Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 15:52 ned, 10. 7. 2005 Naslov: Nejasnoća oko matrice prijelaza |
|
|
Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??
Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:11 ned, 10. 7. 2005 Naslov: Re: Nejasnoća oko matrice prijelaza |
|
|
[quote="Anonymous"]Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno??[/quote]
ovak, imas matricu A iz baza v u w, matricu prijelaza iz v' u v takodjer imas jer je ne mozes ne imati (to je identiteta na V), matricu Q (prijelaz iz w' u w) takodjer imas zbog istog razloga, ali ona ti je neovisna o P... i tada se pokaze da je matrica iz v' u w' jednaka Q^-1AP...
ehh, jasnije ili bas ne? :D
Anonymous (napisa): | Imam par nejsnoća oko matrice prijelaza, tj. nisam siguran dal sam ja dobro shvatio taj teorem, ja ga ovako shvaćam:
Imam linearni operator iz A:V->W i matricu A, koja se nalazi u paru baza v i w. Sada, da dobijemo matricu B, koja se nalazi u bazama v', w' moramo imati matricu prijelaza iz v' u v, tj. matricu P, pomocu koje dobije matricu prijelaza iz w' u w, tj. matricu Q. Tada matrica B ima prikaz Q^-1AP, je li to tocno?? |
ovak, imas matricu A iz baza v u w, matricu prijelaza iz v' u v takodjer imas jer je ne mozes ne imati (to je identiteta na V), matricu Q (prijelaz iz w' u w) takodjer imas zbog istog razloga, ali ona ti je neovisna o P... i tada se pokaze da je matrica iz v' u w' jednaka Q^-1AP...
ehh, jasnije ili bas ne?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:20 ned, 10. 7. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]a zašto je matrica P matrica prijelaza iz v' u v, a ne obrnuto?[/quote]
zato sto smo mi tako rekli, ali to stvarno nije bitno jer posto je to identiteta na V, invertibilna je pa je obratno P^-1... dakle, mi smo mogli rec da je P matrica prijelaza iz v u v', a onda bi nam matrica prijelaza iz v' u v bila P^-1...
isto tak vrijedi za Q, sto se i vidi iz dokaza gdje koristimo Q^-1 kao matricu prijelaza iz w u w'...
jasno? :wicked:
Anonymous (napisa): | a zašto je matrica P matrica prijelaza iz v' u v, a ne obrnuto? |
zato sto smo mi tako rekli, ali to stvarno nije bitno jer posto je to identiteta na V, invertibilna je pa je obratno P^-1... dakle, mi smo mogli rec da je P matrica prijelaza iz v u v', a onda bi nam matrica prijelaza iz v' u v bila P^-1...
isto tak vrijedi za Q, sto se i vidi iz dokaza gdje koristimo Q^-1 kao matricu prijelaza iz w u w'...
jasno?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Ignavia Forumaš(ica)

Spol: