Za pocetak, s onakvim subjectom imas dvije mogucnosti:
a) ja imam visak vremena, pa preimenujem topic i odgovorim ti
b) u zurbi sam, pa ti samo zalockam topic jer nisi procitao [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=2390]upute za preglednije pisanje poruka[/url]
:roll:
Takodjer, zdravije je ovako pisati kod:
[code:1]ulaz(m);
S:=0
dok je m != 25 činiti
m:=2m+3
S:=S+1
izlaz(S);[/code:1]
Zadatak: nema opceg recepta; treba malo zakljucivati. :? Imas par ocitih stvari:
1. Jedina vrijednost m za koju program zavrsava je m=25 :)
2. U svakom koraku petlje, m raste po apsolutnoj vrijednosti i nikad ne mijenja predznak (osim u slucaju overflowa, no na UuRu se pravimo da overflow ne postoji). 8)
Dakle, zelis da je m=25. :| Njega si mogao dobiti samo kao 2*nesto+3. :) Dakle:
2x+3 = 25 => x=11
I taj 11 si mogao dobiti kao 2*nesto+3:
2x+3 = 11 => x = 4
Da li si i 4 mogao dobiti tako? :-k
2x+3 = 4 => x=1/2 => nije cijeli broj => nisi mogao dobiti
Dakle, za m = 4, 11, 25 program zavrsava u konacno mnogo koraka; inace ne. 8) Najmanju od te tri vrijednosti, vjerujem, znas i sam naci. :gg:
Za pocetak, s onakvim subjectom imas dvije mogucnosti:
a) ja imam visak vremena, pa preimenujem topic i odgovorim ti
b) u zurbi sam, pa ti samo zalockam topic jer nisi procitao upute za preglednije pisanje poruka
Takodjer, zdravije je ovako pisati kod:
Kod: | ulaz(m);
S:=0
dok je m != 25 činiti
m:=2m+3
S:=S+1
izlaz(S); |
Zadatak: nema opceg recepta; treba malo zakljucivati. Imas par ocitih stvari:
1. Jedina vrijednost m za koju program zavrsava je m=25
2. U svakom koraku petlje, m raste po apsolutnoj vrijednosti i nikad ne mijenja predznak (osim u slucaju overflowa, no na UuRu se pravimo da overflow ne postoji).
Dakle, zelis da je m=25. Njega si mogao dobiti samo kao 2*nesto+3. Dakle:
2x+3 = 25 ⇒ x=11
I taj 11 si mogao dobiti kao 2*nesto+3:
2x+3 = 11 ⇒ x = 4
Da li si i 4 mogao dobiti tako?
2x+3 = 4 ⇒ x=1/2 ⇒ nije cijeli broj ⇒ nisi mogao dobiti
Dakle, za m = 4, 11, 25 program zavrsava u konacno mnogo koraka; inace ne. Najmanju od te tri vrijednosti, vjerujem, znas i sam naci.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|