Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

ciklicki rastav permutacije
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 18:13 sub, 19. 2. 2005    Naslov: ciklicki rastav permutacije Citirajte i odgovorite

malo sam :?

u Knjizi prof. veljana pise:

za p element grupe permutacija n-clanog skupa S,
za neki xeS ciklus permuacije p duljine k je NIZ (x, p(x), p^2(x),....p^k-1(x)), za koji je p^k(x)=x, a p^i je kompozicija od i puta p.
jasno je da za svaki x iz S postoji konacan ciklus,
jasno je da se svaki x pojavljuje u jedinstvenom ciklusu dane permutacije,
pa je onda dobro i da (p(x), p^2(x),....p^k-1(x)) i
(p^i(x), p^i+1(x), ...x, ...p^i-1(x)) smatramo istim ciklusima.

svaki k-ciklus permutacije p ima onda k zapisa.

ali, dalje pise da je za p€S7, p=3472165, ovo ciklicki rastav:
(1,3,5,7)(2,4)(6) :?

ocito sam ja promasila poantu svega, jerbo ne vidim kako se moze p "rekontruirati" iz ovog gornjeg :cry:

lijepo je ciklus definiran kao NIZ...kako onda (1,3,5,7) ista govori o danoj permutaciji? valjda bi trebalo pisati (1375) ili (7513) ili (3751) ili...
malo sam Confused

u Knjizi prof. veljana pise:

za p element grupe permutacija n-clanog skupa S,
za neki xeS ciklus permuacije p duljine k je NIZ (x, p(x), p^2(x),....p^k-1(x)), za koji je p^k(x)=x, a p^i je kompozicija od i puta p.
jasno je da za svaki x iz S postoji konacan ciklus,
jasno je da se svaki x pojavljuje u jedinstvenom ciklusu dane permutacije,
pa je onda dobro i da (p(x), p^2(x),....p^k-1(x)) i
(p^i(x), p^i+1(x), ...x, ...p^i-1(x)) smatramo istim ciklusima.

svaki k-ciklus permutacije p ima onda k zapisa.

ali, dalje pise da je za p€S7, p=3472165, ovo ciklicki rastav:
(1,3,5,7)(2,4)(6) Confused

ocito sam ja promasila poantu svega, jerbo ne vidim kako se moze p "rekontruirati" iz ovog gornjeg Crying or Very sad

lijepo je ciklus definiran kao NIZ...kako onda (1,3,5,7) ista govori o danoj permutaciji? valjda bi trebalo pisati (1375) ili (7513) ili (3751) ili...

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'

Zadnja promjena: defar; 20:59 sub, 19. 2. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 20:24 sub, 19. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma da, to je obican tipfelercic.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 20:44 sub, 19. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Ma da, to je obican tipfelercic.[/quote]

hm, ali dva je takva rastava napiso, i to na mjestu gdje pokusava objasnit' ljudima sto je ciklus... :?
no, ako i _ti_ tako mislis...:-D

hvala, krcko! [size=7] (17)[/size]
krcko (napisa):

hm, ali dva je takva rastava napiso, i to na mjestu gdje pokusava objasnit' ljudima sto je ciklus... Confused
no, ako i _ti_ tako mislis...Very Happy

hvala, krcko! (17)

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 1:04 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]hm, ali dva je takva rastava napiso, i to na mjestu gdje pokusava objasnit' ljudima sto je ciklus... :?[/quote]

Valjda je mislio da se to vec zna od prije. U stara vremena ciklicki rastav se ucio na LA2. :lol:

Sad ozbiljno, u novoj knjizi cini se ima dosta sitnih gresaka. Nisam je detaljno citao, ali vec su mi nekoliko puta dolazili ljudi koje je nesto takvo zbunilo. Obzirom da ces je proucavati iducih dana, ajd napisi ovdje sve sto ti zapne za oko. Ako se nakupi dosta materijala mozemo preimenovati topic u "greske u knjizi". Prof. Veljanu ce to biti dragocjeno kad bude radio drugo izdanje.
defar (napisa):
hm, ali dva je takva rastava napiso, i to na mjestu gdje pokusava objasnit' ljudima sto je ciklus... Confused

Valjda je mislio da se to vec zna od prije. U stara vremena ciklicki rastav se ucio na LA2. Laughing

Sad ozbiljno, u novoj knjizi cini se ima dosta sitnih gresaka. Nisam je detaljno citao, ali vec su mi nekoliko puta dolazili ljudi koje je nesto takvo zbunilo. Obzirom da ces je proucavati iducih dana, ajd napisi ovdje sve sto ti zapne za oko. Ako se nakupi dosta materijala mozemo preimenovati topic u "greske u knjizi". Prof. Veljanu ce to biti dragocjeno kad bude radio drugo izdanje.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 13:02 ned, 20. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

eeeeerrr...oukej, al dosad su to uglavnom lako uocljivi tipfelercici...npr, kod ocjene n! u jednom izrazu pise n umjesto n+1 i slicno.
ovo s permutacijama mi je bilo malo cudno, jerbo na klimavim nogama stoji moje poznavanje algebarskih struktura...posudih Horvaticevu l.algebru, pa se spremam tek nakon srijede malo procitat. :oops:
eeeeerrr...oukej, al dosad su to uglavnom lako uocljivi tipfelercici...npr, kod ocjene n! u jednom izrazu pise n umjesto n+1 i slicno.
ovo s permutacijama mi je bilo malo cudno, jerbo na klimavim nogama stoji moje poznavanje algebarskih struktura...posudih Horvaticevu l.algebru, pa se spremam tek nakon srijede malo procitat. Embarassed

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum