Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadaci s rokova
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 12:22 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Zadaci s rokova Citirajte i odgovorite

Evo par pitanja sa rokova:

(5.2.2003. Vedran Krčadinac)

2. U ribogojilištu se prodaju brancine i orade u tri veličine: S (small), M (medium) i L (large). Na koliko načina možemo kupiti 10 riba za ručak? Pretpostavljamo da su sve ribe iste vrste i iste veličine jednake i da ih ima u neograničenim količinama. (Rj: pomocu FI dobivam 3003).

5. Ping-pong loptice možemo složiti u pravilnu trostranu piramidu tako da donji sloj složimo u jednakostraničan trokut s n loptica duž stranice, idući sloj u trokut s n-1 loptica duž stranice, itd. Neka je an broj loptica u piramidi od n slojeva. Izvedite rekurziju za niz an i rješite je. Rješenje zapišite u zatvorenom obliku (bez znaka sume). (Rj: n/6(n2+3n+2).
Probala sam izračunati i FI za ovo i ispada mi: x/(1-x)4.

6. Koliko ima šesteroznamenkastih prirodnih brojeva s neparnim brojem neparnih znamenaka? (Rj: pomoću FUI dobivam 887500).

(22.4.2003. Vedran Krčadinac)

1. Koliko ima riječi dobivenih permutiranjem slova riječi MATEMATIKA u kojima nema susjednih slova A? (Rj: pomocu FUI dobivam 115920).

4. U ravnini je dano n pravaca od kojih nikoja dva nisu paralelni i nikoja tri se ne sijeku u istoj točki. Na koliko je dijelova ravnina podijeljena tim pravcima? (Rj: rješavanjm rekurzivne relacije an=an-1+n dobivam (n2+n+2)/2 ).

5. Nađite funkciju izvodnicu za niz an zadan pomoću rekurzije a0=1, an+1=a0+a1+...+an. (Rj: f(x)=1/2(1-2x)).

Samo trebam nekog (tko možda ima rješenja ovih rokova) da mi provjeri da li su ova moja rjšenja dobra !
Evo par pitanja sa rokova:

(5.2.2003. Vedran Krčadinac)

2. U ribogojilištu se prodaju brancine i orade u tri veličine: S (small), M (medium) i L (large). Na koliko načina možemo kupiti 10 riba za ručak? Pretpostavljamo da su sve ribe iste vrste i iste veličine jednake i da ih ima u neograničenim količinama. (Rj: pomocu FI dobivam 3003).

5. Ping-pong loptice možemo složiti u pravilnu trostranu piramidu tako da donji sloj složimo u jednakostraničan trokut s n loptica duž stranice, idući sloj u trokut s n-1 loptica duž stranice, itd. Neka je an broj loptica u piramidi od n slojeva. Izvedite rekurziju za niz an i rješite je. Rješenje zapišite u zatvorenom obliku (bez znaka sume). (Rj: n/6(n2+3n+2).

6. Koliko ima šesteroznamenkastih prirodnih brojeva s neparnim brojem neparnih znamenaka? (Rj: pomoću FUI dobivam 887500).

(22.4.2003. Vedran Krčadinac)

1. Koliko ima riječi dobivenih permutiranjem slova riječi MATEMATIKA u kojima nema susjednih slova A? (Rj: pomocu FUI dobivam 115920).

4. U ravnini je dano n pravaca od kojih nikoja dva nisu paralelni i nikoja tri se ne sijeku u istoj točki. Na koliko je dijelova ravnina podijeljena tim pravcima? (Rj: rješavanjm rekurzivne relacije an=an-1+n dobivam (n2+n+2)/2 ).

5. Nađite funkciju izvodnicu za niz an zadan pomoću rekurzije a0=1, an+1=a0+a1+...+an. (Rj: f(x)=1/2(1-2x)).

Samo trebam nekog (tko možda ima rješenja ovih rokova) da mi provjeri da li su ova moja rjšenja dobra !

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 12:42 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Re: Zadaci s rokova Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"](Rj: pomocu FI dobivam 3003).[/quote]

Tocno.

[quote="Anonymous"](Rj: n/6(n2+3n+2).
Probala sam izračunati i FI za ovo i ispada mi: x/(1-x)4.[/quote]

Tocno. Ja bi to u ASCIIju napisao ovako: n*(n^2+3n+2)/6, FI x/(1-x)^4.

[quote="Anonymous"]6. Koliko ima šesteroznamenkastih prirodnih brojeva s neparnim brojem neparnih znamenaka? (Rj: pomoću FUI dobivam 887500).[/quote]

Rezultat je 450000. Ne treba ti FUI, rastavi na slucajeve kad je prva znamenka parna, odn. neparna.

[quote="Anonymous"]1. Koliko ima riječi dobivenih permutiranjem slova riječi MATEMATIKA u kojima nema susjednih slova A? (Rj: pomocu FUI dobivam 115920).[/quote]

Ima ih 70560. Ni tu ne trebas FUI. Prvo izaberi mjesta na kojima su slova A. Na ostalim mjestima imas permutaciju multiskupa.

[quote="Anonymous"](Rj: rješavanjm rekurzivne relacije an=an-1+n dobivam (n2+n+2)/2 ).[/quote]

Tocno.

[quote="Anonymous"]5. Nađite funkciju izvodnicu za niz an zadan pomoću rekurzije a0=1, an+1=a0+a1+...+an. (Rj: f(x)=1/2(1-2x)).[/quote]

FI je (1-x)/(1-2x). Ako raspises prvih nekoliko clanova niza uocit ces da je a_n = 2^(n-1) za n>=1. Ubaci to u definiciju FI i sredi.
Anonymous (napisa):
(Rj: pomocu FI dobivam 3003).

Tocno.

Anonymous (napisa):
(Rj: n/6(n2+3n+2).

Tocno. Ja bi to u ASCIIju napisao ovako: n*(n^2+3n+2)/6, FI x/(1-x)^4.

Anonymous (napisa):

Rezultat je 450000. Ne treba ti FUI, rastavi na slucajeve kad je prva znamenka parna, odn. neparna.

Anonymous (napisa):

Ima ih 70560. Ni tu ne trebas FUI. Prvo izaberi mjesta na kojima su slova A. Na ostalim mjestima imas permutaciju multiskupa.

Anonymous (napisa):
(Rj: rješavanjm rekurzivne relacije an=an-1+n dobivam (n2+n+2)/2 ).

Tocno.

Anonymous (napisa):

FI je (1-x)/(1-2x). Ako raspises prvih nekoliko clanova niza uocit ces da je a_n = 2^(n-1) za n>=1. Ubaci to u definiciju FI i sredi.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 15:51 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Re: Zadaci s rokova Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
[/quote]

ups, meni nije ovako ispalo. al' niz ide ovako: a_1=1, a_2=4, a_3=10, ... , zar ne?
mislim, a_n je a_n-1 plus jos kolko loptica ima u najdoljnjem sloju, a to je
n+(n-1)+(n-2)+...+2+1=n(n+1)/2 , zar ne?

znaci, rekurzivna relacija medju clanovima niza je oblika:
a_n=a_n-1 + n(n-1)/2 , jel' da ?

i, jos, ako bi netko htio malo pogledat' ovaj zadatak:
rekurzivno je zadan niz (a_n)_n ovako:
a_1=a_2=a_3=1

a_n=a_n-1-2*a_n-2+4*a_n-3 , za n>=4

pitanje je za koje n je clan niza, a_n, djeljiv s 3.

sad, iz ove rekurzije se bas i ne vidi nista pametno (ja ne vidim), pa je covjeku nekako logicno probat' se dokopat' nekakvog lijepog oblika od a_n. medjutim, ja ne znam bas faktorizirat' polinom x^3-x^2+2x-4. probah si nastimati, ali ne ide mi bas.
Anonymous (napisa):

ups, meni nije ovako ispalo. al' niz ide ovako: a_1=1, a_2=4, a_3=10, ... , zar ne?

i, jos, ako bi netko htio malo pogledat' ovaj zadatak:
a_1=a_2=a_3=1

sad, iz ove rekurzije se bas i ne vidi nista pametno (ja ne vidim), pa je covjeku nekako logicno probat' se dokopat' nekakvog lijepog oblika od a_n. medjutim, ja ne znam bas faktorizirat' polinom x^3-x^2+2x-4. probah si nastimati, ali ne ide mi bas.

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:55 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Re: Zadaci s rokova Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]rekurzivno je zadan niz (a_n)_n ovako:
a_1=a_2=a_3=1

sad, iz ove rekurzije se bas i ne vidi nista pametno (ja ne vidim), pa je covjeku nekako logicno probat' se dokopat' nekakvog lijepog oblika od a_n. medjutim, ja ne znam bas faktorizirat' polinom x^3-x^2+2x-4. probah si nastimati, ali ne ide mi bas.[/quote]

Faktoriziraj ga modulo 3. ;-) Ili jednostavno riješi rekurziju modulo 3 .
Dakle, prva tri su 1 , sljedeći je a{n-1}+a{n-2}+a{n-3}(mod3) . I onda traži nule unutra. Kad dobiješ 3 uzastopna ponovljena (a moraš po Dirichletu), dalje se svi ponavljaju.
defar (napisa):
a_1=a_2=a_3=1

Faktoriziraj ga modulo 3. Wink Ili jednostavno riješi rekurziju modulo 3 .
Dakle, prva tri su 1 , sljedeći je a{n-1}+a{n-2}+a{n-3}(mod3) . I onda traži nule unutra. Kad dobiješ 3 uzastopna ponovljena (a moraš po Dirichletu), dalje se svi ponavljaju.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 16:53 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Re: Zadaci s rokova Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="defar"]rekurzivno je zadan niz (a_n)_n ovako:
a_1=a_2=a_3=1

sad, iz ove rekurzije se bas i ne vidi nista pametno (ja ne vidim), pa je covjeku nekako logicno probat' se dokopat' nekakvog lijepog oblika od a_n. medjutim, ja ne znam bas faktorizirat' polinom x^3-x^2+2x-4. probah si nastimati, ali ne ide mi bas.[/quote]

Faktoriziraj ga modulo 3. ;-) Ili jednostavno riješi rekurziju modulo 3 .
Dakle, prva tri su 1 , sljedeći je a{n-1}+a{n-2}+a{n-3}(mod3) . I onda traži nule unutra. Kad dobiješ 3 uzastopna ponovljena (a moraš po Dirichletu), dalje se svi ponavljaju.[/quote]

pa da, konacnog mi polja! idem probat, valjda cu se snac.
tnx, veky :D
veky (napisa):
defar (napisa):
a_1=a_2=a_3=1

Faktoriziraj ga modulo 3. Wink Ili jednostavno riješi rekurziju modulo 3 .

pa da, konacnog mi polja! idem probat, valjda cu se snac.
tnx, veky Very Happy

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 19:13 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel' istina da x^2+1=0(mod3) => x^2=2(mod 3)?
jel' istina da x^2+1=0(mod3) => x^2=2(mod 3)?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 20:09 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]jel' istina da x^2+1=0(mod3) => x^2=2(mod 3)?[/quote]

Naravno. Jer ž+1==0(mod3) općenito povlači ž==2(mod3) (hint: može biti samo 0V1V2 , a 0 i 2 lako otpadaju), pa specijalno i za ž=x^2 .
HTH,
defar (napisa):
jel' istina da x^2+1=0(mod3) ⇒ x^2=2(mod 3)?

Naravno. Jer ž+1==0(mod3) općenito povlači ž==2(mod3) (hint: može biti samo 0V1V2 , a 0 i 2 lako otpadaju), pa specijalno i za ž=x^2 .
HTH,

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 20:19 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

hm...oukej, kako sam ja racunala, niz(mod3) ide ovako:

1, 1, 1, 0, 2, 0, 2, 1, 0, 1, 2, 0, 0, 2, 2, 1, 0, 0, 1, 1, 2, 1, .... :?

ajmo se vratit na trazenje nultocki mod3.
nadalje onda nek' = znaci "kongruentno mod3" i svi ostali znakovi za standardne operacije su mod3.

onda ocitto vrijedi sto veky rece: a_n=a_n-1+ a_n-2 + a_n-3

pridruzimo rekurziji karakteristicnu jednadjbu x^3-x^2-x-1=0

onda, to bi znacilo da je x(x^2-x-1)=1
a to je moguce akoisamoako je x=1 i x^2-x-1=1, tj. x(x-1)=2, tj (x=1 i x=3) ili (x=3 i x=3)

ja ne vidim rjesenje :? u sto sam se zaplela?

da, i sto bi bila nultocka(e) od x^2+1 ?

+sqrt(2), -sqrt(2) ? :lol:

1, 1, 1, 0, 2, 0, 2, 1, 0, 1, 2, 0, 0, 2, 2, 1, 0, 0, 1, 1, 2, 1, .... Confused

ajmo se vratit na trazenje nultocki mod3.
nadalje onda nek' = znaci "kongruentno mod3" i svi ostali znakovi za standardne operacije su mod3.

onda ocitto vrijedi sto veky rece: a_n=a_n-1+ a_n-2 + a_n-3

pridruzimo rekurziji karakteristicnu jednadjbu x^3-x^2-x-1=0

a to je moguce akoisamoako je x=1 i x^2-x-1=1, tj. x(x-1)=2, tj (x=1 i x=3) ili (x=3 i x=3)

ja ne vidim rjesenje Confused u sto sam se zaplela?

+sqrt(2), -sqrt(2) ? Laughing

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 20:38 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]hm...oukej, kako sam ja racunala, niz(mod3) ide ovako:

1, 1, 1, 0, 2, 0, 2, 1, 0, [color=red]1[/color], 2, 0, 0, 2, 2, 1, 0, 0, 1, 1, 2, 1, .... :? [/quote]

I naravno, zeznula si. :-p
[size=7](ok, neću nikom reći da ne znaš zbrajati do 3 . :-D )[/size]
1110202100112111 i eto ga. Dakle, imamo (1110202100112)^omega , duljina temeljnog perioda je 13 , pa su indeksi članova djeljivih s 3 oblika 13k+@{4,6,9,10}

[quote]onda, to bi znacilo da je x(x^2-x-1)=1
a to je moguce akoisamoako je x=1 i x^2-x-1=1, tj. x(x-1)=2, tj (x=1 i x=3) ili (x=3 i x=3)[/quote]

Hm?
Pa nije samo 1*1=1 . I 2*2 je isto 1 . Dakle, pouka: ne označavati s = i + stvari mod3 osim ako si jaako sigurna da znaš što radiš. :-p

[quote]da, i sto bi bila nultocka(e) od x^2+1 ?
+sqrt(2), -sqrt(2) ? :lol:[/quote]

Da. Samo modulo 3 .
Jedino što je 2 tzv. kvadratni neostatak modulo 3 , pa nema drugog korijena (nije u slici kvadriranja, baš kao npr. negativni brojevi u |R-kontekstu).
defar (napisa):

(ok, neću nikom reći da ne znaš zbrajati do 3 . Very Happy )
1110202100112111 i eto ga. Dakle, imamo (1110202100112)^omega , duljina temeljnog perioda je 13 , pa su indeksi članova djeljivih s 3 oblika 13k+@{4,6,9,10}

Citat:

Hm?
Pa nije samo 1*1=1 . I 2*2 je isto 1 . Dakle, pouka: ne označavati s = i + stvari mod3 osim ako si jaako sigurna da znaš što radiš. :-p

Citat:

Da. Samo modulo 3 .
Jedino što je 2 tzv. kvadratni neostatak modulo 3 , pa nema drugog korijena (nije u slici kvadriranja, baš kao npr. negativni brojevi u |R-kontekstu).

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 20:45 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ups, opet nisam na vrijeme vidila odgovor.
ups, opet nisam na vrijeme vidila odgovor.

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 20:58 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="defar"]hm...oukej, kako sam ja racunala, niz(mod3) ide ovako:

1, 1, 1, 0, 2, 0, 2, 1, 0, [color=red]1[/color], 2, 0, 0, 2, 2, 1, 0, 0, 1, 1, 2, 1, .... :? [/quote]

[size=7](ok, neću nikom reći da ne znaš zbrajati do 3 . :-D )[/size]
1110202100112111 i eto ga. Dakle, imamo (1110202100112)^omega , duljina temeljnog perioda je 13 , pa su indeksi članova djeljivih s 3 oblika 13k+@{4,6,9,10} [/quote]

hvalja :oops: istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.

[quote="veky"]
[quote]onda, to bi znacilo da je x(x^2-x-1)=1
a to je moguce akoisamoako je x=1 i x^2-x-1=1, tj. x(x-1)=2, tj (x=1 i x=3) ili (x=3 i x=3)[/quote]

Hm?
[/quote]

pa da, i (2*2)^n je isto 1. kako da se onda bilo sto zakljucim?

[quote="veky"]
[quote]da, i sto bi bila nultocka(e) od x^2+1 ?
+sqrt(2), -sqrt(2) ? :lol:[/quote]

Da. Samo modulo 3 .
Jedino što je 2 tzv. kvadratni neostatak modulo 3 , pa nema drugog korijena (nije u slici kvadriranja, baš kao npr. negativni brojevi u |R-kontekstu).[/quote]

aha. pa da, ocito mi ne bi koristilo opci clan niza ciji su clanovi prirodni brojevi pokusat napisat kao linearnu kombinaciju + i - iracionalnog, to bi svaki drugi put bio iracionalan broj.
super, onda ne znam rijesit ovu rekurziju . (-"tocka")
veky (napisa):
defar (napisa):

(ok, neću nikom reći da ne znaš zbrajati do 3 . Very Happy )

hvalja Embarassed istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.

veky (napisa):

Citat:

Hm?

veky (napisa):

Citat:

Da. Samo modulo 3 .

aha. pa da, ocito mi ne bi koristilo opci clan niza ciji su clanovi prirodni brojevi pokusat napisat kao linearnu kombinaciju + i - iracionalnog, to bi svaki drugi put bio iracionalan broj.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:01 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]hvalja :oops: istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.[/quote]

Tko zna... možda bi to imalo i svojih prednosti. :evil: :-)

[quote]pa da, i (2*2)^n je isto 1. kako da se onda bilo sto zakljucim?[/quote]

Ovisi što želiš zaključiti. Na primjer, vrlo lako možeš zaključiti da je aritmetika u polju 3 vrrlo čudna. :-D

[quote]aha. pa da, ocito mi ne bi koristilo opci clan niza ciji su clanovi prirodni brojevi pokusat napisat kao linearnu kombinaciju + i - iracionalnog, to bi svaki drugi put bio iracionalan broj.[/quote]

? Jesi li sigurna?
Kontraprimjer: formula za Fibonaccijeve brojeve. Znam da je znaš. ;-)

[quote] super, onda ne znam rijesit ovu rekurziju . (-"tocka")[/quote]

Znaš. Samo prvo definiraj kontekst.

* U |Z (efektivno računaš u |C ), imaš jednostavan oblik a_n=C1*a1^n+C2*a2^n+C3*a3^n , gdje su a1..3 nultočke polinoma x^3-x^2+2x-4 , a C1..3 se onda mogu odrediti iz početnih uvjeta. Jedino te može zabrinjavati što su eksplicitni izrazi za a1..3 grozomorni (Cardano), no to ne znači da ne znaš riješiti rekurziju. Samo da ti se ne da pisati rješenje koliko je grozno. :-)
(InFact, vrlo slična pojava kao kod one ODJ koju si nedavno rješavala... čovjek bi pomislio da te progone polinomi trećeg stupnja s jednom nejednostavnoizrazivom realnom nultočkom.: )

* A u polju 3 , imaš gornji period, dakle u najgorem slučaju raspisano po 3 slučaja kad je koja vrijednost. Dakle, a_n={0 ako je nmod13@{4,6,9,10}, 1 ako je nmod13@{1,2,3,8,11,12} , te 2 inače.
defar (napisa):
hvalja Embarassed istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.

Tko zna... možda bi to imalo i svojih prednosti. Evil or Very Mad Smile

Citat:

Ovisi što želiš zaključiti. Na primjer, vrlo lako možeš zaključiti da je aritmetika u polju 3 vrrlo čudna. Very Happy

Citat:

? Jesi li sigurna?
Kontraprimjer: formula za Fibonaccijeve brojeve. Znam da je znaš. Wink

Citat:

* U |Z (efektivno računaš u |C ), imaš jednostavan oblik a_n=C1*a1^n+C2*a2^n+C3*a3^n , gdje su a1..3 nultočke polinoma x^3-x^2+2x-4 , a C1..3 se onda mogu odrediti iz početnih uvjeta. Jedino te može zabrinjavati što su eksplicitni izrazi za a1..3 grozomorni (Cardano), no to ne znači da ne znaš riješiti rekurziju. Samo da ti se ne da pisati rješenje koliko je grozno. Smile
(InFact, vrlo slična pojava kao kod one ODJ koju si nedavno rješavala... čovjek bi pomislio da te progone polinomi trećeg stupnja s jednom nejednostavnoizrazivom realnom nultočkom.: )

* A u polju 3 , imaš gornji period, dakle u najgorem slučaju raspisano po 3 slučaja kad je koja vrijednost. Dakle, a_n={0 ako je nmod13@{4,6,9,10}, 1 ako je nmod13@{1,2,3,8,11,12} , te 2 inače.

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 22:29 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]

[quote]pa da, i (2*2)^n je isto 1. kako da se onda bilo sto zakljucim?[/quote]

Ovisi što želiš zaključiti. Na primjer, vrlo lako možeš zaključiti da je aritmetika u polju 3 vrrlo čudna. :-D
[/quote]

je, da, omnis mundi creatura...:-D

[quote="veky"]
[quote]aha. pa da, ocito mi ne bi koristilo opci clan niza ciji su clanovi prirodni brojevi pokusat napisat kao linearnu kombinaciju + i - iracionalnog, to bi svaki drugi put bio iracionalan broj.[/quote]

? Jesi li sigurna?
Kontraprimjer: formula za Fibonaccijeve brojeve. Znam da je znaš. ;-)
[/quote]

pa, upoznali smo se u vise navrata pomalo :-)
svjesna sam toga, u pitanju je bilo to da sam u procesu dva put krivo prepisala rekurziju mod3.
u jednome slucaju sam kao dvije "nultocke" dobila squrt(2) i -squrt(2) (to je sad manje vise rjeseno). tu sam vec poludila, sto od neizlazenja van vec danima, sto od iritirajuceg osjecaja u nozi, pa rekoh, ajd bez puno razmisljanja zasto sam dobila tako nesto, a sto bi bilo da probam s opcim rj. u obliku linearne komb. i tih nultocki - pa sto ako su iracionalne, i za fibonaccija su - medjutim, ocito bi u takvom rj. svaki neparni clan niza bio iracionalan (razliciti su bili koeficijenti uz jedan i drugi u zapisu n-tog clana danog niza, a uz to i pozitivni).

[quote="veky"]
[quote] super, onda ne znam rijesit ovu rekurziju . (-"tocka")[/quote]

* U |Z (efektivno računaš u |C ), imaš jednostavan oblik a_n=C1*a1^n+C2*a2^n+C3*a3^n , gdje su a1..3 nultočke polinoma x^3-x^2+2x-4 , a C1..3 se onda mogu odrediti iz početnih uvjeta. Jedino te može zabrinjavati što su eksplicitni izrazi za a1..3 grozomorni (Cardano), no to ne znači da ne znaš riješiti rekurziju. Samo da ti se ne da pisati rješenje koliko je grozno. :-)
[/quote]

super, samo me podrzavaj. :-P
kad sam vidila ovaj topic pomislih kako bi i ja trebala pogledat malo te zadatke s rokova, i nisam jos nijedan zadatak rijesila do kraja tocno. glavno da sam zakljucila da je aritmetika u konacnim poljima cudna :-)
a sto se tice trecestupanjskih polinoma, je, vec sam imala dvije nocne more na tu temu, i bilo je gore nego racunanje ranga beskonacnih matrica s hogarima kao elementima.

[quote="veky"]
* A u polju 3 , imaš gornji period, dakle u najgorem slučaju raspisano po 3 slučaja kad je koja vrijednost. Dakle, a_n={0 ako je nmod13@{4,6,9,10}, 1 ako je nmod13@{1,2,3,8,11,12} , te 2 inače.[/quote]

da, to sam shvatila. :)
al' zasto nisam uspjela naci nultocke onog gore polinoma mod 3? jesam li nesto krivo napravila, nesto previdjela, ili se ne mogu jednostavno naci?
e, da, ono kad sam malo karikirala stvar pa rekla "i (2*2)^n je 1"...bi li bilo dovoljno gledat produkt svaka dva elementa {0,1,2} koji u produktu daju 1? :? dakle, (1,1) i (2,2). no, idem pogledat uostalom.
veky (napisa):

Citat:

Ovisi što želiš zaključiti. Na primjer, vrlo lako možeš zaključiti da je aritmetika u polju 3 vrrlo čudna. Very Happy

je, da, omnis mundi creatura...Very Happy

veky (napisa):

Citat:

? Jesi li sigurna?
Kontraprimjer: formula za Fibonaccijeve brojeve. Znam da je znaš. Wink

pa, upoznali smo se u vise navrata pomalo Smile
svjesna sam toga, u pitanju je bilo to da sam u procesu dva put krivo prepisala rekurziju mod3.
u jednome slucaju sam kao dvije "nultocke" dobila squrt(2) i -squrt(2) (to je sad manje vise rjeseno). tu sam vec poludila, sto od neizlazenja van vec danima, sto od iritirajuceg osjecaja u nozi, pa rekoh, ajd bez puno razmisljanja zasto sam dobila tako nesto, a sto bi bilo da probam s opcim rj. u obliku linearne komb. i tih nultocki - pa sto ako su iracionalne, i za fibonaccija su - medjutim, ocito bi u takvom rj. svaki neparni clan niza bio iracionalan (razliciti su bili koeficijenti uz jedan i drugi u zapisu n-tog clana danog niza, a uz to i pozitivni).

veky (napisa):

Citat:

* U |Z (efektivno računaš u |C ), imaš jednostavan oblik a_n=C1*a1^n+C2*a2^n+C3*a3^n , gdje su a1..3 nultočke polinoma x^3-x^2+2x-4 , a C1..3 se onda mogu odrediti iz početnih uvjeta. Jedino te može zabrinjavati što su eksplicitni izrazi za a1..3 grozomorni (Cardano), no to ne znači da ne znaš riješiti rekurziju. Samo da ti se ne da pisati rješenje koliko je grozno. Smile

super, samo me podrzavaj. Razz
kad sam vidila ovaj topic pomislih kako bi i ja trebala pogledat malo te zadatke s rokova, i nisam jos nijedan zadatak rijesila do kraja tocno. glavno da sam zakljucila da je aritmetika u konacnim poljima cudna Smile
a sto se tice trecestupanjskih polinoma, je, vec sam imala dvije nocne more na tu temu, i bilo je gore nego racunanje ranga beskonacnih matrica s hogarima kao elementima.

veky (napisa):

da, to sam shvatila. Smile
al' zasto nisam uspjela naci nultocke onog gore polinoma mod 3? jesam li nesto krivo napravila, nesto previdjela, ili se ne mogu jednostavno naci?
e, da, ono kad sam malo karikirala stvar pa rekla "i (2*2)^n je 1"...bi li bilo dovoljno gledat produkt svaka dva elementa {0,1,2} koji u produktu daju 1? Confused dakle, (1,1) i (2,2). no, idem pogledat uostalom.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 23:12 pet, 28. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"][quote="Anonymous"]
[/quote]

a_n=a_n-1 + n(n-1)/2 , jel' da ?[/quote]

Prva tri clana i rekurzija su OK. Sto ti nije tako ispalo, formula za broj loptica ili FI?

[quote="defar"]istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.[/quote]

S iscasenom nogom ne bi ni mogla dovoljno brzo trcati za glasackim kutijama :lol:

[quote="defar"]al' zasto nisam uspjela naci nultocke onog gore polinoma mod 3? jesam li nesto krivo napravila, nesto previdjela, ili se ne mogu jednostavno naci?[/quote]

Vrlo je lako naci nultocke mod 3 bilo kojeg polinoma. Treba uvrstiti samo tri broja... :D
defar (napisa):
Anonymous (napisa):

Prva tri clana i rekurzija su OK. Sto ti nije tako ispalo, formula za broj loptica ili FI?

defar (napisa):
istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.

S iscasenom nogom ne bi ni mogla dovoljno brzo trcati za glasackim kutijama Laughing

defar (napisa):

Vrlo je lako naci nultocke mod 3 bilo kojeg polinoma. Treba uvrstiti samo tri broja... Very Happy

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 2:10 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

krcko! :-)

[quote="krcko"]

[/quote]

oboje.

[quote="krcko"]
[quote="defar"]istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.[/quote]

S iscasenom nogom ne bi ni mogla dovoljno brzo trcati za glasackim kutijama :lol:
[/quote]

pa, zapravo, natjerali su me da ako bas moram hodat' koristim nekakve stake, i ja i brat smo se vec prilicno izvjestili u baratanju njima (a mogu zbilja posluzit za svasta :evil: )

[quote="krcko"]

Vrlo je lako naci nultocke mod 3 bilo kojeg polinoma. Treba uvrstiti samo tri broja... :D[/quote]

zbilja :D ovaj x^3-x^2-x-1 onda sigurno nema nultocaka iz tog polja.
no, laku noc sada, pa cu sjutra pogledat jos malo te zadakice u miru kad se napokon smanji broj stanovnika u kuci. hvala na javljanju :-)
krcko! Smile

krcko (napisa):

oboje.

krcko (napisa):

defar (napisa):
istina, postalo mi je malo cudno kad mi ni nakon 27 clanova nije bilo ponavljanja..no, sva sreca da nisam ja brojala glasove.

S iscasenom nogom ne bi ni mogla dovoljno brzo trcati za glasackim kutijama Laughing

pa, zapravo, natjerali su me da ako bas moram hodat' koristim nekakve stake, i ja i brat smo se vec prilicno izvjestili u baratanju njima (a mogu zbilja posluzit za svasta Evil or Very Mad )

krcko (napisa):

Vrlo je lako naci nultocke mod 3 bilo kojeg polinoma. Treba uvrstiti samo tri broja... Very Happy

zbilja Very Happy ovaj x^3-x^2-x-1 onda sigurno nema nultocaka iz tog polja.
no, laku noc sada, pa cu sjutra pogledat jos malo te zadakice u miru kad se napokon smanji broj stanovnika u kuci. hvala na javljanju Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum