Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorem-Integral segmenta je suma integrala podsegmenata
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 1 - 2

PostPostano: 14:07 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Teorem-Integral segmenta je suma integrala podsegmenata Citirajte i odgovorite

[color=green]Teorem:
Pretpostavke:a,b,c@IR u odnosu a<b<c ,f:[a,c] omeđena.
Doprinos teorema:
Funkcija f je (R)-integrabilna akko je (R)-integrabilna na [a,b] i [b,c]
U tom slučaju vrijedi:
aSc f(x)dx = aSb f(x)dx + bSc f(x)dx[/color]
Moje pitanje:
Nije li riječ 'omeđena' u pretpostavci teorema suvišna ?

Jer ionako ispod pretpostavki teorema u izjavi imam [b]funkcija f je (R)-integrabilna…[/b],dakle pretpostavljam (R)-integrabilnost prije nego što išta dalje tvrdim,pa mi onda stvarno nije potrebno pridjeliti funkciji f svojstvo omeđenosti kada je ona nužno omeđena ukoliko je (R)-integrabilna jer definicija (R)-integrabilnosti postoji samo za klasu funkcija koje su definirane na segmentu u omeđene.
Teorem:
Doprinos teorema:
U tom slučaju vrijedi:
aSc f(x)dx = aSb f(x)dx + bSc f(x)dx

Moje pitanje:

Jer ionako ispod pretpostavki teorema u izjavi imam funkcija f je (R)-integrabilna…,dakle pretpostavljam (R)-integrabilnost prije nego što išta dalje tvrdim,pa mi onda stvarno nije potrebno pridjeliti funkciji f svojstvo omeđenosti kada je ona nužno omeđena ukoliko je (R)-integrabilna jer definicija (R)-integrabilnosti postoji samo za klasu funkcija koje su definirane na segmentu u omeđene.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 14:58 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa to da je R integrabilna slijedi iz toga sto je omedjena.. Dakle R int. je zakljucak prethodnog teorema :)
Pa to da je R integrabilna slijedi iz toga sto je omedjena.. Dakle R int. je zakljucak prethodnog teorema Smile

[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 15:20 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Re: Teorem-Integral segmenta je suma integrala podsegmenata Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"]Jer ionako ispod pretpostavki teorema u izjavi imam [b]funkcija f je (R)-integrabilna…[/b],dakle pretpostavljam (R)-integrabilnost prije nego što išta dalje tvrdim,pa mi onda stvarno nije potrebno pridjeliti funkciji f svojstvo omeđenosti kada je ona nužno omeđena ukoliko je (R)-integrabilna jer definicija (R)-integrabilnosti postoji samo za klasu funkcija koje su definirane na segmentu u omeđene.[/quote]

Točno, omedjenost ne treba posebno isticati jer je uključena u definiciju R-integrabilnosti:
ako je f R-integrabilna na [a,c], onda je omedjena na [a,c];
ako je f R-integrabilna na [a,b] i [b,c], onda je omedjena na [a,b] i [b,c] pa je i omedjena na [a,c].
Vjerojatno je autor htio omedjenost posebno istaknuti.

[quote="Gost"]Pa to da je R integrabilna slijedi iz toga sto je omedjena.. Dakle R int. je zakljucak prethodnog teorema.[/quote]

Ovaj komentar je sasma kriv i bespredmetan. Shvatit ću ga kao salu... :-s
Vincent Van Ear (napisa):
Jer ionako ispod pretpostavki teorema u izjavi imam funkcija f je (R)-integrabilna…,dakle pretpostavljam (R)-integrabilnost prije nego što išta dalje tvrdim,pa mi onda stvarno nije potrebno pridjeliti funkciji f svojstvo omeđenosti kada je ona nužno omeđena ukoliko je (R)-integrabilna jer definicija (R)-integrabilnosti postoji samo za klasu funkcija koje su definirane na segmentu u omeđene.

Točno, omedjenost ne treba posebno isticati jer je uključena u definiciju R-integrabilnosti:
ako je f R-integrabilna na [a,c], onda je omedjena na [a,c];
ako je f R-integrabilna na [a,b] i [b,c], onda je omedjena na [a,b] i [b,c] pa je i omedjena na [a,c].
Vjerojatno je autor htio omedjenost posebno istaknuti.

Gost (napisa):
Pa to da je R integrabilna slijedi iz toga sto je omedjena.. Dakle R int. je zakljucak prethodnog teorema.

Ovaj komentar je sasma kriv i bespredmetan. Shvatit ću ga kao salu... Eh?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 15:24 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Salute :wink:
Salute Wink

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:46 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Re: Teorem-Integral segmenta je suma integrala podsegmenata Citirajte i odgovorite

[quote="Vincent Van Ear"][color=green]Teorem:
Doprinos teorema:
U tom slučaju vrijedi:
aSc f(x)dx = aSb f(x)dx + bSc f(x)dx[/color]
Moje pitanje:
Nije li riječ 'omeđena' u pretpostavci teorema suvišna ?[/quote]

Kurepa, pretpostavljam...

