Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Polimorfizam i povratni tip

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Računarski praktikum 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:05 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Polimorfizam i povratni tip Citirajte i odgovorite

Djeluje li polimorfizam na povratni tip neke funkcije???

npr.

class A
{
public A nesto(A obj)
{}
//znaci funkcija nesto vraca objekt tj. instancu klase A
}

class B extends A
{
public int var;

}

i sad u main() funkciji imamo ovakav poziv:

B tmpB = new B();
A tmpA = new A();

tmpB = tmpA.nesto(tmpB);

//zanemarimo to sto nisam pisao konstuktore

Pitanje je: posto f-ja nesto vraca Objekt koji je instanca klase A hoce li JVM sama napraviti imlicitni cast u siri tip, a to je u objekt klase B, jer B prosiruje klasu A , te na taj nacin to pridruziti objektu tmpB ????

Ili moram svaki put eksplicitno raditi cast??

(Probao sam na jednom primjeru i morao sam eksplicitno cast-ati, no nije mi jasno zasto jer tu nema opasnosti od gubitka jer idemo u siri tip??)

Hvala unaprijed!!
Djeluje li polimorfizam na povratni tip neke funkcije???

npr.

class A
{
public A nesto(A obj)
{}
//znaci funkcija nesto vraca objekt tj. instancu klase A
}

class B extends A
{
public int var;

}

i sad u main() funkciji imamo ovakav poziv:

B tmpB = new B();
A tmpA = new A();

tmpB = tmpA.nesto(tmpB);

//zanemarimo to sto nisam pisao konstuktore

Pitanje je: posto f-ja nesto vraca Objekt koji je instanca klase A hoce li JVM sama napraviti imlicitni cast u siri tip, a to je u objekt klase B, jer B prosiruje klasu A , te na taj nacin to pridruziti objektu tmpB ????

Ili moram svaki put eksplicitno raditi cast??

(Probao sam na jednom primjeru i morao sam eksplicitno cast-ati, no nije mi jasno zasto jer tu nema opasnosti od gubitka jer idemo u siri tip??)

Hvala unaprijed!!

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 22:18 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Re: Polimorfizam i povratni tip Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
class B extends A{public int var;}

tmpB = tmpA.nesto(tmpB);

Pitanje je: posto f-ja nesto vraca Objekt koji je instanca klase A hoce li JVM sama napraviti imlicitni cast u siri tip, a to je u objekt klase B, jer B prosiruje klasu A , te na taj nacin to pridruziti objektu tmpB ????[/quote]

Nadam se da neće. Jer bi tmpB.var ostao neinicijaliziran. :-/

[quote](Probao sam na jednom primjeru i morao sam eksplicitno cast-ati, no nije mi jasno zasto jer tu nema opasnosti od gubitka jer idemo u siri tip??)[/quote]

Nema opasnosti od gubitka, ali ima opasnosti od nepotpuno inicijaliziranih objekata... ako kasnije pozoveš neku B-metodu na tmpB , ona naravno očekuje fullfledged B objekt, koji ima smisleno postavljen var ... a to ovaj nije.

Bar ja tako gledam... nije da znam puno o OO.
Anonymous (napisa):

class B extends A{public int var;}

tmpB = tmpA.nesto(tmpB);

Nadam se da neće. Jer bi tmpB.var ostao neinicijaliziran. :-/

Citat:

Nema opasnosti od gubitka, ali ima opasnosti od nepotpuno inicijaliziranih objekata... ako kasnije pozoveš neku B-metodu na tmpB , ona naravno očekuje fullfledged B objekt, koji ima smisleno postavljen var ... a to ovaj nije.

Bar ja tako gledam... nije da znam puno o OO.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 22:25 čet, 18. 11. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm, ima smisla odgovor. Nisam to pogledao s te strane.

Hvala na VRLO brzom odgovoru veky!!!!!!
Hm, ima smisla odgovor. Nisam to pogledao s te strane.

Hvala na VRLO brzom odgovoru veky!!!!!!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Računarski praktikum 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum