Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rjesenja zadataka 29.6.2005.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 21:22 čet, 30. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]Evo karakteristicnih gresaka na roku 28.6.2005.

[b]1. zadatak:[/b] trebalo je prebrojiti djelitelje od 30^30 koji imaju tocno 30 djelitelja. Ukupan broj djelitelja je 31^3, za to sam davao 5 bodova. Puno studenata koji su dobili tih 5 bodova u iducem redu napisali su nesto kao "da bi djelitelji 2^x * 3^y * 5^z imao 30 djelitelja, mora biti x+y+z=30". Zbunjuje me kako su znali ukupan broj djelitelja, a nisu znali da treba prebrojati rjesenja od (x+1)*(y+1)*(z+1)=30. Oni koji su dobili 496 ostali su na 5 bodova, a za tocno postavljenu jednadzbu bez prebrojavanja rjesenja davao sam 10 bodova.

[b]2. zadatak:[/b] NKN mozemo rasporediti n studenata trima profesorima t.d. prvi i drugi pitaju bar po jednog, a treci bar dvoje? Svi koji su identificirali studente (bilo sa obicnom FI, bilo da su direktno prebrojavali rjesenja od x1+x2+x3=n uz uvjete) dobili su samo 2 boda. Druga karakteristicna greska bila je "prvom i drugom prof dam po jednog, trecem dvoje studenata, ostali idu na 3^(n-4) nacina". To je vrijedilo 5 bodova, a greska je sto se isti rasporedi broje vise puta - pogledajte [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=4281]ovdje[/url]. Tocno postavljena EFI bez racunanja koeficijenata vrijedila je 10 bodova.

[b]3. zadatak:[/b] numericki zadana rekurzija, cisto racunanje. Greske na kojima sam drasticno rezao bodove su, prvo, uvrstavanje pocetnih uvjeta u opce rjesenje homogene prije nego sto se pribroji partikularno. Drugo, krivi oblik partikularnog rjesenja (1 je bio dvostruki korijen pa je trebalo povisiti stupanj polinoma za 2). Samo opce rjesenje homogene bodovao sam sa 5, a za ciste racunske greske davao sam 15 +- umjetnicki dojam.

[b]4. zadatak:[/b] izvesti vezu medju nizovima cije EFI zadovoljavaju G(x)=exp(x)*F(x). Veza medju nizovima nikako ne moze ovisiti o x (mnogi su dobili g_n = exp(x)*f_n ili slicno). Onaj drugi dio s inverzom matrice rijesila je samo Azra.

[b]5. zadatak:[/b] dokazati handshaking lemu. Mnogi su shvatili da se matematicari rukuju svaki sa svakim. Sto je najgore, nisu korektno dokazali niti u tom specijalnom slucaju.[/quote]

Meni nije jasno zasto je u 2.zadatku EFI, a ne FI?
krcko (napisa):
Evo karakteristicnih gresaka na roku 28.6.2005.

1. zadatak: trebalo je prebrojiti djelitelje od 30^30 koji imaju tocno 30 djelitelja. Ukupan broj djelitelja je 31^3, za to sam davao 5 bodova. Puno studenata koji su dobili tih 5 bodova u iducem redu napisali su nesto kao "da bi djelitelji 2^x * 3^y * 5^z imao 30 djelitelja, mora biti x+y+z=30". Zbunjuje me kako su znali ukupan broj djelitelja, a nisu znali da treba prebrojati rjesenja od (x+1)*(y+1)*(z+1)=30. Oni koji su dobili 496 ostali su na 5 bodova, a za tocno postavljenu jednadzbu bez prebrojavanja rjesenja davao sam 10 bodova.

2. zadatak: NKN mozemo rasporediti n studenata trima profesorima t.d. prvi i drugi pitaju bar po jednog, a treci bar dvoje? Svi koji su identificirali studente (bilo sa obicnom FI, bilo da su direktno prebrojavali rjesenja od x1+x2+x3=n uz uvjete) dobili su samo 2 boda. Druga karakteristicna greska bila je "prvom i drugom prof dam po jednog, trecem dvoje studenata, ostali idu na 3^(n-4) nacina". To je vrijedilo 5 bodova, a greska je sto se isti rasporedi broje vise puta - pogledajte ovdje. Tocno postavljena EFI bez racunanja koeficijenata vrijedila je 10 bodova.

3. zadatak: numericki zadana rekurzija, cisto racunanje. Greske na kojima sam drasticno rezao bodove su, prvo, uvrstavanje pocetnih uvjeta u opce rjesenje homogene prije nego sto se pribroji partikularno. Drugo, krivi oblik partikularnog rjesenja (1 je bio dvostruki korijen pa je trebalo povisiti stupanj polinoma za 2). Samo opce rjesenje homogene bodovao sam sa 5, a za ciste racunske greske davao sam 15 +- umjetnicki dojam.

4. zadatak: izvesti vezu medju nizovima cije EFI zadovoljavaju G(x)=exp(x)*F(x). Veza medju nizovima nikako ne moze ovisiti o x (mnogi su dobili g_n = exp(x)*f_n ili slicno). Onaj drugi dio s inverzom matrice rijesila je samo Azra.

5. zadatak: dokazati handshaking lemu. Mnogi su shvatili da se matematicari rukuju svaki sa svakim. Sto je najgore, nisu korektno dokazali niti u tom specijalnom slucaju.

Meni nije jasno zasto je u 2.zadatku EFI, a ne FI?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 21:39 čet, 30. 6. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zato sto su studenti razliciti. Netko je napisao "studenti su medjusobno razliciti predmeti, a profesori razlicite kutije". Alternativno, prebrojavaju se funkcije koje studentima pridruzuju profesora kod kojeg idu na usmeni. Uvjet je da su prvi i drugi element kodomene pogodjeni bar jednom, a treci bar dvaput (malo deblja surjekcija).
Zato sto su studenti razliciti. Netko je napisao "studenti su medjusobno razliciti predmeti, a profesori razlicite kutije". Alternativno, prebrojavaju se funkcije koje studentima pridruzuju profesora kod kojeg idu na usmeni. Uvjet je da su prvi i drugi element kodomene pogodjeni bar jednom, a treci bar dvaput (malo deblja surjekcija).

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 5:47 pet, 1. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li bi onda EFI bila f(x)=(x+x^2/2!+......)^2 (x^2/2!+.....)=((e^x-1)^2)*(e^x-1-x)
i time rjesenje 3^n-3*2^n+3-n(2^n-1 -2)?
Da li bi onda EFI bila f(x)=(x+x^2/2!+......)^2 (x^2/2!+.....)=((e^x-1)^2)*(e^x-1-x)
i time rjesenje 3^n-3*2^n+3-n(2^n-1 -2)?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 11:25 pet, 1. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tocno tako. Kad pises u ASCII-ju 2^(n-1) zgodno je stavit eksponent u zagradu.
Tocno tako. Kad pises u ASCII-ju 2^(n-1) zgodno je stavit eksponent u zagradu.

[Vrh]
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 11:27 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanima me dali se kod prebrojavanja rjesenja 1.zadatka moglo ovako zakljucivati:
(x+1)(y+1)(z+1)=(x_1)( x_2)( x_3),pri cemu je x+1 =x_1,analogno za druga dva clana....

(x_1)( x_2)( x_3)=30=2*3*5
iz cega slijedi (3 povrh 2)^3 i zbog predznaka jos mnozim sa 4, tj konacno rjesenje bi mi bilo 108.Jel to u redu ili sam pogrijesila u zakljuccima?
Zanima me dali se kod prebrojavanja rjesenja 1.zadatka moglo ovako zakljucivati:
(x+1)(y+1)(z+1)=(x_1)( x_2)( x_3),pri cemu je x+1 =x_1,analogno za druga dva clana....

(x_1)( x_2)( x_3)=30=2*3*5
iz cega slijedi (3 povrh 2)^3 i zbog predznaka jos mnozim sa 4, tj konacno rjesenje bi mi bilo 108.Jel to u redu ili sam pogrijesila u zakljuccima?

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 19:38 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

3^3 je tocno, ali ne znam kako to odmah vidis. To se prvo svede na tri jednadzbe oblika x1+x2+x3=1. Ili se direktno prebroje rjesenja, nema ih previse. Predznaka nema.
3^3 je tocno, ali ne znam kako to odmah vidis. To se prvo svede na tri jednadzbe oblika x1+x2+x3=1. Ili se direktno prebroje rjesenja, nema ih previse. Predznaka nema.

[Vrh]
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 20:47 sub, 2. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa gledala sam zasebno 3 clana od kojih imam 3 jednadzbe.U svakoj ide(1+3-1povrh3-1)=(3povrh2)=3
kako jednadzbi ima tri to je ekvivalentno 3^3.
Da,naravno imate pravo u svezi predznaka...Blesava greska...
Hvala
Pa gledala sam zasebno 3 clana od kojih imam 3 jednadzbe.U svakoj ide(1+3-1povrh3-1)=(3povrh2)=3
kako jednadzbi ima tri to je ekvivalentno 3^3.
Da,naravno imate pravo u svezi predznaka...Blesava greska...
Hvala

[Vrh]
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 12:20 uto, 5. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

U 4.zadatku trebalo je naci vezu izmedu nizova (f_n) i (g_n).
Dobila sam ovo pa ne znam da li je to O.K.
g_n=(suma po i=0 do n)[(n povrh i)f_i /n!]
U 4.zadatku trebalo je naci vezu izmedu nizova (f_n) i (g_n).
Dobila sam ovo pa ne znam da li je to O.K.
g_n=(suma po i=0 do n)[(n povrh i)f_i /n!]

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 13:32 uto, 5. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovaj n! u nazivniku je viska. Inverz matrice dobije se tako da se izvede obrnuta veza (f_n preko g_n). Za funkcije izvodnice vrijedi F(x)=exp(-x)*G(x), a dalje se radi analogno.
Ovaj n! u nazivniku je viska. Inverz matrice dobije se tako da se izvede obrnuta veza (f_n preko g_n). Za funkcije izvodnice vrijedi F(x)=exp(-x)*G(x), a dalje se radi analogno.

[Vrh]
hermione
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 14:06 uto, 5. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm..Negdje sam valjda zeznula u racunu jer sam dobila da je g_n=(suma po i=0 do n)f_i/((n-i)!*i!) pa sam to sredila i dobila g_n=(suma po i=0 do n)[(n povrh i)f_i /n!]
Hm..Negdje sam valjda zeznula u racunu jer sam dobila da je g_n=(suma po i=0 do n)f_i/((n-i)!*i!) pa sam to sredila i dobila g_n=(suma po i=0 do n)[(n povrh i)f_i /n!]

[Vrh]
azra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 30 - 2

PostPostano: 20:57 uto, 5. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisi zeznula u racunu, nego si zaboravila da je i dalje rijec o EFI, tj desno je ok ali lijevo je g_n/n! pa se n! pokrati.
Nisi zeznula u racunu, nego si zaboravila da je i dalje rijec o EFI, tj desno je ok ali lijevo je g_n/n! pa se n! pokrati.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum