Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Hamilton-Cayleyev teorem i minimalni polinom
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5

PostPostano: 20:24 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Hamilton-Cayleyev teorem i minimalni polinom Citirajte i odgovorite

Hamilton-Cayleyev teorem kaze da svaka kvadratna matrica A ponistava svoj svojstveni polinom, tj. C(A)=0 to kuzim, a minimalni polinom dijeli svojstveni polinom, zar ne?
meni nije u potpunosti jasan dokaz minimalnog polinoma.
u dokazu u mojim biljeskama glasi da polinom p(x)=ak*x^k+..... podijelimo sa vodecim koeficijentom i da tada dobimo p(x)/ak=m(x)=x^k+....
m(A)=0, do tud kuzim, e sada nam se pojavi drugi takav polinom q, zasto?
Hamilton-Cayleyev teorem kaze da svaka kvadratna matrica A ponistava svoj svojstveni polinom, tj. C(A)=0 to kuzim, a minimalni polinom dijeli svojstveni polinom, zar ne?
u dokazu u mojim biljeskama glasi da polinom p(x)=ak*x^k+..... podijelimo sa vodecim koeficijentom i da tada dobimo p(x)/ak=m(x)=x^k+....

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 20:44 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Re: Hamilton-Cayleyev teorem i minimalni polinom Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]Hamilton-Cayleyev teorem kaze da svaka kvadratna matrica A ponistava svoj svojstveni polinom, tj. C(A)=0 to kuzim[/quote]

To je već puno. :-)

[quote], a minimalni polinom dijeli svojstveni polinom, zar ne?[/quote]

Da. To je direktna posljedica toga što je minimalan.

Naime, minimalni polinom matrice X se definira kao (normirani) polinom najmanjeg stupnja (dakle nenul-polinom) kojeg matrica X poništava.

Prvo se lako vidi da tako nešto postoji. Naime iz Hamilton-Cayleyevog teorema (ok, ovo baš i nije "lako":-). Postoji i lakši način: skup {X^k|k@[0..n^2]} je linearno zavisan u prostoru matricâ reda nxn) postoji _neki_ polinom kojeg X poništava (specijalno svojstveni polinom, još zvan karakteristični polinom, od X ), pa postoji i takav najmanjeg stupnja -- stupnjevi su prirodni brojevi, među stupnjevima svih polinoma koje X poništava sigurno postoji najmanji.

Onda se lako vidi da je jedinstven. Naime, da postoje dva, morali bi biti istog stupnja (jer ako nisu, onda ovaj većeg stupnja nije najmanjeg mogućeg stupnja: ), recimo s . Budući da su normirani, njihova razlika je stupnja najviše s-1 (vodeći članovi su x^s oba, pa se pokrate), a ako X poništava oba, onda poništava i njihovu razliku. Kad bi razlika imala stupanj, to bi bila kontradikcija. Dakle, razlika nema stupanj, odnosno razlika je nulpolinom, pa je zaista minimalni polinom jedinstven.

Sad još idemo vidjeti da je taj polinom "najmanji" (kojeg X poništava) u smislu djeljivosti polinoma -- dakle da dijeli svakog drugog, recimo p , za koji je također p(X)=0matrica .

Pa pretpostavimo da ne dijeli. Onda po teoremu o dijeljenju s ostatkom mogu podijeliti p s m , i dobiti polinomsku jednakost p(x)=m(x)*q(x)+r(x) , u koju mogu uvrstiti x=X . Budući da je p(X)=0matrica po pretpostavci, a m(X)=0matrica po definiciji minimalnog polinoma, dobije se da je i r(X)=0matrica , što bi bila kontradikcija (remember, r je strogo manjeg stupnja od m ) da r nije 0polinom . So, r jest 0polinom, pa m|p .

Dakle, m dijeli svakog koga X poništava, pa specijalno dijeli i karakteristični polinom od X .

[quote]meni nije u potpunosti jasan dokaz minimalnog polinoma.[/quote]

Dokaz minimalnog polinoma :? Minimalni polinom nije tvrdnja da se dokazuje... :-/ Misliš dokaz _egzistencije_ minimalnog polinoma?

[quote]u dokazu u mojim biljeskama glasi da polinom p(x)=ak*x^k+..... podijelimo sa vodecim koeficijentom i da tada dobimo p(x)/ak=m(x)=x^k+....[/quote]

To je samo normiranje. I osigurava da takav polinom bude jedinstven (slično kao kod NZM polinomâ). Veći dio posla je ono prije...

[quote]m(A)=0, do tud kuzim, e sada nam se pojavi drugi takav polinom q, zasto?[/quote]

Da si napisao što q označava, možda bih ti mogao više pomoći. [:-)]
Ovako, pročitaj ovo gore, pa ako još nešto nije jasno, vrisni. :-)
filipnet (napisa):
Hamilton-Cayleyev teorem kaze da svaka kvadratna matrica A ponistava svoj svojstveni polinom, tj. C(A)=0 to kuzim

To je već puno. Smile

Citat:
, a minimalni polinom dijeli svojstveni polinom, zar ne?

Da. To je direktna posljedica toga što je minimalan.

Naime, minimalni polinom matrice X se definira kao (normirani) polinom najmanjeg stupnja (dakle nenul-polinom) kojeg matrica X poništava.

Prvo se lako vidi da tako nešto postoji. Naime iz Hamilton-Cayleyevog teorema (ok, ovo baš i nije "lako"Smile. Postoji i lakši način: skup {X^k|k@[0..n^2]} je linearno zavisan u prostoru matricâ reda nxn) postoji _neki_ polinom kojeg X poništava (specijalno svojstveni polinom, još zvan karakteristični polinom, od X ), pa postoji i takav najmanjeg stupnja – stupnjevi su prirodni brojevi, među stupnjevima svih polinoma koje X poništava sigurno postoji najmanji.

Onda se lako vidi da je jedinstven. Naime, da postoje dva, morali bi biti istog stupnja (jer ako nisu, onda ovaj većeg stupnja nije najmanjeg mogućeg stupnja: ), recimo s . Budući da su normirani, njihova razlika je stupnja najviše s-1 (vodeći članovi su x^s oba, pa se pokrate), a ako X poništava oba, onda poništava i njihovu razliku. Kad bi razlika imala stupanj, to bi bila kontradikcija. Dakle, razlika nema stupanj, odnosno razlika je nulpolinom, pa je zaista minimalni polinom jedinstven.

Sad još idemo vidjeti da je taj polinom "najmanji" (kojeg X poništava) u smislu djeljivosti polinoma – dakle da dijeli svakog drugog, recimo p , za koji je također p(X)=0matrica .

Pa pretpostavimo da ne dijeli. Onda po teoremu o dijeljenju s ostatkom mogu podijeliti p s m , i dobiti polinomsku jednakost p(x)=m(x)*q(x)+r(x) , u koju mogu uvrstiti x=X . Budući da je p(X)=0matrica po pretpostavci, a m(X)=0matrica po definiciji minimalnog polinoma, dobije se da je i r(X)=0matrica , što bi bila kontradikcija (remember, r je strogo manjeg stupnja od m ) da r nije 0polinom . So, r jest 0polinom, pa m|p .

Dakle, m dijeli svakog koga X poništava, pa specijalno dijeli i karakteristični polinom od X .

Citat:

Dokaz minimalnog polinoma Confused Minimalni polinom nije tvrdnja da se dokazuje... :-/ Misliš dokaz _egzistencije_ minimalnog polinoma?

Citat:

To je samo normiranje. I osigurava da takav polinom bude jedinstven (slično kao kod NZM polinomâ). Veći dio posla je ono prije...

Citat:

Da si napisao što q označava, možda bih ti mogao više pomoći. [Smile]
Ovako, pročitaj ovo gore, pa ako još nešto nije jasno, vrisni. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 0:13 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

je, puno je pomoglo! ali sam tijekom vecere skuzio od kud q, ali onda mi je doslo jos jedno pitanje, polinom q je istog stupnja kao i m ili je <=stupnja od m?
je, puno je pomoglo! ali sam tijekom vecere skuzio od kud q, ali onda mi je doslo jos jedno pitanje, polinom q je istog stupnja kao i m ili je <=stupnja od m?

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 1:24 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]je, puno je pomoglo! ali sam tijekom vecere skuzio od kud q, ali onda mi je doslo jos jedno pitanje, polinom q je istog stupnja kao i m ili je <=stupnja od m?[/quote]

Ama otkud da znam?
Jedino što nisam skužio u tvom postu, je što ti q označava. :?
filipnet (napisa):
je, puno je pomoglo! ali sam tijekom vecere skuzio od kud q, ali onda mi je doslo jos jedno pitanje, polinom q je istog stupnja kao i m ili je ⇐stupnja od m?

Ama otkud da znam?
Jedino što nisam skužio u tvom postu, je što ti q označava. Confused

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 1:26 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako je p(x)=m(x)*q(x)+r(x), dal je je q(x) manjeg stupnja ili <= od m(x)?
ako je p(x)=m(x)*q(x)+r(x), dal je je q(x) manjeg stupnja ili <= od m(x)?

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 1:30 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]ako je p(x)=m(x)*q(x)+r(x), dal je je q(x) manjeg stupnja ili <= od m(x)?[/quote]

Ah, to... pa ne mora uopće biti ni manjeg ni jednakog. q je jednostavno kvocijent pri dijeljenju. p div m . Njegov stupanj je stp-stm , inače... što može biti i veće od stm , ako je stp dovoljno velik.

Bitno je da je _r_ stupnja manjeg (i to strogo) od m .
filipnet (napisa):
ako je p(x)=m(x)*q(x)+r(x), dal je je q(x) manjeg stupnja ili ⇐ od m(x)?

Ah, to... pa ne mora uopće biti ni manjeg ni jednakog. q je jednostavno kvocijent pri dijeljenju. p div m . Njegov stupanj je stp-stm , inače... što može biti i veće od stm , ako je stp dovoljno velik.

Bitno je da je _r_ stupnja manjeg (i to strogo) od m .

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum