Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

HITNO-rel.ekviv. & parc.ured
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ocajnik
Gost

PostPostano: 23:40 sri, 19. 2. 2003    Naslov: HITNO-rel.ekviv. & parc.ured Citirajte i odgovorite

Na skupu ZxZ dana je relacija ( (x,y): 5/(x2-y2) ).Ispitajte da li je ta relacija relacija ekvivalencije ili parcijalni uredaj. (to je sa ispita 7.2.03)

-oznaka : znaci -na- x2 citaj:x na kvadrat
....ovako......
Znamo da za rel.ekviv.nuzni uvjeti su:da je reflex,sim i tranz a za parc ured da je reflex,antisim i tranz

NIJE TAK KOMPLICIRANO KQAK IZGLADA NA PRVI POGLED .PA NEMOJTE ODMAH ODUSTATI I NE ODG ....SAMO SAM JA TO KOMPLICIRAO :roll:
-znaci li to da moramo SVA 3 svojstva propvjeriti ili je dovoljno samo sim tj antis provjeriti jer ih to jedino razlikuje?
:idea:
-kako to provjeravamo .znam provjeriti kada su brojevi konkretno zadani a ne kao nepoznanice sa jos tim uvjetom da djeli 5...
-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x pa uvrstimo i dobimo 0,a 5:o=5 i znaci da je reflexivna a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ?

-molim vas mi to detaljno objasnite kako rjesiti jer fakat ne znam..hvala
:cry: :?: :?: [/list][/b]
Na skupu ZxZ dana je relacija ( (x,y): 5/(x2-y2) ).Ispitajte da li je ta relacija relacija ekvivalencije ili parcijalni uredaj. (to je sa ispita 7.2.03)

....ovako......
Znamo da za rel.ekviv.nuzni uvjeti su:da je reflex,sim i tranz a za parc ured da je reflex,antisim i tranz

NIJE TAK KOMPLICIRANO KQAK IZGLADA NA PRVI POGLED .PA NEMOJTE ODMAH ODUSTATI I NE ODG ....SAMO SAM JA TO KOMPLICIRAO Rolling Eyes
-znaci li to da moramo SVA 3 svojstva propvjeriti ili je dovoljno samo sim tj antis provjeriti jer ih to jedino razlikuje?
Idea
-kako to provjeravamo .znam provjeriti kada su brojevi konkretno zadani a ne kao nepoznanice sa jos tim uvjetom da djeli 5...
-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x pa uvrstimo i dobimo 0,a 5Surprised=5 i znaci da je reflexivna a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ?

Crying or Very sad Question Question [/list][/b]

[Vrh]
ocajnik
Gost

PostPostano: 0:48 čet, 20. 2. 2003    Naslov: Re: HITNO-rel.ekviv. & parc.ured Citirajte i odgovorite

[quote="ocajnik"]Na skupu ZxZ dana je relacija ( (x,y): 5/(x2-y2) ).Ispitajte da li je ta relacija relacija ekvivalencije ili parcijalni uredaj. (to je sa ispita 7.2.03)

....ovako......

NIJE TAK KOMPLICIRANO KQAK IZGLADA NA PRVI POGLED .PA NEMOJTE ODMAH ODUSTATI I NE ODG ....SAMO SAM JA TO KOMPLICIRAO :roll:
:idea:
-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x pa uvrstimo i dobimo 0,a 5:o=5 i znaci da je reflexivna a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ?

:cry: :?: :?: [/list][/b][/quote]

E SAD SAM JOS MALO TO PROUCAVAO..pa......
.mozda ce bit glupo ali......ovako.....
:?: :?: :?: :?:
-ja bi na kraju ipak rekao da mi samo testiramo sim tj antis jer je to jedina razlika izmedu parc ured i rel ekviv.a posto se trazi jedno od tyog dvoje znaci das sigurno zadovoljava dr dva uvjeta koja su jednaka a to su tranz i reflex.
-stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?).
-Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex i time REL.EKVIV??
JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!!

hmmmmmm......eto zasto ne izabrah prof smjer !!
.....svaka vam cast ....gnjaviti se s ovako dosadnim studentima..dakako koji su jaaaaaako zeljni znanja...... :angel:
ocajnik (napisa):

....ovako......

NIJE TAK KOMPLICIRANO KQAK IZGLADA NA PRVI POGLED .PA NEMOJTE ODMAH ODUSTATI I NE ODG ....SAMO SAM JA TO KOMPLICIRAO Rolling Eyes
Idea
-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x pa uvrstimo i dobimo 0,a 5Surprised=5 i znaci da je reflexivna a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ?

Crying or Very sad Question Question [/list][/b]

E SAD SAM JOS MALO TO PROUCAVAO..pa......
.mozda ce bit glupo ali......ovako.....
Question Question Question Question
-ja bi na kraju ipak rekao da mi samo testiramo sim tj antis jer je to jedina razlika izmedu parc ured i rel ekviv.a posto se trazi jedno od tyog dvoje znaci das sigurno zadovoljava dr dva uvjeta koja su jednaka a to su tranz i reflex.
-stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?).
-Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex i time REL.EKVIV??
JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!!

hmmmmmm......eto zasto ne izabrah prof smjer !!
.....svaka vam cast ....gnjaviti se s ovako dosadnim studentima..dakako koji su jaaaaaako zeljni znanja...... Angel

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 23:20 čet, 20. 2. 2003    Naslov: Re: HITNO-rel.ekviv. & parc.ured Citirajte i odgovorite

[quote="ocajnik"]-znaci li to da moramo SVA 3 svojstva propvjeriti ili je dovoljno samo sim tj antis provjeriti jer ih to jedino razlikuje?
:idea:[/quote]

Ako se pita je li rel. ekvivalencije ili parc. uredjaj, ne vidim kako se moze izbjeci ispitivanje refleksivnosti i tranzitivnosti. Da nesto od toga ne vrijedi dalje se ne bi moralo ispitivati, ali ova relacija jest refleksivna i tranzitivna.

[quote="ocajnik"]-ja bi na kraju ipak rekao da mi samo testiramo sim tj antis jer je to jedina razlika izmedu parc ured i rel ekviv.a posto se trazi jedno od tyog dvoje znaci das sigurno zadovoljava dr dva uvjeta koja su jednaka a to su tranz i reflex. [/quote]

Svaka cast na lijenosti, ali ovo razmisljanje bi na pismenom nosilo 0 bodova (eventualno bod-dva za nasmijavanje asistenta :D ) Cinjenica je da asistent [b]vjerojatno[/b] nece dati relaciju koja nije refl i tranz pa pitati je li ekvivalencija ili uredjaj, jer se tada ostala svojstva ne moraju ispitivati. No savjetujem da se na pismenom manje bavis psihologijom, a vise matematikom.. za lijenost svaka cast, to je jedna od vaznijih karakteristika dobrog matematicara :D

[quote="ocajnik"]-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x[/quote]

..pravi matematicar bi bio [b]lijen[/b] pisati y=x, jer to slijedi iz x=y :lol:

[quote="ocajnik"]-pa uvrstimo i dobimo 0,a 5:o=5 i znaci da je reflexivna[/quote]

Ma da, to je to.. osim sto umjesto 5:0=5 treba pisati 5|0, i to ne samo zato sto dijeljenje s nulom daje ovog smajlija :o (narocito ako se nulu pise kao malo o :D ) Aj sad probaj tranzitivnost, to isto ide lako.

[quote="ocajnik"]-a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ? [/quote]

U tom slucaju relacija ne bi bila refleksivna. Sjeti se rijeci [b]za svaki[/b] u definiciji refleksivnosti.

[quote="ocajnik"]--stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?). [/quote]

:shock: Erm, nije da bas shvacam sto je pjesnik htio reci.

[quote="ocajnik"]-Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex [/quote]

Ovaj.. cini mi se da si poceo dokazivati simetricnost, a na kraju je ispala refleksivnost. Ili sam se negdje izgubio putem?

[quote="ocajnik"]i time REL.EKVIV?? JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!![/quote]

Zakljucak je tocan, ali.. imas li jos malo tih gljiva, ja bi ih isto probao :silly: ... Anyway, ovako se pokaze simetricnost...

[code:1]x R y => 5|x^2-y^2 => 5|y^2-x^2 => y R x[/code:1]

Antisimetricna nije, za sto je dovoljno naci protuprimjer. Npr. za x=5 i y=10 vrijedi xRy i yRx, ali nisu jednaki. Znaci nije parc. uredjaj.

Nadam se da je pomoglo..
ocajnik (napisa):
Idea

Ako se pita je li rel. ekvivalencije ili parc. uredjaj, ne vidim kako se moze izbjeci ispitivanje refleksivnosti i tranzitivnosti. Da nesto od toga ne vrijedi dalje se ne bi moralo ispitivati, ali ova relacija jest refleksivna i tranzitivna.

ocajnik (napisa):

Svaka cast na lijenosti, ali ovo razmisljanje bi na pismenom nosilo 0 bodova (eventualno bod-dva za nasmijavanje asistenta Very Happy ) Cinjenica je da asistent vjerojatno nece dati relaciju koja nije refl i tranz pa pitati je li ekvivalencija ili uredjaj, jer se tada ostala svojstva ne moraju ispitivati. No savjetujem da se na pismenom manje bavis psihologijom, a vise matematikom.. za lijenost svaka cast, to je jedna od vaznijih karakteristika dobrog matematicara Very Happy

ocajnik (napisa):
-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x

..pravi matematicar bi bio lijen pisati y=x, jer to slijedi iz x=y Laughing

ocajnik (napisa):
-pa uvrstimo i dobimo 0,a 5Surprised=5 i znaci da je reflexivna

Ma da, to je to.. osim sto umjesto 5:0=5 treba pisati 5|0, i to ne samo zato sto dijeljenje s nulom daje ovog smajlija Surprised (narocito ako se nulu pise kao malo o Very Happy ) Aj sad probaj tranzitivnost, to isto ide lako.

ocajnik (napisa):
-a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ?

U tom slucaju relacija ne bi bila refleksivna. Sjeti se rijeci za svaki u definiciji refleksivnosti.

ocajnik (napisa):
–stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?).

Shocked Erm, nije da bas shvacam sto je pjesnik htio reci.

ocajnik (napisa):
-Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex

Ovaj.. cini mi se da si poceo dokazivati simetricnost, a na kraju je ispala refleksivnost. Ili sam se negdje izgubio putem?

ocajnik (napisa):
i time REL.EKVIV?? JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!!

Zakljucak je tocan, ali.. imas li jos malo tih gljiva, ja bi ih isto probao #Silly ... Anyway, ovako se pokaze simetricnost...

Kod:
x R y => 5|x^2-y^2 => 5|y^2-x^2 => y R x

Antisimetricna nije, za sto je dovoljno naci protuprimjer. Npr. za x=5 i y=10 vrijedi xRy i yRx, ali nisu jednaki. Znaci nije parc. uredjaj.

Nadam se da je pomoglo..

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum