Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

diferencijalna_jednadzba_savjeti
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 20:48 čet, 20. 1. 2005    Naslov: diferencijalna_jednadzba_savjeti Citirajte i odgovorite

zbilja bi trebala rijesiti sljedecu dif. jednadzbu:

x^2+y^2y'-xyy'=0 , a do sad mi nije poslo za rukom, i cini se da sam iscrpila sve ideje.
doduse, ja bas i nisam vjesta u tome, pa mozda nesto bitno ne vidim.

daklem, jednadzba je oblika x^2dx+(y^2-xy)dy=0
tj.
dy/dx=x^2/(xy-y^2)

pa je dx/dy=(xy-y^2)/x^2= y/x - y^2/x^2

probala sam se dokopat' rjesenja supstitucijom u(y)=x(y)/y , medjutim
to dovodi do toga da se mora (po u) integrirati funkcija
u^2/(1-u-u^3) , a ja to ne znam. uopce ne vidim sto bi pametno napravila. cini se da nazivnik ima kompleksne nultocke - daklem rastav na parcijalne razlomke otpada.

nadalje, jednadzba nije egzaktna, derivacija prve koordinatne fje dif. forme po drugoj var. je 0, a druge po prvoj -y.
ne mogu meni poznatim tehnikama niti nekakvim odokativnim napipavanjem naci lagrangeov multiplikator.

ako ima zainteresiranih, savjete svake vrste prihvacam :D

x^2+y^2y'-xyy'=0 , a do sad mi nije poslo za rukom, i cini se da sam iscrpila sve ideje.
doduse, ja bas i nisam vjesta u tome, pa mozda nesto bitno ne vidim.

daklem, jednadzba je oblika x^2dx+(y^2-xy)dy=0
tj.
dy/dx=x^2/(xy-y^2)

pa je dx/dy=(xy-y^2)/x^2= y/x - y^2/x^2

u^2/(1-u-u^3) , a ja to ne znam. uopce ne vidim sto bi pametno napravila. cini se da nazivnik ima kompleksne nultocke - daklem rastav na parcijalne razlomke otpada.

nadalje, jednadzba nije egzaktna, derivacija prve koordinatne fje dif. forme po drugoj var. je 0, a druge po prvoj -y.
ne mogu meni poznatim tehnikama niti nekakvim odokativnim napipavanjem naci lagrangeov multiplikator.

ako ima zainteresiranih, savjete svake vrste prihvacam Very Happy

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tonci
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 9 - 3

PostPostano: 0:28 pet, 21. 1. 2005    Naslov: Re: diferencijalna_jednadzba_savjeti Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]zbilja bi trebala rijesiti sljedecu dif. jednadzbu:
u^2/(1-u-u^3) , a ja to ne znam. uopce ne vidim sto bi pametno napravila.
[/quote]

Jednadzba je homogena, sto znaci da odmah mozes uvrstiti supstituciju z(x)=y(x)/x.
Mene to dovodi do toga da se treba po z integrirati (z - z^2)/(1 - z^2 + z^3), a kao integral toga Mathematica navodi neku bolestinu, i nisam siguran moze li se ta funkcija integrirati elementarnim metodama.
(Svojom supstitucijom ti dobivas nesto slicno i prica je ista...)

[quote="defar"]
cini se da nazivnik ima kompleksne nultocke - daklem rastav na parcijalne razlomke otpada.
[/quote]

Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke (limesi u plus u minus beskonacno su mu razliciti, jedan plus, a drugi minus beskonacno, pa negdje mora prolaziti kroz nulu), samo je problem sto je (jedina) realna nultocka od 1-u-u^3 jednaka
[latex]
u=-(\frac{2}{3(9+\sqrt{93})})^\frac{1}{3}+\frac{(\frac{1}{2}(9+\sqrt{93})^\frac{1}{3})}{3^\frac{2}{3}}
[/latex]...

Mathematica inace za samo rjesenje jednadzbe kaze [i]The equations appear to involve the variables to be solved for in an essentially non-algebraic way.[/i]

Tako da ja sumnjam da se moze nesto pametno napraviti s tom jednadzbom :(
defar (napisa):
u^2/(1-u-u^3) , a ja to ne znam. uopce ne vidim sto bi pametno napravila.

Jednadzba je homogena, sto znaci da odmah mozes uvrstiti supstituciju z(x)=y(x)/x.
Mene to dovodi do toga da se treba po z integrirati (z - z^2)/(1 - z^2 + z^3), a kao integral toga Mathematica navodi neku bolestinu, i nisam siguran moze li se ta funkcija integrirati elementarnim metodama.

defar (napisa):

cini se da nazivnik ima kompleksne nultocke - daklem rastav na parcijalne razlomke otpada.

Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke (limesi u plus u minus beskonacno su mu razliciti, jedan plus, a drugi minus beskonacno, pa negdje mora prolaziti kroz nulu), samo je problem sto je (jedina) realna nultocka od 1-u-u^3 jednaka
...

Mathematica inace za samo rjesenje jednadzbe kaze The equations appear to involve the variables to be solved for in an essentially non-algebraic way.

Tako da ja sumnjam da se moze nesto pametno napraviti s tom jednadzbom Sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 0:56 pet, 21. 1. 2005    Naslov: Re: diferencijalna_jednadzba_savjeti Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]
Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke (limesi u plus u minus beskonacno su mu razliciti, jedan plus, a drugi minus beskonacno, pa negdje mora prolaziti kroz nulu)
[/quote]

ah, da, zbilja. :oops: ja vidila "ruzan" polinom, koji ne mogu odokativno faktorizirat', pa ga odmah otpisala...

[quote="Tonci"]
[/quote]

znaci, ipak nije tako pitoma? :(
no, hvala puno na trudu, cak si i mathematicu konzultirao! :)
Tonci (napisa):

Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke (limesi u plus u minus beskonacno su mu razliciti, jedan plus, a drugi minus beskonacno, pa negdje mora prolaziti kroz nulu)

ah, da, zbilja. Embarassed ja vidila "ruzan" polinom, koji ne mogu odokativno faktorizirat', pa ga odmah otpisala...

Tonci (napisa):

znaci, ipak nije tako pitoma? Sad
no, hvala puno na trudu, cak si i mathematicu konzultirao! Smile

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:07 pet, 21. 1. 2005    Naslov: Re: diferencijalna_jednadzba_savjeti Citirajte i odgovorite

[quote="Tonci"]
Mene to dovodi do toga da se treba po z integrirati (z - z^2)/(1 - z^2 + z^3), a kao integral toga Mathematica navodi neku bolestinu, i nisam siguran moze li se ta funkcija integrirati elementarnim metodama.[/quote]

Naravno da može. To je integral racionalne funkcije. Čak štoviše, nazivnik je 3. stupnja, i jedna nultočka je realna a ostale dvije konjugirano kompleksne, pa se integrand može zapisati rastavom na parcijalne razlomke kao A/(z-z0)+(Bz+C)/(z^2+alfa*z+beta) , što se onda lako riješi. Jedini je problem što alfa i beta ovise o z0 , a z0 je užasno kompliciran (iako elementarno izraziv).

Pouka: ne miješati "elementarno" i "lagano". ;-)

[quote]Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke[/quote]

Bar jednu, that is. :-)

[quote]Mathematica inace za samo rjesenje jednadzbe kaze [i]The equations appear to involve the variables to be solved for in an essentially non-algebraic way.[/i]

Tako da ja sumnjam da se moze nesto pametno napraviti s tom jednadzbom :([/quote]

Mathematica zna biti blesava ponekad... lijepo kaže da se radi o RootSumu, Normal ga čak rastavi na Rootove, i onda Cubics nikako da je nagovori da stvarno raspiše kako izgledaju ti korijeni. No dobro, nije da bi se time dobilo nešto jednostavno (linearne kombinacije logaritama skoro-pa rješenjâ gornje jednadžbe trećeg stupnja), ali svejedno sam očekivao da Mma pokaže malo manje lijenosti. :-o :-)
Tonci (napisa):

Naravno da može. To je integral racionalne funkcije. Čak štoviše, nazivnik je 3. stupnja, i jedna nultočka je realna a ostale dvije konjugirano kompleksne, pa se integrand može zapisati rastavom na parcijalne razlomke kao A/(z-z0)+(Bz+C)/(z^2+alfa*z+beta) , što se onda lako riješi. Jedini je problem što alfa i beta ovise o z0 , a z0 je užasno kompliciran (iako elementarno izraziv).

Pouka: ne miješati "elementarno" i "lagano". Wink

Citat:
Svaki polinom treceg (i svakog drugog neparnog) stupnja s realnim koeficijentima ima realne nultocke

Bar jednu, that is. Smile

Citat:
Mathematica inace za samo rjesenje jednadzbe kaze The equations appear to involve the variables to be solved for in an essentially non-algebraic way.

Tako da ja sumnjam da se moze nesto pametno napraviti s tom jednadzbom Sad

Mathematica zna biti blesava ponekad... lijepo kaže da se radi o RootSumu, Normal ga čak rastavi na Rootove, i onda Cubics nikako da je nagovori da stvarno raspiše kako izgledaju ti korijeni. No dobro, nije da bi se time dobilo nešto jednostavno (linearne kombinacije logaritama skoro-pa rješenjâ gornje jednadžbe trećeg stupnja), ali svejedno sam očekivao da Mma pokaže malo manje lijenosti. Surprised Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Edo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 14:45 sub, 22. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozda ja mogu dati jedan generalni savjet za ODJ. Dakle, prije puno, puno godina (prije nego su se rodili vasi ocevi, a mozda i djedovi) jedan je njemacki matematicar imenom E.Kamke sastavio tablice rjesenja za ODJ svih mogucih tipova. Knjiga je izdana u bezbroj izdanja i jedno od njih se moze naci u nasoj knjiznici : Kamke, E. (1961): "Differentialgleichungen-Lösungsmethoden und Lösungen, 1. Gewöhnliche Differentialgleichungen", Akad Verl. Ges. Geest & Portig K.G., Leipzig, 7th edition.
Postoje i ruski i engelski prijevod. Ako imate u rukama ODJ koja se moze pjesice rijesiti, naci cete je tamo. Sanse da jednadzba nije tabelirana u Kamkeu, a da se rjesenje moze izraziti, bilo eksplicitno bilo implicitno preko znanih nam elementarnih i specijalnih funkcija, tako su male da medju ljudima od struke vrijedi pravilo da ono sto nije u Kamkeu treba rjesavati numericki.
Knjiga je ogromna i u njoj se ponekad teze snaci, ali je puno pouzdanija od Mathematice, premda se oni pozivaju na Kamkea.
Mozda ja mogu dati jedan generalni savjet za ODJ. Dakle, prije puno, puno godina (prije nego su se rodili vasi ocevi, a mozda i djedovi) jedan je njemacki matematicar imenom E.Kamke sastavio tablice rjesenja za ODJ svih mogucih tipova. Knjiga je izdana u bezbroj izdanja i jedno od njih se moze naci u nasoj knjiznici : Kamke, E. (1961): "Differentialgleichungen-Lösungsmethoden und Lösungen, 1. Gewöhnliche Differentialgleichungen", Akad Verl. Ges. Geest & Portig K.G., Leipzig, 7th edition.
Postoje i ruski i engelski prijevod. Ako imate u rukama ODJ koja se moze pjesice rijesiti, naci cete je tamo. Sanse da jednadzba nije tabelirana u Kamkeu, a da se rjesenje moze izraziti, bilo eksplicitno bilo implicitno preko znanih nam elementarnih i specijalnih funkcija, tako su male da medju ljudima od struke vrijedi pravilo da ono sto nije u Kamkeu treba rjesavati numericki.
Knjiga je ogromna i u njoj se ponekad teze snaci, ali je puno pouzdanija od Mathematice, premda se oni pozivaju na Kamkea.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:13 sub, 22. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Edo"]Knjiga je ogromna i u njoj se ponekad teze snaci, ali je puno pouzdanija od Mathematice, premda se oni pozivaju na Kamkea.[/quote]

Pouzdanija? :shock:
Možeš navesti primjer ODJ koja je u Kamkeu, a Mma je ne može riješiti? (Primijeti da ova gornja nije takva... to je stvarno jednostavni integral racionalne funkcije. To što su nultočke nazivnika grozomorne, nije stvar oblika diferencijalne jednadžbe, i u tome ti IMHO neće ni Kamke pomoći. : )
Edo (napisa):

Pouzdanija? Shocked
Možeš navesti primjer ODJ koja je u Kamkeu, a Mma je ne može riješiti? (Primijeti da ova gornja nije takva... to je stvarno jednostavni integral racionalne funkcije. To što su nultočke nazivnika grozomorne, nije stvar oblika diferencijalne jednadžbe, i u tome ti IMHO neće ni Kamke pomoći. : )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 18:32 sub, 22. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Edo"] Kamke, E. (1961): "Differentialgleichungen-Lösungsmethoden und Lösungen, 1. Gewöhnliche Differentialgleichungen", Akad Verl. Ges. Geest & Portig K.G., Leipzig, 7th edition.
Postoje i ruski i engelski prijevod.[/quote]

hah, zvuci tako romanticno :D
hvala! spremljeno u "good to know"(a vjerovatno odem i vidit kako to cudo izgleda) iako ni bronsteina nikad bas nisam prihvatila...
a iz daljnje rasprave se povlacim, jer i ne znam mnogo niti o dif. jednadzbama, niti o tome kako Mathematica ustvari funkcionira...
Edo (napisa):
Kamke, E. (1961): "Differentialgleichungen-Lösungsmethoden und Lösungen, 1. Gewöhnliche Differentialgleichungen", Akad Verl. Ges. Geest & Portig K.G., Leipzig, 7th edition.
Postoje i ruski i engelski prijevod.

hah, zvuci tako romanticno Very Happy
hvala! spremljeno u "good to know"(a vjerovatno odem i vidit kako to cudo izgleda) iako ni bronsteina nikad bas nisam prihvatila...
a iz daljnje rasprave se povlacim, jer i ne znam mnogo niti o dif. jednadzbama, niti o tome kako Mathematica ustvari funkcionira...

[Vrh]
Edo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 0:27 ned, 23. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Pouzdanija? :shock:
Možeš navesti primjer ODJ koja je u Kamkeu, a Mma je ne može riješiti? (Primijeti da ova gornja nije takva... to je stvarno jednostavni integral racionalne funkcije. To što su nultočke nazivnika grozomorne, nije stvar oblika diferencijalne jednadžbe, i u tome ti IMHO neće ni Kamke pomoći. : )[/quote]
Puno pouzdanija je mozda pretjerano, ali kad sam se zadnji put bavio tom problematikom, prije nekih 5-6 godina, mathematica i maple mi nisu pomogli, za razliku od Kamkea. Da bi se prisjetio jednadzbe, morao bi kopati po papirima, ali do nje smo dosli separacijom varijabli za Schrodingera u vanjstini paraboloida ili konusa (ne sjecam se vise). Dobila se nekakva ODJ s regularnim singularitetom Fuchsovog tipa, a rjesenje joj je imalo neke veze s hipergeometrijskim f-jama. Mozda je Mathematica od tada evoluirala, ali tesko mi je vjerovati da bi netko zbilja u svoj software ugradjivao sve one preverzije koje je gospodin Kamke desetljecima sakupljao.
S PDJ je situacija bitno gora ili je meni tu lakse naci feler jer sam tu kod kuce.
Primjer kad se maple sasvim raspao, koji mi je u svjezijem sjecanju je vezan uz hiperbolicke PDJ 1. reda i metodu karakteristika. Probao sam rijesiti Burgersovu jednadzbu s pocetnim uvjetom koji nije monoton i maple nije skuzio shock val. Jednostavno, maple i mathematica su solidni proizvodi opce prakse, ali nje za ocekivati da ce rijesiti vrlo specijalne probleme, npr. izabrati entropijsko rjesenje u mnostvu rjesenja Burgersove jednadzbe. Za to nisu ni stvoreni.
veky (napisa):
Pouzdanija? Shocked

Puno pouzdanija je mozda pretjerano, ali kad sam se zadnji put bavio tom problematikom, prije nekih 5-6 godina, mathematica i maple mi nisu pomogli, za razliku od Kamkea. Da bi se prisjetio jednadzbe, morao bi kopati po papirima, ali do nje smo dosli separacijom varijabli za Schrodingera u vanjstini paraboloida ili konusa (ne sjecam se vise). Dobila se nekakva ODJ s regularnim singularitetom Fuchsovog tipa, a rjesenje joj je imalo neke veze s hipergeometrijskim f-jama. Mozda je Mathematica od tada evoluirala, ali tesko mi je vjerovati da bi netko zbilja u svoj software ugradjivao sve one preverzije koje je gospodin Kamke desetljecima sakupljao.
S PDJ je situacija bitno gora ili je meni tu lakse naci feler jer sam tu kod kuce.
Primjer kad se maple sasvim raspao, koji mi je u svjezijem sjecanju je vezan uz hiperbolicke PDJ 1. reda i metodu karakteristika. Probao sam rijesiti Burgersovu jednadzbu s pocetnim uvjetom koji nije monoton i maple nije skuzio shock val. Jednostavno, maple i mathematica su solidni proizvodi opce prakse, ali nje za ocekivati da ce rijesiti vrlo specijalne probleme, npr. izabrati entropijsko rjesenje u mnostvu rjesenja Burgersove jednadzbe. Za to nisu ni stvoreni.

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 14:02 ned, 23. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Problem :)
[latex]\displaystyle x'=\frac{t^3}{1-2tx^2}[/latex]
Ponadao sam se da je egzaktna, ali:
[latex]t^3-(1-2tx^2)x'=0[/latex]
daje 0=2 :? homogena afaik nije, a nije ni linearna ni bernoullijeva(?). Ideje?
Problem Smile

daje 0=2 Confused homogena afaik nije, a nije ni linearna ni bernoullijeva(?). Ideje?

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink
[Vrh]
kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 11:49 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Problem :)
[latex]\displaystyle x'=\frac{t^3}{1-2tx^2}[/latex]
[latex]t^3-(1-2tx^2)x'=0[/latex]
daje 0=2 :? homogena afaik nije, a nije ni linearna ni bernoullijeva(?). Ideje?[/quote]

eulerov multiplikator? :D
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):
Problem Smile

daje 0=2 Confused homogena afaik nije, a nije ni linearna ni bernoullijeva(?). Ideje?

eulerov multiplikator? Very Happy

by A.Einstein
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum