Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

PPP (Problem Profesorskih Potpisa)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 0

PostPostano: 21:55 ned, 30. 1. 2005    Naslov: PPP (Problem Profesorskih Potpisa) Citirajte i odgovorite

Samo me zanima, da li ima ikakav propis (mozda u Statutu Zagrebačkog Sveučilišta) koji regulira kada student mora ili ne mora dobiti potpis? Koliko sam ja zakljucia prvi potpis dobivas kada prijavis kolegij (dakle, nema nikakav uvjet), a drugi se dobiva nakon odslusanog kolegij. Sta uopce znaci, 'odslusan kolegij'? Mislim, nije valjda da se mora biti na svim predavanjima!
Meni osobno je dosta samovolje (mozda je ovo malo pregruba rijec) profesora pri odredjivanju svega i svacega na fakultetu. Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi. Kao i uvijek, cast iznimkama!

Btw, totalno off topic, ali u opisu ovog podforum (Faxovske opcenitosti) pise "kao Ćumez sa ozbiljnim temama". Ćumez je sada preimenovan u Bućkuriš.
Samo me zanima, da li ima ikakav propis (mozda u Statutu Zagrebačkog Sveučilišta) koji regulira kada student mora ili ne mora dobiti potpis? Koliko sam ja zakljucia prvi potpis dobivas kada prijavis kolegij (dakle, nema nikakav uvjet), a drugi se dobiva nakon odslusanog kolegij. Sta uopce znaci, 'odslusan kolegij'? Mislim, nije valjda da se mora biti na svim predavanjima!
Meni osobno je dosta samovolje (mozda je ovo malo pregruba rijec) profesora pri odredjivanju svega i svacega na fakultetu. Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi. Kao i uvijek, cast iznimkama!

Btw, totalno off topic, ali u opisu ovog podforum (Faxovske opcenitosti) pise "kao Ćumez sa ozbiljnim temama". Ćumez je sada preimenovan u Bućkuriš.

Zadnja promjena: n0mad; 22:18 ned, 30. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 22:08 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne kuzim bas na sto se tocno zalis. Gdje se to prvi potpis dobiva "kad se prijavi ispit"? Prvi potpis se rutinski podijeli svima koji imaju upisan kolegij poslije par tjedana nastave. Za drugi potpis se prije kolokvija iz vecine kolegija nije trazilo nista, a kamo li prisustvovanje svim predavanjima (iako, pogledaj sto ti pise u rubrici za potpise - marljivost pohadjanja...). O kakvoj samovolji i cvijecu naseg naroda pricas?
Ne kuzim bas na sto se tocno zalis. Gdje se to prvi potpis dobiva "kad se prijavi ispit"? Prvi potpis se rutinski podijeli svima koji imaju upisan kolegij poslije par tjedana nastave. Za drugi potpis se prije kolokvija iz vecine kolegija nije trazilo nista, a kamo li prisustvovanje svim predavanjima (iako, pogledaj sto ti pise u rubrici za potpise - marljivost pohadjanja...). O kakvoj samovolji i cvijecu naseg naroda pricas?

[Vrh]
n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 22:16 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Govoria san sta san cua da bi trebalo bit univerzalno pravilo za potpise - prvi kao potvrda prijave kolegija, drugi kao potvrda odslusanog kolegija. A sta se tice samovolje (mozda malo pregruba rijec), ali zar si cua za dva profesora sa istim uvjetima za potpis i istima modelima ocjenjivanja? Svaki fleksibilni sustav je korumpiran i nesavrsen, kao sto je jednom davno rekla jedna pametna osoba (ja na nekom natjecanju Stosicu ravno u facu nakon sto me pokra za 20 bodova)...
Govoria san sta san cua da bi trebalo bit univerzalno pravilo za potpise - prvi kao potvrda prijave kolegija, drugi kao potvrda odslusanog kolegija. A sta se tice samovolje (mozda malo pregruba rijec), ali zar si cua za dva profesora sa istim uvjetima za potpis i istima modelima ocjenjivanja? Svaki fleksibilni sustav je korumpiran i nesavrsen, kao sto je jednom davno rekla jedna pametna osoba (ja na nekom natjecanju Stosicu ravno u facu nakon sto me pokra za 20 bodova)...

Gost

PostPostano: 22:29 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

O da, ne samo sto sam cuo, nego uglavnom i dozivljavao u 3 godine studija da su kriteriji bar sto se potpisa tice, a i ocjenjivanja prilicno ujednaceni. Npr. Analizu 2 i Linearnu 2 nisam polozio kod profesora kod kojih sam slusao nego kod onih koji su ih zamjenjivali dok su bili odsutni i moram priznati da nisam ni osjetio razliku. Ne tvrdim da je svuda tako, ali nikako nije ni rijetkost.
O da, ne samo sto sam cuo, nego uglavnom i dozivljavao u 3 godine studija da su kriteriji bar sto se potpisa tice, a i ocjenjivanja prilicno ujednaceni. Npr. Analizu 2 i Linearnu 2 nisam polozio kod profesora kod kojih sam slusao nego kod onih koji su ih zamjenjivali dok su bili odsutni i moram priznati da nisam ni osjetio razliku. Ne tvrdim da je svuda tako, ali nikako nije ni rijetkost.

[Vrh]
n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 22:38 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam imao par jako negativnih iskustava (ne zelim ih detaljno ovdje opisati jer su takvi da bi mogli inkriminirati moju anonimnost), ali cisto radi primjera, analizu 1 sam polagao kod drugog profesora i primjetio sam da stavljaju naglasak na potpuno razlicite stvari. Ovo mozda ne zvuci kao velika razlika, ali jest, vjeruj mi. I odakle, ti da su uvjeti za potpise ujednaceni? Mi kao da nismo na istom fakultetu. Ja sam kod jednog morao samo doci na zadnji sat, kod drugog skupiti odredjeni postotak na kolokviju, kod treceg, biti prisutan na tocno odredjenom satu (sto je najapsurdniji uvjet za potpis) itd.
Ja sam imao par jako negativnih iskustava (ne zelim ih detaljno ovdje opisati jer su takvi da bi mogli inkriminirati moju anonimnost), ali cisto radi primjera, analizu 1 sam polagao kod drugog profesora i primjetio sam da stavljaju naglasak na potpuno razlicite stvari. Ovo mozda ne zvuci kao velika razlika, ali jest, vjeruj mi. I odakle, ti da su uvjeti za potpise ujednaceni? Mi kao da nismo na istom fakultetu. Ja sam kod jednog morao samo doci na zadnji sat, kod drugog skupiti odredjeni postotak na kolokviju, kod treceg, biti prisutan na tocno odredjenom satu (sto je najapsurdniji uvjet za potpis) itd.

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 22:48 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Re: PPP (Problem Profesorskih Potpisa) Citirajte i odgovorite

[quote="n0mad"]Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi.[/quote]

Nisi u pravu.

[quote="Ustav Republike Hrvatske"]
[b]Članak 67.[/b]

Jamči se autonomija sveučilišta.

Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom.
[/quote]
n0mad (napisa):
Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi.

Nisi u pravu.

Ustav Republike Hrvatske (napisa):

Članak 67.

Jamči se autonomija sveučilišta.

Sveučilište samostalno odlučuje o svom ustrojstvu i djelovanju, u skladu sa zakonom.

Gost

PostPostano: 22:57 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa, normalno da stavljaju naglasak na razlicite stvari, tesko je ocekivati da to bude uniformno, samo mislim da je vazno da u tome budu fer. A za apsurdne zahtjeve oko potpisa - istina, primjeri koji navodis idu tome u prilog, no zajednicko je da se ipak ne trazi bas puno za drugi potpis. Glupo je zahtijevati da se dodje na bas odredjeni sat, ali s druge strane dosta potpisa skupio sam "bilo kada" pa i preko kolega i nije bilo problema. Mozda sam imao srece, ali cini mi se da bar oko tih stvari kod nas ne vlada nekakav teror.
Pa, normalno da stavljaju naglasak na razlicite stvari, tesko je ocekivati da to bude uniformno, samo mislim da je vazno da u tome budu fer. A za apsurdne zahtjeve oko potpisa - istina, primjeri koji navodis idu tome u prilog, no zajednicko je da se ipak ne trazi bas puno za drugi potpis. Glupo je zahtijevati da se dodje na bas odredjeni sat, ali s druge strane dosta potpisa skupio sam "bilo kada" pa i preko kolega i nije bilo problema. Mozda sam imao srece, ali cini mi se da bar oko tih stvari kod nas ne vlada nekakav teror.

[Vrh]
n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 22:57 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.
Ti mora da si buduci asistent, asistent ili mozda cak i profesor? O svojima sve najbolje, ha?
Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.
Ti mora da si buduci asistent, asistent ili mozda cak i profesor? O svojima sve najbolje, ha?

mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:18 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="n0mad"]Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.[/quote]

Mislim da nije kriv, ali to treba pitati kolege pravnike :-)

Sto se tice potpisa pogledaj sto ti pise u indeksu:

prvi potpis = prijava (tu nema uvjeta, osim da se javis profesoru)

drugi potpis = uredno izvrsavanje obaveza

Sto je to uredno izvrsavanje obaveza odredjuje profesor, kojemu je nadredjeno fakultetsko vijece, a fakultetskom vijecu Sveuciliste. (ako sam nesto preskocio neka me netko ispravi)
Ono sto kaze gore spomenuti clanak Ustava je da nitko ne moze mijenjati odluke Sveucilista o svom djelovanju, pa tako i uvjetima za drugi potpis.

Na nasem faksu uglavnom nema nekog posebnog uvjeta za potpis, a ako i ima to su kolegiji koji imaju kolokvije, pa je uvjet skupiti nekih 20% bodova, sto i ne bi trebao biti neki problem.
n0mad (napisa):

Mislim da nije kriv, ali to treba pitati kolege pravnike Smile

Sto se tice potpisa pogledaj sto ti pise u indeksu:

prvi potpis = prijava (tu nema uvjeta, osim da se javis profesoru)

drugi potpis = uredno izvrsavanje obaveza

Sto je to uredno izvrsavanje obaveza odredjuje profesor, kojemu je nadredjeno fakultetsko vijece, a fakultetskom vijecu Sveuciliste. (ako sam nesto preskocio neka me netko ispravi)
Ono sto kaze gore spomenuti clanak Ustava je da nitko ne moze mijenjati odluke Sveucilista o svom djelovanju, pa tako i uvjetima za drugi potpis.

Na nasem faksu uglavnom nema nekog posebnog uvjeta za potpis, a ako i ima to su kolegiji koji imaju kolokvije, pa je uvjet skupiti nekih 20% bodova, sto i ne bi trebao biti neki problem.

n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 23:26 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').
Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').

Gost

PostPostano: 23:47 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Individualna prosudba.
Individualna prosudba.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:48 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

I, samovolja nije pridjev nego imenica.
I, samovolja nije pridjev nego imenica.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:49 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uvjete za potpis je ove godine odredilo Vijece i kao takvi su manje-vise uniformni i, sto je najvaznije, [b]bili poznati i javno dostupni na pocetku akademske godine[/b]. 8)
Uvjete za potpis je ove godine odredilo Vijece i kao takvi su manje-vise uniformni i, sto je najvaznije, bili poznati i javno dostupni na pocetku akademske godine. Cool

[Vrh]
n0mad
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 23:50 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sram me je. Zaista, jako me je sram. :oops:
Ali ipak cu se pokusat opravdat paracetamolskim predoziranjem. Valjda je to nekakva osnova za opravdanje (u srednjoj skoli uvijek prodje).
Sram me je. Zaista, jako me je sram. Embarassed
Ali ipak cu se pokusat opravdat paracetamolskim predoziranjem. Valjda je to nekakva osnova za opravdanje (u srednjoj skoli uvijek prodje).

Zadnja promjena: n0mad; 23:51 ned, 30. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 23:50 ned, 30. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="n0mad"]Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').[/quote]

Ako se ta samovolja iskazuje tako da je uvjet za potpis da netko (ne nuzno ti) donese indeks do profesora, onda to stvarno nije problem :-)

P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja :-)
n0mad (napisa):

Ako se ta samovolja iskazuje tako da je uvjet za potpis da netko (ne nuzno ti) donese indeks do profesora, onda to stvarno nije problem Smile

P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja Smile

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 0:25 pon, 31. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja

[/quote]
Rektorici :wink:

Student je dužan prijaviti se profesoru (po potrebi i ispuniti manji formular ili
dati papirić s imenom i brojem indexa) NA POČETKU SEMESTRA
(prva tri tjedna, čini mi se).

Za drugi potpis treba riješiti zadatke, obaviti vježbe (pogotovu u labosima),
otići N puta na SLjeme, ostvariti postotak na kolokvijina, doći na traženi
broj kolokvija, ili predavanja, ili ... Te obveze treba obaviti u pravilu do kraja
semestra.

Ne inzistiramo mi baš na svakom detalju, pokušavamo biti fleksibilni, ali
gornje piše u Statutu ili sl., i to je i naša obveza. Ja nakon prestanka predavanja
ne običavam davati prvi potpis (dugačak POČETAK SEMESTRA, zar ne?),
a drugi nakon 31.3. (obračunski kraj prvog semestra), odnosno kraja
školske godine (30.9.). Inače ja KRŠIM pravila :oops:

- Nenad.
Citat:
P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja

Rektorici Wink

Student je dužan prijaviti se profesoru (po potrebi i ispuniti manji formular ili
dati papirić s imenom i brojem indexa) NA POČETKU SEMESTRA
(prva tri tjedna, čini mi se).

Za drugi potpis treba riješiti zadatke, obaviti vježbe (pogotovu u labosima),
otići N puta na SLjeme, ostvariti postotak na kolokvijina, doći na traženi
broj kolokvija, ili predavanja, ili ... Te obveze treba obaviti u pravilu do kraja
semestra.

Ne inzistiramo mi baš na svakom detalju, pokušavamo biti fleksibilni, ali
gornje piše u Statutu ili sl., i to je i naša obveza. Ja nakon prestanka predavanja
ne običavam davati prvi potpis (dugačak POČETAK SEMESTRA, zar ne?),
a drugi nakon 31.3. (obračunski kraj prvog semestra), odnosno kraja
školske godine (30.9.). Inače ja KRŠIM pravila Embarassed

- Nenad.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum