Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 11:29 sri, 1. 9. 2004 Naslov: Malo jezicnih i pravopisnih prigovora |
|
|
Znam da se ovo ne tice samo foruma za Mat. analizu 1 i 2, ali ne vidim neku temu gdje bi to spadalo (osime evtl. pod matematika opcenito), a da to dovoljno studenata, osobito prve godine vidi.
Buduci student matematike spada u akademsku, dakle intelektualnu, zajednicu, bio bi ipak red da zna vise-manje pravilno pisati i citati hrvatski (ako nista drugo, a ono da ne bi bilo nesporazuma :D )Uz rizik da cete me proglasiti gnjavatorom, ipak pisem ono sto (ne samo ja) smatram bitnim...
Na forumu iz MA1,2 sam primijetila zabrinjavajuce puno takvih gresaka koje sigurno nisu sve "Tippfehler"-i. Pocevsi od pravopisnih (nije rijesenje, nego rjesenje; nije uvijet, nego uvjet, ...), preko jezicnih (ne kaze se "liciti" - to je farbati zidove - nego "sliciti"; nije "da li vrijedi...", nego "vrijedi li ..." itd), do - sto je ovdje mozda najbitnije - krivog pisanja matematickog nazivlja i imena matematicara (nije Reiman, nego Riemann; nije Teylor, nego Taylor; ...)
Na kraju, napomena: ne mislim niti ocekujem da itko bude "savrsen" (znam da i ja radim, ili sam radila, neke od tih gresaka). Ali malo truda oko pravilnog jezika se ipak moze ocekivati od studenata... Ako nista drugo, a ono da ne bi bilo nesporazuma na ispitima :D
FMB :patkica:
Znam da se ovo ne tice samo foruma za Mat. analizu 1 i 2, ali ne vidim neku temu gdje bi to spadalo (osime evtl. pod matematika opcenito), a da to dovoljno studenata, osobito prve godine vidi.
Buduci student matematike spada u akademsku, dakle intelektualnu, zajednicu, bio bi ipak red da zna vise-manje pravilno pisati i citati hrvatski (ako nista drugo, a ono da ne bi bilo nesporazuma )Uz rizik da cete me proglasiti gnjavatorom, ipak pisem ono sto (ne samo ja) smatram bitnim...
Na forumu iz MA1,2 sam primijetila zabrinjavajuce puno takvih gresaka koje sigurno nisu sve "Tippfehler"-i. Pocevsi od pravopisnih (nije rijesenje, nego rjesenje; nije uvijet, nego uvjet, ...), preko jezicnih (ne kaze se "liciti" - to je farbati zidove - nego "sliciti"; nije "da li vrijedi...", nego "vrijedi li ..." itd), do - sto je ovdje mozda najbitnije - krivog pisanja matematickog nazivlja i imena matematicara (nije Reiman, nego Riemann; nije Teylor, nego Taylor; ...)
Na kraju, napomena: ne mislim niti ocekujem da itko bude "savrsen" (znam da i ja radim, ili sam radila, neke od tih gresaka). Ali malo truda oko pravilnog jezika se ipak moze ocekivati od studenata... Ako nista drugo, a ono da ne bi bilo nesporazuma na ispitima
FMB
_________________ "Have patience. Go where you must, and hope."
(Gandalf in J.R.R.Tolkien's "The Lord of the Rings")
|
|
[Vrh] |
|
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 10:08 uto, 7. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"]Sad kad sam naletio na ovo, off the top of my head. Postoji li na višim godinama(višim od prve, that is) neki obavezniji kolegij za sve ili većinu smjerova na kojem se tjera ljude da uče pisati i izražavati se pravilno, ili barem donekle elegantnije od nažalost vidno mizarnog inicijalnog prosjeka studenata ovog faksa?[/quote]
Na drugom faksu je svojevremeno postojao kolegij "Kultura hrvatskog jezika" :lol: nije pomogao, kao sto se vidi :lol: a nije ni 12 godina osnovne i srednje. Zapravo, niti ne trudim se, iz moje perspektive, pravopisne nemogucnosti cesto pomazu da se odgovarajuce prenese neka mentalna slika u maniri koja je bliskija mimici u normalnom govoru od obicnog "odudaranja od formule".
Pravopis je formula za minimizaciju nesporazuma, ukoliko pisem ljudima koje mislim da donekle poznam, onda vjerujem da ce na odgovarajuci nacin protumaciti moje leksicke bizarnosti, za one druge se trudim biti pismen :oops:
Sa druge strane.. projekt humanistickih kolegija je na mat. neslavno propao zbog njegove izvedbe (jes, da, :roll: sinkronizirati predavanja na Brdu sa predavanjima na Katolicko-bogoslovnom f. i politologiji-novinarstvu :roll: - naravno da se sve mora svesti na tlaku posjeta po potpise jednom godisnje)
Bio bih sasvim "za" tako nesto ukoliko bi se na brdu odrzavao kolegij koji bi predstavljao kolaz ljudskih djelovanja koje nisu matematika. No opet, ako bi netko htio da taj kolegij zazivi (kao sto nisu humanisticki kolegiji) onda bi taj kolegij nuzno morao biti obvezan, jerbo se na brdu tokom godine i odrzavaju takva predavanja, a o posjecenosti istih vec pisasmo nasiroko...
Blockflöte (napisa): | Sad kad sam naletio na ovo, off the top of my head. Postoji li na višim godinama(višim od prve, that is) neki obavezniji kolegij za sve ili većinu smjerova na kojem se tjera ljude da uče pisati i izražavati se pravilno, ili barem donekle elegantnije od nažalost vidno mizarnog inicijalnog prosjeka studenata ovog faksa? |
Na drugom faksu je svojevremeno postojao kolegij "Kultura hrvatskog jezika" nije pomogao, kao sto se vidi a nije ni 12 godina osnovne i srednje. Zapravo, niti ne trudim se, iz moje perspektive, pravopisne nemogucnosti cesto pomazu da se odgovarajuce prenese neka mentalna slika u maniri koja je bliskija mimici u normalnom govoru od obicnog "odudaranja od formule".
Pravopis je formula za minimizaciju nesporazuma, ukoliko pisem ljudima koje mislim da donekle poznam, onda vjerujem da ce na odgovarajuci nacin protumaciti moje leksicke bizarnosti, za one druge se trudim biti pismen
Sa druge strane.. projekt humanistickih kolegija je na mat. neslavno propao zbog njegove izvedbe (jes, da, sinkronizirati predavanja na Brdu sa predavanjima na Katolicko-bogoslovnom f. i politologiji-novinarstvu - naravno da se sve mora svesti na tlaku posjeta po potpise jednom godisnje)
Bio bih sasvim "za" tako nesto ukoliko bi se na brdu odrzavao kolegij koji bi predstavljao kolaz ljudskih djelovanja koje nisu matematika. No opet, ako bi netko htio da taj kolegij zazivi (kao sto nisu humanisticki kolegiji) onda bi taj kolegij nuzno morao biti obvezan, jerbo se na brdu tokom godine i odrzavaju takva predavanja, a o posjecenosti istih vec pisasmo nasiroko...
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 13:38 uto, 7. 9. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUB"]
Pravopis je formula za minimizaciju nesporazuma, ukoliko pisem ljudima koje mislim da donekle poznam, onda vjerujem da ce na odgovarajuci nacin protumaciti moje leksicke bizarnosti, za one druge se trudim biti pismen :oops:
[/quote]
Ma ne ti, ti si pismen :).
[quote="Z"]
io bih sasvim "za" tako nesto ukoliko bi se na brdu odrzavao kolegij koji bi predstavljao kolaz ljudskih djelovanja koje nisu matematika. No opet, ako bi netko htio da taj kolegij zazivi (kao sto nisu humanisticki kolegiji) onda bi taj kolegij nuzno morao biti obvezan, jerbo se na brdu tokom godine i odrzavaju takva predavanja, a o posjecenosti istih vec pisasmo nasiroko...
[/quote]
Slažem se, ali svejedno bi za takvu akciju bila potrebna poveća inicijativa od one koju si ja trenutačno smijem priuštiti. Urgiram stoga studentima koji nemaju pametnijeg posla da se bace na ostvarenje ove ideje!
ZELENIZUB (napisa): |
Pravopis je formula za minimizaciju nesporazuma, ukoliko pisem ljudima koje mislim da donekle poznam, onda vjerujem da ce na odgovarajuci nacin protumaciti moje leksicke bizarnosti, za one druge se trudim biti pismen
|
Ma ne ti, ti si pismen .
Z (napisa): |
io bih sasvim "za" tako nesto ukoliko bi se na brdu odrzavao kolegij koji bi predstavljao kolaz ljudskih djelovanja koje nisu matematika. No opet, ako bi netko htio da taj kolegij zazivi (kao sto nisu humanisticki kolegiji) onda bi taj kolegij nuzno morao biti obvezan, jerbo se na brdu tokom godine i odrzavaju takva predavanja, a o posjecenosti istih vec pisasmo nasiroko...
|
Slažem se, ali svejedno bi za takvu akciju bila potrebna poveća inicijativa od one koju si ja trenutačno smijem priuštiti. Urgiram stoga studentima koji nemaju pametnijeg posla da se bace na ostvarenje ove ideje!
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
|