[quote="Anonymous"]Znaci, zanima me kako pisati onaj program? Postoji li koja dobra dusa koja bi mi napisala postupak, da to isprobam doma? Sve od logiranja na telnet student.math.hr pa nadalje. :-( Znam da puno trazim, ali jako bi mi puno znacilo!
Hvala![/quote]
koji program?
Općenito, nakon što pokreneš telnet ili se na neki drugi način spojiš na student, pitat će te za login (username) i password. To se nadam da znaš što je. Nemoj se pretjerano iznenaditi što se password pri utipkavanju ne vidi - it's a feature. ;-)
Kad jednom ukucaš to, dobiješ prompt (nešto što treba izgledati poput
[student]/student1/tvoj_username $_
), u koji utipkavaš naredbe. Za pisanje programa, i općenito editiranje tekstualnih datotekâ, koristi se editor. Na Un*xu ima puno editorâ, ali nijedan nije univerzalno rješenje za sve - jedan ne radi na svim sustavima, drugi zahtijeva specijalna podešavanja prije pokretanja, u trećem ćeš polomiti prste dok dovedeš kursor na pravo mjesto, četvrti nema najobičnije stvari poput copy/paste (ili ih ima zakopane negdje duboko gdje ih nikad nećeš naći)...
Editor koji definitivno radi univerzalno na svakom Un*x sustavu na koji ćeš ikada naići, ne zahtijeva nikakve konfiguracijske datoteke, ima najergonomičnije moguće iskorištenu tipkovnicu, i gotovo sve mogućnosti koje ćeš ikad od editora zatrebati (a i programabilan je, pa možeš napraviti i svoje ako želiš: ), je [i]vi[/i] . Jedina njegova "mana" je što je drukčiji od većine editorâ s kojima si vjerojatno radila, i trebat će ti neko vrijeme da se privikneš na njegov način rada. No to je nešto što se svakako isplati učiniti.
Dakle, u prompt ćeš upisati [code:1]vi ime_programa.c[/code:1] (ako pišeš u Cu). Nakon što napišeš program, izaći ćeš iz vi-a (piše na donjem linku kako: ), i ponovo dobiti prompt. U njega ćeš upisati [code:1]cc ime_programa.c[/code:1], eventualno s još nekim opcijama koje kompajler zahtijeva. Nakon toga, ako je kompajliranje proteklo bez grešaka, utipkavanjem [code:1]a.out[/code:1] pokrećeš sâm kompajlirani program. Ako si dobila neke poruke o greškama, [code:1]r vi[/code:1] će ti ponovo pokrenuti vi s tekstom programa, koji ćeš onda moći ispraviti. Nakon toga ponovo [code:1]r cc[/code:1], i tako dalje dok program ne proradi kako treba.
Možeš posjetiti http://web.math.hr/~veky/unix/ . Obrati pažnju na linkove "savjeti" i "vi".
Ako nešto ne bude jasno, slobodno javi.
Welcome to the world of Un*x! :-)
HTH,
Anonymous (napisa): | Znaci, zanima me kako pisati onaj program? Postoji li koja dobra dusa koja bi mi napisala postupak, da to isprobam doma? Sve od logiranja na telnet student.math.hr pa nadalje. Znam da puno trazim, ali jako bi mi puno znacilo!
Hvala! |
koji program?
Općenito, nakon što pokreneš telnet ili se na neki drugi način spojiš na student, pitat će te za login (username) i password. To se nadam da znaš što je. Nemoj se pretjerano iznenaditi što se password pri utipkavanju ne vidi - it's a feature.
Kad jednom ukucaš to, dobiješ prompt (nešto što treba izgledati poput
[student]/student1/tvoj_username $_
), u koji utipkavaš naredbe. Za pisanje programa, i općenito editiranje tekstualnih datotekâ, koristi se editor. Na Un*xu ima puno editorâ, ali nijedan nije univerzalno rješenje za sve - jedan ne radi na svim sustavima, drugi zahtijeva specijalna podešavanja prije pokretanja, u trećem ćeš polomiti prste dok dovedeš kursor na pravo mjesto, četvrti nema najobičnije stvari poput copy/paste (ili ih ima zakopane negdje duboko gdje ih nikad nećeš naći)...
Editor koji definitivno radi univerzalno na svakom Un*x sustavu na koji ćeš ikada naići, ne zahtijeva nikakve konfiguracijske datoteke, ima najergonomičnije moguće iskorištenu tipkovnicu, i gotovo sve mogućnosti koje ćeš ikad od editora zatrebati (a i programabilan je, pa možeš napraviti i svoje ako želiš: ), je vi . Jedina njegova "mana" je što je drukčiji od većine editorâ s kojima si vjerojatno radila, i trebat će ti neko vrijeme da se privikneš na njegov način rada. No to je nešto što se svakako isplati učiniti.
Dakle, u prompt ćeš upisati (ako pišeš u Cu). Nakon što napišeš program, izaći ćeš iz vi-a (piše na donjem linku kako: ), i ponovo dobiti prompt. U njega ćeš upisati , eventualno s još nekim opcijama koje kompajler zahtijeva. Nakon toga, ako je kompajliranje proteklo bez grešaka, utipkavanjem pokrećeš sâm kompajlirani program. Ako si dobila neke poruke o greškama, će ti ponovo pokrenuti vi s tekstom programa, koji ćeš onda moći ispraviti. Nakon toga ponovo , i tako dalje dok program ne proradi kako treba.
Možeš posjetiti http://web.math.hr/~veky/unix/ . Obrati pažnju na linkove "savjeti" i "vi".
Ako nešto ne bude jasno, slobodno javi.
Welcome to the world of Un*x!
HTH,
|