Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Dokaz Teorema 5.10 skripta Bakić Alg>=Geom krat.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Manny Callavera
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 0

PostPostano: 12:38 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Dokaz Teorema 5.10 skripta Bakić Alg>=Geom krat. Citirajte i odgovorite

Pozdrav!

Muči me dokaz teoram 5.10 is skripte prof.Bakića

Tm.5.10 Neka je V konačno dimenzionalan vektorski prostor nad f,neka je AeL(V) i lambda sv. vrijednost. Tada je [color=red]algebarska kratnost [/color]svojstvene vrijednosti lambda veća ili jednaka od njezine [color=red]geometrijske kratnosti.
[/color]
Da ne pišem bezveze dokaz kad se vec uredno napisan dokaz nalazi ovdje:[url]http://www.math.hr/hr/nastava/la/razno/la-2005.pdf[/url][/u]

Meni je jasno sve dok ne dodjemo do dijela..."Matrični prikaz operatoa u bazi (simbolicki) mozemo pisati kao blokmatricu".....on tu formira blokmatricu koju ja ne razumijem....i ne znam kako je došao do kontradikcije....??
Pa ako mi može netko bar u par crtato malo pojednostavljeno ispričati..bio bih vam zahvalan...
Pozdrav!

Muči me dokaz teoram 5.10 is skripte prof.Bakića

Tm.5.10 Neka je V konačno dimenzionalan vektorski prostor nad f,neka je AeL(V) i lambda sv. vrijednost. Tada je algebarska kratnost svojstvene vrijednosti lambda veća ili jednaka od njezine geometrijske kratnosti.

Da ne pišem bezveze dokaz kad se vec uredno napisan dokaz nalazi ovdje:http://www.math.hr/hr/nastava/la/razno/la-2005.pdf[/u]

Meni je jasno sve dok ne dodjemo do dijela..."Matrični prikaz operatoa u bazi (simbolicki) mozemo pisati kao blokmatricu".....on tu formira blokmatricu koju ja ne razumijem....i ne znam kako je došao do kontradikcije....??
Pa ako mi može netko bar u par crtato malo pojednostavljeno ispričati..bio bih vam zahvalan...

http://www.youtube.com/watch?v=xMJZ-_bJKdI
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

99 = 124 - 25

PostPostano: 16:36 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako su [latex]a_{ij}[/latex] elementi matrice linearnog operatora baza u paru baza [latex](e_j)[/latex] tada vrijedi [latex]Ae_j = \sigma_{i=1}^na_{ij}e_i[/latex]. prvih d vektora baze su svojstveni vektori za lambda_0, pa za j = 1, ..., d vrijedi [latex]Ae_j=\lambda_0 e_j[/latex], a iz onog gore se onda vidi da je za j = 1, ..., d [latex]a_{ij} = \lambda_0 ,ako i=j ; 0 ,inace[/latex].
Ostatak matrice zapisemo kao dvije blok matrice koje nas previse ne zanimaju. Sad racunamo determinantu od te matrice - lambda * I, i kao rezultat dobijemo neki polinom, oblika kakav je zapisan u dokazu. Sad ako pretpostavis da je geometrijska kratnost veca od algebarske dobijes da je lambda_0 nultocka od q, ali to znaci da l nije algebarska kratnost pa je tu kontradikcija. (a mozes i jednostavno uociti da kad razvijes onu determinantu dobijes [latex](\lambda - \lambda_0)^d*p(x)[/latex], a l je onda sigurno d + kratnost koje je lamda_0 nultocka od p.
Ako su elementi matrice linearnog operatora baza u paru baza tada vrijedi . prvih d vektora baze su svojstveni vektori za lambda_0, pa za j = 1, ..., d vrijedi , a iz onog gore se onda vidi da je za j = 1, ..., d .
Ostatak matrice zapisemo kao dvije blok matrice koje nas previse ne zanimaju. Sad racunamo determinantu od te matrice - lambda * I, i kao rezultat dobijemo neki polinom, oblika kakav je zapisan u dokazu. Sad ako pretpostavis da je geometrijska kratnost veca od algebarske dobijes da je lambda_0 nultocka od q, ali to znaci da l nije algebarska kratnost pa je tu kontradikcija. (a mozes i jednostavno uociti da kad razvijes onu determinantu dobijes , a l je onda sigurno d + kratnost koje je lamda_0 nultocka od p.

Manny Callavera
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 0

PostPostano: 13:41 pon, 4. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti na objašnjenju! :)
Imao sam usmeni danas ..pogodi šta me pitao da dokažem.i prošao sam.....! :D :D :D :D :D :D :D
Hvala ti na objašnjenju! Smile
Imao sam usmeni danas ..pogodi šta me pitao da dokažem.i prošao sam.....! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

http://www.youtube.com/watch?v=xMJZ-_bJKdI
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum