Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

prekidnost i neprekidnost u točki grafa funkcije
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 0

PostPostano: 11:42 pet, 24. 6. 2005    Naslov: prekidnost i neprekidnost u točki grafa funkcije Citirajte i odgovorite

neka je npr. zadana funkcija: [latex]f(x):(I\subseteq{\bf R})\rightarrow{\bf R}.[/latex]
[latex]f(x)=\frac{1}{x} , za \hspace{1ex} x\in {\bf Q} ,[/latex]
[latex]f(x)=0 , za \hspace{1ex} x\in {\bf R}\setminus{\bf Q}[/latex].

kako pokazati, naravno ako je to točno, da funkcija ima prekid u svakoj
racionalnoj točki a neprekidna je u svakoj iracionalnoj točki.
neka je npr. zadana funkcija:

.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
shokre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 12:24 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Re: prekidnost i neprekidnost u točki grafa funkcije Citirajte i odgovorite

[quote="pbanicev"]neka je npr. zadana funkcija: [latex]f(x):(I\subseteq{\bf R})\rightarrow{\bf R}.[/latex]
[latex]f(x)=\frac{1}{x} , za \hspace{1ex} x\in {\bf Q} ,[/latex]
[latex]f(x)=0 , za \hspace{1ex} x\in {\bf R}\setminus{\bf Q}[/latex].

racionalnoj točki a neprekidna je u svakoj iracionalnoj točki.[/quote]
Ja bi rekao da je funkcija neprekidna u svakoj tocki iz domene.

U svakoj okolini svake tocke iz Q postoji tocka iz R/Q. Isto tako, u svakoj okolini tocke iz R/Q postoji tocka iz Q.

Dakle, ako izaberes neki x0 iz Q i izaberesh okolinu oko tocke f(x0)=1/x0 radijusa f(x0)/2 = (1/x0)/2, neces moci naci okolinu oko tocke x0 koja ce se cijela preslikati u tu tvoju izabranu okolinu. Jer koju god okolinu da uzmes, u njoj ce biti tocka iz R/Q, u kojoj je vrijednost funkcije 0, a mi smo uzeli bas takvu okolinu oko f(x0) (radijusa f(x0)/2) koja ne sadrzi nulu.

Ista prica ti je ako uzmes x0 iz R/Q, samo sto ce ti onda svaka okolina oko x0 sadrzavati tocku iz Q, koja ce ti pobjeci iz iste okoline (radijusa f(x0)/2).
pbanicev (napisa):
neka je npr. zadana funkcija:

.

U svakoj okolini svake tocke iz Q postoji tocka iz R/Q. Isto tako, u svakoj okolini tocke iz R/Q postoji tocka iz Q.

Dakle, ako izaberes neki x0 iz Q i izaberesh okolinu oko tocke f(x0)=1/x0 radijusa f(x0)/2 = (1/x0)/2, neces moci naci okolinu oko tocke x0 koja ce se cijela preslikati u tu tvoju izabranu okolinu. Jer koju god okolinu da uzmes, u njoj ce biti tocka iz R/Q, u kojoj je vrijednost funkcije 0, a mi smo uzeli bas takvu okolinu oko f(x0) (radijusa f(x0)/2) koja ne sadrzi nulu.

Ista prica ti je ako uzmes x0 iz R/Q, samo sto ce ti onda svaka okolina oko x0 sadrzavati tocku iz Q, koja ce ti pobjeci iz iste okoline (radijusa f(x0)/2).

vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:53 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Btw, funkcija je lose definirana ako je [latex]0 \in I[/latex]
Btw, funkcija je lose definirana ako je

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 15:58 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

možda najvjerojatnije nisam bio dovoljno jasan.

dakle, radi se o jednoj jedinoj funkciji. :idea:

[latex]f(x)=\begin{array}{rcl}\frac{1}{n} & \mbox{ako je} & x\in {\bf Q}\\0 & \mbox{ako je} & x\in {\bf R}\setminus{\bf Q}\end{array}[/latex]

inače zadatak je prvi po redu u S.Kurepa: Matematička analiza II. dio 8)

po svemu sudeći funkcija ima prekid u svakoj točki, jer između bilo koje dvije racionalne točke nalazi se beskonačno neprebrojivo mnogo iracionalnih točaka :!: , dok je očito da između svake dvije iracionalne tocke postoji barem jedna racionalna. :arrow:

[latex]($Skup $\bf{Q}$ je gust u $\bf{R});\hspace{1ex} \bf{R}\bigcap\bf{Q}\neq\emptyset[/latex]
možda najvjerojatnije nisam bio dovoljno jasan.

dakle, radi se o jednoj jedinoj funkciji. Idea

inače zadatak je prvi po redu u S.Kurepa: Matematička analiza II. dio Cool

po svemu sudeći funkcija ima prekid u svakoj točki, jer između bilo koje dvije racionalne točke nalazi se beskonačno neprebrojivo mnogo iracionalnih točaka Exclamation , dok je očito da između svake dvije iracionalne tocke postoji barem jedna racionalna. Arrow

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
shokre
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 16:05 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Re: prekidnost i neprekidnost u točki grafa funkcije Citirajte i odgovorite

[quote="shokre"]Ja bi rekao da je funkcija [b]neprekidna[/b] u svakoj tocki iz domene.[/quote]
Tu sam naravno mislio da je funkcija [b]prekidna[/b] u svakoj tocki domene :? :oops:

[quote="pbanicev"]dakle, radi se o jednoj jedinoj funkciji. :idea:

[latex]f(x)=\begin{array}{rcl}\frac{1}{n} & \mbox{ako je} & x\in {\bf Q}\\0 & \mbox{ako je} & x\in {\bf R}\setminus{\bf Q}\end{array}[/latex][/quote]
Jesi sad fulao ovo 1/n ili se to htjelo reci da je funkcija u tockama iz Q konstantna i razlicita od 0?

Kako god da bilo, objasnjenje je isto, osim sto je ovako funkcija dobro definirana svugdje. E sad, da sam Hans, onda bi jos malo cjepidlacio da je bitno sto je "n"... :)
shokre (napisa):

Tu sam naravno mislio da je funkcija prekidna u svakoj tocki domene Confused Embarassed

pbanicev (napisa):
dakle, radi se o jednoj jedinoj funkciji. Idea

Jesi sad fulao ovo 1/n ili se to htjelo reci da je funkcija u tockama iz Q konstantna i razlicita od 0?

Kako god da bilo, objasnjenje je isto, osim sto je ovako funkcija dobro definirana svugdje. E sad, da sam Hans, onda bi jos malo cjepidlacio da je bitno sto je "n"... Smile

pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 16:19 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

1/n :lol: :oops: moja greska

[quote]Btw, funkcija je lose definirana ako ... [/quote]

da itekako jest, no mogli smo naravno uzeti za domenu one x za koje to ima smisla, no to nisam napravio :oops: , ali naravno mene vise zanima dali uopce ima takvih funkcija koje su u racionalnim prekidne a u iracionalnim neprekidne.

bio je jedan primjer na predavanju kada je funkcija bila u svakoj točki prekidna i mislim da proturječi s ovim u knjizi.
1/n Laughing Embarassed moja greska

Citat:
Btw, funkcija je lose definirana ako ...

da itekako jest, no mogli smo naravno uzeti za domenu one x za koje to ima smisla, no to nisam napravio Embarassed , ali naravno mene vise zanima dali uopce ima takvih funkcija koje su u racionalnim prekidne a u iracionalnim neprekidne.

bio je jedan primjer na predavanju kada je funkcija bila u svakoj točki prekidna i mislim da proturječi s ovim u knjizi.

[Vrh]
pbanicev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 17:36 pet, 24. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ah pa da :!: izvolite pogledajte link :arrow: http://planetmath.org/encyclopedia/DirichletsFunction.html

funkcija o kojoj sam pisao zove se Dirichletova funkcija (u vecoj ili manjoj mjeri, vidljive su neke razlike u definiciji, prije bi se možda radilo o kompoziciji) 8)

dakle, moje mišljenje pada u vodu, ipak postoji takva funkcija, :o

i izgleda da nije kontradiktorna sa primjerom na predavanjima, najvjerojatnije se radi o krivoj informaciji da je "takva" funkcija prekidna u svakoj točki.

no kako iz definicije neprekidnosti funkcije i ostalih aksioma polja R to doista pokazati. :crazyeyes:
ah pa da Exclamation izvolite pogledajte link Arrow http://planetmath.org/encyclopedia/DirichletsFunction.html

funkcija o kojoj sam pisao zove se Dirichletova funkcija (u vecoj ili manjoj mjeri, vidljive su neke razlike u definiciji, prije bi se možda radilo o kompoziciji) Cool

dakle, moje mišljenje pada u vodu, ipak postoji takva funkcija, Surprised

i izgleda da nije kontradiktorna sa primjerom na predavanjima, najvjerojatnije se radi o krivoj informaciji da je "takva" funkcija prekidna u svakoj točki.

no kako iz definicije neprekidnosti funkcije i ostalih aksioma polja R to doista pokazati. #Crazy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum