Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak: Stablina ravnoteža s 2 opruge, bez uvijeta

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Matematičko modeliranje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Lados
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 16:42 sri, 6. 4. 2005    Naslov: Zadatak: Stablina ravnoteža s 2 opruge, bez uvijeta Citirajte i odgovorite

Evo mali problem... Zadatak na kolokviju glasio je ovako:

[quote]Predmet mase m = 2 vezan je za dvije opruge koeficijenata elastičnosti k = 10, čiji su drugi krajevi učvršćeni u točkama (-1, 0) odnosno (2, 2), u vertikalnoj ravnini u polju sile teže (os y prema gore, g = 10).
[b](a) Odredite položaj(e) stabilne ravnoteže predmeta.[/b]
(b) Odredite položaj(e) stabilne ravnoteže ukoliko se predmet može gibati samo
po kružnici x2 + y2 = 1.[/quote]

Kako riješiti (a) dio? Postavim formulu U(x,y) ali što dalje? Kako iz tog dobiti matrične zapise???

Prema onome što ja dobijem:

A= (10 0),(0 10)
b= (-10 0)

te iz računa dobijem točku (-1,0) što je jedna od polaznih točaka... Gdje griješim???
Evo mali problem... Zadatak na kolokviju glasio je ovako:

Citat:
Predmet mase m = 2 vezan je za dvije opruge koeficijenata elastičnosti k = 10, čiji su drugi krajevi učvršćeni u točkama (-1, 0) odnosno (2, 2), u vertikalnoj ravnini u polju sile teže (os y prema gore, g = 10).
(a) Odredite položaj(e) stabilne ravnoteže predmeta.
(b) Odredite položaj(e) stabilne ravnoteže ukoliko se predmet može gibati samo
po kružnici x2 + y2 = 1.

Kako riješiti (a) dio? Postavim formulu U(x,y) ali što dalje? Kako iz tog dobiti matrične zapise???

Prema onome što ja dobijem:

A= (10 0),(0 10)
b= (-10 0)

te iz računa dobijem točku (-1,0) što je jedna od polaznih točaka... Gdje griješim???

ivanak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 12:57 čet, 7. 4. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da to ide ovako: linearni dio U(x,y) je matrica b(jednostupcana); kvadraticni dio je matrica A(2X2), samo moras paziti jer je 1/2 ispred A u jedn. U poprima minimum u rjesenju sustava A(x,y(jednostupcana))=-b i ta tocka je rjesenje sustava. Napisala bi ti, al nemam pojma kako napisati matricu. B nije (-10,0) jer je U(x,y)=Eg+Eo, a u Eg imas 20y pa je (-10, 10) a i svoju A matricu moras pomnoziti sa 2 jos.
mislim da to ide ovako: linearni dio U(x,y) je matrica b(jednostupcana); kvadraticni dio je matrica A(2X2), samo moras paziti jer je 1/2 ispred A u jedn. U poprima minimum u rjesenju sustava A(x,y(jednostupcana))=-b i ta tocka je rjesenje sustava. Napisala bi ti, al nemam pojma kako napisati matricu. B nije (-10,0) jer je U(x,y)=Eg+Eo, a u Eg imas 20y pa je (-10, 10) a i svoju A matricu moras pomnoziti sa 2 jos.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Matematičko modeliranje Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum