Ok, ako vam ovo ne ide :wink:, imam i drugih pitanja:
d=parcijalno
Kako se dođe do jednadžbe tangencijalne ravnine na graf krivulje u točki (a,b) koja glasi (bar u mojoj bilježnici):
x_3-f(a,b)=df/dx_1(a,b)(x_1-a) + df/dx_2(a,b)(x_2-b)
I kako da objasnim tj. geometrijska interpretacija parcijalnih derivacija.
Imam neku fju 2 varijable i sad znate kak se to nacrta (x_1,x_2,x_3 koordinatni sustav, skup A u ravnini x_1,x_2 i onda djeluje fja f i "iznad" nacrtamo graf (tj sliku) fje f)
Onda smo mi tu sliku presjekli ravninom okomitom na ravninu x_1,x_2 i dobije se krivulja koja je graf funkcije jedne varijablei napisali smo da je to x_2 -> f(a,x_2). Tada je df/dx_2 (a,b) koeficijent smjera tangente na krivulju u točki x_1=a, x_2=b tj u točki (a,b)
Sad, jel mi to može netko malo slikovitije objasniti, please?
(moram na večeru, imam ja još pitanja :oops: )
:)
Ok, ako vam ovo ne ide , imam i drugih pitanja:
d=parcijalno
Kako se dođe do jednadžbe tangencijalne ravnine na graf krivulje u točki (a,b) koja glasi (bar u mojoj bilježnici):
x_3-f(a,b)=df/dx_1(a,b)(x_1-a) + df/dx_2(a,b)(x_2-b)
I kako da objasnim tj. geometrijska interpretacija parcijalnih derivacija.
Imam neku fju 2 varijable i sad znate kak se to nacrta (x_1,x_2,x_3 koordinatni sustav, skup A u ravnini x_1,x_2 i onda djeluje fja f i "iznad" nacrtamo graf (tj sliku) fje f)
Onda smo mi tu sliku presjekli ravninom okomitom na ravninu x_1,x_2 i dobije se krivulja koja je graf funkcije jedne varijablei napisali smo da je to x_2 -> f(a,x_2). Tada je df/dx_2 (a,b) koeficijent smjera tangente na krivulju u točki x_1=a, x_2=b tj u točki (a,b)
Sad, jel mi to može netko malo slikovitije objasniti, please?
(moram na večeru, imam ja još pitanja )
|