Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Klasa ostataka modulo n
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Ema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 12:52 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Klasa ostataka modulo n Citirajte i odgovorite

Propozicija
postoji točno n različitih klasa ostataka modulo n.
Dokaz: tvrdimo da su to medusobno disjunktne klase i da cine sve moguce klase.
zanima me u drugom djelu dokaza mi uzimamo neki cijeli broj a i tvrdimo da je klasa ostataka modulo a jednaka klasi ostataka modulo k.
.... dokaz ... i zanima me na kraju dobijemo da je a kongruentno sa k modulo n, i zasto iz toga slijedi da su klase ostataka modulo a i modulo k jednake?

moze li mi netko dati primjer klase ekvivalencije osim smjera pravaca u ravnini i kongruencija?
je li to mozda ako je relacije ekvivalencije ekvipotentnost klasa ekvivalencije N, skup svih skupova koji su ekvipotentni sa N.???
Propozicija
postoji točno n različitih klasa ostataka modulo n.
Dokaz: tvrdimo da su to medusobno disjunktne klase i da cine sve moguce klase.
zanima me u drugom djelu dokaza mi uzimamo neki cijeli broj a i tvrdimo da je klasa ostataka modulo a jednaka klasi ostataka modulo k.
.... dokaz ... i zanima me na kraju dobijemo da je a kongruentno sa k modulo n, i zasto iz toga slijedi da su klase ostataka modulo a i modulo k jednake?

moze li mi netko dati primjer klase ekvivalencije osim smjera pravaca u ravnini i kongruencija?
je li to mozda ako je relacije ekvivalencije ekvipotentnost klasa ekvivalencije N, skup svih skupova koji su ekvipotentni sa N.???

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
99 = 124 - 25

PostPostano: 14:27 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam kakav je to dokaz jer ga mi nismo radili, ali bas mi ne izgleda da bi to trebalo slijediti, mozda pise da su klasa od a i klasa od k jednake?

ako da, onda ovo dalje citaj, ako ne, podijeli samnom kako ste to dokazali jer me bas zanima :idea:
Znas da je to relacija ekvivalencije, pa znas i da je tranzitivna i simetricna.
ako uzmes x@[a] to je ekvivalentno sa x u relaciji sa a, imas a u relaciji s k, pa zbog tranzitivnosti slijedi da je x u relaciji s k tj x@[k]. U drugom smjeru xV[k], x u rel sa k, iz simetricnosti slijedi k u rel sa a, iz tranzitivnosti x u rel sa a, tj x@[a].[/quote]
Ne znam kakav je to dokaz jer ga mi nismo radili, ali bas mi ne izgleda da bi to trebalo slijediti, mozda pise da su klasa od a i klasa od k jednake?

ako da, onda ovo dalje citaj, ako ne, podijeli samnom kako ste to dokazali jer me bas zanima Idea
Znas da je to relacija ekvivalencije, pa znas i da je tranzitivna i simetricna.
ako uzmes x@[a] to je ekvivalentno sa x u relaciji sa a, imas a u relaciji s k, pa zbog tranzitivnosti slijedi da je x u relaciji s k tj x@[k]. U drugom smjeru xV[k], x u rel sa k, iz simetricnosti slijedi k u rel sa a, iz tranzitivnosti x u rel sa a, tj x@[a].[/quote]

vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 17:10 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Re: Klasa ostataka modulo n Citirajte i odgovorite

[quote="Ema"]moze li mi netko dati primjer klase ekvivalencije osim smjera pravaca u ravnini i kongruencija?[/quote]
Primjera relacija ekvivalencije stvarno možeš smisliti po volji mnogo:

- na skupu N definiramo relaciju ~,
m~n akko m i n počinju istom znamenkom (npr. 24~219);
klasa ekvivalencije ima 9 i to su:
skup brojeva koji pocinju s 1, skup brojeva koji počinju s 2, itd.

- na skupu realnih brojeva definiramo relaciju ~,
x~y akko je x-y€Z;
klase ekvivalencije su oblika t+Z; t€|0,1)

- na skupu svih trokuta u ravnini gledamo relaciju sukladnosti (može i sličnosti);
klasa ekvivalencije ima beskonačno (neprebrojivo mnogo), a svaka se dobiva tako da neki dani trokut preslikamo svim mogućim izometrijama

- na bilo kojem skupu A gledamo relaciju =, tj. a i b su u relaciji = akko je a=b;
klase ekvivalencije su {a}; a€A

- generalni primjer: uzmeš bilo koji skup S i bilo koju njegovu particiju; dva elementa su u relaciji ~ akko se nalaze u istom članu particije;
klase ekvivalencije su upravo članovi particije

Sad pusti mašti na volju... :wink:

[quote="Ema"]je li to mozda ako je relacije ekvivalencije ekvipotentnost klasa ekvivalencije N, skup svih skupova koji su ekvipotentni sa N.???[/quote]
ipak valjda bolje više nego sutra?!! :D

Pretpostavljam da pitaš da li je [u]ekvipotentnost[/u] relacija ekvivalencije. Ako se ograničimo na neki "skup skupova", recimo na podskupove nekog zadanog skupa onda jest.
Npr. gledamo sve podskupove od R, tj. na partitivnom skupu od R, P(R), definiramo definiramo relaciju ~:
A~B akko postoji bijekcija A->B
Lako se provjeri da je ~ relacija ekvivalencije (identiteta je bijekcija, inverz bijekcije je bijekcija, kompozicija bijekcija je bijekcija).
Npr. N i 2N su ekvipotentni, N i Z, N i Q,..., ali npr. N i R nisu.

Ako gledaš [u]sve[/u] skupove, onda oni (kao elementi) ne čine skup ("previše" ih je) pa na takvom nečem niti ne možeš definirati relaciju. (Ali zasad ne moraš razbijati glavu takvim stvarima.)
Ema (napisa):

Primjera relacija ekvivalencije stvarno možeš smisliti po volji mnogo:

- na skupu N definiramo relaciju ~,
m~n akko m i n počinju istom znamenkom (npr. 24~219);
klasa ekvivalencije ima 9 i to su:
skup brojeva koji pocinju s 1, skup brojeva koji počinju s 2, itd.

- na skupu realnih brojeva definiramo relaciju ~,
x~y akko je x-y€Z;
klase ekvivalencije su oblika t+Z; t€|0,1)

- na skupu svih trokuta u ravnini gledamo relaciju sukladnosti (može i sličnosti);
klasa ekvivalencije ima beskonačno (neprebrojivo mnogo), a svaka se dobiva tako da neki dani trokut preslikamo svim mogućim izometrijama

- na bilo kojem skupu A gledamo relaciju =, tj. a i b su u relaciji = akko je a=b;
klase ekvivalencije su {a}; a€A

- generalni primjer: uzmeš bilo koji skup S i bilo koju njegovu particiju; dva elementa su u relaciji ~ akko se nalaze u istom članu particije;
klase ekvivalencije su upravo članovi particije

Sad pusti mašti na volju... Wink

Ema (napisa):

ipak valjda bolje više nego sutra?!! Very Happy

Pretpostavljam da pitaš da li je ekvipotentnost relacija ekvivalencije. Ako se ograničimo na neki "skup skupova", recimo na podskupove nekog zadanog skupa onda jest.
Npr. gledamo sve podskupove od R, tj. na partitivnom skupu od R, P(R), definiramo definiramo relaciju ~:
A~B akko postoji bijekcija A→B
Lako se provjeri da je ~ relacija ekvivalencije (identiteta je bijekcija, inverz bijekcije je bijekcija, kompozicija bijekcija je bijekcija).
Npr. N i 2N su ekvipotentni, N i Z, N i Q,..., ali npr. N i R nisu.

Ako gledaš sve skupove, onda oni (kao elementi) ne čine skup ("previše" ih je) pa na takvom nečem niti ne možeš definirati relaciju. (Ali zasad ne moraš razbijati glavu takvim stvarima.)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Ema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 17:38 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala
Hvala

[Vrh]
Ema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 17:39 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Grga u pravu si radi se o tom dokazu.
hvala, jos jednom.
Grga u pravu si radi se o tom dokazu.
hvala, jos jednom.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum