Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak s kuglicama!
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:46 uto, 8. 2. 2005    Naslov: Zadatak s kuglicama! Citirajte i odgovorite

[b]HELP!!!![/b]
Da li netko zna rijesiti ovaj zadatak:

Na koliko nacina mozemo 2k+1 kuglicu rasporediti u 3 kutije tako da niti u jednoj kutiji ne bude vise od k kuglica, keN (kuglice međusobno ne razlikujemo)?
HELP!!!!
Da li netko zna rijesiti ovaj zadatak:

Na koliko nacina mozemo 2k+1 kuglicu rasporediti u 3 kutije tako da niti u jednoj kutiji ne bude vise od k kuglica, keN (kuglice međusobno ne razlikujemo)?

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 21:07 uto, 8. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa...mozda bi se to moglo ovako nekako pobrojat:

najvise sto mozes stavit' u prve dvije kutije je k kuglica. ovako:

k k 1

onda mozes u zadnju kutiju stavit 2 kuglice (onda moras ili iz prve ili iz druge tu jos jednu premjestit):

k-1 k 2 ili k k-1 2

onda, ako u trecu kutiju stavis tri , mozes ovako:

k-2 k 3
k-1 k-1 3
k k-2 3

ako je u zadnjoj kutiji x kuglica, moras ih iz prve uzet' a, a iz druge b t.d.
a+b=x-1, a to se moze na (x-1)+2=x+1 nacina.

pa ukupno ima: 1+2+3+...+(k+1)=(k+1)(k+2)/2 nacina razmjestaja.

ako kutije medjusobno razlikujes(?).
pa...mozda bi se to moglo ovako nekako pobrojat:

najvise sto mozes stavit' u prve dvije kutije je k kuglica. ovako:

k k 1

onda mozes u zadnju kutiju stavit 2 kuglice (onda moras ili iz prve ili iz druge tu jos jednu premjestit):

k-1 k 2 ili k k-1 2

onda, ako u trecu kutiju stavis tri , mozes ovako:

k-2 k 3
k-1 k-1 3
k k-2 3

pa ukupno ima: 1+2+3+...+(k+1)=(k+1)(k+2)/2 nacina razmjestaja.

ako kutije medjusobno razlikujes(?).

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 0:38 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako su kutije razlicite, to su cjelobrojna rjesenja jednadzbe x_1+x_2+x_3=2k+1 uz uvjet 0<=x_i<=k. Ukupno (nenegativnih) rjesenja ima (2k+1 povrh 2). Treba izbaciti ona u kojima je neka od varijabli veca od k, dakle oduzeti 3*(k+2 povrh 2).
Ako su kutije razlicite, to su cjelobrojna rjesenja jednadzbe x_1+x_2+x_3=2k+1 uz uvjet 0<=x_i<=k. Ukupno (nenegativnih) rjesenja ima (2k+1 povrh 2). Treba izbaciti ona u kojima je neka od varijabli veca od k, dakle oduzeti 3*(k+2 povrh 2).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 1:31 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A ako se kutije [u]ne[/u] razlikuju rješenje je (ako nisam pogriješio u računu, a mislim da nisam jer sam pazio):
[latex]\displaystyle\left(\left\lfloor\frac{k}{2}\right\rfloor-\left\lfloor\frac{k}{3}\right\rfloor\right)\left(\frac{3}{2}\left(\left\lfloor\frac{k}{2}\right\rfloor+\left\lfloor\frac{k}{3}\right\rfloor\right)-k+\frac{3}{2}\right)+\\
+\displaystyle\left(\left\lfloor\frac{k+1}{2}\right\rfloor-\left\lfloor\frac{k+1}{3}\right\rfloor\right)\left(\frac{3}{2}\left(\left\lfloor\frac{k+1}{2}\right\rfloor+\left\lfloor\frac{k+1}{3}\right\rfloor\right)-k+\frac{1}{2}\right)
[/latex]
Znam da to nikoga nije zanimalo, ali, eto, kao kuriozitet... :lol:

--------

Usput, ovo razlikovanje/nerazlikovanje me podsjetilo na foru:
Na koliko načina se može m bombona podijeliti na n djece ako su bomboni svi međusobno različiti, a djeca k'o djeca...

:lol: :wink:
A ako se kutije ne razlikuju rješenje je (ako nisam pogriješio u računu, a mislim da nisam jer sam pazio):

Znam da to nikoga nije zanimalo, ali, eto, kao kuriozitet... Laughing

--------

Na koliko načina se može m bombona podijeliti na n djece ako su bomboni svi međusobno različiti, a djeca k'o djeca...

Laughing Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 9:28 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"]Usput, ovo razlikovanje/nerazlikovanje me podsjetilo na foru:

:lol: :wink:[/quote]

My favorite:
kolika je vjerojatnost da bacanjem dvije kocke dobijemo različite brojeve na njima, ako se kocke ne razlikuju?

(Doslovno shvaćeno, ova vjerojatnost je 0 .: )
vjekovac (napisa):

Laughing Wink

My favorite:
kolika je vjerojatnost da bacanjem dvije kocke dobijemo različite brojeve na njima, ako se kocke ne razlikuju?

(Doslovno shvaćeno, ova vjerojatnost je 0 .: )

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 10:08 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

O jednakim/razlicitim novcicima bilo je rijeci [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=677]ovdje[/url]. Ipak, na kombinatorici je dosta vazno naglasiti imamo li skup ili multiskup, kao sto se vidi iz vjekovceve formuletine.
O jednakim/razlicitim novcicima bilo je rijeci ovdje. Ipak, na kombinatorici je dosta vazno naglasiti imamo li skup ili multiskup, kao sto se vidi iz vjekovceve formuletine.

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 14:24 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]

[/quote]

hm, da, to se moze na (x-1)+1=x nacina.
onda, ako bi ih ovo tocno sve prebrojalo, odgovor bi bijo k(k+1)/2.
defar (napisa):

onda, ako bi ih ovo tocno sve prebrojalo, odgovor bi bijo k(k+1)/2.

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 14:35 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ako su kutije razlicite, to su cjelobrojna rjesenja jednadzbe x_1+x_2+x_3=2k+1 uz uvjet 0<=x_i<=k. Ukupno (nenegativnih) rjesenja ima (2k+1 povrh 2). Treba izbaciti ona u kojima je neka od varijabli veca od k, dakle oduzeti 3*(k+2 povrh 2).[/quote]

aha, mislio si oduzmu se svi rasporedi kod kojih je barem (k+1) rezervirano za neku od tri kutije, a preostalih 2k+1-(k+1)=k se rasporedi bilo kako - tj oduzmu se 3 puta nenegativna rj. jednadjbe x1+x2+x3=k
(njih ima (k+2 povrh 2))?

ali...mozda ih je previse tri put oduzet...najme, za k=1, tj. za tri kuglice, i za k=2, tj. pet kuglica se dobija negativno rjesenje, tj. nema rjesenja :?
krcko (napisa):
Ako su kutije razlicite, to su cjelobrojna rjesenja jednadzbe x_1+x_2+x_3=2k+1 uz uvjet 0⇐x_i⇐k. Ukupno (nenegativnih) rjesenja ima (2k+1 povrh 2). Treba izbaciti ona u kojima je neka od varijabli veca od k, dakle oduzeti 3*(k+2 povrh 2).

aha, mislio si oduzmu se svi rasporedi kod kojih je barem (k+1) rezervirano za neku od tri kutije, a preostalih 2k+1-(k+1)=k se rasporedi bilo kako - tj oduzmu se 3 puta nenegativna rj. jednadjbe x1+x2+x3=k
(njih ima (k+2 povrh 2))?

ali...mozda ih je previse tri put oduzet...najme, za k=1, tj. za tri kuglice, i za k=2, tj. pet kuglica se dobija negativno rjesenje, tj. nema rjesenja Confused

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 19:11 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]ali...mozda ih je previse tri put oduzet...najme, za k=1, tj. za tri kuglice, i za k=2, tj. pet kuglica se dobija negativno rjesenje, tj. nema rjesenja :?[/quote]

Ne, greska je u prvom dijelu. Ukupno rjesenja ima (2k+3 povrh 2), a ne (2k+1 povrh 2). Kad se srede moji bin. koeficijenti dobije se isto kao tvoje rjesenje :)
defar (napisa):
ali...mozda ih je previse tri put oduzet...najme, za k=1, tj. za tri kuglice, i za k=2, tj. pet kuglica se dobija negativno rjesenje, tj. nema rjesenja Confused

Ne, greska je u prvom dijelu. Ukupno rjesenja ima (2k+3 povrh 2), a ne (2k+1 povrh 2). Kad se srede moji bin. koeficijenti dobije se isto kao tvoje rjesenje Smile

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 19:21 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha, zbilja! :)
aha, zbilja! Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:18 sri, 9. 2. 2005    Naslov: TNx Citirajte i odgovorite

[quote]hm, da, to se moze na (x-1)+1=x nacina.
onda, ako bi ih ovo tocno sve prebrojalo, odgovor bi bijo k(k+1)/2[/quote]

HVALA VAM!!! SUPER STE! Pomoglo mi je da dodjem do istog rjesenja na drugaciji nacin, problem mi je bilo pocet sa zadatkom kao i obicno!
Jos jednom tnx!
Citat:
onda, ako bi ih ovo tocno sve prebrojalo, odgovor bi bijo k(k+1)/2

HVALA VAM!!! SUPER STE! Pomoglo mi je da dodjem do istog rjesenja na drugaciji nacin, problem mi je bilo pocet sa zadatkom kao i obicno!
Jos jednom tnx!

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 23:00 sri, 9. 2. 2005    Naslov: Re: TNx Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]
Jos jednom tnx![/quote]

cini mi se da je ipak vjekovac ponovno odnio titulu najsarmantnijeg postasa na topicu :P recimo, mozes iskoristit ovaj njegov jednostavan izraz za broj rasporeda u slucaju da kutije ne razlikujes, pa vidit kako bi stvari izgledale da ispermutiras kutije :lol:
saljim se, uzivaj i dalje u kombinatorici i vidimo se na sljedecem pismenom :)
Anonymous (napisa):

Jos jednom tnx!

cini mi se da je ipak vjekovac ponovno odnio titulu najsarmantnijeg postasa na topicu Razz recimo, mozes iskoristit ovaj njegov jednostavan izraz za broj rasporeda u slucaju da kutije ne razlikujes, pa vidit kako bi stvari izgledale da ispermutiras kutije Laughing
saljim se, uzivaj i dalje u kombinatorici i vidimo se na sljedecem pismenom Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum