Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak: Analiticka Geometrija - Trokut
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70

PostPostano: 17:25 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Zadatak: Analiticka Geometrija - Trokut Citirajte i odgovorite

zadan je trokut ABC, A=(5,2,1), B=(-1,5,4), C=(4,-6,1). treba odrediti jednadzbu pravca koji je paralelan sa stranicom AC, a prolazi nozistem visine iz vrha C.

uglavnom, preko formule za kanonsku jednadzbu pravca izracunao sam pravac AC, nasao sam i vektor smjera tog pravca na kojem lezi duzina AC. uvjet da pravci budu paralelni jest taj da oni moraju imati isti vektor smjera pravca. dalje nisam nista mogao izraziti.

molim pomoc.
zadan je trokut ABC, A=(5,2,1), B=(-1,5,4), C=(4,-6,1). treba odrediti jednadzbu pravca koji je paralelan sa stranicom AC, a prolazi nozistem visine iz vrha C.

uglavnom, preko formule za kanonsku jednadzbu pravca izracunao sam pravac AC, nasao sam i vektor smjera tog pravca na kojem lezi duzina AC. uvjet da pravci budu paralelni jest taj da oni moraju imati isti vektor smjera pravca. dalje nisam nista mogao izraziti.

molim pomoc.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

Zadnja promjena: HijenA; 19:00 uto, 7. 12. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:56 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Re: Zadatak: Nesto sa trokutom Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]zadan je trokut ABC, A=(5,2,1), B=(-1,5,4), C=(4,-6,1). treba odrediti jednadzbu pravca koji je paralelan sa stranicom AC, a prolazi nozistem visine iz vrha C.

molim pomoc.[/quote]

Imaš koeficijent smjera, dakle. Još ti fali točka. Ta točka je nožište visine iz C , odnosno točka u kojoj visina iz C siječe pravac AB (na kojem leži nasuprotna stranica vrhu C ). Dakle, pred tobom su još sljedeći zadaci:
-> nađi jednadžbu pravca c=AB
-> nađi koeficijent smjera okomitog pravca na c (hint: -1/ )
-> tim koeficijentom i točkom C povuci pravac, na kojem će ležati v_c .
-> nađi sjecište tog pravca i pravca c
-> tom točkom i koeficijentom smjera koji si našao prije nego što si napisao ovaj gornji post:-), povuci traženi pravac.

(jednadžba pravca sa zadanim koeficijentom smjera a kroz točku (x0,y0) je ...y=y0+a(x-x0) )

[color=darkblue]-> Puno bitno različitih stvari može biti "Nešto s trokutom". Ideja za bolji Subject: Analitička geometrija - trokut[/color]

HTH,
HijenA (napisa):

molim pomoc.

Imaš koeficijent smjera, dakle. Još ti fali točka. Ta točka je nožište visine iz C , odnosno točka u kojoj visina iz C siječe pravac AB (na kojem leži nasuprotna stranica vrhu C ). Dakle, pred tobom su još sljedeći zadaci:
→ nađi jednadžbu pravca c=AB
→ nađi koeficijent smjera okomitog pravca na c (hint: -1/ )
→ tim koeficijentom i točkom C povuci pravac, na kojem će ležati v_c .
→ nađi sjecište tog pravca i pravca c
→ tom točkom i koeficijentom smjera koji si našao prije nego što si napisao ovaj gornji post:-), povuci traženi pravac.

(jednadžba pravca sa zadanim koeficijentom smjera a kroz točku (x0,y0) je ...y=y0+a(x-x0) )

→ Puno bitno različitih stvari može biti "Nešto s trokutom". Ideja za bolji Subject: Analitička geometrija - trokut

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 18:17 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Re: Zadatak: Nesto sa trokutom Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
(jednadžba pravca sa zadanim koeficijentom smjera a kroz točku (x0,y0) je ...y=y0+a(x-x0) )[/quote]

to vrijedi i u 3-dimenzionalnom prostoru? primjeti da tocke imaju 3 koordinate a ne 2, sto sa ove ostale dvije?

[quote]
[color=darkblue]-> Puno bitno različitih stvari može biti "Nešto s trokutom". Ideja za bolji Subject: Analitička geometrija - trokut[/color]

HTH,[/quote]

naravno...moja isprika.
veky (napisa):

to vrijedi i u 3-dimenzionalnom prostoru? primjeti da tocke imaju 3 koordinate a ne 2, sto sa ove ostale dvije?

Citat:

→ Puno bitno različitih stvari može biti "Nešto s trokutom". Ideja za bolji Subject: Analitička geometrija - trokut

HTH,

naravno...moja isprika.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:48 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Re: Zadatak: Nesto sa trokutom Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"][quote="veky"]
(jednadžba pravca sa zadanim koeficijentom smjera a kroz točku (x0,y0) je ...y=y0+a(x-x0) )[/quote]

to vrijedi i u 3-dimenzionalnom prostoru? primjeti da tocke imaju 3 koordinate a ne 2, sto sa ove ostale dvije?[/quote]

Auf... sad sam skužio da se radi o 3D prostoru. :oops:
Onda ovako: nemaš koeficijent smjera, već imaš vektor smjera. Povući pravac danim vektorom smjera i danom točkom vjerujem da znaš.

Samo još treba riješiti onu okomitost...
Imaš pravac c (točkom npr. A i vektorom smjera s=B-A ) i točku C . Ako sa s' označiš C-A , sve se događa u ravnini kroz točku A , razapetoj vektorima s i s' . Dakle treba ti neka linearna kombinacija vektora s i s' , alfa*s+beta*s' koja je okomita na s . To se lako dobije iz skalarni_produkt=0 (ostane jedan parametar, no to je ok jer ionako ima beskonačno kolinearnih vektora okomitih na s ... uzmeš alfa=1 ili tako nešto).

Ta linearna kombinacija onda će ti biti vektor smjera visine v_c . Sad nađeš sjecište toga (pravca tim vektorom smjera kroz C , i pravca c ) i tom točkom položiš pravac smjerom koji si izračunao.

HTH,

[quote][quote]
[color=darkblue]-> Puno bitno različitih stvari može biti "Nešto s trokutom". Ideja za bolji Subject: Analitička geometrija - trokut[/color][/quote]
naravno...moja isprika.[/quote]

Ma ne trebaš se ispričavati... radije promijeni Subject. ;-)
(FYI, "Edit" na prvi (tvoj) post, i možeš mijenjati Subject threada.)
HijenA (napisa):
veky (napisa):

Auf... sad sam skužio da se radi o 3D prostoru. Embarassed
Onda ovako: nemaš koeficijent smjera, već imaš vektor smjera. Povući pravac danim vektorom smjera i danom točkom vjerujem da znaš.

Samo još treba riješiti onu okomitost...
Imaš pravac c (točkom npr. A i vektorom smjera s=B-A ) i točku C . Ako sa s' označiš C-A , sve se događa u ravnini kroz točku A , razapetoj vektorima s i s' . Dakle treba ti neka linearna kombinacija vektora s i s' , alfa*s+beta*s' koja je okomita na s . To se lako dobije iz skalarni_produkt=0 (ostane jedan parametar, no to je ok jer ionako ima beskonačno kolinearnih vektora okomitih na s ... uzmeš alfa=1 ili tako nešto).

Ta linearna kombinacija onda će ti biti vektor smjera visine v_c . Sad nađeš sjecište toga (pravca tim vektorom smjera kroz C , i pravca c ) i tom točkom položiš pravac smjerom koji si izračunao.

HTH,

Citat:
Citat:

naravno...moja isprika.

Ma ne trebaš se ispričavati... radije promijeni Subject. Wink
(FYI, "Edit" na prvi (tvoj) post, i možeš mijenjati Subject threada.)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-26 = 44 - 70

PostPostano: 19:02 uto, 7. 12. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

eto...promijenio sam subject.
provjerit cu ovo...ako ne budem znao, posaljem ti PM.

BTW. cestitam na 2. mjestu :D :banana: :banana:
eto...promijenio sam subject.
provjerit cu ovo...ako ne budem znao, posaljem ti PM.

BTW. cestitam na 2. mjestu Very Happy Dancing banana Dancing banana

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum