Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Egzistencija lijevog inverza u algebri incidencije p.u.skupa
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 20:33 ned, 12. 9. 2004    Naslov: Egzistencija lijevog inverza u algebri incidencije p.u.skupa Citirajte i odgovorite

Za neupucene, imamo parcijalno uredjen skup (P, <=) i on je lokalno konacan, po oznakama i definicijama iz [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2646]topica o Dillworthovom teoremu i p.u. skupovima[/url].

Definiramo "algebru incidencije" A(P) koja ce "odrazavati strukturu" gornjeg p.u. skupa cije elemente zovemo fjama incidencije ovako:
[latex]A(P) = \{ f : P \times P \rightarrow C | x !\leq y \Rightarrow f(x,y)=0 \}[/latex]
(!<= jest \nleq, tj "nije manje ili jednako", ali \nleq ne radi :()

Nadalje, mnozenje f*g fja iz A(P) zovemo konvolucija i definiramo ga:
[latex](f*g)(x,y):=\sum_{x \leq z \leq y} f(x,z)g(z,y)[/latex]

Shodno tome definira se i jedinicni element:
[latex]\delta(x,y)= \left \{ \begin{array}{cl} 1 & ~, ~x=y \\ 0 & ~, ~x \neq y \end{array} \right.[/latex]

...i onda imamo propoziciju o egzistenciji lijevog, tj. desnog tj. obostranog inverza, koja kaze da za f iz A(P) vrijede ekvivalentne tvrdnje:
a) f ima lijevi inverz
b) f ima desni inverz
c) f ima obostrani inverz
d) f(x,x)!=0 za sve x iz P

Dokaz: iz definicije konvolucije odmah slijedi da je postojanje lijevog inverza ekvivalentno postojanju fje npr. g iz A(P) t.d. f(x,x)g(x,x)=1 za sve x, i to je jasno. Ono sto nije jasno jest "onaj drugi uvijet" :roll: na fju g, a taj jest:
[latex]g(x,y)= - \frac{1}{f(x,x)} \sum_{z < x \leq y}f(x,z)g(z,y) \forall x < y~\_u\_P~[/latex]
Dakle, pitanje: :tso: kako je dobri covjek dosao do gornjeg zakljucka o izgledu lijevog inverza za slucaj x<y i sto me sprijecava da definiram g(x,y)=0 za x<y i rijesim problem inverza? :? takva bi fja bila element iz A(P) i multiplicirana slijeva sa f bi dala deltu :noidea: :?
Za neupucene, imamo parcijalno uredjen skup (P, ⇐) i on je lokalno konacan, po oznakama i definicijama iz topica o Dillworthovom teoremu i p.u. skupovima.

Definiramo "algebru incidencije" A(P) koja ce "odrazavati strukturu" gornjeg p.u. skupa cije elemente zovemo fjama incidencije ovako:

(!⇐ jest \nleq, tj "nije manje ili jednako", ali \nleq ne radi Sad)

...i onda imamo propoziciju o egzistenciji lijevog, tj. desnog tj. obostranog inverza, koja kaze da za f iz A(P) vrijede ekvivalentne tvrdnje:
a) f ima lijevi inverz
b) f ima desni inverz

Dokaz: iz definicije konvolucije odmah slijedi da je postojanje lijevog inverza ekvivalentno postojanju fje npr. g iz A(P) t.d. f(x,x)g(x,x)=1 za sve x, i to je jasno. Ono sto nije jasno jest "onaj drugi uvijet" Rolling Eyes na fju g, a taj jest:

Dakle, pitanje: Trudim Se Objasniti... kako je dobri covjek dosao do gornjeg zakljucka o izgledu lijevog inverza za slucaj x<y i sto me sprijecava da definiram g(x,y)=0 za x<y i rijesim problem inverza? Confused takva bi fja bila element iz A(P) i multiplicirana slijeva sa f bi dala deltu Danas nije moj dan Confused

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 13:22 pon, 13. 9. 2004    Naslov: Re: Egzistencija lijevog inverza u algebri incidencije p.u.s Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Za neupucene, imamo parcijalno uredjen skup (P, <=) i on je lokalno konacan, po oznakama i definicijama iz [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2646]topica o Dillworthovom teoremu i p.u. skupovima[/url].

[latex]A(P) = \{ f : P \times P \rightarrow C | x !\leq y \Rightarrow f(x,y)=0 \}[/latex]
(!<= jest \nleq, tj "nije manje ili jednako", ali \nleq ne radi :()[/quote]

Da probaš s \not\leq ? :-)

((Ja sam čak i != pisao pomoću \not= , dok mi Ksenija nije rekla da postoji i \neq . Ah ta ortogonalnost...: ))

[quote]Nadalje, mnozenje f*g fja iz A(P) zovemo konvolucija i definiramo ga:
[latex](f*g)(x,y):=\sum_{x \leq z \leq y} f(x,z)g(z,y)[/latex]

[latex]\delta(x,y)= \left \{ \begin{array}{cl} 1 & ~, ~x=y \\ 0 & ~, ~x \neq y \end{array} \right.[/latex]

a) f ima lijevi inverz
b) f ima desni inverz

Dokaz: iz definicije konvolucije odmah slijedi da je postojanje lijevog inverza ekvivalentno postojanju fje npr. g iz A(P) t.d. f(x,x)g(x,x)=1 za sve x, i to je jasno. Ono sto nije jasno jest "onaj drugi uvijet" :roll: na fju g, a taj jest:
[latex]g(x,y)= - \frac{1}{f(x,x)} \sum_{z < x \leq y}f(x,z)g(z,y) \forall x < y~\_u\_P~[/latex]
Dakle, pitanje: :tso: kako je dobri covjek dosao do gornjeg zakljucka o izgledu lijevog inverza za slucaj x<y i sto me sprijecava da definiram g(x,y)=0 za x<y i rijesim problem inverza? :? takva bi fja bila element iz A(P) i multiplicirana slijeva sa f bi dala deltu :noidea: :?[/quote]

Ali koliko ja kužim stvar, on želi definirati obostrani inverz. Nekako mi se ne čini da bi ovo bio i desni inverz...
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
Za neupucene, imamo parcijalno uredjen skup (P, ⇐) i on je lokalno konacan, po oznakama i definicijama iz topica o Dillworthovom teoremu i p.u. skupovima.

(!⇐ jest \nleq, tj "nije manje ili jednako", ali \nleq ne radi Sad)

Da probaš s \not\leq ? Smile

((Ja sam čak i != pisao pomoću \not= , dok mi Ksenija nije rekla da postoji i \neq . Ah ta ortogonalnost...: ))

Citat:

a) f ima lijevi inverz
b) f ima desni inverz

Dokaz: iz definicije konvolucije odmah slijedi da je postojanje lijevog inverza ekvivalentno postojanju fje npr. g iz A(P) t.d. f(x,x)g(x,x)=1 za sve x, i to je jasno. Ono sto nije jasno jest "onaj drugi uvijet" Rolling Eyes na fju g, a taj jest:

Dakle, pitanje: Trudim Se Objasniti... kako je dobri covjek dosao do gornjeg zakljucka o izgledu lijevog inverza za slucaj x<y i sto me sprijecava da definiram g(x,y)=0 za x<y i rijesim problem inverza? Confused takva bi fja bila element iz A(P) i multiplicirana slijeva sa f bi dala deltu Danas nije moj dan Confused

Ali koliko ja kužim stvar, on želi definirati obostrani inverz. Nekako mi se ne čini da bi ovo bio i desni inverz...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 13:58 pon, 13. 9. 2004    Naslov: Re: Egzistencija lijevog inverza u algebri incidencije p.u.s Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Da probaš s \not\leq ? :-)[/quote]
[latex]\not\leq[/latex] :D
[quote="veky"][quote]Dokaz: iz definicije konvolucije odmah slijedi da je postojanje lijevog inverza ekvivalentno postojanju fje npr. g iz A(P) t.d. f(x,x)g(x,x)=1 za sve x, i to je jasno. Ono sto nije jasno jest "onaj drugi uvijet" :roll: na fju g, a taj jest:
Dakle, pitanje: :tso: kako je dobri covjek dosao do gornjeg zakljucka o izgledu lijevog inverza za slucaj x<y i sto me sprijecava da definiram g(x,y)=0 za x<y i rijesim problem inverza? :? takva bi fja bila element iz A(P) i multiplicirana slijeva sa f bi dala deltu :noidea: :?[/quote]

Ali koliko ja kužim stvar, on želi definirati obostrani inverz. Nekako mi se ne čini da bi ovo bio i desni inverz...[/quote]
Ne znam :shock: za x=y slucaj se slazemo, al za x<y mi se nekako cini da bi nulfja u onoj sumi gore na kraju dala nulu bez obzira na to dal je slijeva ili sdesna :? Jedino ako bi doticni inverz rusio neke lijepe stvari o strukturi algebre sa obzirom na sumu fja i mnozenje skalarom kojih ja u ovom trenutku nisam svijestan?

Veljan za slucaj x<y pise:
[latex]g(x,y)= - \frac{1}{f(x,x)} \sum_{z < x \leq y}f(x,z)g(z,y)[/latex]
Jel Veljan mozda tipfelerio kada pise da je z<x<=y :?: Pretpostavka na P jest da je on samo lokalno konacan, drugim rijecima suma z<x<=<y ne mora postojati? no sa druge strane suma po x<z<=y bi jos i imala nekakvog smisla u ovom kontekstu?
Onaj 1/f(x,x) sugerira da je covjek zelio na, neki nacin, "normalizirati" inverznu fju iako to (bar sto se inverza tice i slucaja x<y) ne bi smjelo imati nikakvog efekta. Ili je to nepisana nakana da se tako formuliran g(x,y) definira _za svaki_ x,y a ne samo x<y :?: (pa je onaj dio o za svaki x<y samo prvi korak u takvom rezoniranju, pa su ostali koraci presuceni? ili se radi o koraku za cuvanje onog moguceg problema sa narusavanjem drugih svojstava algebre o kojima jos nisam posteno razmislio?)
I jos dodatno buni onaj "-" prije cijelog izraza :shock: Koju mu je... patiku :D on trebao :?: :shock:

Ako bih isao mnoziti sa lijeva Veljanovu ispravljenu(?) g(x,y) sa f iz pretpostavke propozicije, dobio bih dosta ruznu rekurziju, koja me bar na prvi pogled nece dovesti do rijesenja propozicije u kratkom nizu jednostavnih elementarnih tvrdnji.
U tom slucaju, da li da jednostavno uvrstim tu "formulu" medju "eksterne memorije" i pretpostavim da je rijec "Dokaz." koja pise iznad tog teksta cin pjesnickog oduska autora ili da trosim dodatno vrijeme na to dva dana prije komisije u nadi da ce mi to donijeti nakakav dodatni insight a ne ekstrakt beskorisne frustracije? :evil:

:grrr: :boliglava: :bad-words: :headbanging: :sillyroll: :verycool: :cry: :roll:
veky (napisa):
Da probaš s \not\leq ? Smile

Very Happy
veky (napisa):
Citat:

Ne znam Shocked za x=y slucaj se slazemo, al za x<y mi se nekako cini da bi nulfja u onoj sumi gore na kraju dala nulu bez obzira na to dal je slijeva ili sdesna Confused Jedino ako bi doticni inverz rusio neke lijepe stvari o strukturi algebre sa obzirom na sumu fja i mnozenje skalarom kojih ja u ovom trenutku nisam svijestan?

Veljan za slucaj x<y pise:

Jel Veljan mozda tipfelerio kada pise da je z<x⇐y Question Pretpostavka na P jest da je on samo lokalno konacan, drugim rijecima suma z<x⇐<y ne mora postojati? no sa druge strane suma po x<z⇐y bi jos i imala nekakvog smisla u ovom kontekstu?
Onaj 1/f(x,x) sugerira da je covjek zelio na, neki nacin, "normalizirati" inverznu fju iako to (bar sto se inverza tice i slucaja x<y) ne bi smjelo imati nikakvog efekta. Ili je to nepisana nakana da se tako formuliran g(x,y) definira _za svaki_ x,y a ne samo x<y Question (pa je onaj dio o za svaki x<y samo prvi korak u takvom rezoniranju, pa su ostali koraci presuceni? ili se radi o koraku za cuvanje onog moguceg problema sa narusavanjem drugih svojstava algebre o kojima jos nisam posteno razmislio?)
I jos dodatno buni onaj "-" prije cijelog izraza Shocked Koju mu je... patiku Very Happy on trebao Question Shocked

Ako bih isao mnoziti sa lijeva Veljanovu ispravljenu(?) g(x,y) sa f iz pretpostavke propozicije, dobio bih dosta ruznu rekurziju, koja me bar na prvi pogled nece dovesti do rijesenja propozicije u kratkom nizu jednostavnih elementarnih tvrdnji.
U tom slucaju, da li da jednostavno uvrstim tu "formulu" medju "eksterne memorije" i pretpostavim da je rijec "Dokaz." koja pise iznad tog teksta cin pjesnickog oduska autora ili da trosim dodatno vrijeme na to dva dana prije komisije u nadi da ce mi to donijeti nakakav dodatni insight a ne ekstrakt beskorisne frustracije? Evil or Very Mad

Grrrrr.... Boli glava #Cussing out Headbanging silly + roll Very cool Crying or Very sad Rolling Eyes

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 20:42 uto, 14. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

OK :)

Thnx to veky :bow: rijesili i taj problem, dakle, veljan jest pobrkao koncice sa onim z<x<=<y i uistinu treba stajati na tom mjestu x<z<=y a postupak dobivanja onog izraza jest slijedeci (i ipak ne tako strasan ;))

Dakle, trazimo fju (g) iz A(P) koja bi, mnozenjem sa lijeva fje f iz A(P) dala 1-nicnu fju "delta" (iz gornjeg teksta):
[latex](g*f)(x,y) = \displaystyle \sum_{x \leq z \leq y}f(x,z)g(z,y) = \delta(x,y) \Longrightarrow \\
g(x,x)f(x,x)=1~, ~\forall x \in P$ i $(*)$ $g(x,y)f(x,y)=0~, ~\forall x<y[/latex]
(za x>y su fjske vrijednosti obije fje jednake 0 ovako i onako)
Izlucimo prvi clan sume:
[latex]~(*) ~ \Rightarrow \displaystyle \sum_{x \leq z \leq y} f(x,z)g(z,y) = f(x,x)g(x,y) + \sum_{x < z \leq y}f(x,z)g(z,y) = 0[/latex]
...i dalje je samo stvar prebacivanja cijele sume na desnu stranu i dijeljenja sa f(x,x) (koji je != 0), dakle:
[latex] g(x,y)=\displaystyle -\frac{1}{f(x,x)} \sum_{x < z \leq y}f(x,z)g(z,y)[/latex]

...i jos jedna notacija za konvoluciju f*g:
[latex](f*g)(x,y) = \displaystyle \sum_{z \in P} f(x,z)g(z,y)[/latex], buduci da je f(x,z)=0 ako je z<x i g(z,y)=0 ako je z>y, tako da je uvijet x<=z<=y, u biti, suvisan :)

Eto :D fala veky :D
OK Smile

Thnx to veky I bow before you rijesili i taj problem, dakle, veljan jest pobrkao koncice sa onim z<x⇐<y i uistinu treba stajati na tom mjestu x<z⇐y a postupak dobivanja onog izraza jest slijedeci (i ipak ne tako strasan Wink)

Dakle, trazimo fju (g) iz A(P) koja bi, mnozenjem sa lijeva fje f iz A(P) dala 1-nicnu fju "delta" (iz gornjeg teksta):

(za x>y su fjske vrijednosti obije fje jednake 0 ovako i onako)
Izlucimo prvi clan sume:

...i dalje je samo stvar prebacivanja cijele sume na desnu stranu i dijeljenja sa f(x,x) (koji je != 0), dakle:

...i jos jedna notacija za konvoluciju f*g:
, buduci da je f(x,z)=0 ako je z<x i g(z,y)=0 ako je z>y, tako da je uvijet x⇐z⇐y, u biti, suvisan Smile

Eto Very Happy fala veky Very Happy

MADD
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum