[quote="ocajnik"]-znaci li to da moramo SVA 3 svojstva propvjeriti ili je dovoljno samo sim tj antis provjeriti jer ih to jedino razlikuje?
:idea:[/quote]
Ako se pita je li rel. ekvivalencije ili parc. uredjaj, ne vidim kako se moze izbjeci ispitivanje refleksivnosti i tranzitivnosti. Da nesto od toga ne vrijedi dalje se ne bi moralo ispitivati, ali ova relacija jest refleksivna i tranzitivna.
[quote="ocajnik"]-ja bi na kraju ipak rekao da mi samo testiramo sim tj antis jer je to jedina razlika izmedu parc ured i rel ekviv.a posto se trazi jedno od tyog dvoje znaci das sigurno zadovoljava dr dva uvjeta koja su jednaka a to su tranz i reflex. [/quote]
Svaka cast na lijenosti, ali ovo razmisljanje bi na pismenom nosilo 0 bodova (eventualno bod-dva za nasmijavanje asistenta :D ) Cinjenica je da asistent [b]vjerojatno[/b] nece dati relaciju koja nije refl i tranz pa pitati je li ekvivalencija ili uredjaj, jer se tada ostala svojstva ne moraju ispitivati. No savjetujem da se na pismenom manje bavis psihologijom, a vise matematikom.. za lijenost svaka cast, to je jedna od vaznijih karakteristika dobrog matematicara :D
[quote="ocajnik"]-da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x[/quote]
..pravi matematicar bi bio [b]lijen[/b] pisati y=x, jer to slijedi iz x=y :lol:
[quote="ocajnik"]-pa uvrstimo i dobimo 0,a 5:o=5 i znaci da je reflexivna[/quote]
Ma da, to je to.. osim sto umjesto 5:0=5 treba pisati 5|0, i to ne samo zato sto dijeljenje s nulom daje ovog smajlija :o (narocito ako se nulu pise kao malo o :D ) Aj sad probaj tranzitivnost, to isto ide lako.
[quote="ocajnik"]-a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ? [/quote]
U tom slucaju relacija ne bi bila refleksivna. Sjeti se rijeci [b]za svaki[/b] u definiciji refleksivnosti.
[quote="ocajnik"]--stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?). [/quote]
:shock: Erm, nije da bas shvacam sto je pjesnik htio reci.
[quote="ocajnik"]-Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex [/quote]
Ovaj.. cini mi se da si poceo dokazivati simetricnost, a na kraju je ispala refleksivnost. Ili sam se negdje izgubio putem?
[quote="ocajnik"]i time REL.EKVIV?? JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!![/quote]
Zakljucak je tocan, ali.. imas li jos malo tih gljiva, ja bi ih isto probao :silly: ... Anyway, ovako se pokaze simetricnost...
[code:1]x R y => 5|x^2-y^2 => 5|y^2-x^2 => y R x[/code:1]
Antisimetricna nije, za sto je dovoljno naci protuprimjer. Npr. za x=5 i y=10 vrijedi xRy i yRx, ali nisu jednaki. Znaci nije parc. uredjaj.
Nadam se da je pomoglo..
ocajnik (napisa): | -znaci li to da moramo SVA 3 svojstva propvjeriti ili je dovoljno samo sim tj antis provjeriti jer ih to jedino razlikuje?
 |
Ako se pita je li rel. ekvivalencije ili parc. uredjaj, ne vidim kako se moze izbjeci ispitivanje refleksivnosti i tranzitivnosti. Da nesto od toga ne vrijedi dalje se ne bi moralo ispitivati, ali ova relacija jest refleksivna i tranzitivna.
ocajnik (napisa): | -ja bi na kraju ipak rekao da mi samo testiramo sim tj antis jer je to jedina razlika izmedu parc ured i rel ekviv.a posto se trazi jedno od tyog dvoje znaci das sigurno zadovoljava dr dva uvjeta koja su jednaka a to su tranz i reflex. |
Svaka cast na lijenosti, ali ovo razmisljanje bi na pismenom nosilo 0 bodova (eventualno bod-dva za nasmijavanje asistenta ) Cinjenica je da asistent vjerojatno nece dati relaciju koja nije refl i tranz pa pitati je li ekvivalencija ili uredjaj, jer se tada ostala svojstva ne moraju ispitivati. No savjetujem da se na pismenom manje bavis psihologijom, a vise matematikom.. za lijenost svaka cast, to je jedna od vaznijih karakteristika dobrog matematicara
ocajnik (napisa): | -da li mozda zqa reflex provjerimo tako da stavimo x=y i Y=x |
..pravi matematicar bi bio lijen pisati y=x, jer to slijedi iz x=y
ocajnik (napisa): | -pa uvrstimo i dobimo 0,a 5 =5 i znaci da je reflexivna |
Ma da, to je to.. osim sto umjesto 5:0=5 treba pisati 5|0, i to ne samo zato sto dijeljenje s nulom daje ovog smajlija (narocito ako se nulu pise kao malo o ) Aj sad probaj tranzitivnost, to isto ide lako.
ocajnik (napisa): | -a recimo da je pisalo 5/x2-2xy-y2 onda kad bi uvrstili ispalo bi 5/-2x2 onda kako bi provjerili to kad bi mogli sa proizvoljnim br narihtati i da /5 i da ne /5,pa bio mogla biti i reflex i nereflex ? |
U tom slucaju relacija ne bi bila refleksivna. Sjeti se rijeci za svaki u definiciji refleksivnosti.
ocajnik (napisa): | –stoga k/l to je kao kad napisemo da 5/(x2-y2).a pravilo za tu sim kaze da k/l i mora onda l/k .sto bi znacilo da k mora biti 5 jer jedino nam ka moze biti =l da bi se uvjet zadovoljio( to znaci da nam uvijek ova desna str sa nepozn mora biti jednaka l tj br koji je zadan da dijeli.?? to tocno?). |
Erm, nije da bas shvacam sto je pjesnik htio reci.
ocajnik (napisa): | -Onda napisemo x2-y2=5 i kombiniramo od brojeva da tako ispadne.pa nam iswpaden da je x=3 a y=2 jer 9-4=5 a to je upravo ono sto nam treba tako da smo dobili da 5/5 i da je to reflex |
Ovaj.. cini mi se da si poceo dokazivati simetricnost, a na kraju je ispala refleksivnost. Ili sam se negdje izgubio putem?
ocajnik (napisa): | i time REL.EKVIV?? JEL TO TOTALNO APSURDNI NACIN ???!! ili moze proc .....ili je....cak i teoretski moguca stvar a to je da je cak i ....TOCNO??!!! |
Zakljucak je tocan, ali.. imas li jos malo tih gljiva, ja bi ih isto probao ... Anyway, ovako se pokaze simetricnost...
Kod: | x R y => 5|x^2-y^2 => 5|y^2-x^2 => y R x |
Antisimetricna nije, za sto je dovoljno naci protuprimjer. Npr. za x=5 i y=10 vrijedi xRy i yRx, ali nisu jednaki. Znaci nije parc. uredjaj.
Nadam se da je pomoglo..
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|