Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

"Gospodari prstenova" - srednjoskolska lektira?
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:41 čet, 12. 5. 2005    Naslov: "Gospodari prstenova" - srednjoskolska lektira? Citirajte i odgovorite

Kao jedan od potpisnika spomenute peticije, dobih poziv da "prosirim rijec" (ili kako se vec na hr. kaze "[i]spread the word[/i]" ;)), pa prosljedjujem populaciji koja ce to znati cijeniti. ;)

[quote="Udruga ljubitelja fantastike ''3. Zmaj''"]"Udruga ljubitelja fantastike "3. Zmaj" pocela je sa svojim djelovanjem. Prva nasa akcija jest pokretanje peticije za uvodjenje "Gospodara prstenova" u srednjoskolski nastavni program i popis lektire. Ukoliko je slicna akcija vec postojala (mogucnost koju su neki napomenuli), ocito nije urodila plodom, sto znaci da se treba vise potruditi.

Peticiju mozete potpisati na:

[url]http://www.ipetitions.com/campaigns/gospodar-prstenova/[/url]

a udrugu "3. Zmaj" mozete kontaktirati putem privremenog foruma:

[url]http://www.game-master.org/phpBB2/[/url]

te pruziti svoju podrsku ili dati komentare, kritike, prijedloge i ostalo.

Molim vas da ovaj post kopirate i prenesete vijest SVUGDJE gdje mozete, jer efekt ove akcije ovisi ISKLJUCIVO o brojnosti odazvanih. Bilo kakva pitanja, nejasnoce i sl. slobodno postavite na gore navedenom forumu.

Hvala

Udruga 3. Zmaj[/quote]

Molbica: Ako njihova pravila to ne brane, proslijedite ovaj poziv i ostalim forumima ([i]Rasprave[/i], [i]BIUS[/i], [i]IIS-Chem[/i],...). :)
Kao jedan od potpisnika spomenute peticije, dobih poziv da "prosirim rijec" (ili kako se vec na hr. kaze "spread the word" Wink), pa prosljedjujem populaciji koja ce to znati cijeniti. Wink

Udruga ljubitelja fantastike ''3. Zmaj'' (napisa):
"Udruga ljubitelja fantastike "3. Zmaj" pocela je sa svojim djelovanjem. Prva nasa akcija jest pokretanje peticije za uvodjenje "Gospodara prstenova" u srednjoskolski nastavni program i popis lektire. Ukoliko je slicna akcija vec postojala (mogucnost koju su neki napomenuli), ocito nije urodila plodom, sto znaci da se treba vise potruditi.

Peticiju mozete potpisati na:

http://www.ipetitions.com/campaigns/gospodar-prstenova/

a udrugu "3. Zmaj" mozete kontaktirati putem privremenog foruma:

http://www.game-master.org/phpBB2/

te pruziti svoju podrsku ili dati komentare, kritike, prijedloge i ostalo.

Molim vas da ovaj post kopirate i prenesete vijest SVUGDJE gdje mozete, jer efekt ove akcije ovisi ISKLJUCIVO o brojnosti odazvanih. Bilo kakva pitanja, nejasnoce i sl. slobodno postavite na gore navedenom forumu.

Hvala

Udruga 3. Zmaj

Molbica: Ako njihova pravila to ne brane, proslijedite ovaj poziv i ostalim forumima (Rasprave, BIUS, IIS-Chem,...). Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Martinab
Moderator
Moderator

143 = 167 - 24

PostPostano: 15:59 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm... I might be wrong, ali ne misli li netko osim mene da, kako stvari danas stoje, svrstavanje necega u skolsku lektiru nuzno smanjuje popularnost djela? Zamislite da za 2 godine cujete nekog da opisuje Gospodara prstenova kao "Onu debelu knjigu iz lektire" (debela=neprocitana)!?! :eyepop:
Hm... I might be wrong, ali ne misli li netko osim mene da, kako stvari danas stoje, svrstavanje necega u skolsku lektiru nuzno smanjuje popularnost djela? Zamislite da za 2 godine cujete nekog da opisuje Gospodara prstenova kao "Onu debelu knjigu iz lektire" (debela=neprocitana)!?! Ispadoshe mi oci!

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:10 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bash. :|

Mislim da stvari idu suprotnim smjerom. :-s Jednostavno, knjige u lektiri su vecinom dosadne, pa se zato i lektira smatra dosadnom. :( Meni je onih nekoliko zanimljivih ([i]Decameron[/i], [i]Nove patnje mladog Verthera[/i], nesto od Poa,...) ostalo u jako dobrom sjecanju... :D

Inace, ja nisam procitao LOTR. :shock: Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. :blush: No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. 8)

Iako, da se mene pita, isla bi akcija za [i]Dune[/i]... :D Ili barem da ljudi mogu birati hoce li citati [i]Dune[/i] ili [i]LOTR[/i]... :verycool:

(@Lord Sirius: nisam te zaboravio; samo jos nisam procitao do kraja :oops:)
Ne bash. Neutral

Mislim da stvari idu suprotnim smjerom. Eh? Jednostavno, knjige u lektiri su vecinom dosadne, pa se zato i lektira smatra dosadnom. Sad Meni je onih nekoliko zanimljivih (Decameron, Nove patnje mladog Verthera, nesto od Poa,...) ostalo u jako dobrom sjecanju... Very Happy

Inace, ja nisam procitao LOTR. Shocked Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. Blush No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. Cool

Iako, da se mene pita, isla bi akcija za Dune... Very Happy Ili barem da ljudi mogu birati hoce li citati Dune ili LOTR... Very cool

(@Lord Sirius: nisam te zaboravio; samo jos nisam procitao do kraja Embarassed)

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

Spol: muško
30 = 34 - 4

PostPostano: 16:25 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Inace, ja nisam procitao LOTR. :shock: Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. :blush: No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. 8)
[/quote]

pa iskreno ako nisi čitao niti ne znaš :P meni se hobit i LOTR nisu činili mnogo različitima, a općenito preporučam ljudima da prvo pročitaju Hobita, zbog lakšeg praćenja radnje.

SF treba ući u lektiru, ali mislim da bi trebao postojati širi krug izbornih dijela i trebalo bi klince upoznati sa različitim oblicima izvedbe (dakle nije isto saga tipa Dune ili LOTR i recimo zbirka SF novela). Npr. nešto tipa jedna knjiga koja je obavezna (i klasik je :g:) i jedna po izboru (što ti se svidi).

btw trebalo bi se promovirati i domaći SF :wink:

Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy :gg:
vsego (napisa):
Inace, ja nisam procitao LOTR. Shocked Poceo s Hobbitom i zakljucio da mi je to bajka za malu djecu i da me ne zanima. Blush No, ostaje cinjenica da je LOTR jedno od kljucnih djela SFa i zato mislim da treba biti u lektiri. Cool

pa iskreno ako nisi čitao niti ne znaš Razz meni se hobit i LOTR nisu činili mnogo različitima, a općenito preporučam ljudima da prvo pročitaju Hobita, zbog lakšeg praćenja radnje.

SF treba ući u lektiru, ali mislim da bi trebao postojati širi krug izbornih dijela i trebalo bi klince upoznati sa različitim oblicima izvedbe (dakle nije isto saga tipa Dune ili LOTR i recimo zbirka SF novela). Npr. nešto tipa jedna knjiga koja je obavezna (i klasik je Mr. Green) i jedna po izboru (što ti se svidi).

btw trebalo bi se promovirati i domaći SF Wink

Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy Mr Green being very Greeen indeed

Dabrica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 7 - 3

PostPostano: 19:10 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

a onda bi se moglo ubaciti i raosa i "mnogo vike nizašto"...
a onda bi se moglo ubaciti i raosa i "mnogo vike nizašto"...

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 22:24 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moje misljenje je da to bas i nije knjig aza srednjoskolsku lektiru i to cisto zbog duzine knjige. Ne mislim na "ona debela knjizurina" nego na vrijeme potrebno da se LOTR procita, a kolicina lektire i nije bas mala. A jos zamislite kakva bi patnja bila procitati "1000 stranica" nekome tko takve stvari stvarno ne voli. Tko takve stavri voli procitati ce to sigurno, a tko to ne voli: njegov gubitak...

SickJedi
Moje misljenje je da to bas i nije knjig aza srednjoskolsku lektiru i to cisto zbog duzine knjige. Ne mislim na "ona debela knjizurina" nego na vrijeme potrebno da se LOTR procita, a kolicina lektire i nije bas mala. A jos zamislite kakva bi patnja bila procitati "1000 stranica" nekome tko takve stvari stvarno ne voli. Tko takve stavri voli procitati ce to sigurno, a tko to ne voli: njegov gubitak...

SickJedi

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:02 čet, 12. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvo da rascistimo jedan detalj: [b]ja nemam veze s organizatorima ovoga[/b] (za slucaj da je netko dobio takav dojam). 8)

Nadalje, moj osobni stav (a cini mi se i organizatora peticije) nije da se uguraju u to sve tri knjige, nego samo prva. 8) Tko zeli dalje citati, neka uziva! :D

@Sick: Ana Karenjina dolazi u dvije debele knjizurine, pa je ipak dio lektire (bar bila u moje doba). 8)

@nemo: Sve i da sam procitao - tko sam ja da sudim o vrijednosti knjige? :-k To su pametniji od mene zakljucili... 8)
Prvo da rascistimo jedan detalj: ja nemam veze s organizatorima ovoga (za slucaj da je netko dobio takav dojam). Cool

Nadalje, moj osobni stav (a cini mi se i organizatora peticije) nije da se uguraju u to sve tri knjige, nego samo prva. Cool Tko zeli dalje citati, neka uziva! Very Happy

@Sick: Ana Karenjina dolazi u dvije debele knjizurine, pa je ipak dio lektire (bar bila u moje doba). Cool

@nemo: Sve i da sam procitao - tko sam ja da sudim o vrijednosti knjige? Think To su pametniji od mene zakljucili... Cool

[Vrh]
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 0:44 pet, 13. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Here Here!

[quote="nemo"]
Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy
[/quote]

+ wellsov rat svjetova ili nešto.

Tolkien je super, ali je predugačak; ne znam gdje bi ga se uguralo, mada je definitivno trilogija nešto što bi se trebalo pročitati. Doduše, većina moje generacije recimo nije čitala anu karenjinu, nego smo gledali film. Oh, joy, što se sve to može dosta efektno ponoviti i lotr. Verne, wells, tolkien i herbert obavezno u srednjoj ili u osnovnoj. Zapravo, mislim da je netko jednom nekad u osnovnoj imao hobbita za lektiru. Btw, vsego, hobbit je po meni bajčica također, al ako nađeš vremena, pročitaj lotr, jer nije bajčica, nego bajčetina :) SF je jedan tolko razgranat žanar da je živa šteta da ga se promovira samo off the record
Here Here!

nemo (napisa):

Iskreno mislim da su krenuli sa krivom knjigom. Stvar koju bi ja pokušao, a izvedivo je, da se od Orwella umjesto "Životinjske farme" (koja je dobora, ali nije SF) čita "1984" koja je klasik SFa. ... no ajd dobro oni promoviraju fantasy

+ wellsov rat svjetova ili nešto.

Tolkien je super, ali je predugačak; ne znam gdje bi ga se uguralo, mada je definitivno trilogija nešto što bi se trebalo pročitati. Doduše, većina moje generacije recimo nije čitala anu karenjinu, nego smo gledali film. Oh, joy, što se sve to može dosta efektno ponoviti i lotr. Verne, wells, tolkien i herbert obavezno u srednjoj ili u osnovnoj. Zapravo, mislim da je netko jednom nekad u osnovnoj imao hobbita za lektiru. Btw, vsego, hobbit je po meni bajčica također, al ako nađeš vremena, pročitaj lotr, jer nije bajčica, nego bajčetina Smile SF je jedan tolko razgranat žanar da je živa šteta da ga se promovira samo off the record

Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 7:25 pet, 13. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Postoji razlika izmedu SFa i Fantasyja... :hopacupa:
A hrpa ljudi bi umirala od dosade citajuci LOTR pa bas i ne vidim koja je svrha. Kao sto je netko vec i rekao - tko zeli procitati, procitat ce bilo to za lektiru ili ne, oni sotali ce pogledati film i pravit ce se da su procitali.
Postoji razlika izmedu SFa i Fantasyja... Ovo se moglo zvati i 'weee 2'
A hrpa ljudi bi umirala od dosade citajuci LOTR pa bas i ne vidim koja je svrha. Kao sto je netko vec i rekao - tko zeli procitati, procitat ce bilo to za lektiru ili ne, oni sotali ce pogledati film i pravit ce se da su procitali.

vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 7:33 pet, 13. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Grga: po toj logici mozemo potpuno ukinuti lektiru... :roll:

P.S. Da, imas pravo za SF/fantasy... :) Omaklo mi se... :oops:
@Grga: po toj logici mozemo potpuno ukinuti lektiru... Rolling Eyes

P.S. Da, imas pravo za SF/fantasy... Smile Omaklo mi se... Embarassed

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 7:57 pet, 13. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa i ne bas. Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci. A onda jos dodatno LotR i nije super dinamicno napisana knjiga, te bi polovici ljudi bilo ful dosadno citati ga. A vecina ostalih bi ga ionako procitala. Mozes li reci isto za anu karenjinu?
Jesam za rviziju lektire i dodavanje zanimljivijih naslova, ali to treba planski napraviti a ne pokusavati proturiti LotR i misliti da ce se nesto postici.
Pa i ne bas. Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci. A onda jos dodatno LotR i nije super dinamicno napisana knjiga, te bi polovici ljudi bilo ful dosadno citati ga. A vecina ostalih bi ga ionako procitala. Mozes li reci isto za anu karenjinu?
Jesam za rviziju lektire i dodavanje zanimljivijih naslova, ali to treba planski napraviti a ne pokusavati proturiti LotR i misliti da ce se nesto postici.

nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 8:52 pet, 13. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Grga"] A onda jos dodatno LotR i nije super dinamicno napisana knjiga, te bi polovici ljudi bilo ful dosadno citati ga. A vecina ostalih bi ga ionako procitala. [/quote]

pa mislim da je lotr knjiga koju bi svatko mogao pročitati. ja sam nailazio na ljude koji doslovno ništa ne čitaju, zato što im je to tlaka, ali su zato lotr "smažu" u par dana.
Grga (napisa):
A onda jos dodatno LotR i nije super dinamicno napisana knjiga, te bi polovici ljudi bilo ful dosadno citati ga. A vecina ostalih bi ga ionako procitala.

pa mislim da je lotr knjiga koju bi svatko mogao pročitati. ja sam nailazio na ljude koji doslovno ništa ne čitaju, zato što im je to tlaka, ali su zato lotr "smažu" u par dana.

Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 18:24 sub, 14. 5. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dajte usput javite "revizorima lektire" da ubace i Dobrog vojnika Švejka, mislim da je to knjiga koja bi se trebala pročitati i koja bi bila čitana... :angel:
Dajte usput javite "revizorima lektire" da ubace i Dobrog vojnika Švejka, mislim da je to knjiga koja bi se trebala pročitati i koja bi bila čitana... Angel

[Vrh]
byron_gg
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 18:45 uto, 24. 5. 2005    Naslov: ..... Citirajte i odgovorite

Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.
Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.

[Vrh]
nemo
Moderator
Moderator

30 = 34 - 4

PostPostano: 21:05 uto, 24. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="byron_gg"]Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.[/quote]

ti očito nisi baš čitao mnogo SF&F-a :roll: vjeruj mi ima dovoljno dobrih djela koja zaslužuju da ih se stavi umjesto nekih koja su trenutno u lektiri, a da to ostane "na nivou" koji se traži od lektire. mislim da se puno gubi time što se ne čita SF u školama, zato jer škole bi mogle usmjeriti učenike na neka ne baš toliko poznata, ali izvrsna djela. S obzirom na to kakvu ulogu SF igra u današnjem društvu zapravo je propust što ga nema u lektiri.

i krleža nije dosadan :P
byron_gg (napisa):

ti očito nisi baš čitao mnogo SF&F-a Rolling Eyes vjeruj mi ima dovoljno dobrih djela koja zaslužuju da ih se stavi umjesto nekih koja su trenutno u lektiri, a da to ostane "na nivou" koji se traži od lektire. mislim da se puno gubi time što se ne čita SF u školama, zato jer škole bi mogle usmjeriti učenike na neka ne baš toliko poznata, ali izvrsna djela. S obzirom na to kakvu ulogu SF igra u današnjem društvu zapravo je propust što ga nema u lektiri.

i krleža nije dosadan Razz

Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 21:28 sri, 25. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="byron_gg"]Lotr neće postati lektira iz par razloga,mozhda ponajvishe zbog "prioritetnijih" knj.djela. Svi mogu rechi kako je Camus minuciozan,kako je Krleža "dosadan" no to su knjige koje nose inovativne forme pisanja i nude ono zbog chega chitamo knjige,a to je skupljanje iskustva,pa makar i na tako apstraktan nachin. Sf mozhemo shvatiti kao "nagradu" kada savladamo sva ona djela koja zahtijevaju vadjenje rjechnika i tumachenja pischevih rijechi.[/quote]

Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.
byron_gg (napisa):

Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 21:36 sri, 25. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="Anđelčić"]Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.[/quote]

To je:

1. subjektivno :)

2. nebitno :-s

Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)

Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)
Anđelčić (napisa):

To je:

1. subjektivno Smile

2. nebitno Eh?

Lektira sluzi (ili bi, IMO, trebala sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. Smile Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim zasto je dio lektire. Smile

Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. Cool

[Vrh]
SickJedi
Moderator
Moderator

12 = 42 - 30

PostPostano: 10:40 sub, 28. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)

Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)[/quote]

Da ali:

[quote="Grga"]Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci.[/quote]

I mislim da je tu u pravu. LOTR stvarno ne ulazi niti u jedno vremensko razdoblje (knjizevnu epohu) o kojoj se uci. Mozda da se promejni program i doda jos i to, ali program je i ovako prenatrpan. Mi smo lupali lektiru tjedno, a u cetvrtom razredu to i nisu bas knjige kroz koje se moze samo preletjeti.

SickJedi
vsego (napisa):
Lektira sluzi (ili bi, IMO, trebala sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. Smile Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim zasto je dio lektire. Smile

Da ali:

Grga (napisa):
Lektira zapravo sluzi da ljudi dodu u dodir sa onime o cemu se na hrvatskom vec uci (odnosno s razdobljima svjetske i hrvatkse knjizevnosti). LotR u tim kontekstu i nema smisla jer ne spada niti u jedno razdoblje o kojem se uci.

I mislim da je tu u pravu. LOTR stvarno ne ulazi niti u jedno vremensko razdoblje (knjizevnu epohu) o kojoj se uci. Mozda da se promejni program i doda jos i to, ali program je i ovako prenatrpan. Mi smo lupali lektiru tjedno, a u cetvrtom razredu to i nisu bas knjige kroz koje se moze samo preletjeti.

SickJedi

Ken Lee je zakon!!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Anđelčić
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 22 - 16

PostPostano: 15:53 sub, 28. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"][quote="Anđelčić"]Krležine knjige su najbolja stvar u srednjoškolskoj lektiri, uz Dostojevskog. I ako je itko dosadan, to onda nije on.[/quote]

To je:

1. subjektivno :)

2. nebitno :-s

Lektira sluzi (ili bi, IMO, [b]trebala[/b] sluziti) da se djeca upoznaju s, na neki nacin, vaznim djelima (svjetske i domace) knjizevnosti. :) Moze Krleza biti dosadan ili ne, no njegova (ne)zanimljivost nema nikakve veze s tim [b]zasto[/b] je dio lektire. :)

Iste kriterije bi trebalo primijeniti i na LOTR. 8)[/quote]
S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. :x
vsego (napisa):
Anđelčić (napisa):

To je:

1. subjektivno Smile

2. nebitno Eh?

S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. Mad

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:59 sub, 28. 5. 2005    Naslov: Re: ..... Citirajte i odgovorite

[quote="Anđelčić"]S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. :x[/quote]

Nije tvoja izjava nebitna, nego zanimljivost knjige u kontekstu uvrstavanja u lektiru. :roll:
Anđelčić (napisa):
S razlogom je subjektivno, možda baš zato što je to moj komentar. I ne razumijem zašto se moja izjava odmah okarakterizirala nebitnom, to nije bio argument zašto bi nešto trebalo biti lektira ili ne. Mad

Nije tvoja izjava nebitna, nego zanimljivost knjige u kontekstu uvrstavanja u lektiru. Rolling Eyes

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum