Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nejasnoća oko matrice prijelaza
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 15:52 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Nejasnoća oko matrice prijelaza Citirajte i odgovorite

Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??
Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
91 = 108 - 17

PostPostano: 16:11 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Re: Nejasnoća oko matrice prijelaza Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??[/quote]

ovak, imas matricu A iz baza v u w, matricu prijelaza iz v' u v takodjer imas jer je ne mozes ne imati (to je identiteta na V), matricu Q (prijelaz iz w' u w) takodjer imas zbog istog razloga, ali ona ti je neovisna o P... i tada se pokaze da je matrica iz v' u w' jednaka Q^-1AP...
ehh, jasnije ili bas ne? :D
Anonymous (napisa):

ovak, imas matricu A iz baza v u w, matricu prijelaza iz v' u v takodjer imas jer je ne mozes ne imati (to je identiteta na V), matricu Q (prijelaz iz w' u w) takodjer imas zbog istog razloga, ali ona ti je neovisna o P... i tada se pokaze da je matrica iz v' u w' jednaka Q^-1AP...
ehh, jasnije ili bas ne? Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Gost

PostPostano: 16:14 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

a zašto je matrica P matrica prijelaza iz v' u v, a ne obrnuto?

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 16:20 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]a zašto je matrica P matrica prijelaza iz v' u v, a ne obrnuto?[/quote]

zato sto smo mi tako rekli, ali to stvarno nije bitno jer posto je to identiteta na V, invertibilna je pa je obratno P^-1... dakle, mi smo mogli rec da je P matrica prijelaza iz v u v', a onda bi nam matrica prijelaza iz v' u v bila P^-1...
isto tak vrijedi za Q, sto se i vidi iz dokaza gdje koristimo Q^-1 kao matricu prijelaza iz w u w'...
jasno? :wicked:
Anonymous (napisa):

zato sto smo mi tako rekli, ali to stvarno nije bitno jer posto je to identiteta na V, invertibilna je pa je obratno P^-1... dakle, mi smo mogli rec da je P matrica prijelaza iz v u v', a onda bi nam matrica prijelaza iz v' u v bila P^-1...
isto tak vrijedi za Q, sto se i vidi iz dokaza gdje koristimo Q^-1 kao matricu prijelaza iz w u w'...
jasno? Heh, heh,...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Gost

PostPostano: 16:24 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma kužim, samo mi se to nekak čini sve prejednostavnim! Ili drugim riječima možda to je jednostavno!!
ma kužim, samo mi se to nekak čini sve prejednostavnim! Ili drugim riječima možda to je jednostavno!!

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 16:27 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]ma kužim, samo mi se to nekak čini sve prejednostavnim! Ili drugim riječima možda to je jednostavno!![/quote]

zanimljiva pojava koja se ne bi mogla naslutiti iz tvojih pitanja... 8)
Anonymous (napisa):

zanimljiva pojava koja se ne bi mogla naslutiti iz tvojih pitanja... Cool

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:36 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

u biti samo prepričavam onaj dijagram sa predavanja??

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 16:43 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]u biti samo prepričavam onaj dijagram sa predavanja??[/quote]
pa to [b]je[/b] dijagram s predavanja... :PP
al ipak se mora malo argumentirat
Anonymous (napisa):

pa to je dijagram s predavanja... Weeee-heeee!!!
al ipak se mora malo argumentirat

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:51 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

argumentirat??? šta još ima tu za argumentirat??

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 16:53 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]argumentirat??? šta još ima tu za argumentirat??[/quote]

pa trebas znat ove stvari koje si pitao, a ne rec da sve slijedi iz slike, jer je obratno, dijagram je samo prikaz teorema...
inace, nema neke mudrosti...
Anonymous (napisa):

pa trebas znat ove stvari koje si pitao, a ne rec da sve slijedi iz slike, jer je obratno, dijagram je samo prikaz teorema...
inace, nema neke mudrosti...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:47 ned, 10. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

nemoj me strašiti!! Naravno da treba znat ono što sam pitao!! Hvala!
nemoj me strašiti!! Naravno da treba znat ono što sam pitao!! Hvala!

[Vrh]
Ignavia
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

91 = 108 - 17

PostPostano: 8:52 pon, 11. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

jor velkm :mrgreen:
jor velkm Mr. Green

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum