Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:41 čet, 12. 5. 2005 Naslov: "Gospodari prstenova" - srednjoskolska lektira? |
|
|
Kao jedan od potpisnika spomenute peticije, dobih poziv da "prosirim rijec" (ili kako se vec na hr. kaze "[i]spread the word[/i]" ;)), pa prosljedjujem populaciji koja ce to znati cijeniti. ;)
[quote="Udruga ljubitelja fantastike ''3. Zmaj''"]"Udruga ljubitelja fantastike "3. Zmaj" pocela je sa svojim djelovanjem. Prva nasa akcija jest pokretanje peticije za uvodjenje "Gospodara prstenova" u srednjoskolski nastavni program i popis lektire. Ukoliko je slicna akcija vec postojala (mogucnost koju su neki napomenuli), ocito nije urodila plodom, sto znaci da se treba vise potruditi.
Peticiju mozete potpisati na:
[url]http://www.ipetitions.com/campaigns/gospodar-prstenova/[/url]
a udrugu "3. Zmaj" mozete kontaktirati putem privremenog foruma:
[url]http://www.game-master.org/phpBB2/[/url]
te pruziti svoju podrsku ili dati komentare, kritike, prijedloge i ostalo.
Molim vas da ovaj post kopirate i prenesete vijest SVUGDJE gdje mozete, jer efekt ove akcije ovisi ISKLJUCIVO o brojnosti odazvanih. Bilo kakva pitanja, nejasnoce i sl. slobodno postavite na gore navedenom forumu.
Hvala
Udruga 3. Zmaj[/quote]
Molbica: Ako njihova pravila to ne brane, proslijedite ovaj poziv i ostalim forumima ([i]Rasprave[/i], [i]BIUS[/i], [i]IIS-Chem[/i],...). :)
Kao jedan od potpisnika spomenute peticije, dobih poziv da "prosirim rijec" (ili kako se vec na hr. kaze "spread the word" ), pa prosljedjujem populaciji koja ce to znati cijeniti.
Udruga ljubitelja fantastike ''3. Zmaj'' (napisa): | "Udruga ljubitelja fantastike "3. Zmaj" pocela je sa svojim djelovanjem. Prva nasa akcija jest pokretanje peticije za uvodjenje "Gospodara prstenova" u srednjoskolski nastavni program i popis lektire. Ukoliko je slicna akcija vec postojala (mogucnost koju su neki napomenuli), ocito nije urodila plodom, sto znaci da se treba vise potruditi.
Peticiju mozete potpisati na:
http://www.ipetitions.com/campaigns/gospodar-prstenova/
a udrugu "3. Zmaj" mozete kontaktirati putem privremenog foruma:
http://www.game-master.org/phpBB2/
te pruziti svoju podrsku ili dati komentare, kritike, prijedloge i ostalo.
Molim vas da ovaj post kopirate i prenesete vijest SVUGDJE gdje mozete, jer efekt ove akcije ovisi ISKLJUCIVO o brojnosti odazvanih. Bilo kakva pitanja, nejasnoce i sl. slobodno postavite na gore navedenom forumu.
Hvala
Udruga 3. Zmaj |
Molbica: Ako njihova pravila to ne brane, proslijedite ovaj poziv i ostalim forumima (Rasprave, BIUS, IIS-Chem,...).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Martinab Moderator

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:10 čet, 12. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Ne bash. :|
Mislim da stvari idu suprotnim smjerom. :-s Jednostavno, knjige u lektiri su vecinom dosadne, pa se zato i lektira smatra dosadnom. :( Meni je onih nekoliko zanimljivih ([i]Decameron[/i], [i]Nove patnje mladog Verthera[/i], nesto od Poa,...) ostalo u jako dobrom sjecanju... :D
Inace, ja nisam procitao LOTR. :shock: Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. :blush: No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. 8)
Iako, da se mene pita, isla bi akcija za [i]Dune[/i]... :D Ili barem da ljudi mogu birati hoce li citati [i]Dune[/i] ili [i]LOTR[/i]... :verycool:
(@Lord Sirius: nisam te zaboravio; samo jos nisam procitao do kraja :oops:)
Ne bash.
Mislim da stvari idu suprotnim smjerom. Jednostavno, knjige u lektiri su vecinom dosadne, pa se zato i lektira smatra dosadnom. Meni je onih nekoliko zanimljivih (Decameron, Nove patnje mladog Verthera, nesto od Poa,...) ostalo u jako dobrom sjecanju...
Inace, ja nisam procitao LOTR. Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri.
Iako, da se mene pita, isla bi akcija za Dune... Ili barem da ljudi mogu birati hoce li citati Dune ili LOTR...
(@Lord Sirius: nisam te zaboravio; samo jos nisam procitao do kraja )
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 16:25 čet, 12. 5. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Inace, ja nisam procitao LOTR. :shock: Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. :blush: No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. 8)
[/quote]
pa iskreno ako nisi čitao niti ne znaš :P meni se hobit i LOTR nisu činili mnogo različitima, a općenito preporučam ljudima da prvo pročitaju Hobita, zbog lakšeg praćenja radnje.
SF treba ući u lektiru, ali mislim da bi trebao postojati širi krug izbornih dijela i trebalo bi klince upoznati sa različitim oblicima izvedbe (dakle nije isto saga tipa Dune ili LOTR i recimo zbirka SF novela). Npr. nešto tipa jedna knjiga koja je obavezna (i klasik je :g:) i jedna po izboru (što ti se svidi).
btw trebalo bi se promovirati i domaći SF :wink:
Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy :gg:
vsego (napisa): | Inace, ja nisam procitao LOTR. Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri.
|
pa iskreno ako nisi čitao niti ne znaš meni se hobit i LOTR nisu činili mnogo različitima, a općenito preporučam ljudima da prvo pročitaju Hobita, zbog lakšeg praćenja radnje.
SF treba ući u lektiru, ali mislim da bi trebao postojati širi krug izbornih dijela i trebalo bi klince upoznati sa različitim oblicima izvedbe (dakle nije isto saga tipa Dune ili LOTR i recimo zbirka SF novela). Npr. nešto tipa jedna knjiga koja je obavezna (i klasik je ) i jedna po izboru (što ti se svidi).
btw trebalo bi se promovirati i domaći SF
Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
Dabrica Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:02 čet, 12. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Prvo da rascistimo jedan detalj: [b]ja nemam veze s organizatorima ovoga[/b] (za slucaj da je netko dobio takav dojam). 8)
Nadalje, moj osobni stav (a cini mi se i organizatora peticije) nije da se uguraju u to sve tri knjige, nego samo prva. 8) Tko zeli dalje citati, neka uziva! :D
@Sick: Ana Karenjina dolazi u dvije debele knjizurine, pa je ipak dio lektire (bar bila u moje doba). 8)
@nemo: Sve i da sam procitao - tko sam ja da sudim o vrijednosti knjige? :-k To su pametniji od mene zakljucili... 8)
Prvo da rascistimo jedan detalj: ja nemam veze s organizatorima ovoga (za slucaj da je netko dobio takav dojam).
Nadalje, moj osobni stav (a cini mi se i organizatora peticije) nije da se uguraju u to sve tri knjige, nego samo prva. Tko zeli dalje citati, neka uziva!
@Sick: Ana Karenjina dolazi u dvije debele knjizurine, pa je ipak dio lektire (bar bila u moje doba).
@nemo: Sve i da sam procitao - tko sam ja da sudim o vrijednosti knjige? To su pametniji od mene zakljucili...
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 0:44 pet, 13. 5. 2005 Naslov: |
|
|
Here Here!
[quote="nemo"]
Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy
[/quote]
+ wellsov rat svjetova ili nešto.
Tolkien je super, ali je predugačak; ne znam gdje bi ga se uguralo, mada je definitivno trilogija nešto što bi se trebalo pročitati. Doduše, većina moje generacije recimo nije čitala anu karenjinu, nego smo gledali film. Oh, joy, što se sve to može dosta efektno ponoviti i lotr. Verne, wells, tolkien i herbert obavezno u srednjoj ili u osnovnoj. Zapravo, mislim da je netko jednom nekad u osnovnoj imao hobbita za lektiru. Btw, vsego, hobbit je po meni bajčica također, al ako nađeš vremena, pročitaj lotr, jer nije bajčica, nego bajčetina :) SF je jedan tolko razgranat žanar da je živa šteta da ga se promovira samo off the record
Here Here!
nemo (napisa): |
|
+ wellsov rat svjetova ili nešto.
Tolkien je super, ali je predugačak; ne znam gdje bi ga se uguralo, mada je definitivno trilogija nešto što bi se trebalo pročitati. Doduše, većina moje generacije recimo nije čitala anu karenjinu, nego smo gledali film. Oh, joy, što se sve to može dosta efektno ponoviti i lotr. Verne, wells, tolkien i herbert obavezno u srednjoj ili u osnovnoj. Zapravo, mislim da je netko jednom nekad u osnovnoj imao hobbita za lektiru. Btw, vsego, hobbit je po meni bajčica također, al ako nađeš vremena, pročitaj lotr, jer nije bajčica, nego bajčetina SF je jedan tolko razgranat žanar da je živa šteta da ga se promovira samo off the record
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
byron_gg Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
Postano: 21:05 uto, 24. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="byron_gg"]Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.[/quote]
ti očito nisi baš čitao mnogo SF&F-a :roll: vjeruj mi ima dovoljno dobrih djela koja zaslužuju da ih se stavi umjesto nekih koja su trenutno u lektiri, a da to ostane "na nivou" koji se traži od lektire. mislim da se puno gubi time što se ne čita SF u školama, zato jer škole bi mogle usmjeriti učenike na neka ne baš toliko poznata, ali izvrsna djela. S obzirom na to kakvu ulogu SF igra u današnjem društvu zapravo je propust što ga nema u lektiri.
i krleža nije dosadan :P
byron_gg (napisa): | Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi. |
ti očito nisi baš čitao mnogo SF&F-a vjeruj mi ima dovoljno dobrih djela koja zaslužuju da ih se stavi umjesto nekih koja su trenutno u lektiri, a da to ostane "na nivou" koji se traži od lektire. mislim da se puno gubi time što se ne čita SF u školama, zato jer škole bi mogle usmjeriti učenike na neka ne baš toliko poznata, ali izvrsna djela. S obzirom na to kakvu ulogu SF igra u današnjem društvu zapravo je propust što ga nema u lektiri.
i krleža nije dosadan
_________________ Umjesto da postavlja pitanje o tome što je prije nastalo - kokoš ili jaje, čovjeku se najednom učinilo da je kokoš zamisao jajeta o stvaranju novih jaja.

|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 21:28 sri, 25. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="byron_gg"]Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.[/quote]
Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.
byron_gg (napisa): | Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi. |
Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:36 sri, 25. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="Anđelčić"]Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.[/quote]
To je:
1. subjektivno :)
2. nebitno :-s
Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)
Anđelčić (napisa): | Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on. |
To je:
1. subjektivno
2. nebitno
Lektira sluzi (ili bi, IMO, trebala sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim zasto je dio lektire.
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR.
|
|
[Vrh] |
|
SickJedi Moderator

Spol: 
|
Postano: 10:40 sub, 28. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="vsego"]Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)[/quote]
Da ali:
[quote="Grga"]Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci.[/quote]
I mislim da je tu u pravu. LOTR stvarno ne ulazi niti u jedno vremensko razdoblje (knjizevnu epohu) o kojoj se uci. Mozda da se promejni program i doda jos i to, ali program je i ovako prenatrpan. Mi smo lupali lektiru tjedno, a u cetvrtom razredu to i nisu bas knjige kroz koje se moze samo preletjeti.
SickJedi
vsego (napisa): | Lektira sluzi (ili bi, IMO, trebala sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim zasto je dio lektire.
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR.  |
Da ali:
Grga (napisa): | Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci. |
I mislim da je tu u pravu. LOTR stvarno ne ulazi niti u jedno vremensko razdoblje (knjizevnu epohu) o kojoj se uci. Mozda da se promejni program i doda jos i to, ali program je i ovako prenatrpan. Mi smo lupali lektiru tjedno, a u cetvrtom razredu to i nisu bas knjige kroz koje se moze samo preletjeti.
SickJedi
|
|
[Vrh] |
|
Anđelčić Forumaš(ica)

|
Postano: 15:53 sub, 28. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="vsego"][quote="Anđelčić"]Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.[/quote]
To je:
1. subjektivno :)
2. nebitno :-s
Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)[/quote]
S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. :x
vsego (napisa): | Anđelčić (napisa): | Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on. |
To je:
1. subjektivno
2. nebitno
Lektira sluzi (ili bi, IMO, trebala sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim zasto je dio lektire.
Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR.  |
S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:59 sub, 28. 5. 2005 Naslov: Re: ..... |
|
|
[quote="Anđelčić"]S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. :x[/quote]
Nije tvoja izjava nebitna, nego zanimljivost knjige u kontekstu uvrstavanja u lektiru. :roll:
Anđelčić (napisa): | S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne.  |
Nije tvoja izjava nebitna, nego zanimljivost knjige u kontekstu uvrstavanja u lektiru.
|
|
[Vrh] |
|
|