smo ga jedinstveno definirali samim time sto smo ga smjestili u subdiviziju)

MADD
[Vrh]
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 12:06 sri, 25. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]
Cuj, x_k smo definirali kao x_k:=b, gdje je k izmedju 1 i n i ako smo preptpostavili da x_n=c != b, ostatak dokaza se moze najnormalnije sprovesti (promatrajuci opcu ideju dokaza ).
[/quote]

Slažem se,k je striktno od 1 do n isključeno.To si lijepo primjetio,opća ideja dokaza mi je odmah bila sasvim jasna.

[quote]
Sa druge strane, ako ti to djeluje... Slampavo
[/quote]

Šlampavi is my middle name :) ,yeah,not for much longer I hope. :wink:

I opet si me naravno uspio uvjeriti u točnost onoga što piše,pa ti pišem:

Doista,za specijalno x_k = n vrijedi :

suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) + suma od k+1 do n pribrojnika ( M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) = suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)=S(d/[a,b])-s(d/[a,b])

dakle suma od 1 do k je jednaka samoj sebi,što ne smeta jer je to onda jednako broju S(d)-s(d) koji je opet strogo manji od eps.

Što reći na kraju osim-F A L A do Marsa i natrag! :D
Citat:

Cuj, x_k smo definirali kao x_k:=b, gdje je k izmedju 1 i n i ako smo preptpostavili da x_n=c != b, ostatak dokaza se moze najnormalnije sprovesti (promatrajuci opcu ideju dokaza ).

Slažem se,k je striktno od 1 do n isključeno.To si lijepo primjetio,opća ideja dokaza mi je odmah bila sasvim jasna.

Citat:

Sa druge strane, ako ti to djeluje... Slampavo

Šlampavi is my middle name Smile ,yeah,not for much longer I hope. Wink

I opet si me naravno uspio uvjeriti u točnost onoga što piše,pa ti pišem:

Doista,za specijalno x_k = n vrijedi :

suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) + suma od k+1 do n pribrojnika ( M_i-m_i)*(x_i-x_i-1) = suma od 1 do k pribrojnika (M_i-m_i)*(x_i-x_i-1)=S(d/[a,b])-s(d/[a,b])

dakle suma od 1 do k je jednaka samoj sebi,što ne smeta jer je to onda jednako broju S(d)-s(d) koji je opet strogo manji od eps.

Što reći na kraju osim-F A L A do Marsa i natrag! Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum