Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Gaussove formule, hitno :-(
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 20:02 uto, 5. 7. 2005    Naslov: Gaussove formule, hitno :-( Citirajte i odgovorite

Bi li netko bio dobar pa mi ukratko objasnio o cemu se tu radi? Iz biljeznice nista ne mogu shvatiti, a hitno mi je :-(
Hvala najljepsa!
Bi li netko bio dobar pa mi ukratko objasnio o cemu se tu radi? Iz biljeznice nista ne mogu shvatiti, a hitno mi je Sad
Hvala najljepsa!

[Vrh]
Gost

PostPostano: 0:31 sri, 6. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa evo ja sam to isto bas ucila i shvatila ovako:
i Newton-Cotesovim i Gaussovim integracijskim formulama zelimo aproksimirati integral neke funkcije f na [a,b] sumom koef(i)*f(xi), i=1,...,n (koef(i) su oni alfaijevi) - razlika je u tome sto kod N-C znamo tocno sto su nam xi (ekvidistantna podjela [a,b]) ta za njih odredjujemo koef(i) kako bi formula bila egzaktna na polinomima sto veceg stupnja(<=n-1), dok kod Gaussovih odredjujemo i koeficijente i xijeve kako bi formula bila egzaktna na polinomima stupnja <=2n-1 (tu imas onaj primjer izvoda za n=1 i n=2).Ono sto mislim da je tu najvaznije su upravo oni ortogonalni polinomi, te osnovni teoram o Gaussovoj integraciji koji zapravo kaze da xijeve za Gaussovu intg. odredjujemo kao nultocke ortogonalnog polinoma pn(x), a koefijente kao one Ai iz pretpostavki teorema.
Evo to je ukratko kako sam ja shvatila, nadam se da ce ti pomoci...
Ako se netko ne slaze samnom, i ja bih bila zahvalna da se javi sto prije:)
Pa evo ja sam to isto bas ucila i shvatila ovako:
i Newton-Cotesovim i Gaussovim integracijskim formulama zelimo aproksimirati integral neke funkcije f na [a,b] sumom koef(i)*f(xi), i=1,...,n (koef(i) su oni alfaijevi) - razlika je u tome sto kod N-C znamo tocno sto su nam xi (ekvidistantna podjela [a,b]) ta za njih odredjujemo koef(i) kako bi formula bila egzaktna na polinomima sto veceg stupnja(⇐n-1), dok kod Gaussovih odredjujemo i koeficijente i xijeve kako bi formula bila egzaktna na polinomima stupnja ⇐2n-1 (tu imas onaj primjer izvoda za n=1 i n=2).Ono sto mislim da je tu najvaznije su upravo oni ortogonalni polinomi, te osnovni teoram o Gaussovoj integraciji koji zapravo kaze da xijeve za Gaussovu intg. odredjujemo kao nultocke ortogonalnog polinoma pn(x), a koefijente kao one Ai iz pretpostavki teorema.
Evo to je ukratko kako sam ja shvatila, nadam se da ce ti pomoci...
Ako se netko ne slaze samnom, i ja bih bila zahvalna da se javi sto prije:)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Numerička matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum