Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ziz Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 21:13 sub, 4. 12. 2004 Naslov: |
|
|
Ovi zadaci nisu teski, ali cini se da se nikome ne da rjesavati ih pa cu onda pokusati jedan po jedan, kako nadjem vremena.
Br. 3.
Ako je vrh C na zadanom pravcu vrh uz pravi kut trokuta, dobit cemo takve tocke tako da pravac presijecemo kruznicom nad promjerom AB.
(Talesov poucak)
Lako se dobije da je to kruznica
(x+2)^2 + (y-1)^2 = 52, jer (-2,1) je poloviste od AB, a duljina AB
iznosi 4 * sqrt (13).
Sjecista tog pravca s pravcem y = x+5 su (-8,-3) i (2,7) . Povrsine dobivenih trokuta lako se odrede npr. pomocu formule polovica vrijednosti determinante u koju su poredani (x y 1) za sve tri tocke.
No, ima i drugih rjesenja ako se ne podrazumijeva da je vrh C uz pravi kut. Onda trebya povuci okomite pravce u tockama A i B na pravac AB i tim pravcima presijeci pravac y=x+5 pa se i tako dobiju dva rjesenja s pravim kutovima uz A, odnosno B.
Ovi zadaci nisu teski, ali cini se da se nikome ne da rjesavati ih pa cu onda pokusati jedan po jedan, kako nadjem vremena.
Br. 3.
Ako je vrh C na zadanom pravcu vrh uz pravi kut trokuta, dobit cemo takve tocke tako da pravac presijecemo kruznicom nad promjerom AB.
(Talesov poucak)
Lako se dobije da je to kruznica
(x+2)^2 + (y-1)^2 = 52, jer (-2,1) je poloviste od AB, a duljina AB
iznosi 4 * sqrt (13).
Sjecista tog pravca s pravcem y = x+5 su (-8,-3) i (2,7) . Povrsine dobivenih trokuta lako se odrede npr. pomocu formule polovica vrijednosti determinante u koju su poredani (x y 1) za sve tri tocke.
No, ima i drugih rjesenja ako se ne podrazumijeva da je vrh C uz pravi kut. Onda trebya povuci okomite pravce u tockama A i B na pravac AB i tim pravcima presijeci pravac y=x+5 pa se i tako dobiju dva rjesenja s pravim kutovima uz A, odnosno B.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 21:33 sub, 4. 12. 2004 Naslov: |
|
|
2.zadatak. E, ovo je lijep zadatak, a jos ljepsi ako se radi bez koordinata, ali to je druga prica. Ni analiticki nije ruzno.
Neka su A(x1, y1) i B(x2,y2) dvije tocke parabole koje su kolinearne s fokusom (p/2, 0).
x1= (y1)^2/ (2p), x2= (y2)^2/ (2p). Izrazimo uvjet kolinearnosti tako da je jednaka 0 determinanta s retcima
x1 y1 1
x2 y2 1
p/2 0 1.
Zbog y1 razlicito od y2, dobiva se (y1)*(y2) = -p^2 (relacija ***)
Oznacimo s X i Y koordinate polovista AB (varijabilnog).
X = ((y1)^2 + (y2)^2)/(4p), Y = (y1+y2)/2.
Pomocu (***) imamo X = (Y^2)/p + p/2 i to je
parabola Y^2 = p(X - p/2) s tjemenom u fokusu zadane parabole.
2.zadatak. E, ovo je lijep zadatak, a jos ljepsi ako se radi bez koordinata, ali to je druga prica. Ni analiticki nije ruzno.
Neka su A(x1, y1) i B(x2,y2) dvije tocke parabole koje su kolinearne s fokusom (p/2, 0).
x1= (y1)^2/ (2p), x2= (y2)^2/ (2p). Izrazimo uvjet kolinearnosti tako da je jednaka 0 determinanta s retcima
x1 y1 1
x2 y2 1
p/2 0 1.
Zbog y1 razlicito od y2, dobiva se (y1)*(y2) = -p^2 (relacija ***)
Oznacimo s X i Y koordinate polovista AB (varijabilnog).
X = ((y1)^2 + (y2)^2)/(4p), Y = (y1+y2)/2.
Pomocu (***) imamo X = (Y^2)/p + p/2 i to je
parabola Y^2 = p(X - p/2) s tjemenom u fokusu zadane parabole.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 21:48 sub, 4. 12. 2004 Naslov: |
|
|
1.zadatak.
Za srediste (a,b) trazene kruznice vrijedi iz zadanih uvjeta a=9, a polumjer je 9. Treba skicirati zadane kruznice. Udaljenost njihovih sredista (3,1) i (9,b) iznosi 10 zbog diranja izvana i ta duzina, spojnica sredista, hipotenuza je pravokutnog trokuta kojem je jedna kateta
duljine 9-3= 6, a duljina druge je apsolutna vrijednost od b-1.
Sada (b-1)^2 + 36 = 100, dakle b-1 = 8 ili -8, b= 9 ili -7.
1.zadatak.
Za srediste (a,b) trazene kruznice vrijedi iz zadanih uvjeta a=9, a polumjer je 9. Treba skicirati zadane kruznice. Udaljenost njihovih sredista (3,1) i (9,b) iznosi 10 zbog diranja izvana i ta duzina, spojnica sredista, hipotenuza je pravokutnog trokuta kojem je jedna kateta
duljine 9-3= 6, a duljina druge je apsolutna vrijednost od b-1.
Sada (b-1)^2 + 36 = 100, dakle b-1 = 8 ili -8, b= 9 ili -7.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ziz Gost
|
|
[Vrh] |
|
@# Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 17:25 ned, 5. 12. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ziz"]ako sam tražila pomoć, onda sam sigurno zapela negdje i nisam znala, a ne da mi se uopće nije dalo rješavat! uostalom zar nije forum zato da se pomogne studentima u bilo čemu??!![/quote]
Tako je: [size=17][b]POMOGNE[/b][/size] :D Na zalost, da nismo ovako rigorozni, dobivali bi gomile zadataka samo zato jer netko zeli vidjeti rjesenje, bez da se potrudi. :( Praksa je pokazala da stvari idu u tom smjeru, sto bi brzo rastjeralo "rjesavace", pa smo radije postrozili kriterije i pruzili, IMO, kvalitetnu uslugu. 8)
ziz (napisa): | ako sam tražila pomoć, onda sam sigurno zapela negdje i nisam znala, a ne da mi se uopće nije dalo rješavat! uostalom zar nije forum zato da se pomogne studentima u bilo čemu??!! |
Tako je: POMOGNE Na zalost, da nismo ovako rigorozni, dobivali bi gomile zadataka samo zato jer netko zeli vidjeti rjesenje, bez da se potrudi. Praksa je pokazala da stvari idu u tom smjeru, sto bi brzo rastjeralo "rjesavace", pa smo radije postrozili kriterije i pruzili, IMO, kvalitetnu uslugu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
|