Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:47 čet, 18. 11. 2004 Naslov: UuR - potreban ili ne?! |
|
|
nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi. zasto?! zato sto on [b]NE UVODI[/b] studenta u racunarstvo, vec ga uvodi u strukture podataka i algoritme. a sto je sa onim studentima koji nikad nisu vidjeli racunalo?! :?
nazalost, poznajem takve i oni su imaju velike poteskoce u savladavanju gradiva jer im je sve preapstraktno :x .
zasto se ne bi, za promjenu, taj kolegij stvarno bavio uvodom u racunarstvo? znaci, objasnile se osnonvna obiljezja racunala, windowsi i slicno. znam, to se trebalo raditi jos u srednjoj skoli, no ako uzmemo u obzir da sve srednje skole i nemaju racunala, te da su profesori relativno slabo upoznati sa problematikom racunarstva u cjelini, ovo mi se cini odlicnim potezom.
nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi. zasto?! zato sto on NE UVODI studenta u racunarstvo, vec ga uvodi u strukture podataka i algoritme. a sto je sa onim studentima koji nikad nisu vidjeli racunalo?!
nazalost, poznajem takve i oni su imaju velike poteskoce u savladavanju gradiva jer im je sve preapstraktno .
zasto se ne bi, za promjenu, taj kolegij stvarno bavio uvodom u racunarstvo? znaci, objasnile se osnonvna obiljezja racunala, windowsi i slicno. znam, to se trebalo raditi jos u srednjoj skoli, no ako uzmemo u obzir da sve srednje skole i nemaju racunala, te da su profesori relativno slabo upoznati sa problematikom racunarstva u cjelini, ovo mi se cini odlicnim potezom.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 22:22 čet, 18. 11. 2004 Naslov: Re: UuR - potreban ili ne?! |
|
|
[quote="HijenA"]nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi.[/quote]
Nažalost, slažem se. :-(
Mi smo na UUR-u učili o jezicima, gramatikama, Turingovim strojevima, apstraktnim algoritmima, klasama složenosti i pseudokodu. I nisu nam trebala nikakva stvarna računala za to. Ovako, pokušava se postići neki hibrid praktičnosti i čistog math-pristupa, što bi valjda već svakome trebalo postati jasno da ne ide. Ili bar da ovaj faks nije pravo mjesto za to.
HijenA (napisa): | nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi. |
Nažalost, slažem se.
Mi smo na UUR-u učili o jezicima, gramatikama, Turingovim strojevima, apstraktnim algoritmima, klasama složenosti i pseudokodu. I nisu nam trebala nikakva stvarna računala za to. Ovako, pokušava se postići neki hibrid praktičnosti i čistog math-pristupa, što bi valjda već svakome trebalo postati jasno da ne ide. Ili bar da ovaj faks nije pravo mjesto za to.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:06 čet, 18. 11. 2004 Naslov: Re: UuR - potreban ili ne?! |
|
|
[quote="veky"][quote="HijenA"]nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi.[/quote]
Nažalost, slažem se. :-(
Mi smo na UUR-u učili o jezicima, gramatikama, Turingovim strojevima, apstraktnim algoritmima, klasama složenosti i pseudokodu. I nisu nam trebala nikakva stvarna računala za to. Ovako, pokušava se postići neki hibrid praktičnosti i čistog math-pristupa, što bi valjda već svakome trebalo postati jasno da ne ide. Ili bar da ovaj faks nije pravo mjesto za to.[/quote]
my point exactly.
iako bi ja, recimo, na predmetu koji se zove UuR, a vjerujem i vecina ljudi, rado vidio, recimo, internu shemu podizanja sustava (DOS, Win95/98/ME, WinNT/2k/XP, Linux/Unix), pa onda recimo objasnjenje vrsta memorije koje se nalaze u racunalu (konvencionalna, XMS, EMM itd.), pa onda objasnjenje o particijama i njihovoj vaznosti, pa onda recimo osnovno ucenje o mrezi (sto je to firewall, kako podesiti windowse za pristup mrezi) itd. mislim da su to konkretni problemi koji muce vecinu pocetnika sa racunalima. i ne mislim da bi FER (jer je, ipak, to prirodno njihova domena) trebao imati ekskluzivno pravo na ucenje takvih stvari. mozda se neke od nabrojanih rade iz kolegija Operativni sustavi ili RP4, ali ipak smatram da bi ovo trebalo biti temelj za svako ozbiljnije bavljenje racunalstvom (i od strane ljudi od struje, ali i od nas, buducih matematicara). eto toliko.
veky (napisa): | HijenA (napisa): | nazalost, isprika svima koji ce se osjetiti pogodjenima, moram postavit ovo pitanje.
naime, u cemu je stvar?! imam osjecaj da je ovaj kolegij potpuno nepotreban u ovakvom obliku u kojem se danas nudi. |
Nažalost, slažem se.
Mi smo na UUR-u učili o jezicima, gramatikama, Turingovim strojevima, apstraktnim algoritmima, klasama složenosti i pseudokodu. I nisu nam trebala nikakva stvarna računala za to. Ovako, pokušava se postići neki hibrid praktičnosti i čistog math-pristupa, što bi valjda već svakome trebalo postati jasno da ne ide. Ili bar da ovaj faks nije pravo mjesto za to. |
my point exactly.
iako bi ja, recimo, na predmetu koji se zove UuR, a vjerujem i vecina ljudi, rado vidio, recimo, internu shemu podizanja sustava (DOS, Win95/98/ME, WinNT/2k/XP, Linux/Unix), pa onda recimo objasnjenje vrsta memorije koje se nalaze u racunalu (konvencionalna, XMS, EMM itd.), pa onda objasnjenje o particijama i njihovoj vaznosti, pa onda recimo osnovno ucenje o mrezi (sto je to firewall, kako podesiti windowse za pristup mrezi) itd. mislim da su to konkretni problemi koji muce vecinu pocetnika sa racunalima. i ne mislim da bi FER (jer je, ipak, to prirodno njihova domena) trebao imati ekskluzivno pravo na ucenje takvih stvari. mozda se neke od nabrojanih rade iz kolegija Operativni sustavi ili RP4, ali ipak smatram da bi ovo trebalo biti temelj za svako ozbiljnije bavljenje racunalstvom (i od strane ljudi od struje, ali i od nas, buducih matematicara). eto toliko.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:13 čet, 18. 11. 2004 Naslov: |
|
|
HijenA, ti zapravo prigovaras [b]nazivu[/b] "[i][b]Uvod[/b] u racunarstvo[/i]". :roll:
Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. :) Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN. 8)
Kod biranja smjera (na trecoj godini) bi se moglo uvjetovati koji jezik covjek zna. :-s Recimo, racunarcima je vjerojatno C najkorisniji, raznim matematicarima FORTRAN ili Pascal. 8)
Meni je jasno da je ovo s izborom jezika neostvarivo, ali lijepljenje UuR+P(C) u jedan kolegij, IMO, nije. 8)
Takodjer, ne bi bilo naodmet omoguciti (na razini tecaja) nesto sto ti predlazes, pa kome treba - slobodno, no ne bih sve tlacio s time sto je kompjuter i kako izgleda. ;)
Sto se tvog drugog, upravo pristiglog, posta tice:
1. Kolegij "[i]Operacijski sustavi[/i]" nema veze s tim sto pricas. :crazyeyes:
2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra [b]matematickim[/b], a [b]ne racunalskim[/b] :!: Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl. :-s
HijenA, ti zapravo prigovaras nazivu "Uvod u racunarstvo".
Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN.
Kod biranja smjera (na trecoj godini) bi se moglo uvjetovati koji jezik covjek zna. Recimo, racunarcima je vjerojatno C najkorisniji, raznim matematicarima FORTRAN ili Pascal.
Meni je jasno da je ovo s izborom jezika neostvarivo, ali lijepljenje UuR+P(C) u jedan kolegij, IMO, nije.
Takodjer, ne bi bilo naodmet omoguciti (na razini tecaja) nesto sto ti predlazes, pa kome treba - slobodno, no ne bih sve tlacio s time sto je kompjuter i kako izgleda.
Sto se tvog drugog, upravo pristiglog, posta tice:
1. Kolegij "Operacijski sustavi" nema veze s tim sto pricas.
2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra matematickim, a ne racunalskim Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:33 čet, 18. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]HijenA, ti zapravo prigovaras [b]nazivu[/b] "[i][b]Uvod[/b] u racunarstvo[/i]". :roll:[/quote]
ne znam na sto ciljas. ja, osobno, smatram da predmet Uvod U Racunarstvo obuhvaca neke druge stvari, a ne nuzno ucenje da li je ovaj algoritam brzi od drugog itd. za to postoji kolegij koji se bavi upravo tim stvarima, Strukture podataka i algoritmi.
[quote]
Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. :) Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN. 8)[/quote]
ne slazem se. a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran. osim toga, mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.). IMO, ako nema UuR-a, trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad.
[quote]
Kod biranja smjera (na trecoj godini) bi se moglo uvjetovati koji jezik covjek zna. :-s Recimo, racunarcima je vjerojatno C najkorisniji, raznim matematicarima FORTRAN ili Pascal. 8)
Meni je jasno da je ovo s izborom jezika neostvarivo, ali lijepljenje UuR+P(C) u jedan kolegij, IMO, nije. 8)[/quote]
:-k mozda. a mozda i ne. zavisi kako na tu problematiku gledas. ja mislim da bi stvarno bilo tesko dati izbor koji od 3 programska jezika ucit dalje na faksu, ali mislim da bi se UuR i programiranje mogli strpat u jedan kolegij (s tim da on ne bi bio jednosemestralan, vec dvosemestralan). uostalom, pise sve gore.
[quote]
Takodjer, ne bi bilo naodmet omoguciti (na razini tecaja) nesto sto ti predlazes, pa kome treba - slobodno, no ne bih sve tlacio s time sto je kompjuter i kako izgleda. ;)[/quote]
IMO ovakav UuR je vece tlacenje od toga sto je racunalo i kako funkcionira. sve se to dade vrlo lako i laicki objasnit. a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira) nego ucit nesto sto ce opet ucit iz jednog kolegija kojeg ce imati tek na drugoj godini :) (kazem tek, jer je brucosima 2. godina jos daleko :) ).
[quote]
1. Kolegij "[i]Operacijski sustavi[/i]" nema veze s tim sto pricas. :crazyeyes:[/quote]
ne znam cime se kolegij bavi jer nisam 3. godina (nagadjao sam, iako bi se i ova tematika mogla svrstat pod to).
