Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Gaussove formule (detalj iz predavanja)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
darioo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 15:21 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Gaussove formule (detalj iz predavanja) Citirajte i odgovorite

Da ponovim na brzinu o čemu je stvar.

Imamo n zadanih točaka (xi, f(xi)) na intervalu [a,b], funkciju f, te interpolacijski polinom P stupnja n-1.

Ako je f polinom stupnja najviše n-1, onda će vrijediti P=f, odnosno P će biti egzaktan.

Postavlja se pitanje: da li je moguće za neki m>n-1 odabrati n točkaka na takav način da integral na segmentu [a,b] od formule P=f bude egzaktan? f je sada polinom stupnja m, P još uvijek stupnja n-1.

Sad se tu malo bavimo traženjem greške interpolacije, dolazimo do skalarnog produkta, koristimo svojstva ortogonalnih polinoma, zaključujemo da (ako je Qn ort. polinom stupnja n) možemo postići egzaktnost ako imamo m točaka, m<=2n-1 ako su naših n točaka nultočke n-tog (*) polinoma.

Kod ovog (*) nastaje problem. Naime, imam tri izvora literature za učenje i u svakom od njih piše različita stvar, tj. da (*) znači:

a)ortogonalnog
b)Čebiševljevog
c)Legendreovog

Pretpostavljam da je jedno od ova tri točno rješenje, zapravo mi c) zvuči kao najvjerojatniji izbor, dok a) zvuči pomalo besmisleno. Može li mi netko potvrditi koje je rješenje točno?
Da ponovim na brzinu o čemu je stvar.

Imamo n zadanih točaka (xi, f(xi)) na intervalu [a,b], funkciju f, te interpolacijski polinom P stupnja n-1.

Ako je f polinom stupnja najviše n-1, onda će vrijediti P=f, odnosno P će biti egzaktan.

Postavlja se pitanje: da li je moguće za neki m>n-1 odabrati n točkaka na takav način da integral na segmentu [a,b] od formule P=f bude egzaktan? f je sada polinom stupnja m, P još uvijek stupnja n-1.

Sad se tu malo bavimo traženjem greške interpolacije, dolazimo do skalarnog produkta, koristimo svojstva ortogonalnih polinoma, zaključujemo da (ako je Qn ort. polinom stupnja n) možemo postići egzaktnost ako imamo m točaka, m⇐2n-1 ako su naših n točaka nultočke n-tog (*) polinoma.

Kod ovog (*) nastaje problem. Naime, imam tri izvora literature za učenje i u svakom od njih piše različita stvar, tj. da (*) znači:

a)ortogonalnog
b)Čebiševljevog
c)Legendreovog

Pretpostavljam da je jedno od ova tri točno rješenje, zapravo mi c) zvuči kao najvjerojatniji izbor, dok a) zvuči pomalo besmisleno. Može li mi netko potvrditi koje je rješenje točno?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum