Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pitanja za usmeni iz Integrala i mjere
WWW:

Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 27. 04. 2003. (23:34:09)
Postovi: (1FB)16
Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
28 = 43 - 15
Lokacija: /proc/sys/cpu/

PostPostano: 12:09 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Pitanja za usmeni iz Integrala i mjere Citirajte i odgovorite

[color=olive]NAPOMENA: SVE TeX greske uocljive dolje nisu greske u mom TeX kodu, vec greske u implenetaciji.[/color]

[color=darkred][b]Admin edit:[/b] Bilo je i tvojih gresaka, ali da - vecina je do implementacije. :( Pokusavam promijeniti neke stvari, pa ce implementacija TeXa u narednim danima malo šepati...[/color]


[quote="PITANJA ZA USMENI ISPIT IZ INTEGRALA I MJERE"]

[b]Osnovni koncepti[/b]

[b]1.[/b] Definiraj poluprsten, prsten, i [latex]\sigma [/latex]-algebru za familije skupova. Koja struktura implicira koju strukturu? Daj netrivijalan primjer poluprstena koji nije prsten, i prstena koji nije [latex]\sigma [/latex]-algebra.

[b]2.[/b] Koji su aksiomi mjere na [latex]\sigma [/latex]-algebri skupova? Daj bar 3 netrivijalna primjera. Kakav je odnos sa teorijom vjerojatnosti? Kada je mjera konačna, kada [latex]\sigma[/latex]-konačna, a kada potpuna?
[b]3.[/b] Zašto ne možemo konstruirati mjeru sa zadovoljavajućim svojstvima na partitivnom skupu od [latex]\mathbb{ R}[/latex] ? Objasni koja su to zadovoljavajuća svojstva, te razloge.

[b]4.[/b] Opiši tri osnovna koraka konstrukcije Lebesgueove mjere na familiji Lebesgueovih podskupova od [latex]\mathbb{ R}[/latex] mjera na poluprstenu, proširenje na prsten, te proširenje na [latex]\sigma [/latex]-algebru. Precizno izrazi nekoliko ključnih teorema u toj konstrukciji.
[b]5.[/b] Definiraj vanjsku mjeru. Daj osnovni primjer konstrukcije vanjske mjere, ako je zadana konačno aditivna funkcija na prstenu. Daj konkretni primjer!
[b]6.[/b] Precizno izreci Caratheodoryev teorem. Koji su glavni koraci dokaza?
[b]7.[/b] Definiraj potpuni prostor s mjerom. Daj netrivijalni primjer prostora s mjerom koji jest, i koji nije potpun. Definiraj [latex]\sigma[/latex]- konačan prostor s mjerom. Daj netrivijalni primjer prostora s mjerom koji jest, i koji nije [latex]\sigma[/latex]- konačan.
[b]8.[/b] Precizno izreci Hahnov teorem. Koji su glavni koraci dokaza?
[b]9.[/b] Definiraj izmjeriv prostor i izmjerivu funkciju između dva izmjeriva prostora. Ako su zadana dva topološka prostora [latex](A, \tau), (A', \tau')[/latex], te neprekidna funkcija [latex] f : (A, \tau) \to (A', \tau')[/latex]. Neka su [latex]F, F'[/latex] najmanje [latex]\sigma [/latex]-algebre koje sadrže [latex]\tau, \tau'[/latex] respektivno. Da li je [latex]f : (A, F) \to (A, F')[/latex] izmjeriva funkcija?
[b]10.[/b] Objasni osnovne korake definiranja integrala pozitivne realne izmjerive funkcije.
[b]11.[/b] Iskaži Lebesgueov teorem o monotonoj konvergenciji, i objasni osnovne korake dokaza.
[b]12.[/b] Iskaži Fatouovu lemu, i objasni osnove korake dokaza.
[b]13.[/b] Definiraj kada je izmjeriva funkcija (Lebesgue) integrabilna. Daj primjer funkcije koja nije integrabilna. Objasni zašto je realna Riemann-integrabilna funkcija [latex]f : \mathbb{ R} \to \mathbb{ R} [/latex] Lebesgue integrabilna.
[b]14.[/b] Iskaži Lebesgueov teorem o dominiranoj konvergenciji, i objasni osnovne korake dokaza.
[b]15.[/b] Napiši aksiome metričkog, normiranog i Banachovog prostora. U kakvom su odnosu? Daj primjer metričkog prostora koji nije normiran, i normiranog koji nije Banachov (uputa: svi primjeri mogu biti podskupovi od [latex]\mathbb{ R}[/latex]).
[b]16.[/b] Definiraj prostor [latex]L(X,\mathcal{ F}, \mu)[/latex], i skiciraj dokaz da je to normiran prostor.
[b]17.[/b] Definiraj prostor [latex]L_p(X,\mathcal{ F}, \mu)[/latex], i skiciraj dokaz da je to normiran prostor.
[b]18.[/b] Definiraj prostor [latex]L_p(X,\mathcal{ F}, \mu)[/latex], i objasni ideju dokaza (bez detalja) da je to potpun prostor, koristeći činjenicu da je normiran.
[b]19.[/b] Definiraj prostor [latex]L_\infty(X,\mathcal{ F}, \mu)[/latex], te pokaži iz definicije da je Banachov (bez detalja).
[b]20.[/b] Definiraj uniformnu konvergenciju, konvergenciju po točkama, konvergenciju skoro svuda, konvergenciju u [latex]L_p[/latex] , i konvergenciju po mjeri. Daj barem četiri primjera koji tip konvergencije implicira neki drugi tip konvergencije od tih pet (moguće uz neke uvjete).
[b]21.[/b] Definiraj uniformnu konvergenciju, konvergenciju po točkama, konvergenciju skoro svuda, konvergenciju u [latex]L_p[/latex] , i konvergenciju po mjeri. Daj barem četiri protuprimjera kada neki tip konvergencije ne implicira neki drugi tip konvergencije od tih pet.

[b]Tehnike integrala i mjere[/b]

[b]22.[/b] Neka je [latex]C[/latex] familija skupova. Neka je [latex]B[/latex] familija svih konačnih disjunktnih unija skupova iz [latex]C[/latex], te neka je [latex]A[/latex] familija svih konačnih unija skupova iz [latex]C[/latex]. Napiši ideju dokaza da je [latex]A=B=R(C)[/latex], gdje je [latex]R(C)[/latex] najmanji prsten koji sadrži [latex]C[/latex].
[b]23.[/b] Neka je [latex]\mu : P^1 \to [0,+\infty][/latex][latex]\sigma[/latex]-aditivna funkcija na [latex]P^1[/latex] , gdje je [latex]P^1[/latex] skup svih poluotvorenih intervala na [latex]\mathbb{ R}[/latex]. Dokaži da je njeno jedinstveno proširenje na prsten elementarnih skupova [latex]E[/latex] također [latex]\sigma[/latex]-aditivna funkcija.
[b]24.[/b] Skiciraj dokaz da je funkcija [latex]\mu^* : P(X)\to [0,+\infty] [/latex] definirana sa [latex]\mu^*(A)=\inf \left\{\sum\limits_{i=1}^n \mu(F_i) : F_i \in R \& A\subseteq\bigcup\limits_{i=1}^n F_i\right\}[/latex], je vanjska mjere, gdje je [latex]\mu[/latex] [latex]\sigma[/latex]-aditivna funkcija na prstenu [latex]R[/latex].
[b]25.[/b] Definiraj izmjeriv skup u odnosu na vanjsku mjeru. Objasni zašto je uvjet iz definicije ekvivalentan uvjetu [latex]\mu^*(A)\geq \mu^*(A\cap E) + \mu^*(A\backslash E)[/latex].
[b]26.[/b] Dokaži slijedeću tvrdnju: Neka je [latex]M[/latex] familija podskupova koji su izmjerivi u odnosu na vanjsku mjeru [latex]\mu^*[/latex]. Tada je [latex]M[/latex] zatvorena na prebrojive unije.
[b]27.[/b] Dokaži iz definicije da je Lebesgueova mjera invarijatna na translaciju.
[b]28.[/b] Dokaži da ako su [latex] f, g : X \to \hbox{\bf R}[/latex] izmjerive, da su i [latex]fg[/latex], [latex]f+g[/latex] izmjerive. Definiraj [latex] \lim\inf[/latex] . Dokaži da je [latex]\lim\inf[/latex] niza izmjerivih funkcija izmjeriva funkcija.
[b]29.[/b] Definiraj mjeru na izmjerivom prostoru. Dokaži da je neprekidna (i objasni što to znači)! Ako je zadana konačno aditivna funkcija na izmjerivom prostoru, da li mora biti neprekidna? Zašto?
[b]30.[/b] Izreci i dokaži tvrdnju da se svaka pozitivna realna izmjeriva funkcija može prikazati kao limes funkcija koje poprimaju konačno mnogo vrijednosti.
[b]31.[/b] Skiciraj dokaz, koristeći definiciju, da je integral jednostavne pozitivne realne izmjerive funkcije linearan. Koja je osnovna tehnička poteškoća u dokazu?
[b]32.[/b] Dokaži iz definicije da je integral pozitivne izmjerive funkcije monoton.
[b]33.[/b] Dokaži slijedeću tvrdnju pomoću Fatouove leme: ako je [latex]f[/latex] pozitivna realna izmjeriva funkcija, tada je [latex] {f(x) = 0} [/latex] [latex] \mu [/latex]-s.s. ako i samo ako je [latex]\int f d\mu = 0[/latex].
[b]34.[/b] Dokaži pomoću Lebesgueovog teorema o dominiranoj konvergenciji da ako je [latex]t\mapsto f(x,t)[/latex] neprekidna na intervalu [latex][a,b][/latex], i [latex]|f(x,t)| < g(x)[/latex] za neku integrabilnu funkciju [latex]g[/latex], da je tada funkcija [latex]t\mapsto \int f(x,t) d\mu[/latex] neprekidna na intervalu [latex][a,b][/latex].
[b]35.[/b] Objasni pomoću Lebesgueovog teorema o dominiranoj konvergenciji dovoljan uvjet kada možemo zamijeniti derivaciju i znak integrala.
[b]36.[/b] Skiciraj primjer skupa koji jest Lebesgue izmjeriv ali nije Borel izmjeriv. Obasni razliku skupa Borel izmjerivih i Lebesgue izmjerivih skupova na [latex] \mathbb{ R} [/latex].
[b]37.[/b] Dokaži da uniformna konvergencija funkcija u [latex]L_p[/latex] implicira konvergenciju u [latex] {L_{p}} [/latex].
[b]38.[/b] Dokaži da niz funkcija koji konvergira skoro svuda, dominiran u [latex]L_p[/latex], konvergira u [latex] {L_{p}} [/latex].
[b]39.[/b] Dokaži da konvergencija skoro svuda implicira konvergenciju po mjeri.

Na ispitu student odgovara dva pitanja iz poglavlja „Osnovni koncepti“, te jedno iz poglavlja „Tehnike integrala i mjere“.

Zagreb, 19. lipnja 2005.
Doc. dr. sc. Siniša Slijepčević
[/quote]

'ave fun!


Sinisa
NAPOMENA: SVE TeX greske uocljive dolje nisu greske u mom TeX kodu, vec greske u implenetaciji.

Admin edit: Bilo je i tvojih gresaka, ali da - vecina je do implementacije. Sad Pokusavam promijeniti neke stvari, pa ce implementacija TeXa u narednim danima malo šepati...


PITANJA ZA USMENI ISPIT IZ INTEGRALA I MJERE (napisa):


Osnovni koncepti

1. Definiraj poluprsten, prsten, i -algebru za familije skupova. Koja struktura implicira koju strukturu? Daj netrivijalan primjer poluprstena koji nije prsten, i prstena koji nije -algebra.

2. Koji su aksiomi mjere na -algebri skupova? Daj bar 3 netrivijalna primjera. Kakav je odnos sa teorijom vjerojatnosti? Kada je mjera konačna, kada -konačna, a kada potpuna?
3. Zašto ne možemo konstruirati mjeru sa zadovoljavajućim svojstvima na partitivnom skupu od ? Objasni koja su to zadovoljavajuća svojstva, te razloge.

4. Opiši tri osnovna koraka konstrukcije Lebesgueove mjere na familiji Lebesgueovih podskupova od mjera na poluprstenu, proširenje na prsten, te proširenje na -algebru. Precizno izrazi nekoliko ključnih teorema u toj konstrukciji.
5. Definiraj vanjsku mjeru. Daj osnovni primjer konstrukcije vanjske mjere, ako je zadana konačno aditivna funkcija na prstenu. Daj konkretni primjer!
6. Precizno izreci Caratheodoryev teorem. Koji su glavni koraci dokaza?
7. Definiraj potpuni prostor s mjerom. Daj netrivijalni primjer prostora s mjerom koji jest, i koji nije potpun. Definiraj - konačan prostor s mjerom. Daj netrivijalni primjer prostora s mjerom koji jest, i koji nije - konačan.
8. Precizno izreci Hahnov teorem. Koji su glavni koraci dokaza?
9. Definiraj izmjeriv prostor i izmjerivu funkciju između dva izmjeriva prostora. Ako su zadana dva topološka prostora , te neprekidna funkcija . Neka su najmanje -algebre koje sadrže respektivno. Da li je izmjeriva funkcija?
10. Objasni osnovne korake definiranja integrala pozitivne realne izmjerive funkcije.
11. Iskaži Lebesgueov teorem o monotonoj konvergenciji, i objasni osnovne korake dokaza.
12. Iskaži Fatouovu lemu, i objasni osnove korake dokaza.
13. Definiraj kada je izmjeriva funkcija (Lebesgue) integrabilna. Daj primjer funkcije koja nije integrabilna. Objasni zašto je realna Riemann-integrabilna funkcija Lebesgue integrabilna.
14. Iskaži Lebesgueov teorem o dominiranoj konvergenciji, i objasni osnovne korake dokaza.
15. Napiši aksiome metričkog, normiranog i Banachovog prostora. U kakvom su odnosu? Daj primjer metričkog prostora koji nije normiran, i normiranog koji nije Banachov (uputa: svi primjeri mogu biti podskupovi od ).
16. Definiraj prostor , i skiciraj dokaz da je to normiran prostor.
17. Definiraj prostor , i skiciraj dokaz da je to normiran prostor.
18. Definiraj prostor , i objasni ideju dokaza (bez detalja) da je to potpun prostor, koristeći činjenicu da je normiran.
19. Definiraj prostor , te pokaži iz definicije da je Banachov (bez detalja).
20. Definiraj uniformnu konvergenciju, konvergenciju po točkama, konvergenciju skoro svuda, konvergenciju u , i konvergenciju po mjeri. Daj barem četiri primjera koji tip konvergencije implicira neki drugi tip konvergencije od tih pet (moguće uz neke uvjete).
21. Definiraj uniformnu konvergenciju, konvergenciju po točkama, konvergenciju skoro svuda, konvergenciju u , i konvergenciju po mjeri. Daj barem četiri protuprimjera kada neki tip konvergencije ne implicira neki drugi tip konvergencije od tih pet.

Tehnike integrala i mjere

22. Neka je familija skupova. Neka je familija svih konačnih disjunktnih unija skupova iz , te neka je familija svih konačnih unija skupova iz . Napiši ideju dokaza da je , gdje je najmanji prsten koji sadrži .
23. Neka je -aditivna funkcija na , gdje je skup svih poluotvorenih intervala na . Dokaži da je njeno jedinstveno proširenje na prsten elementarnih skupova također -aditivna funkcija.
24. Skiciraj dokaz da je funkcija definirana sa , je vanjska mjere, gdje je -aditivna funkcija na prstenu .
25. Definiraj izmjeriv skup u odnosu na vanjsku mjeru. Objasni zašto je uvjet iz definicije ekvivalentan uvjetu .
26. Dokaži slijedeću tvrdnju: Neka je familija podskupova koji su izmjerivi u odnosu na vanjsku mjeru . Tada je zatvorena na prebrojive unije.
27. Dokaži iz definicije da je Lebesgueova mjera invarijatna na translaciju.
28. Dokaži da ako su izmjerive, da su i , izmjerive. Definiraj . Dokaži da je niza izmjerivih funkcija izmjeriva funkcija.
29. Definiraj mjeru na izmjerivom prostoru. Dokaži da je neprekidna (i objasni što to znači)! Ako je zadana konačno aditivna funkcija na izmjerivom prostoru, da li mora biti neprekidna? Zašto?
30. Izreci i dokaži tvrdnju da se svaka pozitivna realna izmjeriva funkcija može prikazati kao limes funkcija koje poprimaju konačno mnogo vrijednosti.
31. Skiciraj dokaz, koristeći definiciju, da je integral jednostavne pozitivne realne izmjerive funkcije linearan. Koja je osnovna tehnička poteškoća u dokazu?
32. Dokaži iz definicije da je integral pozitivne izmjerive funkcije monoton.
33. Dokaži slijedeću tvrdnju pomoću Fatouove leme: ako je pozitivna realna izmjeriva funkcija, tada je -s.s. ako i samo ako je .
34. Dokaži pomoću Lebesgueovog teorema o dominiranoj konvergenciji da ako je neprekidna na intervalu , i za neku integrabilnu funkciju , da je tada funkcija neprekidna na intervalu .
35. Objasni pomoću Lebesgueovog teorema o dominiranoj konvergenciji dovoljan uvjet kada možemo zamijeniti derivaciju i znak integrala.
36. Skiciraj primjer skupa koji jest Lebesgue izmjeriv ali nije Borel izmjeriv. Obasni razliku skupa Borel izmjerivih i Lebesgue izmjerivih skupova na .
37. Dokaži da uniformna konvergencija funkcija u implicira konvergenciju u .
38. Dokaži da niz funkcija koji konvergira skoro svuda, dominiran u , konvergira u .
39. Dokaži da konvergencija skoro svuda implicira konvergenciju po mjeri.

Na ispitu student odgovara dva pitanja iz poglavlja „Osnovni koncepti“, te jedno iz poglavlja „Tehnike integrala i mjere“.

Zagreb, 19. lipnja 2005.
Doc. dr. sc. Siniša Slijepčević


'ave fun!


Sinisa



_________________
Oslobodjen Senata.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
hana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 27. 08. 2004. (09:26:14)
Postovi: (2D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-4 = 0 - 4

PostPostano: 18:40 sub, 5. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

A jel postoji način kako bih saznala "nastavke" ovih pitanja?? shock ?
A jel postoji način kako bih saznala "nastavke" ovih pitanja?? Shocked Question


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)


Pridružen/a: 14. 10. 2002. (14:27:35)
Postovi: (E68)16
Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 22:08 sub, 5. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako su 'nastavci' ono sto je bilo 'skriveno' u greskama - to je sredjeno 8)
ako je to nesto drugo, onda ce ti valjda moci pomoci netko tko slusa kolegij :)
ako su 'nastavci' ono sto je bilo 'skriveno' u greskama - to je sredjeno Cool
ako je to nesto drugo, onda ce ti valjda moci pomoci netko tko slusa kolegij Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
hana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 27. 08. 2004. (09:26:14)
Postovi: (2D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-4 = 0 - 4

PostPostano: 17:45 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

puno hvala, sada se sve vidi... )
puno hvala, sada se sve vidi... Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
nenad
Moderator
Moderator


Pridružen/a: 08. 10. 2002. (14:08:30)
Postovi: (350)16
Sarma = la pohva - posuda
92 = 106 - 14

PostPostano: 18:13 ned, 6. 7. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bojim se da još neki dijelovi nedostaju. Na primjer, uz pitanje 39:

Konvergencija skoro svuda NEMA za posljedicu konvergenciju u mjeri,
osim u slučaju PROSTORA KONAČNE MJERE.
Dakle, tvrdnja NE VRIJEDI za funkcije s R u R, uz Lebesgueovu mjeru (što je po
meni standardan primjer).

Nedostaje pretpostavka da se radi o prostoru konačne mjere (kada, za zainteresirane,
vrijedi i Egorovljev teorem).
Obratno, konvergencija u mjeri UVIJEK ima za posljedicu postojanje podniza koji
konvergira skoro svuda (Rieszov teorem).

- Nenad
Bojim se da još neki dijelovi nedostaju. Na primjer, uz pitanje 39:

Konvergencija skoro svuda NEMA za posljedicu konvergenciju u mjeri,
osim u slučaju PROSTORA KONAČNE MJERE.
Dakle, tvrdnja NE VRIJEDI za funkcije s R u R, uz Lebesgueovu mjeru (što je po
meni standardan primjer).

Nedostaje pretpostavka da se radi o prostoru konačne mjere (kada, za zainteresirane,
vrijedi i Egorovljev teorem).
Obratno, konvergencija u mjeri UVIJEK ima za posljedicu postojanje podniza koji
konvergira skoro svuda (Rieszov teorem).

- Nenad


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Mjera i integral Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan