Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Singularitet - numerička integracija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
zeko
Gost

PostPostano: 16:42 pon, 6. 12. 2004    Naslov: Singularitet - numerička integracija Citirajte i odgovorite

Treba izracunati [b]integral od 0 do 1 funkcije cos(x)/sqrt(x), s tocnoscu 0.005.[/b]
Molim Vas da mi netko kaze kako da rijesim problem sa singularitetom u nazivniku koji je i granica integracije.
Hvala.
Treba izracunati integral od 0 do 1 funkcije cos(x)/sqrt(x), s tocnoscu 0.005.
Molim Vas da mi netko kaze kako da rijesim problem sa singularitetom u nazivniku koji je i granica integracije.
Hvala.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 17:07 pon, 6. 12. 2004    Naslov: Re: [b]zadatak s roka 2.10.2003.[/b] Citirajte i odgovorite

[quote="zeko"]Treba izracunati [b]integral od 0 do 1 funkcije cos(x)/sqrt(x), s tocnoscu 0.005.[/b]
Molim Vas da mi netko kaze kako da rijesim problem sa singularitetom u nazivniku koji je i granica integracije. [/quote]

Hint: u Gaussovoj integraciji, točke u kojima se uzima vrijednost funkcije ne moraju biti rubovi intervala.

[color=darkblue]-> Puno bolji Subject bi bio "Singularitet - numerička integracija". Fokusiraj se na to o čemu se radi u zadatku, a ne s kojeg je roka. (Ovo drugo možeš napisati u postu jer nekima može biti korisno, ali puno manjem broju ljudi nego o čemu se u zadatku radi.)[/color]

[color=darkred][b]Admin edit:[/b] Editirah. :) Hvala na prijedlogu. 8)[/color]
zeko (napisa):
Treba izracunati integral od 0 do 1 funkcije cos(x)/sqrt(x), s tocnoscu 0.005.

Hint: u Gaussovoj integraciji, točke u kojima se uzima vrijednost funkcije ne moraju biti rubovi intervala.

→ Puno bolji Subject bi bio "Singularitet - numerička integracija". Fokusiraj se na to o čemu se radi u zadatku, a ne s kojeg je roka. (Ovo drugo možeš napisati u postu jer nekima može biti korisno, ali puno manjem broju ljudi nego o čemu se u zadatku radi.)

Admin edit: Editirah. Smile Hvala na prijedlogu. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zeko
Gost

PostPostano: 9:45 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, ali imam problem s kontroliranjem greske. Kod Gaussove integracije (i otvorenog i zatvorenog tipa) u izrazu za gresku treba maximum neke derivacije, a kod izraza za tu derivaciju uvijek imam x u nazivniku i jedino sto mogu reci je da na [0,nesto] ona je manje od beskonacno. :cry:
Da, ali imam problem s kontroliranjem greske. Kod Gaussove integracije (i otvorenog i zatvorenog tipa) u izrazu za gresku treba maximum neke derivacije, a kod izraza za tu derivaciju uvijek imam x u nazivniku i jedino sto mogu reci je da na [0,nesto] ona je manje od beskonacno. Crying or Very sad

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 10:01 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="zeko"]Da, ali imam problem s kontroliranjem greske. Kod Gaussove integracije (i otvorenog i zatvorenog tipa) u izrazu za gresku treba maximum neke derivacije, a kod izraza za tu derivaciju uvijek imam x u nazivniku i jedino sto mogu reci je da na [0,nesto] ona je manje od beskonacno. :cry:[/quote]

Hmda. Da probaš ovako (malo više posla): fiksiraš neku točku x0 (blizu 0 , I suppose... but I might be wrong). Rastaviš integral na dva dijela: na [x0,1] koristiš Gaussovu integraciju, a na <0,x0> iskoristiš činjenicu da je integral pozitivan (podint. funkcija je pozitivna), te da je manji od int{0~x0}1/sqrtx=2sqrt(x0) . Dakle, ako je x0 dovoljno malen, taj brojček između 0 i 2sqrt(x0) ne utječe previše na integral (precizno, ako integralu duž [x0,1] dodaš sqrt(x0) , greška koju si time učinio je najviše sqrt(x0) ).

S druge strane, ako je x0 preblizu nuli, ocjena derivacije na [x0,1] će biti doduše ograničena, ali ipak ogromna. Pa ćeš u tom intervalu imati bolesno puno čvorova:-/. Nemam ovdje eksplicitne formule da vidim koliko je to loše, no... eto, bar imaš principijelno rješenje.
Ako dobiješ nešto pregrozno, javi, pa ćemo probati još nešto smisliti.
zeko (napisa):
Da, ali imam problem s kontroliranjem greske. Kod Gaussove integracije (i otvorenog i zatvorenog tipa) u izrazu za gresku treba maximum neke derivacije, a kod izraza za tu derivaciju uvijek imam x u nazivniku i jedino sto mogu reci je da na [0,nesto] ona je manje od beskonacno. Crying or Very sad

Hmda. Da probaš ovako (malo više posla): fiksiraš neku točku x0 (blizu 0 , I suppose... but I might be wrong). Rastaviš integral na dva dijela: na [x0,1] koristiš Gaussovu integraciju, a na <0,x0> iskoristiš činjenicu da je integral pozitivan (podint. funkcija je pozitivna), te da je manji od int{0~x0}1/sqrtx=2sqrt(x0) . Dakle, ako je x0 dovoljno malen, taj brojček između 0 i 2sqrt(x0) ne utječe previše na integral (precizno, ako integralu duž [x0,1] dodaš sqrt(x0) , greška koju si time učinio je najviše sqrt(x0) ).

S druge strane, ako je x0 preblizu nuli, ocjena derivacije na [x0,1] će biti doduše ograničena, ali ipak ogromna. Pa ćeš u tom intervalu imati bolesno puno čvorova:-/. Nemam ovdje eksplicitne formule da vidim koliko je to loše, no... eto, bar imaš principijelno rješenje.
Ako dobiješ nešto pregrozno, javi, pa ćemo probati još nešto smisliti.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zeko
Gost

PostPostano: 15:24 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

A da li bi se to moglo tako da uvedemo supstituciju x=t^2, to je kao na [0,1] bijekcija, i dobijemo integral od 0 do 1 od cos(t*t)*2*t/t i onda pokratimo t jer pretpostavimo da t nije 0 jer 1 tocka ionako ne utjece na integral pa dobijemo integral od 0 do 1 od 2*cos(t*t) i taj se lijepo da izracunati produljenom trapeznom formulom.
A da li bi se to moglo tako da uvedemo supstituciju x=t^2, to je kao na [0,1] bijekcija, i dobijemo integral od 0 do 1 od cos(t*t)*2*t/t i onda pokratimo t jer pretpostavimo da t nije 0 jer 1 tocka ionako ne utjece na integral pa dobijemo integral od 0 do 1 od 2*cos(t*t) i taj se lijepo da izracunati produljenom trapeznom formulom.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:55 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="zeko"]A da li bi se to moglo tako da uvedemo supstituciju x=t^2, to je kao na [0,1] bijekcija, i dobijemo integral od 0 do 1 od cos(t*t)*2*t/t i onda pokratimo t jer pretpostavimo da t nije 0 jer 1 tocka ionako ne utjece na integral pa dobijemo integral od 0 do 1 od 2*cos(t*t) i taj se lijepo da izracunati produljenom trapeznom formulom.[/quote]

Kao što bi rekao Kap'tan Arćer,
[i]E vi'š, mož' i to.[/i] :-)

Da, bit će da je to pravi put. Hvala ti što si riješio svoj zadatak. ;-)
zeko (napisa):

Kao što bi rekao Kap'tan Arćer,
E vi'š, mož' i to. Smile

Da, bit će da je to pravi put. Hvala ti što si riješio svoj zadatak. Wink

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum