Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak s pismenog 14.6.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
hana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-4 = 0 - 4

PostPostano: 13:58 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Zadatak s pismenog 14.6. Citirajte i odgovorite

Ovako!Imam jedan zadatak sa pismenog od Vedrana Sege,ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li je on tocan.On glasi ovako:
Definirajte zapis [i]mobiteli[/i] koji kao komponente sadrzi samo naziv modela,kolicinu memorije kojom mobitel raspolaze i cijenu mobitela.Napišite program koji ce sortirati niz zapisa tipa[i] mobitel[/i] silazno po isplativosti (tj. u omjeru (kolicina _memorije/cijena)).
(Mzete pretpostaviti da je niz vec unesen u varijablu [i]mobiteli[/i].)
[b]Napomena:[/b]Nije dozvoljeno koristiti dodatne nizove!

Ja sam to napisala ovako:

[code:1]scanf(n,k)
struct mobiteli[n]
{ char naziv_modela[20]
float kolicina_memorije
float cijena
float omjer }

for(k=0;k<=n;k++)
{mobitel[k].omjer=mobitel[k].kolicina/mobitel[k].cjena
}

for(i=1;i<=n;i++)
{for(j=i+1;j<=n;j++)
{ if(mobiteli[i].omjer<mobiteli[j].omjer)
pom=mobiteli[i]
mobiteli[i]=mobiteli[j]
mobiteli[j]=pom}}[/code:1]
jel bi to bio dobar postupak ili grijesim?

I jos jedno pitanje za SeguPismeni koji ste sastavljali uza 14.6.ove godine ne razumijem sto znaci u 4.zadatku kada upisujete kod funkcije [i]return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)[/i]?

Hvala svima koji pomognu! :) :) :?:
Ovako!Imam jedan zadatak sa pismenog od Vedrana Sege,ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li je on tocan.On glasi ovako:
Definirajte zapis mobiteli koji kao komponente sadrzi samo naziv modela,kolicinu memorije kojom mobitel raspolaze i cijenu mobitela.Napišite program koji ce sortirati niz zapisa tipa mobitel silazno po isplativosti (tj. u omjeru (kolicina _memorije/cijena)).
(Mzete pretpostaviti da je niz vec unesen u varijablu mobiteli.)
Napomena:Nije dozvoljeno koristiti dodatne nizove!

Ja sam to napisala ovako:

Kod:
scanf(n,k)
struct mobiteli[n]
{ char naziv_modela[20]
   float kolicina_memorije
   float cijena
   float omjer }

for(k=0;k<=n;k++)
  {mobitel[k].omjer=mobitel[k].kolicina/mobitel[k].cjena
  }

for(i=1;i<=n;i++)
  {for(j=i+1;j<=n;j++)
    { if(mobiteli[i].omjer<mobiteli[j].omjer)
            pom=mobiteli[i]
            mobiteli[i]=mobiteli[j]
            mobiteli[j]=pom}}

jel bi to bio dobar postupak ili grijesim?

I jos jedno pitanje za SeguPismeni koji ste sastavljali uza 14.6.ove godine ne razumijem sto znaci u 4.zadatku kada upisujete kod funkcije return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)?

Hvala svima koji pomognu! Smile Smile Question

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:52 pon, 30. 8. 2004    Naslov: Re: Zadatak s pismenog 14.6. Citirajte i odgovorite

[quote="hana"]Ovako!Imam jedan zadatak sa pismenog od Vedrana Sege,ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li je on tocan.On glasi ovako:
Definirajte zapis [i]mobiteli[/i] koji kao komponente sadrzi [color=red][b][u]samo[/u][/b] naziv modela,kolicinu memorije kojom mobitel raspolaze i cijenu mobitela[/color].Napišite program koji ce sortirati niz zapisa tipa[i] mobitel[/i] silazno po isplativosti (tj. u omjeru (kolicina _memorije/cijena)).
(Mzete pretpostaviti da je niz vec unesen u varijablu [i]mobiteli[/i].)
[b]Napomena:[/b]Nije dozvoljeno koristiti dodatne nizove![/quote]

Dakle, ne smijes u onaj struct gore dodati i varijablu "[i]omjer[/i]"! :roll:

Upravo je to poanta te napomene, jer ta varijabla tebi sluzi kao dodatni niz koji ja ne zelim da se koristi! :|

Rjesenje, molim, pogledaj na [url=http://web.math.hr/nastava/uur/stari_rokovi.php]sluzbenim stranicama UuRa[/url], da ga sad ne prepisujem ovdje. 8)

[quote="hana"]I jos jedno pitanje za SeguPismeni koji ste sastavljali uza 14.6.ove godine ne razumijem sto znaci u 4.zadatku kada upisujete kod funkcije [i]return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)[/i]?[/quote]

Sto znaci "[i]x = 1+2[/i]"? :-k

Znaci: "[i]Prvo izracunaj 1+2 i onda rezultat utrpaj u varijablu x.[/i]" 8)

Isto tako "[i]return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)[/i]" znaci "[i]Prvo izracunaj korijen od z.x*z.x + z.y*z.y, a onda to proslijedi naredbi return, tj. vrati kao vrijednost koju vraca funkcija.[/i]" :D

Jos par opaski:

1. "[i]Zadatak[/i]" je ipak malo preskromni naslov topica. :roll: Zamisli da imamo 17 topica koji se zovu "[i]Zadatak[/i]". :?

2. Deklaracije je dobro stavljati na pocetku. :| Dakle, bolje je:

[code:1]struct tip_mobitel {
char naziv_modela[20];
bla, bla,...
}
tip_mobitel mobiteli[20];

scanf(...);
...[/code:1]

Na UuRu ne pilimo oko toga, ali na C-u ce to biti problem, jer je compiler osjetljiv na takve stvari... :(

3. Preporucam pakiranje koda u [code[i][/i]]...[/code] blokove (kao sto sam editirao u tvom gornjem postu), radi preglednosti. 8)

Sretno! 8)
hana (napisa):
Definirajte zapis mobiteli koji kao komponente sadrzi samo naziv modela,kolicinu memorije kojom mobitel raspolaze i cijenu mobitela.Napišite program koji ce sortirati niz zapisa tipa mobitel silazno po isplativosti (tj. u omjeru (kolicina _memorije/cijena)).
(Mzete pretpostaviti da je niz vec unesen u varijablu mobiteli.)
Napomena:Nije dozvoljeno koristiti dodatne nizove!

Dakle, ne smijes u onaj struct gore dodati i varijablu "omjer"! Rolling Eyes

Upravo je to poanta te napomene, jer ta varijabla tebi sluzi kao dodatni niz koji ja ne zelim da se koristi! Neutral

Rjesenje, molim, pogledaj na sluzbenim stranicama UuRa, da ga sad ne prepisujem ovdje. Cool

hana (napisa):
I jos jedno pitanje za SeguPismeni koji ste sastavljali uza 14.6.ove godine ne razumijem sto znaci u 4.zadatku kada upisujete kod funkcije return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)?

Sto znaci "x = 1+2"? Think

Znaci: "Prvo izracunaj 1+2 i onda rezultat utrpaj u varijablu x." Cool

Isto tako "return sqrt(z.x*z.x + z.y*z.y)" znaci "Prvo izracunaj korijen od z.x*z.x + z.y*z.y, a onda to proslijedi naredbi return, tj. vrati kao vrijednost koju vraca funkcija." Very Happy

Jos par opaski:

1. "Zadatak" je ipak malo preskromni naslov topica. Rolling Eyes Zamisli da imamo 17 topica koji se zovu "Zadatak". Confused

2. Deklaracije je dobro stavljati na pocetku. Neutral Dakle, bolje je:

Kod:
struct tip_mobitel {
  char naziv_modela[20];
  bla, bla,...
}
tip_mobitel mobiteli[20];

scanf(...);
...

Na UuRu ne pilimo oko toga, ali na C-u ce to biti problem, jer je compiler osjetljiv na takve stvari... Sad

3. Preporucam pakiranje koda u [code]...[/code] blokove (kao sto sam editirao u tvom gornjem postu), radi preglednosti. Cool

Sretno! Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
hana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-4 = 0 - 4

PostPostano: 17:09 sub, 11. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja se ispričavam sto sam napisala da je to bio rok od 14.6.2004.ja sam prepisala rzadatak od roka u 4.mjesecu 2004.godine,a tih zadataka nema na službenim stranicam UUR-a pa bih molila da ih netko stavi,naravno i rješenja jer to tražim.Hvala lijepa na riješenju mojih pitanja!Puno mi je pomoglo. ) muzak
Ja se ispričavam sto sam napisala da je to bio rok od 14.6.2004.ja sam prepisala rzadatak od roka u 4.mjesecu 2004.godine,a tih zadataka nema na službenim stranicam UUR-a pa bih molila da ih netko stavi,naravno i rješenja jer to tražim.Hvala lijepa na riješenju mojih pitanja!Puno mi je pomoglo. Smile Muzak

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:12 sub, 11. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, uploadah 19.4.2004. :) Ne znam kako mi je to prije promaklo... :|
Evo, uploadah 19.4.2004. Smile Ne znam kako mi je to prije promaklo... Neutral

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum