Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 17:45 uto, 7. 12. 2004 Naslov: Re: Zadatak: Matrica i svojstvene vrijednosti |
|
|
[quote="HijenA"]Zadana je matrica A:
prvi red=(7 -4 0)
drugi red=(a -7 b)
treci red=(3 -2 0)
cije su svojstvene vrijednosti -1 i 1. treba odrediti a, b e |R i algebarske kratnosti svih svojstvenih vrijednosti od A.
isao sam racunati karakteristicni polinom ali sam vjerojatno negdje zafrknuo u postupku. dobio sam da je polinom
[code:1]
K(lambda)=b*(-2-2*lambda)-4*lambda*a[/code:1]
kako izracunati a i b?
hvala[/quote]
Definitivno si zafrknuo u postupku. Teorem kaže da je za matricu 3x3 karakteristični polinom trećeg stupnja. ;-p
No dobro, dobije se
k_A(lam)=-lam^3-2b*lam-4a*lam+49lam+2b
(ako ja nisam zafrknuo: ).
Ti imaš da nultočke tog polinoma moraju biti -1 i 1 . Pa ih uvrstiš. Dobiješ
4a+4b-48=-4a+48=0 , što lako riješiš: a=12,b=0 .
Sad matrica izgleda [7 -4 0//12 -7 0//3 -2 0] , odnosno treći stupac je nulstupac -> singularna je -> jedna sv. vr. joj je 0 . Budući da znamo da ih ima max. 3 , a imamo -1,1,0 , zaključujemo da su sve različite, odnosno kratnost svake od njih je 1 .
HTH,
HijenA (napisa): | Zadana je matrica A:
prvi red=(7 -4 0)
drugi red=(a -7 b)
treci red=(3 -2 0)
cije su svojstvene vrijednosti -1 i 1. treba odrediti a, b e |R i algebarske kratnosti svih svojstvenih vrijednosti od A.
isao sam racunati karakteristicni polinom ali sam vjerojatno negdje zafrknuo u postupku. dobio sam da je polinom
Kod: |
K(lambda)=b*(-2-2*lambda)-4*lambda*a |
kako izracunati a i b?
hvala |
Definitivno si zafrknuo u postupku. Teorem kaže da je za matricu 3x3 karakteristični polinom trećeg stupnja. ;-p
No dobro, dobije se
Sad matrica izgleda [7 -4 0//12 -7 0//3 -2 0] , odnosno treći stupac je nulstupac → singularna je → jedna sv. vr. joj je 0 . Budući da znamo da ih ima max. 3 , a imamo -1,1,0 , zaključujemo da su sve različite, odnosno kratnost svake od njih je 1 .
HTH,
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:23 uto, 7. 12. 2004 Naslov: Re: Zadatak: Matrica i svojstvene vrijednosti |
|
|
[quote="veky"][quote="HijenA"]Zadana je matrica A:
prvi red=(7 -4 0)
drugi red=(a -7 b)
treci red=(3 -2 0)
[code:1]
K(lambda)=b*(-2-2*lambda)-4*lambda*a[/code:1]
kako izracunati a i b?
hvala[/quote]
No dobro, dobije se
Sad matrica izgleda [7 -4 0//12 -7 0//3 -2 0] , odnosno treći stupac je nulstupac -> singularna je -> jedna sv. vr. joj je 0 . Budući da znamo da ih ima max. 3 , a imamo -1,1,0 , zaključujemo da su sve različite, odnosno kratnost svake od njih je 1 .
HTH,[/quote]
jel ti se da raspisati kako si dobio k_A(lam) ?! ja sam isao preko la placa i dobio ovaj biser gore. nesto sam zafrknuo u postupku, ali ne znam sto. da li algebarska kratnost ovisi o stupnju nul polinoma?
veky (napisa): | HijenA (napisa): | Zadana je matrica A:
prvi red=(7 -4 0)
drugi red=(a -7 b)
treci red=(3 -2 0)
Kod: |
K(lambda)=b*(-2-2*lambda)-4*lambda*a |
kako izracunati a i b?
hvala |
No dobro, dobije se
Sad matrica izgleda [7 -4 0//12 -7 0//3 -2 0] , odnosno treći stupac je nulstupac → singularna je → jedna sv. vr. joj je 0 . Budući da znamo da ih ima max. 3 , a imamo -1,1,0 , zaključujemo da su sve različite, odnosno kratnost svake od njih je 1 .
HTH, |
jel ti se da raspisati kako si dobio k_A(lam) ?! ja sam isao preko la placa i dobio ovaj biser gore. nesto sam zafrknuo u postupku, ali ne znam sto. da li algebarska kratnost ovisi o stupnju nul polinoma?
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|