malo sam :?
u Knjizi prof. veljana pise:
za p element grupe permutacija n-clanog skupa S,
za neki xeS ciklus permuacije p duljine k je NIZ (x, p(x), p^2(x),....p^k-1(x)), za koji je p^k(x)=x, a p^i je kompozicija od i puta p.
jasno je da za svaki x iz S postoji konacan ciklus,
jasno je da se svaki x pojavljuje u jedinstvenom ciklusu dane permutacije,
pa je onda dobro i da (p(x), p^2(x),....p^k-1(x)) i
(p^i(x), p^i+1(x), ...x, ...p^i-1(x)) smatramo istim ciklusima.
svaki k-ciklus permutacije p ima onda k zapisa.
ali, dalje pise da je za p€S7, p=3472165, ovo ciklicki rastav:
(1,3,5,7)(2,4)(6) :?
ocito sam ja promasila poantu svega, jerbo ne vidim kako se moze p "rekontruirati" iz ovog gornjeg :cry:
lijepo je ciklus definiran kao NIZ...kako onda (1,3,5,7) ista govori o danoj permutaciji? valjda bi trebalo pisati (1375) ili (7513) ili (3751) ili...
malo sam
u Knjizi prof. veljana pise:
za p element grupe permutacija n-clanog skupa S,
za neki xeS ciklus permuacije p duljine k je NIZ (x, p(x), p^2(x),....p^k-1(x)), za koji je p^k(x)=x, a p^i je kompozicija od i puta p.
jasno je da za svaki x iz S postoji konacan ciklus,
jasno je da se svaki x pojavljuje u jedinstvenom ciklusu dane permutacije,
pa je onda dobro i da (p(x), p^2(x),....p^k-1(x)) i
(p^i(x), p^i+1(x), ...x, ...p^i-1(x)) smatramo istim ciklusima.
svaki k-ciklus permutacije p ima onda k zapisa.
ali, dalje pise da je za p€S7, p=3472165, ovo ciklicki rastav:
(1,3,5,7)(2,4)(6)
ocito sam ja promasila poantu svega, jerbo ne vidim kako se moze p "rekontruirati" iz ovog gornjeg
lijepo je ciklus definiran kao NIZ...kako onda (1,3,5,7) ista govori o danoj permutaciji? valjda bi trebalo pisati (1375) ili (7513) ili (3751) ili...
_________________ `To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
Zadnja promjena: defar; 20:59 sub, 19. 2. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
|