Da, striktno logički je suvišna, ali sjetimo se da je Kurepa više naglašavao metodičku stranu.

In his view, za funkciju _ima smisla_ pričati o R-integrabilnosti tek ako je ona omeđena. Na neki način, izjava "funkcija je R-integrabilna" za neomeđene funkcije nije lažna, nego je nedefinirana. Stvar dolazi od onih m_i i M_i ... supremum (u |R ) je definiran samo za omeđene skupove. Tako za neomoeđene funkcije nisu definirane Darbouxove sume, nije definiran I^* i I_* , pa nije ni definirano jesu li jednaki ili nisu.

Stvar je slična kao i kod npr. limesa niza, i konvergencije. Reći "Limes je jednak 3 " za niz koji konvergira k 4 je netočno. No, in a way, reći isto to za niz koji divergira, je nedefinirano, jer limesa uopće nema, pa nema smisla raspravljati je li jednak 3 ili nije. I zato obično teoremi o limesu zbroja nizova i sličnim stvarima, odmah na početku kažu da svi nizovi koji se spominju u njima konvergiraju (ili pak posebno pričaju o konvergenciji, pa tek onda o konkretnim limesima).

Naravno, još jednom napominjem, strogo logički, ta distinkcija ne postoji. Izjava "neka neomeđena funkcija je R-integrabilna (u smislu pravog R-integrala)" je lažna, baš kao i izjava "limes niza n|->(-1)^n je 3 ".

HTH,
Vincent Van Ear (napisa):
Teorem:
Doprinos teorema:
U tom slučaju vrijedi:
aSc f(x)dx = aSb f(x)dx + bSc f(x)dx

Moje pitanje:

Kurepa, pretpostavljam...

Da, striktno logički je suvišna, ali sjetimo se da je Kurepa više naglašavao metodičku stranu.

In his view, za funkciju _ima smisla_ pričati o R-integrabilnosti tek ako je ona omeđena. Na neki način, izjava "funkcija je R-integrabilna" za neomeđene funkcije nije lažna, nego je nedefinirana. Stvar dolazi od onih m_i i M_i ... supremum (u |R ) je definiran samo za omeđene skupove. Tako za neomoeđene funkcije nisu definirane Darbouxove sume, nije definiran I^* i I_* , pa nije ni definirano jesu li jednaki ili nisu.

Stvar je slična kao i kod npr. limesa niza, i konvergencije. Reći "Limes je jednak 3 " za niz koji konvergira k 4 je netočno. No, in a way, reći isto to za niz koji divergira, je nedefinirano, jer limesa uopće nema, pa nema smisla raspravljati je li jednak 3 ili nije. I zato obično teoremi o limesu zbroja nizova i sličnim stvarima, odmah na početku kažu da svi nizovi koji se spominju u njima konvergiraju (ili pak posebno pričaju o konvergenciji, pa tek onda o konkretnim limesima).

Naravno, još jednom napominjem, strogo logički, ta distinkcija ne postoji. Izjava "neka neomeđena funkcija je R-integrabilna (u smislu pravog R-integrala)" je lažna, baš kao i izjava "limes niza n|→(-1)^n je 3 ".

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Vincent Van Ear
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 1 - 2

PostPostano: 16:00 čet, 16. 9. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije Kurepa,predavanja ''čudnoga'' profesora,kako je čudan,tu i tamo mu uskrsne riječ omeđena. :mrgreen:

Znaš,nakon definicije Reiman integrabilne funkcije slijedio je teorem-kriterij integrabilnosti gdje je bilo rečeno:f:[a,b] ,omeđena, je (R)-integrabilna …
Svaki sljedeći teorem koji je zahtjevao (R)-integrabilnu funkciju izostavljao je omeđenost,mada sam ja još od tog kriterija integrabilnosti žalio :mrgreen: što ta lijepa riječ ne prethodi lijepoj riječi (R)-integrabilna.
Još jednom smo potvrdili-prof Kurepa je uistinu legenda. :wink:
Nije Kurepa,predavanja ''čudnoga'' profesora,kako je čudan,tu i tamo mu uskrsne riječ omeđena. Mr. Green

Znaš,nakon definicije Reiman integrabilne funkcije slijedio je teorem-kriterij integrabilnosti gdje je bilo rečeno:f:[a,b] ,omeđena, je (R)-integrabilna …
Svaki sljedeći teorem koji je zahtjevao (R)-integrabilnu funkciju izostavljao je omeđenost,mada sam ja još od tog kriterija integrabilnosti žalio Mr. Green što ta lijepa riječ ne prethodi lijepoj riječi (R)-integrabilna.
Još jednom smo potvrdili-prof Kurepa je uistinu legenda. Wink

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum