Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:47 pon, 1. 11. 2004 Naslov: |
|
|
Vjerojatno je mislila na Linux. 8)
AFAIK, to podrzava samo [url=http://www.debian.org/distrib/floppyinst]Debian[/url], koji nije bas najugodnije rjesenje za pocetnike. :( Takodjer, treba za to brza veza (DSL bi bio [b]minimum[/b])... 8)
Vjerojatno je mislila na Linux.
AFAIK, to podrzava samo Debian, koji nije bas najugodnije rjesenje za pocetnike. Takodjer, treba za to brza veza (DSL bi bio minimum)...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 18:52 pon, 1. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="bily"]u biti mene samo znaima da mi neko objasni kako se uopce vrsi mrezna instalacija[/quote]
@vsego: eto vidiš.:roll:
Pouka: nikad ne pokušavaj pogodit što je bily mislila. ;-)
[size=7](nije ni ovo definitivno. Za dva dana će ispast da je zapravo mislila nešto treće.)[/size]
[quote] i sto uoipce znaci mrezna instalacija i pomocu kojeg programcica to trebam napravit [/quote]
Mrežna instalacija je jednostavno instalacija preko mreže. Program možeš instalirati preko nekog opipljivog medija (disketa, CD-ROM), tako da gurneš taj medij u kompjuter, i pokreneš odgovarajući instalacijski program (najčešće). No možeš ga instalirati i tako da se spojiš na neki server koji nudi mogućnost mrežne instalacije nekog softvera, te pokreneš instalacijski program "preko mreže". To jednostavno znači da, umjesto da tvoj komp čita relevantne podatke o instalaciji s diskete/CD-ROMa , on ih čita sa servera - drugog kompjutera kojem je u tom kontekstu jedini posao pružati odgovarajuće podatke na unaprijed definiranom portu.
E sad, osim ako želiš duugo vlastito podešavanje svog sistema, treba ti instalacijski program. No na koji server se spojiti, i kako (na koji port, itsl.), ne mogu ti reći dok ne znam koji konkretno program ti treba. Niti zašto ti zapravo treba mrežna instalacija.
bily (napisa): | u biti mene samo znaima da mi neko objasni kako se uopce vrsi mrezna instalacija |
@vsego: eto vidiš.
Pouka: nikad ne pokušavaj pogodit što je bily mislila.
(nije ni ovo definitivno. Za dva dana će ispast da je zapravo mislila nešto treće.)
Citat: | i sto uoipce znaci mrezna instalacija i pomocu kojeg programcica to trebam napravit |
Mrežna instalacija je jednostavno instalacija preko mreže. Program možeš instalirati preko nekog opipljivog medija (disketa, CD-ROM), tako da gurneš taj medij u kompjuter, i pokreneš odgovarajući instalacijski program (najčešće). No možeš ga instalirati i tako da se spojiš na neki server koji nudi mogućnost mrežne instalacije nekog softvera, te pokreneš instalacijski program "preko mreže". To jednostavno znači da, umjesto da tvoj komp čita relevantne podatke o instalaciji s diskete/CD-ROMa , on ih čita sa servera - drugog kompjutera kojem je u tom kontekstu jedini posao pružati odgovarajuće podatke na unaprijed definiranom portu.
E sad, osim ako želiš duugo vlastito podešavanje svog sistema, treba ti instalacijski program. No na koji server se spojiti, i kako (na koji port, itsl.), ne mogu ti reći dok ne znam koji konkretno program ti treba. Niti zašto ti zapravo treba mrežna instalacija.
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
Postano: 20:25 pon, 1. 11. 2004 Naslov: |
|
|
Teorija mrežne instalacije nažalost nije tako jednostavna kako nam je to veky pokušao prikazati.
Eto, meni je stiglo računalo iz tvornice, koje je tabula rasa. Ima samo neku sitnicu u PROMu (BIOSu, recimo). Kako se spojiti na server?
Za PC računala danas je de-facto standardom postalo PXE; ako računalo to ima, baš lijepo, a ako ne, možemo se poslužiti i malom disketom.
Druga nužna komponenta je, naravno, mrežna kartica (ethernet). Modemi su posve druga priča.
Računalo koje pruža osnovne podatke je već nešto teže podesiti. U Laboratoriju za napredno računanje imamo nekoliko takvih računala, koja su bootala:
- DECstation (MIPS) iz ranih devedesetih
- SUN ultra (kao u praktikumu)
- različite PCje.
Prvi dio se sastoji u tome da novo računalo nauči kako se zove, gdje je ostatak svijeta, te da dobije osnovni operacijski sustav. Paketi za osnovni operacijski sustav lako se mogu nabaviti na mreži, veličine su do 10 MB, i stave se na server. Tek tada započinje prava instalacija, koja se može raditi sa servera bilo gdje drugdje. Ako se pod mrežnom instalacijom misli samo na ovo drugo, onda je to ugrubo ono o čemu je pisao veky, i može se raditi i preko modema (za strpljive i bogate).
A prvi se korak može načiniti s malog CDa, pa čak i s nekoliko disketa.
Mrežna instalacija (s oba dijela) ima smisla ako imamo više računala koja to mogu koristiti. Recimo, tako je najlakše instalirati praktikum (svako računalo dobije svoje ime, ...).
Nadam se da sam više pojasnio nego li zakomplicirao :)
- Nenad.
P.S. Net install za RedHat može se naći na (i okolo :)
[url]http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-9-Manual/install-guide/s1-begininstall-net.html[/url]
Teorija mrežne instalacije nažalost nije tako jednostavna kako nam je to veky pokušao prikazati.
Eto, meni je stiglo računalo iz tvornice, koje je tabula rasa. Ima samo neku sitnicu u PROMu (BIOSu, recimo). Kako se spojiti na server?
Za PC računala danas je de-facto standardom postalo PXE; ako računalo to ima, baš lijepo, a ako ne, možemo se poslužiti i malom disketom.
Druga nužna komponenta je, naravno, mrežna kartica (ethernet). Modemi su posve druga priča.
Računalo koje pruža osnovne podatke je već nešto teže podesiti. U Laboratoriju za napredno računanje imamo nekoliko takvih računala, koja su bootala:
- DECstation (MIPS) iz ranih devedesetih
- SUN ultra (kao u praktikumu)
- različite PCje.
Prvi dio se sastoji u tome da novo računalo nauči kako se zove, gdje je ostatak svijeta, te da dobije osnovni operacijski sustav. Paketi za osnovni operacijski sustav lako se mogu nabaviti na mreži, veličine su do 10 MB, i stave se na server. Tek tada započinje prava instalacija, koja se može raditi sa servera bilo gdje drugdje. Ako se pod mrežnom instalacijom misli samo na ovo drugo, onda je to ugrubo ono o čemu je pisao veky, i može se raditi i preko modema (za strpljive i bogate).
A prvi se korak može načiniti s malog CDa, pa čak i s nekoliko disketa.
Mrežna instalacija (s oba dijela) ima smisla ako imamo više računala koja to mogu koristiti. Recimo, tako je najlakše instalirati praktikum (svako računalo dobije svoje ime, ...).
Nadam se da sam više pojasnio nego li zakomplicirao
- Nenad.
P.S. Net install za RedHat može se naći na (i okolo
http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-9-Manual/install-guide/s1-begininstall-net.html
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|