[quote="Anonymous"]Izračunaj integral od x^3/(x^2+2)^2 ,ja bi sad uvela supstituciju t=x^2 i tako išla dalje imam da mi je onda x=korijen od t.
Pa smijem li onda uvesti tu supstituciju jer snjom imam da je x pozitivan broj,a on može biti i negativan,hoću da kažem da sam tom supstitucijom ograničila ikseve na pozitivne brojeve pa pitam jer smijem to napraviti?Funkcija mi prima i pozitvne i negativne ikseve,a ja integriram samo po pozitivnima.Pojasnite mi to malo.[/quote]
Ukratko, da (smiješ to napraviti).
Stvar je u tome da, iako je x bilo kakav, x^2 je nenegativan, pa je t nenegativan. Odnosno, nema nikakvih problema ograničiti _t_ na nenegativne brojeve.
S druge strane, ograničavanja xa na pozitivne brojeve zapravo nema - samo nemoj pisati x=sqrtt , nego piši jednostavno t=x^2 - kako je i filipnet gore napisao... zašto to radi, o tome bi se moglo malo više pričati, ali mislim da će ti najinstruktivnije biti malo buljiti u int(x)dx , npr. od -3 do 3 . Stavi supstituciju, t=x^2 , i promotri što se događa. Onda pogledaj npr. od -1 do 3 .
HTH,
Anonymous (napisa): | Izračunaj integral od x^3/(x^2+2)^2 ,ja bi sad uvela supstituciju t=x^2 i tako išla dalje imam da mi je onda x=korijen od t.
Pa smijem li onda uvesti tu supstituciju jer snjom imam da je x pozitivan broj,a on može biti i negativan,hoću da kažem da sam tom supstitucijom ograničila ikseve na pozitivne brojeve pa pitam jer smijem to napraviti?Funkcija mi prima i pozitvne i negativne ikseve,a ja integriram samo po pozitivnima.Pojasnite mi to malo. |
Ukratko, da (smiješ to napraviti).
Stvar je u tome da, iako je x bilo kakav, x^2 je nenegativan, pa je t nenegativan. Odnosno, nema nikakvih problema ograničiti _t_ na nenegativne brojeve.
S druge strane, ograničavanja xa na pozitivne brojeve zapravo nema - samo nemoj pisati x=sqrtt , nego piši jednostavno t=x^2 - kako je i filipnet gore napisao... zašto to radi, o tome bi se moglo malo više pričati, ali mislim da će ti najinstruktivnije biti malo buljiti u int(x)dx , npr. od -3 do 3 . Stavi supstituciju, t=x^2 , i promotri što se događa. Onda pogledaj npr. od -1 do 3 .
HTH,
|