[quote]
2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra [b]matematickim[/b], a [b]ne racunalskim[/b] :!: Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl. :-s[/quote]
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci :)
vsego (napisa): | HijenA, ti zapravo prigovaras nazivu "Uvod u racunarstvo".  |
ne znam na sto ciljas. ja, osobno, smatram da predmet Uvod U Racunarstvo obuhvaca neke druge stvari, a ne nuzno ucenje da li je ovaj algoritam brzi od drugog itd. za to postoji kolegij koji se bavi upravo tim stvarima, Strukture podataka i algoritmi.
Citat: |
Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN.  |
ne slazem se. a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran. osim toga, mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.). IMO, ako nema UuR-a, trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad.
Kod biranja smjera (na trecoj godini) bi se moglo uvjetovati koji jezik covjek zna. Recimo, racunarcima je vjerojatno C najkorisniji, raznim matematicarima FORTRAN ili Pascal.
Meni je jasno da je ovo s izborom jezika neostvarivo, ali lijepljenje UuR+P(C) u jedan kolegij, IMO, nije.  |
mozda. a mozda i ne. zavisi kako na tu problematiku gledas. ja mislim da bi stvarno bilo tesko dati izbor koji od 3 programska jezika ucit dalje na faksu, ali mislim da bi se UuR i programiranje mogli strpat u jedan kolegij (s tim da on ne bi bio jednosemestralan, vec dvosemestralan). uostalom, pise sve gore.
Takodjer, ne bi bilo naodmet omoguciti (na razini tecaja) nesto sto ti predlazes, pa kome treba - slobodno, no ne bih sve tlacio s time sto je kompjuter i kako izgleda.  |
IMO ovakav UuR je vece tlacenje od toga sto je racunalo i kako funkcionira. sve se to dade vrlo lako i laicki objasnit. a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira) nego ucit nesto sto ce opet ucit iz jednog kolegija kojeg ce imati tek na drugoj godini (kazem tek, jer je brucosima 2. godina jos daleko ).
1. Kolegij "Operacijski sustavi" nema veze s tim sto pricas.  |
ne znam cime se kolegij bavi jer nisam 3. godina (nagadjao sam, iako bi se i ova tematika mogla svrstat pod to).
2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra matematickim, a ne racunalskim Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl.  |
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 23:51 čet, 18. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva.[/quote]
Eto. Uskoro ćemo imati ljude koji će pitati kakva je korist od (ručnog) rješavanja sustava linearnih jednadžbi. Onda će valjda nekome postati jasno da je s ovim faksom nešto drastično krenulo krivo. :-(
[quote]a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira)[/quote]
Kako kome. Još uvijek ima ljudi (sa zajedničkom prvom godinom) koji žele na Teorijsku matematiku, i nije ih nimalo briga kako računalo iznutra funkcionira.
[quote]sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci :)[/quote]
Miješaš uloge. Upravo ćemo ga se najefikasnije odreći ako budemo tumačili hardver, operacijske sustave i ostale neesencijalne stvari, umjesto matematičkog pristupa apstraktnim principima na kojima programiranje počiva.
HijenA (napisa): | kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. |
Eto. Uskoro ćemo imati ljude koji će pitati kakva je korist od (ručnog) rješavanja sustava linearnih jednadžbi. Onda će valjda nekome postati jasno da je s ovim faksom nešto drastično krenulo krivo.
Citat: | a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira) |
Kako kome. Još uvijek ima ljudi (sa zajedničkom prvom godinom) koji žele na Teorijsku matematiku, i nije ih nimalo briga kako računalo iznutra funkcionira.
Citat: | sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci  |
Miješaš uloge. Upravo ćemo ga se najefikasnije odreći ako budemo tumačili hardver, operacijske sustave i ostale neesencijalne stvari, umjesto matematičkog pristupa apstraktnim principima na kojima programiranje počiva.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:54 čet, 18. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"][quote]Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. :) Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN. 8)[/quote]
ne slazem se. a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran. osim toga, mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.). IMO, ako nema UuR-a, trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad.[/quote]
A sto sam ja napisao? :roll:
[quote="HijenA"][quote]2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra [b]matematickim[/b], a [b]ne racunalskim[/b] :!: Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl. :-s[/quote]
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci :)[/quote]
Gledas implikaciju u krivom smjeru. :(
HijenA (napisa): | Citat: | Moj stav je rel. poznat: ukinuti UuR i P(C) i uvesti jedan dvosemestralni kolegij gdje bi se polako radilo gradivo UuR-a i P(C)-a, jer je to i tako jako slicno gradivo, samo prvo u pseudo jeziku, a onda u C-u. Taj dvosemestralni kolegij bi ishao u jeziku po izboru studenta, a trebalo bi nuditi C, Pascal i FORTRAN.  |
ne slazem se. a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran. osim toga, mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.). IMO, ako nema UuR-a, trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad. |
A sto sam ja napisao?
HijenA (napisa): | Citat: | 2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra matematickim, a ne racunalskim Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl.  |
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci  |
Gledas implikaciju u krivom smjeru.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:04 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"][quote="HijenA"]kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva.[/quote]
Eto. Uskoro ćemo imati ljude koji će pitati kakva je korist od (ručnog) rješavanja sustava linearnih jednadžbi. Onda će valjda nekome postati jasno da je s ovim faksom nešto drastično krenulo krivo. :-([/quote]
cekaj...kad ti rjesavas sustav 2 linearne jednadzbe, ti rjesavas po sabloni, zar ne?! e, vidis, toga u programiranju nema. u programiranju ne postoji sablona jer se, za dobivanje istog rezultata, moze naci nekoliko mogucih rjesenja. ako netko ne napise, ili ne pokusa napisati, samostalno niti jedan program, kako od njega mozemo ocekivati da shvati esencijalnu bit programiranja?! a to je kreativnost. a da bi netko mogao biti kreativan, mora baratati odredjenim znanjem koje moze dobiti samo tako da sam pokusava pisat programe u nekom programskom jeziku, sam da ih kompajlira, sam da ih pokrece. obican student nema nista od toga sto vidi kako se neki source kod bez gresaka kompajlira na racunalu. remember, ovdje se uci na greskama, sistemom pokusaja i pogresaka. nema druge.
[quote]
[quote]a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira)[/quote]
Kako kome. Još uvijek ima ljudi (sa zajedničkom prvom godinom) koji žele na Teorijsku matematiku, i nije ih nimalo briga kako računalo iznutra funkcionira.[/quote]
nije li to malo licemjerno receno? svima moramo pruzit jednako, bili oni teoreticari ili racunalci. s ovakvim pristupom, ne pruzamo nista niti jednima od njih, dapace, samo srozavamo njihov osjecaj za kreativno. osim toga, mnogo toga sto se napravilo u matematici moramo zahvaliti upravo tim teoreticarima te iste matematike.
[quote]
[quote]sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci :)[/quote]
Miješaš uloge. Upravo ćemo ga se najefikasnije odreći ako budemo tumačili hardver, operacijske sustave i ostale neesencijalne stvari, umjesto matematičkog pristupa apstraktnim principima na kojima programiranje počiva.[/quote]
ok...razlika u misljenjima. ne mislim ja da sad moram nekome citirati kak tranzistor funkcionira, kako radi kad je u zasicenosti, kako radi kad je kao pojacalo namjesten itd. (koga interesira, slobodno neka kupi knjigu Elektronicki sklopovi i analogne komponente, autor je Antun Sarcevic (moj bivsi profesor i rudjera) u izdavastvu TSRB-a, tamo je sve objasnjeno). ali mislim da bi se trebalo ljudima reci da racunalo nije samo nakupina cipova koja radi odredjenu zadacu vec da je matematika imala puno toga za reci u izgradnji istog. no to je IMHO.
veky (napisa): | HijenA (napisa): | kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. |
Eto. Uskoro ćemo imati ljude koji će pitati kakva je korist od (ručnog) rješavanja sustava linearnih jednadžbi. Onda će valjda nekome postati jasno da je s ovim faksom nešto drastično krenulo krivo.  |
cekaj...kad ti rjesavas sustav 2 linearne jednadzbe, ti rjesavas po sabloni, zar ne?! e, vidis, toga u programiranju nema. u programiranju ne postoji sablona jer se, za dobivanje istog rezultata, moze naci nekoliko mogucih rjesenja. ako netko ne napise, ili ne pokusa napisati, samostalno niti jedan program, kako od njega mozemo ocekivati da shvati esencijalnu bit programiranja?! a to je kreativnost. a da bi netko mogao biti kreativan, mora baratati odredjenim znanjem koje moze dobiti samo tako da sam pokusava pisat programe u nekom programskom jeziku, sam da ih kompajlira, sam da ih pokrece. obican student nema nista od toga sto vidi kako se neki source kod bez gresaka kompajlira na racunalu. remember, ovdje se uci na greskama, sistemom pokusaja i pogresaka. nema druge.
Citat: | a mislim da bi im to bilo puno zanimljivije (jer ih mnogo ne zna kako racunalo iznutra funkcionira) |
Kako kome. Još uvijek ima ljudi (sa zajedničkom prvom godinom) koji žele na Teorijsku matematiku, i nije ih nimalo briga kako računalo iznutra funkcionira. |
nije li to malo licemjerno receno? svima moramo pruzit jednako, bili oni teoreticari ili racunalci. s ovakvim pristupom, ne pruzamo nista niti jednima od njih, dapace, samo srozavamo njihov osjecaj za kreativno. osim toga, mnogo toga sto se napravilo u matematici moramo zahvaliti upravo tim teoreticarima te iste matematike.
Citat: | sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci  |
Miješaš uloge. Upravo ćemo ga se najefikasnije odreći ako budemo tumačili hardver, operacijske sustave i ostale neesencijalne stvari, umjesto matematičkog pristupa apstraktnim principima na kojima programiranje počiva. |
ok...razlika u misljenjima. ne mislim ja da sad moram nekome citirati kak tranzistor funkcionira, kako radi kad je u zasicenosti, kako radi kad je kao pojacalo namjesten itd. (koga interesira, slobodno neka kupi knjigu Elektronicki sklopovi i analogne komponente, autor je Antun Sarcevic (moj bivsi profesor i rudjera) u izdavastvu TSRB-a, tamo je sve objasnjeno). ali mislim da bi se trebalo ljudima reci da racunalo nije samo nakupina cipova koja radi odredjenu zadacu vec da je matematika imala puno toga za reci u izgradnji istog. no to je IMHO.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:05 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
A sto sam ja napisao? :roll:[/quote]
dobro, slozili smo se u dijelu te problematike. mene sad vise interesira tvoje misljenje na drugi dio.
[quote]
[quote="HijenA"][quote]2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra [b]matematickim[/b], a [b]ne racunalskim[/b] :!: Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl. :-s[/quote]
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci :)[/quote]
Gledas implikaciju u krivom smjeru. :([/quote]
zasto?! explain.
vsego (napisa): |
A sto sam ja napisao?  |
dobro, slozili smo se u dijelu te problematike. mene sad vise interesira tvoje misljenje na drugi dio.
HijenA (napisa): | Citat: | 2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra matematickim, a ne racunalskim Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl.  |
sve je to meni jasno...ali mi je isto tako jasno da je matematika u velikoj mjeri zasluzna za to sto mi mozemo o ovome pricat na ovom forumu...sjeti se pocetaka, von Neumana, i slicnih njemu. da nije bilo takvih ljudi, tko zna gdje bi ova grana matematike (informatika, konkretno) bila. da ne kazem kako je matematika umnogocemu koristila i ljudima od struje u konstrukcijama prvih tranzistora i integriranih cipova (koji su danas temelj racunala). tog se nasljedja ne bi trebali olako odreci  |
Gledas implikaciju u krivom smjeru.  |
zasto?! explain.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:12 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"][quote][quote="HijenA"][quote]2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra [b]matematickim[/b], a [b]ne racunalskim[/b] :!: Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl. :-s[/quote]
Gledas implikaciju u krivom smjeru. :([/quote]
zasto?! explain.[/quote]
Nadao sam se da ce to veky... 8)
Dakle, ja sam rekao da mi obrazujemo matematicare, pa nije teziste na prakticnim znanjima o odrzavanju racunanja; nije cak ni na programiranju. 8)
Ti si kontrirao s time da su matematicari stvorili racunala. :-s To je naopako gledanje, jer Fakultet, na neki nacin, tvrdi da matematicarima ne trebaju racunala, a ne da racunarcima ne treba matematika. 8)
Ne ovo "[i]matematicarima ne trebaju racunala[/i]" shvatiti predoslovno. 8) Hvala. :)
HijenA (napisa): | Citat: | HijenA (napisa): | Citat: | 2. Uzmi u obzir da se ovaj fakultet i dalje smatra matematickim, a ne racunalskim Dakle, ne obrazujemo (bar u teoriji) programere, sistemce i sl.  |
Gledas implikaciju u krivom smjeru.  |
zasto?! explain. |
Nadao sam se da ce to veky...
Dakle, ja sam rekao da mi obrazujemo matematicare, pa nije teziste na prakticnim znanjima o odrzavanju racunanja; nije cak ni na programiranju.
Ti si kontrirao s time da su matematicari stvorili racunala. To je naopako gledanje, jer Fakultet, na neki nacin, tvrdi da matematicarima ne trebaju racunala, a ne da racunarcima ne treba matematika.
Ne ovo "matematicarima ne trebaju racunala" shvatiti predoslovno. Hvala.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:31 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Nadao sam se da ce to veky... 8)[/quote]
:)
[quote]
Dakle, ja sam rekao da mi obrazujemo matematicare, pa nije teziste na prakticnim znanjima o odrzavanju racunanja; nije cak ni na programiranju. 8)[/quote]
nije...a sto je s onima sto idu bas studirati racunarstvo? znam da s time pobijam sam sebe (pogledaj odgovor na veky-ev post)...mozda i ne pobijam. ja svejedno tvrdim da i teoreticarima matematike, pa i matematicarima opcenito, treba racunalo i nekakvo osnovno razumijevanje rada na racunalu pa i iz razloga sto ce ti isti matematicari, kad zavrse faks i zaposle se (negdje u svojoj struci), vrlo vjerojatno raditi na racunalu i s racunalima...pa nece valjda za svaki "hardverski" problem (banalno, ugradnja harda) nositi racunalo u servis. to je IMO jadno i s tim se zapravo rugamo inteligenciji tog studenta. htio ili ne htio, ovo je povezano sa svim ljudima, ne samo informaticarima.
[quote]
Ti si kontrirao s time da su matematicari stvorili racunala. :-s To je naopako gledanje, jer Fakultet, na neki nacin, tvrdi da matematicarima ne trebaju racunala, a ne da racunarcima ne treba matematika. 8)[/quote]
kako fakultet moze tvrditi da matematicarima ne trebaju racunala? zasto se onda ti isti matematicari (odnosno profesori) koriste, recimo, Matlabom ili Mathematicom? zasto onda profesor Manger ima projektor na predavanju iz SPA kad sve sto ima projektoru ima i u njegovoj skripti? zasto onda mi [b]UOPCE[/b] ucimo UuR, programiranje, SPA, RP1-4 itd...da dalje ne nabrajam?!
[quote]
Ne ovo "[i]matematicarima ne trebaju racunala[/i]" shvatiti predoslovno. 8) Hvala. :)[/quote]
ovo sto sam gore napisao ne mislim da je predoslovno shvacanje.
vsego (napisa): |
Nadao sam se da ce to veky...  |
Dakle, ja sam rekao da mi obrazujemo matematicare, pa nije teziste na prakticnim znanjima o odrzavanju racunanja; nije cak ni na programiranju.  |
nije...a sto je s onima sto idu bas studirati racunarstvo? znam da s time pobijam sam sebe (pogledaj odgovor na veky-ev post)...mozda i ne pobijam. ja svejedno tvrdim da i teoreticarima matematike, pa i matematicarima opcenito, treba racunalo i nekakvo osnovno razumijevanje rada na racunalu pa i iz razloga sto ce ti isti matematicari, kad zavrse faks i zaposle se (negdje u svojoj struci), vrlo vjerojatno raditi na racunalu i s racunalima...pa nece valjda za svaki "hardverski" problem (banalno, ugradnja harda) nositi racunalo u servis. to je IMO jadno i s tim se zapravo rugamo inteligenciji tog studenta. htio ili ne htio, ovo je povezano sa svim ljudima, ne samo informaticarima.
Ti si kontrirao s time da su matematicari stvorili racunala. To je naopako gledanje, jer Fakultet, na neki nacin, tvrdi da matematicarima ne trebaju racunala, a ne da racunarcima ne treba matematika.  |
kako fakultet moze tvrditi da matematicarima ne trebaju racunala? zasto se onda ti isti matematicari (odnosno profesori) koriste, recimo, Matlabom ili Mathematicom? zasto onda profesor Manger ima projektor na predavanju iz SPA kad sve sto ima projektoru ima i u njegovoj skripti? zasto onda mi UOPCE ucimo UuR, programiranje, SPA, RP1-4 itd...da dalje ne nabrajam?!
Ne ovo "matematicarima ne trebaju racunala" shvatiti predoslovno. Hvala.  |
ovo sto sam gore napisao ne mislim da je predoslovno shvacanje.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 0:46 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]
nije...a sto je s onima sto idu bas studirati racunarstvo? znam da s time pobijam sam sebe (pogledaj odgovor na veky-ev post)...mozda i ne pobijam. ja svejedno tvrdim da i teoreticarima matematike, pa i matematicarima opcenito, treba racunalo i nekakvo osnovno razumijevanje rada na racunalu[/quote]
Osnovno razumijevanje rada na računalu je jako daleko od ovog o čem ti pišeš. I mislim da si čak i ti toga svjestan.
[quote] pa i iz razloga sto ce ti isti matematicari, kad zavrse faks i zaposle se (negdje u svojoj struci), vrlo vjerojatno raditi na racunalu i s racunalima...pa nece valjda za svaki "hardverski" problem (banalno, ugradnja harda) nositi racunalo u servis. to je IMO jadno i s tim se zapravo rugamo inteligenciji tog studenta. htio ili ne htio, ovo je povezano sa svim ljudima, ne samo informaticarima.[/quote]
Ti, kad ti se pokvari auto, nikad ne ideš automehaničaru? Jer smatraš da bi to bilo vrijeđanje tvoje inteligencije?
Kad tražiš nešto na Netu, ne pitaš Google, nego napraviš vlastitu tražilicu from scratch?
Kad nešto ne razumiješ iz EM, ne ideš na konzultacije nego se sam ubijaš pokušavajući skužiti kako nešto ide? (sorry for blunt example)
Jedna od osnovnih odlika inteligencije je shvatiti da nismo svi za sve, i da za mnoge stvari postoje stručnjaci koji ih rade bolje od nas. Smatram da o kompjuterima znam daleko više od prosječnog zaposlenika ovog faksa (nažalost), pa ipak za ugradnju harda nosim računalo u RC. Čak i da oni to ne rade bolje od mene (diskutabilno: ), to je _njihov_ posao after all. Zašto bih se ja zamarao s tim?
[quote]
ovo sto sam gore napisao ne mislim da je predoslovno shvacanje.[/quote]
Ja mislim upravo suprotno. Štoviše, mislim da si _namjerno_ karikirao, kad je bilo savršeno jasno što vsego želi reći.
Ipak, mislim da sam čak i to raspisao gore.
HijenA (napisa): |
nije...a sto je s onima sto idu bas studirati racunarstvo? znam da s time pobijam sam sebe (pogledaj odgovor na veky-ev post)...mozda i ne pobijam. ja svejedno tvrdim da i teoreticarima matematike, pa i matematicarima opcenito, treba racunalo i nekakvo osnovno razumijevanje rada na racunalu |
Osnovno razumijevanje rada na računalu je jako daleko od ovog o čem ti pišeš. I mislim da si čak i ti toga svjestan.
Citat: | pa i iz razloga sto ce ti isti matematicari, kad zavrse faks i zaposle se (negdje u svojoj struci), vrlo vjerojatno raditi na racunalu i s racunalima...pa nece valjda za svaki "hardverski" problem (banalno, ugradnja harda) nositi racunalo u servis. to je IMO jadno i s tim se zapravo rugamo inteligenciji tog studenta. htio ili ne htio, ovo je povezano sa svim ljudima, ne samo informaticarima. |
Ti, kad ti se pokvari auto, nikad ne ideš automehaničaru? Jer smatraš da bi to bilo vrijeđanje tvoje inteligencije?
Kad tražiš nešto na Netu, ne pitaš Google, nego napraviš vlastitu tražilicu from scratch?
Kad nešto ne razumiješ iz EM, ne ideš na konzultacije nego se sam ubijaš pokušavajući skužiti kako nešto ide? (sorry for blunt example)
Jedna od osnovnih odlika inteligencije je shvatiti da nismo svi za sve, i da za mnoge stvari postoje stručnjaci koji ih rade bolje od nas. Smatram da o kompjuterima znam daleko više od prosječnog zaposlenika ovog faksa (nažalost), pa ipak za ugradnju harda nosim računalo u RC. Čak i da oni to ne rade bolje od mene (diskutabilno: ), to je _njihov_ posao after all. Zašto bih se ja zamarao s tim?
ovo sto sam gore napisao ne mislim da je predoslovno shvacanje. |
Ja mislim upravo suprotno. Štoviše, mislim da si _namjerno_ karikirao, kad je bilo savršeno jasno što vsego želi reći.
Ipak, mislim da sam čak i to raspisao gore.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:44 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
HijenA, primijeti da ce "racunarcima", na kraju price, u diplomi opet pisati "[i]diplomirani inzenjer [b]matematike[/b][/i]", a "[i]smjer racunarstvo[/i]" ce eventualno biti dodano kao nekakvo dodatno objasnjenje. 8)
Ako si zelio izuciti za hardverasha, sistemca ili programera, onda si fulao fax. :(
HijenA, primijeti da ce "racunarcima", na kraju price, u diplomi opet pisati "diplomirani inzenjer matematike", a "smjer racunarstvo" ce eventualno biti dodano kao nekakvo dodatno objasnjenje.
Ako si zelio izuciti za hardverasha, sistemca ili programera, onda si fulao fax.
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:11 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="HijenA"]a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran.[/quote]
sto se mene tice, nastava iz uura je glede sastavljanja vlastitih algoritama poprilicno dobar.(napomena: ja u zivotu nisam imala pojma o programiranju dok nisam dosla na fax) naravno da ti netko na vjezbma mora pokazat na koji nacin trebas razmisljat, i onda ti da hrpu zadacica za domaci (i za samostalno rjesavanje odmah na vjezbama, ako se dobro sjecam. barem pokusaj samostalnog rjesavanja. ali ljudi ce onda radije nabacit cakulu sa susjedom, nego actually to probat rijesit i vidit kako stoje s gradivom) i na njima razvijas vlastite tehnike i taktike, navikavas se na razmisljanje o petljama i tim stvarima... i sve na simpaticnim jednostavnim zadacima, u simpaticnom pseudokodu kojeg kad pogledas vrlo lako skuzis kog si vraga nazvrljao. kakvo je bilo tvoje znanje programiranja kad si se pojavio na ovom faxu?
glede kolegija zvanog UUR, dosta stvari nema smisla na njemu, ali IMO to nisu ove koje ti navodis. mene je recimo iritiralo sto profesor na predavanju koristi rijec kompajler, dok ja nemam ni pribliznu predodzbu sto bi to moglo biti. na vjezbama se prvih mjesec dana radi s bazama i s logickim operacijama, spominju se sklopovi, crtaju se sklopovi a da nitko nikome nije rekao cemu to uopce sluzi, je l' to ucimo samo zato sto je netko rekao, ili ce to znanje u nekom trenutku biti primjenjeno... igdje, ikad!? ne moramo mi to odmah naucit primjenit, ali samo kao motivaciju bi bilo dobro da nam netko napomene cemu to sluzi. mi smo i u srednjoj, na onom jadu od informatike, radili sklopove. s istim nedostatkom podatka sta je to. onda smo presli na "rad u wordu, excelu i powerpointu", i to bi bilo moje informaticko obrazovanje prije faxa.
[quote="HijenA"]mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.).[/quote]ne bih se slozila. ne mozes ljude istovremeno napast i strogom sintaxom i programerskim razmisljanjem. to je naporno. a ljudi mogu jednako zaboravit ";" cak i ako vec godinama programiraju u c-u.
[quote="HijenA"]trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad.[/quote]...s ovim bih se donekle slozila - barem s idejom za predavanja. ako se mene pita, nastava iz c-a je opcenito ruzno organizirana. na predavanjima saznas puno, a ustvari nista. na vjezbama blejis u vec napisani program (i tu se slazem da to nema smisla) i ja sam na svakim vjezbama iz c-a (na kojima sam bila) ZASPALA. fali dinamike. tocka.
HijenA (napisa): | a isto tako ne slazem se sa nacinom ucenja programiranja na faksu. kakva je korist od prepisivanja rijesenih zadataka s ploce? nikakva. ljudi su cudne biljke, ne shvate ako sami ne isprobaju. IMO biti na programiranju i UuR je cisto gubljenje vremena, puno bolje je to vrijeme provesti u praktikumu pisuci razne zadatke i kompajlirajuci ih. tek tako vidimo zapravo sto taj program radi kad je kompajliran. |
sto se mene tice, nastava iz uura je glede sastavljanja vlastitih algoritama poprilicno dobar.(napomena: ja u zivotu nisam imala pojma o programiranju dok nisam dosla na fax) naravno da ti netko na vjezbma mora pokazat na koji nacin trebas razmisljat, i onda ti da hrpu zadacica za domaci (i za samostalno rjesavanje odmah na vjezbama, ako se dobro sjecam. barem pokusaj samostalnog rjesavanja. ali ljudi ce onda radije nabacit cakulu sa susjedom, nego actually to probat rijesit i vidit kako stoje s gradivom) i na njima razvijas vlastite tehnike i taktike, navikavas se na razmisljanje o petljama i tim stvarima... i sve na simpaticnim jednostavnim zadacima, u simpaticnom pseudokodu kojeg kad pogledas vrlo lako skuzis kog si vraga nazvrljao. kakvo je bilo tvoje znanje programiranja kad si se pojavio na ovom faxu?
glede kolegija zvanog UUR, dosta stvari nema smisla na njemu, ali IMO to nisu ove koje ti navodis. mene je recimo iritiralo sto profesor na predavanju koristi rijec kompajler, dok ja nemam ni pribliznu predodzbu sto bi to moglo biti. na vjezbama se prvih mjesec dana radi s bazama i s logickim operacijama, spominju se sklopovi, crtaju se sklopovi a da nitko nikome nije rekao cemu to uopce sluzi, je l' to ucimo samo zato sto je netko rekao, ili ce to znanje u nekom trenutku biti primjenjeno... igdje, ikad!? ne moramo mi to odmah naucit primjenit, ali samo kao motivaciju bi bilo dobro da nam netko napomene cemu to sluzi. mi smo i u srednjoj, na onom jadu od informatike, radili sklopove. s istim nedostatkom podatka sta je to. onda smo presli na "rad u wordu, excelu i powerpointu", i to bi bilo moje informaticko obrazovanje prije faxa.
HijenA (napisa): | mislim da bi trebalo izbaciti uporabu pseudojezika jer se pokazalo (konkretno, pisem sad o dojmovima ljudi iz moje grupe) da teze savladavaju C ako su prije pisali u pseudokodu jer se dogadjaju banalne greske (primjerice, izostavljanje ; iza naredbe itd.). | ne bih se slozila. ne mozes ljude istovremeno napast i strogom sintaxom i programerskim razmisljanjem. to je naporno. a ljudi mogu jednako zaboravit ";" cak i ako vec godinama programiraju u c-u.
HijenA (napisa): | trebalo bi uvesti jedan dvosemestralni kolegij Programiranje(C ili C++) koji bi se, na vjezbama, obavezno radio u praktikumu gdje bi ljudi ucili sintakse naredbi, razne algoritme, razlicite strukture podataka (cime bi se zapravo napravio uvod u SPA) a na predavanjima ucili bi razlike u alociranju memorije, teorijsku stranu samog programiranja, upoznali se sa alatima, s time kako se definiraju makro naredbe itd. mislim da bi to bilo puno pametnije nego ovo sad. | ...s ovim bih se donekle slozila - barem s idejom za predavanja. ako se mene pita, nastava iz c-a je opcenito ruzno organizirana. na predavanjima saznas puno, a ustvari nista. na vjezbama blejis u vec napisani program (i tu se slazem da to nema smisla) i ja sam na svakim vjezbama iz c-a (na kojima sam bila) ZASPALA. fali dinamike. tocka.
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:29 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]HijenA, primijeti da ce "racunarcima", na kraju price, u diplomi opet pisati "[i]diplomirani inzenjer [b]matematike[/b][/i]", a "[i]smjer racunarstvo[/i]" ce eventualno biti dodano kao nekakvo dodatno objasnjenje. 8)
Ako si zelio izuciti za hardverasha, sistemca ili programera, onda si fulao fax. :([/quote]
nope...vise me interesira softver...no dobro. barem smo se slozili da promjene treba biti. naravno, uvijek postoje razna misljenja. smatram da bi bilo dobro barem neke osnovne stvari uvesti u igru prije ucenja samih algoritama, barem da ljudi znaju sto je racunalo a ne da se cijela znanje o kompjuterima svodi na to gdje je tipka za paljenje. na to sam primarno ciljao. eto toliko od mene.
vsego (napisa): | HijenA, primijeti da ce "racunarcima", na kraju price, u diplomi opet pisati "diplomirani inzenjer matematike", a "smjer racunarstvo" ce eventualno biti dodano kao nekakvo dodatno objasnjenje.
Ako si zelio izuciti za hardverasha, sistemca ili programera, onda si fulao fax.  |
nope...vise me interesira softver...no dobro. barem smo se slozili da promjene treba biti. naravno, uvijek postoje razna misljenja. smatram da bi bilo dobro barem neke osnovne stvari uvesti u igru prije ucenja samih algoritama, barem da ljudi znaju sto je racunalo a ne da se cijela znanje o kompjuterima svodi na to gdje je tipka za paljenje. na to sam primarno ciljao. eto toliko od mene.
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:30 pet, 19. 11. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"][quote="HijenA"]
nije li to malo licemjerno receno? svima moramo pruzit jednako, bili oni teoreticari ili racunalci.[/quote]
Ili sistemci, ili "financijski matematičari", ili... što je sljedeće? VKV prodavači magle?
Svi poslovi imaju svoju svrhu. Ali je glupo na matematičkom fakultetu "pružati jednaku šansu" matematičarima i hardverašima. Ako ni zbog čeg drugog, bar zato što matematičari imaju manje mogućnosti pri izboru fakulteta.[/quote]
opet me nisi shvatio. ja ne mislim na ovom faksu izucavat hardver, niposto. za to sam mogao ici na FER!!! ali osnovno znanje o hardveru smatram da bi svaki matematicar morao imati.
veky (napisa): | HijenA (napisa): |
nije li to malo licemjerno receno? svima moramo pruzit jednako, bili oni teoreticari ili racunalci. |
Ili sistemci, ili "financijski matematičari", ili... što je sljedeće? VKV prodavači magle?
Svi poslovi imaju svoju svrhu. Ali je glupo na matematičkom fakultetu "pružati jednaku šansu" matematičarima i hardverašima. Ako ni zbog čeg drugog, bar zato što matematičari imaju manje mogućnosti pri izboru fakulteta. |
opet me nisi shvatio. ja ne mislim na ovom faksu izucavat hardver, niposto. za to sam mogao ici na FER!!! ali osnovno znanje o hardveru smatram da bi svaki matematicar morao imati.
|
|
[Vrh] |
|
|