Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Anihilatori i ortonormiranje
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
I
Gost

PostPostano: 19:26 pon, 6. 9. 2004    Naslov: Anihilatori i ortonormiranje Citirajte i odgovorite

Zamolio bih pomoć oko ovih dvaju tipa zadataka.

1.Mi na linearnoj nismo radili,barem ne detaljno, anihilatore. Kako se određuje baza za anihilator nekog skupa?

2. Kako se ortonormira skup koji se sastoji od M2(R)?

Hvala na pomoći.

1.Mi na linearnoj nismo radili,barem ne detaljno, anihilatore. Kako se određuje baza za anihilator nekog skupa?

Hvala na pomoći.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 11:49 uto, 7. 9. 2004    Naslov: Re: Anihilatori i ortonormiranje Citirajte i odgovorite

[quote="I"]Zamolio bih pomoć oko ovih dvaju tipa zadataka.

1.Mi na linearnoj nismo radili,barem ne detaljno, anihilatore. Kako se određuje baza za anihilator nekog skupa?[/quote]

Ovakav tip zadataka rješavan je na hrpe, po Forumu. Tražilica...
Ukratko, skično kao i jezgra operatora - gleda se tipični element anihilatora (što mora zadovoljavati da bi anulirao sve elemente (baze) tog skupa), i raspiše ga se kao linearnu kombinaciju nekih, za koje se onda utvrdi nezavisnost.

[quote]2. Kako se ortonormira skup koji se sastoji od M2(R)?[/quote]

"se sastoji od" :?: hm...
Valjda misliš podskup od M_2(|R) . Ako je konačan, jednako kao i bilo koji drugi - Gram-Schmidtom. Ako se pitaš koji je skalarni produkt, standardni je (A|B)|->tr(AB^tau) (trag umnoška A i B transponirano).
I (napisa):

Ovakav tip zadataka rješavan je na hrpe, po Forumu. Tražilica...
Ukratko, skično kao i jezgra operatora - gleda se tipični element anihilatora (što mora zadovoljavati da bi anulirao sve elemente (baze) tog skupa), i raspiše ga se kao linearnu kombinaciju nekih, za koje se onda utvrdi nezavisnost.

Citat:

"se sastoji od" Question hm...
Valjda misliš podskup od M_2(|R) . Ako je konačan, jednako kao i bilo koji drugi - Gram-Schmidtom. Ako se pitaš koji je skalarni produkt, standardni je (A|B)|→tr(AB^tau) (trag umnoška A i B transponirano).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gogs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 0:22 čet, 9. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kada se vec spominje anihiliranje imam i ja jedno pitanje, a pojavio se taj zadatak na danasnjem (tj.vec jucerasnjem) pismenom....

kao skup koji treba anihilirati pojavio se skup od ova tri vektora - (2,-1,1,1), (-1,0,-2,3) i (7, -3, 5, 0)... ali problem je sto je taj skup linearno zavisan...

ja sam to rijesio tako da sam izbacio prvi vektor jer se on moze prikazati kao linearna kombinacija sljedeca dva i onda sam skup od zadnja dva vektora poznatim postupkom anihilirao, tj. nasao bazu za anihilator... ispalo je naravno da su dva funkcionala...

je li to bio dobar nacin razmisljanja?
Kada se vec spominje anihiliranje imam i ja jedno pitanje, a pojavio se taj zadatak na danasnjem (tj.vec jucerasnjem) pismenom....

kao skup koji treba anihilirati pojavio se skup od ova tri vektora - (2,-1,1,1), (-1,0,-2,3) i (7, -3, 5, 0)... ali problem je sto je taj skup linearno zavisan...

ja sam to rijesio tako da sam izbacio prvi vektor jer se on moze prikazati kao linearna kombinacija sljedeca dva i onda sam skup od zadnja dva vektora poznatim postupkom anihilirao, tj. nasao bazu za anihilator... ispalo je naravno da su dva funkcionala...

Gost

PostPostano: 10:29 čet, 9. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

cek skuzis da je skup lin. nezavisan ali onda vidis da je prvi kombinacija druga dva. Nesto je trulo u drzavi danskoj
cek skuzis da je skup lin. nezavisan ali onda vidis da je prvi kombinacija druga dva. Nesto je trulo u drzavi danskoj

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 11:43 čet, 9. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Gogs"]Kada se vec spominje anihiliranje imam i ja jedno pitanje, a pojavio se taj zadatak na danasnjem (tj.vec jucerasnjem) pismenom....

je li to bio dobar nacin razmisljanja?[/quote]

Da, dobar je. Ako je x=alfay+betaz , tada svaki funkcional koji poništava y i z , ako je linearan, mora poništavati i x :
f(x)=f(alfay+betaz)=alfaf(y)+betaf(z)=alfa*0+beta*0=0 .

[quote="netko drugi"]
[/quote]

[ovdje je stajalo nešto neakademsko. Sva sreća da sam na vrijeme editirao. :-)]
Čitaj pažljivije.
Gogs (napisa):

Da, dobar je. Ako je x=alfay+betaz , tada svaki funkcional koji poništava y i z , ako je linearan, mora poništavati i x :
f(x)=f(alfay+betaz)=alfaf(y)+betaf(z)=alfa*0+beta*0=0 .

netko drugi (napisa):

[ovdje je stajalo nešto neakademsko. Sva sreća da sam na vrijeme editirao. Smile]
Čitaj pažljivije.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum