Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pronalazenje baze za anihilator od M
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5

PostPostano: 0:35 sri, 2. 2. 2005    Naslov: pronalazenje baze za anihilator od M Citirajte i odgovorite

U prostoru M2(R) zadan je skup M={
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}
Odredite neku bazu za anihilator od M.

ja sam to onda nadopunio sa (1,0,0,0) ali da bude u obliku 2x2!
i onda sam iso
x1=alfa1-alfa2+alfa4
x2=-alfa1+alfa2
x3=2alfa2+alfa3
x4=alfa1+alfa2+alfa3
i ovaj sustav nikak nemrem rjesit! mi moze neko pomoc? sam negdje po putu fulao mozda? help!!!!!!
P.S.
ovo je 3. zadatak sa roka 22.09.2004.
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}

ja sam to onda nadopunio sa (1,0,0,0) ali da bude u obliku 2x2!
i onda sam iso
x1=alfa1-alfa2+alfa4
x2=-alfa1+alfa2
x3=2alfa2+alfa3
x4=alfa1+alfa2+alfa3
i ovaj sustav nikak nemrem rjesit! mi moze neko pomoc? sam negdje po putu fulao mozda? help!!!!!!
P.S.
ovo je 3. zadatak sa roka 22.09.2004.

Gost

PostPostano: 1:20 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadani skup od tri matrice ti je linearno zavisan, mislim da si to propustio ustanoviti.
Rjesenje je dvodimenzionalno, i to, ako s f oznacimo opci element anihilatora, onda f djeluje na matricu A=(a_ij) u ovom obliku:

f(A) = x(a_11 + a_22) + y(a_11 + a_21 - a_22),

pri cemu su x, y slobodni parametri.
Zadani skup od tri matrice ti je linearno zavisan, mislim da si to propustio ustanoviti.
Rjesenje je dvodimenzionalno, i to, ako s f oznacimo opci element anihilatora, onda f djeluje na matricu A=(a_ij) u ovom obliku:

f(A) = x(a_11 + a_22) + y(a_11 + a_21 - a_22),

pri cemu su x, y slobodni parametri.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 1:26 sri, 2. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sorry, lapsus, treba biti:

f(A) = x(a_11 + a_12) + y(a_11 + a_21 - a_22).

Za bazu ces se valjda snaci...

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 1:27 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Sorry, lapsus, treba biti:

Za bazu ces se valjda snaci...[/quote]
bas ne kuzim! mi mozes to malo raspisat! tj. prikazi na zadatku, uvijek mi treba malo duze da shvatim!
Anonymous (napisa):

bas ne kuzim! mi mozes to malo raspisat! tj. prikazi na zadatku, uvijek mi treba malo duze da shvatim!

Gost

PostPostano: 1:43 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jedan nacin je kao sto si ti valjda htio - nadopuniti skup M, tj. dva njegova vektora (matrice) koji su linearno nezavisni - do baze od M_2(R), zovimo tu bazu B, i onda uzeti dualnu bazu B* te baze B. Onda bazu anihilatora cine "treci i cetvrti" funkcional iz B*, oni koji poprimaju vrijednost 0 na matricama iz B koje su uzete iz M.
Drugi nacin je traziti funkcionale iz anihilatora kao linearne kombinacije one baze dualnog prostora koja je dualna standardnoj bazi od M_2(R) (matrice s po jednim 1 i tri nule). Napises dvije lin. nezavisne matrice iz M kao lin. kombinacije u standardnoj bazi i onda postavis jednadzbe (dvije, jasno) iz uvjeta da funkcional f poprima vrijednost 0 na tim matricama iz M. Odatle dobijes tj. izrazis kako f djeluje na matrice standardne baze (za dvije, izrazeno pomocu f-slika ostalih dviju) i odatle prikaz opceg elementa f trazenog anihilatora na opcoj matrici iz M_2(R).
Jedan nacin je kao sto si ti valjda htio - nadopuniti skup M, tj. dva njegova vektora (matrice) koji su linearno nezavisni - do baze od M_2(R), zovimo tu bazu B, i onda uzeti dualnu bazu B* te baze B. Onda bazu anihilatora cine "treci i cetvrti" funkcional iz B*, oni koji poprimaju vrijednost 0 na matricama iz B koje su uzete iz M.
Drugi nacin je traziti funkcionale iz anihilatora kao linearne kombinacije one baze dualnog prostora koja je dualna standardnoj bazi od M_2(R) (matrice s po jednim 1 i tri nule). Napises dvije lin. nezavisne matrice iz M kao lin. kombinacije u standardnoj bazi i onda postavis jednadzbe (dvije, jasno) iz uvjeta da funkcional f poprima vrijednost 0 na tim matricama iz M. Odatle dobijes tj. izrazis kako f djeluje na matrice standardne baze (za dvije, izrazeno pomocu f-slika ostalih dviju) i odatle prikaz opceg elementa f trazenog anihilatora na opcoj matrici iz M_2(R).

[Vrh]
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 29 - 5

PostPostano: 15:43 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala! sad kuzim! 8)
hvala! sad kuzim! Cool

zbunjen
Gost

PostPostano: 15:46 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zadani skup od tri matrice ti je linearno zavisan, mislim da si to propustio ustanoviti.
[/quote]
ali ja imam jedno pitanje, kak odrediš koji je linearno zavisan, a koji nije?
Anonymous (napisa):

ali ja imam jedno pitanje, kak odrediš koji je linearno zavisan, a koji nije?

[Vrh]
Gost

PostPostano: 15:54 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Linearna (ne)zavisnost je svojstvo skupa vektora (podskupa vektorskog prostora), a ne pojedinih vektora. U zadanom skupu svaki vektor (osim prvog) pokušavaš prikazati kao linearnu kombinaciju prethodnih. One za koje to uspije izbaciš iz skupa i tim postupkom na kraju (skup je konačan) ostaje linearno nezavisan skup. Prikazivanje u obliku linearne kombinacije prethodnih obično se svodi na rješavanje sustava linearnih jednadžbi.
Linearna (ne)zavisnost je svojstvo skupa vektora (podskupa vektorskog prostora), a ne pojedinih vektora. U zadanom skupu svaki vektor (osim prvog) pokušavaš prikazati kao linearnu kombinaciju prethodnih. One za koje to uspije izbaciš iz skupa i tim postupkom na kraju (skup je konačan) ostaje linearno nezavisan skup. Prikazivanje u obliku linearne kombinacije prethodnih obično se svodi na rješavanje sustava linearnih jednadžbi.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 16:21 čet, 3. 2. 2005    Naslov: Re: pronalazenje baze za anihilator od M Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]U prostoru M2(R) zadan je skup M={
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}
Odredite neku bazu za anihilator od M.[/quote]

Ideš vidjeti kako izgleda tipični element f anihilatora od M . On mora poništavati sve tri matrice, dakle
f([1 -1//0 1])=f([-1 1//2 1])=f([0 0//1 1])=0 .
f je linearni funkcional s domenom M_2(|R) , pa je zadan svojim djelovanjem na bazi od M_2(|R) , dakle djelovanjem na E11 , E12 , E21 i E22 . Budući da matricama pridružuje realne brojeve, ovim gornjim matricama pridružuje 4 broja, a1 , a2 , a3 i a4 . No tada je
0=f([1 -1//0 1])=f(E11-E12+E22)=f(E11)-f(E12)+f(E22)=a1-a2+a4 , i isto tako
0=-a1+a2+2a3+a4 , i
0=a3+a4 .

To je linearni sustav tri jednadžbe s 4 nepoznanice, koji, kad se riješi, dobije se a4=t , a2=s (parametri), a3=-t i a1=s-t . Odnosno, naš tipični funkcional koji poništava M zadan je s uređenom četvorkom realnih brojeva (s-t,s,-t,t)=s(1,1,0,0)+t(-1,0,-1,1) . To znači, jer imamo linearnu strukturu, da je f linearna kombinacija (s koeficijentima s i t ) dvaju funkcionala, f1 i f2 , koji su zadani djelovanjem na bazi od M_2(|R) ovako:
f1(E11):=f1(E12):=1 & f1(E21):=f1(E22):=0 (to je ovaj što odgovara (1,1,0,0) ),
f2(E11):=f(E21):=-1 & f(E12)=0 & f(E22)=1 (to je ovaj od (-1,0,-1,1) ).

Ili, ako ti se tako više sviđa, možeš f1 i f2 zadati djelovanjem na općenitoj matrici
f1([a b//c d]):=a+b
f2([a b//c d]):=d-a-c .

U svakom slučaju, tipični f@M^0 je linearna kombinacija ta dva, pa je {f1,f2} skup izvodnicâ za M^0 . Lako se vidi da je nezavisan (ta dva nisu proporcionalni - jedan ovisi o b a drugi ne, drugi ovisi o d a prvi ne), pa je baza za anihilator od M .

HTH.
filipnet (napisa):
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}

Ideš vidjeti kako izgleda tipični element f anihilatora od M . On mora poništavati sve tri matrice, dakle
f([1 -1//0 1])=f([-1 1//2 1])=f([0 0//1 1])=0 .
f je linearni funkcional s domenom M_2(|R) , pa je zadan svojim djelovanjem na bazi od M_2(|R) , dakle djelovanjem na E11 , E12 , E21 i E22 . Budući da matricama pridružuje realne brojeve, ovim gornjim matricama pridružuje 4 broja, a1 , a2 , a3 i a4 . No tada je
0=f([1 -1//0 1])=f(E11-E12+E22)=f(E11)-f(E12)+f(E22)=a1-a2+a4 , i isto tako
0=-a1+a2+2a3+a4 , i
0=a3+a4 .

To je linearni sustav tri jednadžbe s 4 nepoznanice, koji, kad se riješi, dobije se a4=t , a2=s (parametri), a3=-t i a1=s-t . Odnosno, naš tipični funkcional koji poništava M zadan je s uređenom četvorkom realnih brojeva (s-t,s,-t,t)=s(1,1,0,0)+t(-1,0,-1,1) . To znači, jer imamo linearnu strukturu, da je f linearna kombinacija (s koeficijentima s i t ) dvaju funkcionala, f1 i f2 , koji su zadani djelovanjem na bazi od M_2(|R) ovako:
f1(E11):=f1(E12):=1 & f1(E21):=f1(E22):=0 (to je ovaj što odgovara (1,1,0,0) ),
f2(E11):=f(E21):=-1 & f(E12)=0 & f(E22)=1 (to je ovaj od (-1,0,-1,1) ).

Ili, ako ti se tako više sviđa, možeš f1 i f2 zadati djelovanjem na općenitoj matrici
f1([a b//c d]):=a+b
f2([a b//c d]):=d-a-c .

U svakom slučaju, tipični f@M^0 je linearna kombinacija ta dva, pa je {f1,f2} skup izvodnicâ za M^0 . Lako se vidi da je nezavisan (ta dva nisu proporcionalni - jedan ovisi o b a drugi ne, drugi ovisi o d a prvi ne), pa je baza za anihilator od M .

HTH.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
disano357
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 0:00 pet, 18. 2. 2005    Naslov: Re: pronalazenje baze za anihilator od M Citirajte i odgovorite

[quote="filipnet"]U prostoru M2(R) zadan je skup M={
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}
.[/quote]
ja sam malo druckije rjesavao ovaj zadatak, tj. prvo sam odredio koja su dva vektora linearno nezavisna, onda sam izbacio treci vektor i dopunio sa (1,0,0,0) i (0,1,0,0). onda sam iso preko dualne baze i dobio
alfa1=-x3*1/2+x4
alfa2=x3*1/2
alfa3=x1+x3-x4
alfa4=x2-x3-x4
se moze ovako rjesiti?
filipnet (napisa):
(1 -1) (-1 1) (0 0)
(0 1), (2 1), (1 1)}
.

ja sam malo druckije rjesavao ovaj zadatak, tj. prvo sam odredio koja su dva vektora linearno nezavisna, onda sam izbacio treci vektor i dopunio sa (1,0,0,0) i (0,1,0,0). onda sam iso preko dualne baze i dobio
alfa1=-x3*1/2+x4
alfa2=x3*1/2
alfa3=x1+x3-x4
alfa4=x2-x3-x4
se moze ovako rjesiti?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum