Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
n0mad Forumaš(ica)

|
Postano: 21:55 ned, 30. 1. 2005 Naslov: PPP (Problem Profesorskih Potpisa) |
|
|
Samo me zanima, da li ima ikakav propis (mozda u Statutu Zagrebačkog Sveučilišta) koji regulira kada student mora ili ne mora dobiti potpis? Koliko sam ja zakljucia prvi potpis dobivas kada prijavis kolegij (dakle, nema nikakav uvjet), a drugi se dobiva nakon odslusanog kolegij. Sta uopce znaci, 'odslusan kolegij'? Mislim, nije valjda da se mora biti na svim predavanjima!
Meni osobno je dosta samovolje (mozda je ovo malo pregruba rijec) profesora pri odredjivanju svega i svacega na fakultetu. Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi. Kao i uvijek, cast iznimkama!
Btw, totalno off topic, ali u opisu ovog podforum (Faxovske opcenitosti) pise "kao Ćumez sa ozbiljnim temama". Ćumez je sada preimenovan u Bućkuriš.
Samo me zanima, da li ima ikakav propis (mozda u Statutu Zagrebačkog Sveučilišta) koji regulira kada student mora ili ne mora dobiti potpis? Koliko sam ja zakljucia prvi potpis dobivas kada prijavis kolegij (dakle, nema nikakav uvjet), a drugi se dobiva nakon odslusanog kolegij. Sta uopce znaci, 'odslusan kolegij'? Mislim, nije valjda da se mora biti na svim predavanjima!
Meni osobno je dosta samovolje (mozda je ovo malo pregruba rijec) profesora pri odredjivanju svega i svacega na fakultetu. Oni mozda jesu cvijece naseg naroda, ali i dalje su drzavni sluzbenici, odnosno dio drzavnog aparata, koji postoji da sluzi. Kao i uvijek, cast iznimkama!
Btw, totalno off topic, ali u opisu ovog podforum (Faxovske opcenitosti) pise "kao Ćumez sa ozbiljnim temama". Ćumez je sada preimenovan u Bućkuriš.
_________________ Sig pobrisan by Admin zbog krsenja Pravila... hehe, fair enough 
Zadnja promjena: n0mad; 22:18 ned, 30. 1. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
n0mad Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
n0mad Forumaš(ica)

|
Postano: 22:38 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Ja sam imao par jako negativnih iskustava (ne zelim ih detaljno ovdje opisati jer su takvi da bi mogli inkriminirati moju anonimnost), ali cisto radi primjera, analizu 1 sam polagao kod drugog profesora i primjetio sam da stavljaju naglasak na potpuno razlicite stvari. Ovo mozda ne zvuci kao velika razlika, ali jest, vjeruj mi. I odakle, ti da su uvjeti za potpise ujednaceni? Mi kao da nismo na istom fakultetu. Ja sam kod jednog morao samo doci na zadnji sat, kod drugog skupiti odredjeni postotak na kolokviju, kod treceg, biti prisutan na tocno odredjenom satu (sto je najapsurdniji uvjet za potpis) itd.
Ja sam imao par jako negativnih iskustava (ne zelim ih detaljno ovdje opisati jer su takvi da bi mogli inkriminirati moju anonimnost), ali cisto radi primjera, analizu 1 sam polagao kod drugog profesora i primjetio sam da stavljaju naglasak na potpuno razlicite stvari. Ovo mozda ne zvuci kao velika razlika, ali jest, vjeruj mi. I odakle, ti da su uvjeti za potpise ujednaceni? Mi kao da nismo na istom fakultetu. Ja sam kod jednog morao samo doci na zadnji sat, kod drugog skupiti odredjeni postotak na kolokviju, kod treceg, biti prisutan na tocno odredjenom satu (sto je najapsurdniji uvjet za potpis) itd.
_________________ Sig pobrisan by Admin zbog krsenja Pravila... hehe, fair enough 
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 22:57 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Pa, normalno da stavljaju naglasak na razlicite stvari, tesko je ocekivati da to bude uniformno, samo mislim da je vazno da u tome budu fer. A za apsurdne zahtjeve oko potpisa - istina, primjeri koji navodis idu tome u prilog, no zajednicko je da se ipak ne trazi bas puno za drugi potpis. Glupo je zahtijevati da se dodje na bas odredjeni sat, ali s druge strane dosta potpisa skupio sam "bilo kada" pa i preko kolega i nije bilo problema. Mozda sam imao srece, ali cini mi se da bar oko tih stvari kod nas ne vlada nekakav teror.
Pa, normalno da stavljaju naglasak na razlicite stvari, tesko je ocekivati da to bude uniformno, samo mislim da je vazno da u tome budu fer. A za apsurdne zahtjeve oko potpisa - istina, primjeri koji navodis idu tome u prilog, no zajednicko je da se ipak ne trazi bas puno za drugi potpis. Glupo je zahtijevati da se dodje na bas odredjeni sat, ali s druge strane dosta potpisa skupio sam "bilo kada" pa i preko kolega i nije bilo problema. Mozda sam imao srece, ali cini mi se da bar oko tih stvari kod nas ne vlada nekakav teror.
|
|
[Vrh] |
|
n0mad Forumaš(ica)

|
Postano: 22:57 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.
Ti mora da si buduci asistent, asistent ili mozda cak i profesor? O svojima sve najbolje, ha?
Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.
Ti mora da si buduci asistent, asistent ili mozda cak i profesor? O svojima sve najbolje, ha?
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:18 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="n0mad"]Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv.[/quote]
Mislim da nije kriv, ali to treba pitati kolege pravnike :-)
Sto se tice potpisa pogledaj sto ti pise u indeksu:
prvi potpis = prijava (tu nema uvjeta, osim da se javis profesoru)
drugi potpis = uredno izvrsavanje obaveza
Sto je to uredno izvrsavanje obaveza odredjuje profesor, kojemu je nadredjeno fakultetsko vijece, a fakultetskom vijecu Sveuciliste. (ako sam nesto preskocio neka me netko ispravi)
Ono sto kaze gore spomenuti clanak Ustava je da nitko ne moze mijenjati odluke Sveucilista o svom djelovanju, pa tako i uvjetima za drugi potpis.
Na nasem faksu uglavnom nema nekog posebnog uvjeta za potpis, a ako i ima to su kolegiji koji imaju kolokvije, pa je uvjet skupiti nekih 20% bodova, sto i ne bi trebao biti neki problem.
n0mad (napisa): | Zanimljiva stvar da Sveučilište ima autonomiju. Ali, kakve to im veze sa bilo cim? To sta imaju autonomiju znaci da nisu dio drzavnog aparata? Zanimljiv pogled na stvar. Kriv doduse, ali ipak zanimljiv. |
Mislim da nije kriv, ali to treba pitati kolege pravnike
Sto se tice potpisa pogledaj sto ti pise u indeksu:
prvi potpis = prijava (tu nema uvjeta, osim da se javis profesoru)
drugi potpis = uredno izvrsavanje obaveza
Sto je to uredno izvrsavanje obaveza odredjuje profesor, kojemu je nadredjeno fakultetsko vijece, a fakultetskom vijecu Sveuciliste. (ako sam nesto preskocio neka me netko ispravi)
Ono sto kaze gore spomenuti clanak Ustava je da nitko ne moze mijenjati odluke Sveucilista o svom djelovanju, pa tako i uvjetima za drugi potpis.
Na nasem faksu uglavnom nema nekog posebnog uvjeta za potpis, a ako i ima to su kolegiji koji imaju kolokvije, pa je uvjet skupiti nekih 20% bodova, sto i ne bi trebao biti neki problem.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
n0mad Forumaš(ica)

|
Postano: 23:26 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').
Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
n0mad Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:50 ned, 30. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="n0mad"]Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja').[/quote]
Ako se ta samovolja iskazuje tako da je uvjet za potpis da netko (ne nuzno ti) donese indeks do profesora, onda to stvarno nije problem :-)
P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja :-)
n0mad (napisa): | Dakle, ako 'uredno izvrsavanje obveza' definira profesor (a fakultetsko vijece se uglavnom ne mijesa, u sta se pak uglavnom ne mijesa Sveučilište), to me dovodi natrag na "samovolju profesora" (daj, neka mi netko smisli blazi oblik pridjeva 'samovolja'). |
Ako se ta samovolja iskazuje tako da je uvjet za potpis da netko (ne nuzno ti) donese indeks do profesora, onda to stvarno nije problem
P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
nenad Moderator

|
Postano: 0:25 pon, 31. 1. 2005 Naslov: |
|
|
[quote]P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja
[/quote]
Rektorici :wink:
Student je dužan prijaviti se profesoru (po potrebi i ispuniti manji formular ili
dati papirić s imenom i brojem indexa) NA POČETKU SEMESTRA
(prva tri tjedna, čini mi se).
Za drugi potpis treba riješiti zadatke, obaviti vježbe (pogotovu u labosima),
otići N puta na SLjeme, ostvariti postotak na kolokvijina, doći na traženi
broj kolokvija, ili predavanja, ili ... Te obveze treba obaviti u pravilu do kraja
semestra.
Ne inzistiramo mi baš na svakom detalju, pokušavamo biti fleksibilni, ali
gornje piše u Statutu ili sl., i to je i naša obveza. Ja nakon prestanka predavanja
ne običavam davati prvi potpis (dugačak POČETAK SEMESTRA, zar ne?),
a drugi nakon 31.3. (obračunski kraj prvog semestra), odnosno kraja
školske godine (30.9.). Inače ja KRŠIM pravila :oops:
- Nenad.
Citat: | P.S. imas se pravo zaliti dekanu, pa cak i rektoru, ako ti se gornji uvjet ne svidja
|
Rektorici
Student je dužan prijaviti se profesoru (po potrebi i ispuniti manji formular ili
dati papirić s imenom i brojem indexa) NA POČETKU SEMESTRA
(prva tri tjedna, čini mi se).
Za drugi potpis treba riješiti zadatke, obaviti vježbe (pogotovu u labosima),
otići N puta na SLjeme, ostvariti postotak na kolokvijina, doći na traženi
broj kolokvija, ili predavanja, ili ... Te obveze treba obaviti u pravilu do kraja
semestra.
Ne inzistiramo mi baš na svakom detalju, pokušavamo biti fleksibilni, ali
gornje piše u Statutu ili sl., i to je i naša obveza. Ja nakon prestanka predavanja
ne običavam davati prvi potpis (dugačak POČETAK SEMESTRA, zar ne?),
a drugi nakon 31.3. (obračunski kraj prvog semestra), odnosno kraja
školske godine (30.9.). Inače ja KRŠIM pravila
- Nenad.
|
|
[Vrh] |
|
|