Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

fourierovi redovi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
91 = 108 - 17

PostPostano: 15:28 uto, 14. 6. 2005    Naslov: fourierovi redovi Citirajte i odgovorite

eh, sad, nije mi jasan dokaz konvergencije fourierovog reda za funkciju klase C2, tj što se dogodi nakon one dvije parcijalne integracije, a nije se moglo dogodit već nakon prve... zašto nismo mogli označiti sa M supremum |f'(x)|, i kako to točno integriramo nakon što uvedemo M, meni ispada da je integral jednak nuli zbog kosinusa...
prvo sam mislila da je potrebna druga derivacija zato što nam se to s nulom dogodi kad uvedemo M za prvu derivaciju (ovaj put zbog sinusa), al kad sam probala za kosinus i isto dobila 0, posumnjala sam u sve...

:scared: :znoj:
eh, sad, nije mi jasan dokaz konvergencije fourierovog reda za funkciju klase C2, tj što se dogodi nakon one dvije parcijalne integracije, a nije se moglo dogodit već nakon prve... zašto nismo mogli označiti sa M supremum |f'(x)|, i kako to točno integriramo nakon što uvedemo M, meni ispada da je integral jednak nuli zbog kosinusa...
prvo sam mislila da je potrebna druga derivacija zato što nam se to s nulom dogodi kad uvedemo M za prvu derivaciju (ovaj put zbog sinusa), al kad sam probala za kosinus i isto dobila 0, posumnjala sam u sve...

Mene je strah!!! Kako je vruce... Zasto netko ne upali klimu?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 0:06 sri, 15. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Inače, teorem vrijedi i općenitije (uz klasične [i]Dirichletove uvjete[/i] na funkciju), ali bez pretpostavke npr. da je funkcija C^2 je dokaz puno teži.

Pretpostavljam da je riječ o istom dokazu koji je u knjizi prof.Kurepe.

Dakle, imamo 2pi-periodičnu f-ju f:R->R koja je klase C^2 i neka su a_k, b_k Fourierovi koeficijenti. Neka je M supremum od |f''(x)|.
Dvostruka parcijalna integracija daje:
[latex]a_k=-\frac{1}{k^2 \pi}\int_{-\pi}^{\pi}f''(x)\cos kx \,dx[/latex]
pa je
[latex]|a_k|\leq\frac{1}{k^2 \pi}\int_{-\pi}^{\pi}|f''(x)|\cdot|\cos kx| \,dx\leq\frac{M\cdot 1\cdot 2\pi}{k^2 \pi}=\frac{2M}{k^2}[/latex]
Ovaj [latex]2\pi[/latex] se pojavio kao duljina intervala [latex][-\pi,\pi][/latex].
Primijeti da je cos unutar apsolutne vrijednosti pa integral [latex]\int_{-\pi}^{\pi}|\cos kx| \,dx[/latex] nije 0. Mogli bismo ga baš izračunati, ali nije bitno: koristimo samo da je [latex]\leq 2\pi[/latex].

Analogno se ocijeni b_k.

Sada je jasno da Fourierov red apsolutno (a u ovom slučaju čak i uniformno) konvergira (prema kriteriju o uspoređivanju) jer mu za članove vrijedi:
[latex]|a_k \cos kx| \leq 2M\cdot \frac{1}{k^2}[/latex]
[latex]|b_k \sin kx| \leq 2M\cdot \frac{1}{k^2}[/latex]
a za red [latex]\sum\frac{1}{k^2}[/latex] znamo da konvergira.

Nakon samo jedne parcijalne integracije (i uz oznaku M je sup od |f'(x)|) bismo Fourierov red ocijenili s harmonijskim redom [latex]\sum\frac{1}{k}[/latex], a on divergira pa to za Fourierov red baš ništa ne znači.

A npr. nakon tri parcijalne integracije (i uz oznaku M je sup od |f'''(x)|) bismo Fourierov red ocijenili s redom [latex]\sum\frac{1}{k^3}[/latex] pa bismo opet dobili apsolutnu konvergenciju, ali sada trebamo da je funkcija čak klase C^3.

Zato je optimalno dvaput parcijalno. 8)
Inače, teorem vrijedi i općenitije (uz klasične Dirichletove uvjete na funkciju), ali bez pretpostavke npr. da je funkcija C^2 je dokaz puno teži.

Pretpostavljam da je riječ o istom dokazu koji je u knjizi prof.Kurepe.

Dakle, imamo 2pi-periodičnu f-ju f:R→R koja je klase C^2 i neka su a_k, b_k Fourierovi koeficijenti. Neka je M supremum od |f''(x)|.
Dvostruka parcijalna integracija daje:

pa je

Ovaj se pojavio kao duljina intervala .
Primijeti da je cos unutar apsolutne vrijednosti pa integral nije 0. Mogli bismo ga baš izračunati, ali nije bitno: koristimo samo da je .

Analogno se ocijeni b_k.

Sada je jasno da Fourierov red apsolutno (a u ovom slučaju čak i uniformno) konvergira (prema kriteriju o uspoređivanju) jer mu za članove vrijedi:

a za red znamo da konvergira.

Nakon samo jedne parcijalne integracije (i uz oznaku M je sup od |f'(x)|) bismo Fourierov red ocijenili s harmonijskim redom , a on divergira pa to za Fourierov red baš ništa ne znači.

A npr. nakon tri parcijalne integracije (i uz oznaku M je sup od |f'''(x)|) bismo Fourierov red ocijenili s redom pa bismo opet dobili apsolutnu konvergenciju, ali sada trebamo da je funkcija čak klase C^3.

Zato je optimalno dvaput parcijalno. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 7:33 sri, 15. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala... :gs:
smetnula sam s uma apsolutnu vrijednost... i sve ostalo...
sad se mogu samo opuštat do ispita... :meditate: :sunny: :D
hvala... Mr. Green skakuce
smetnula sam s uma apsolutnu vrijednost... i sve ostalo...
sad se mogu samo opuštat do ispita... Meditiram Sunny Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
g o s t
Gost

PostPostano: 12:10 čet, 16. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali zašto je u tom istom dokazu

{ derivacija of [i]f[/i] u točki x pomnožena s [i]cos(nx)[/i] u granicama od -pi do +pi}

jednaka nuli (dobije se nakon druge parcijalne derivacije)?

{ derivacija of f u točki x pomnožena s cos(nx) u granicama od -pi do +pi}

[Vrh]
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 12:43 ned, 19. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="g o s t"]Ali zašto je u tom istom dokazu

{ derivacija of [i]f[/i] u točki x pomnožena s [i]cos(nx)[/i] u granicama od -pi do +pi}

jednaka nuli (dobije se nakon druge parcijalne derivacije)?[/quote]

[latex]f'(\pi)cos(n\pi) - f'(-\pi)cos(-n\pi) = (-1)^n[f'(\pi) - f'(-\pi)][/latex]
E sad, buduci da je f periodicna s periodom 2 pi, onda je i derivacija periodicna s periodom 2 pi, pa je [latex]f'(-\pi) = f'(\pi)[/latex] te je zato ono gore = 0.
g o s t (napisa):

{ derivacija of f u točki x pomnožena s cos(nx) u granicama od -pi do +pi}

E sad, buduci da je f periodicna s periodom 2 pi, onda je i derivacija periodicna s periodom 2 pi, pa je te je zato ono gore = 0.

g o s t
Gost

PostPostano: 10:24 pon, 20. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaboravio sam da je peridična jer se to ne spominje u pretpostavci teorema nego na početku cjeline. :oops: Puno hvala.
Zaboravio sam da je peridična jer se to ne spominje u pretpostavci teorema nego na početku cjeline. Embarassed Puno hvala.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum