Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadatak s elipsom s roka 21.2.2005
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 11:22 sub, 18. 6. 2005    Naslov: Zadatak s elipsom s roka 21.2.2005 Citirajte i odgovorite

Pošto više nema linka za Analitičku geometriju moram postavit zadatak ovdje jer mi je ovo nekak nabliskije s tim kolegijem.Ovako:
Neka je K kružnica koja prolazi točkama (1,-6) i (5,-2) i ima središte na pravcu 2x+y-2=0,te neka je A njezino središte.Neka je E elipsa \!\(x\^2\/18 + y\^2\/7 = 1\) .Pod kojim kutem se iz točke A vidi elipsa E?

NAPOMENA:
Zadatak je sa pismenog 21.02.2005. kad ga je davao Boris Muha,i ima rješenje središta A=(3,-4),samo ja ne znam kak doć do tog rješenja.Tko zna nek ga riješi ak mu se da.Hvala!
Pošto više nema linka za Analitičku geometriju moram postavit zadatak ovdje jer mi je ovo nekak nabliskije s tim kolegijem.Ovako:
Neka je K kružnica koja prolazi točkama (1,-6) i (5,-2) i ima središte na pravcu 2x+y-2=0,te neka je A njezino središte.Neka je E elipsa \!\(x\^2\/18 + y\^2\/7 = 1\) .Pod kojim kutem se iz točke A vidi elipsa E?

NAPOMENA:
Zadatak je sa pismenog 21.02.2005. kad ga je davao Boris Muha,i ima rješenje središta A=(3,-4),samo ja ne znam kak doć do tog rješenja.Tko zna nek ga riješi ak mu se da.Hvala!

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:24 sub, 18. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ispravak: Elipsa E glasi: x^2/18 + y^2/7=1! :oops:
Ispravak: Elipsa E glasi: x^2/18 + y^2/7=1! Embarassed

[Vrh]
Gost

PostPostano: 17:43 sub, 18. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tocka A je sjeciste simetrale zadane tetive kruznice i zadanog pravca na kojem se nalazi to srediste, tocka A. Kut pod kojim se iz A vidi elipsa je kut izmedju tangenti na elipsu koje prolaze kroz A. Pojedini koraci dosta lako se izracunavaju.
Tocka A je sjeciste simetrale zadane tetive kruznice i zadanog pravca na kojem se nalazi to srediste, tocka A. Kut pod kojim se iz A vidi elipsa je kut izmedju tangenti na elipsu koje prolaze kroz A. Pojedini koraci dosta lako se izracunavaju.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 17:54 sub, 18. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Stovise, poloviste zadane tetive je vec tocka (3,-4), koja ujedno lezi i na zadanom pravcu pa je to trazeno srediste A.
Stovise, poloviste zadane tetive je vec tocka (3,-4), koja ujedno lezi i na zadanom pravcu pa je to trazeno srediste A.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 18:44 sub, 18. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobro, kad sam vec krenuo racunati, evo jos jednog nastavka - kako se nadju tangente na elipsu. Nama trebaju koeficijenti smjerova tih tangenti kako bismo dobili tangens kuta medju tangentama.
Tangente imaju jednadzbe oblika y+4 = k(x-3). Odavde se izrazi y i uvrsti u jednadzbu elipse. Uvjet za tangentu je da pravac ima dvostruko sjeciste s elipsom, dakle da diskriminanta dobivene kvadratne jednadzbe (s nepoznanicom x) bude 0, a to se svede na kvadratnu jednadzbu u k:

9k^2 + 24k + 8 = 0. Dalje zbilja nije tesko.
Dobro, kad sam vec krenuo racunati, evo jos jednog nastavka - kako se nadju tangente na elipsu. Nama trebaju koeficijenti smjerova tih tangenti kako bismo dobili tangens kuta medju tangentama.
Tangente imaju jednadzbe oblika y+4 = k(x-3). Odavde se izrazi y i uvrsti u jednadzbu elipse. Uvjet za tangentu je da pravac ima dvostruko sjeciste s elipsom, dakle da diskriminanta dobivene kvadratne jednadzbe (s nepoznanicom x) bude 0, a to se svede na kvadratnu jednadzbu u k:

9k^2 + 24k + 8 = 0. Dalje zbilja nije tesko.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum